Dit zijn de leukste hondentrucjes om aan te leren

Laatst bijgewerkt: 7 februari 2023

Honden zijn slimme wezens en zijn altijd in staat om te leren. Je kunt honden dus nieuwe commando’s aanleren, maar daarnaast kun je ook trucjes aanleren. Trucjes zijn niet alleen leuk en schattig, je versterkt er de onderlinge band ook mee. De populairste hondentrucjes zetten we hieronder voor je op een rij.

1. Poot geven

De meest eenvoudige truc die jij jouw hond kunt aanleren, is poot geven. De hond moet jou zijn poot geven wanneer jij zegt ‘poot’. Vaak gaat dit in combinatie met de commando ‘zit’. De eerste stap is dus ook om jouw hond te laten zitten. Vervolgens zeg jij ‘poot’ en jij tilt voorzichtig zijn poot op. Geef de hond daarna een beloning. Herhaal dit meerdere keren totdat jouw hond doorheeft dat hij zijn eigen poot moet optillen bij ‘poot’. 

2. High five

Natuurlijk kennen we allemaal de high five. Je kunt dit ook jouw hond aanleren. Wel is het belangrijk dat jouw hond eerst ‘poot’ onder de knie heeft. Zeg dan ook ‘poot’ als jij wil dat jouw hond jou een high five geeft, maar houd je hand in plaats van laag, omhoog, waardoor jouw hond jou een high five kan geven. Het is nu wel belangrijk om in plaats van ‘poot’, ‘high five’ te zeggen. Beloon de hond natuurlijk weer bij goed gedrag.

hond trucjes aanleren

3. Rollen

Hoe schattig is het om jouw hond te leren rollen? Voordat jij jouw hond kan leren rollen, moet jouw hond leren hoe hij moet liggen. De commando ‘af’ is hierbij dus belangrijk. Vervolgens kun je met een beloning in jouw hand de hond verleiden om te gaan rollen. Meer over het aanleren van deze commando lees je hier.

4. Kruipen

Je kunt jouw hond naar jou toe leren kruipen door middel van een commando. Wel is het eerst belangrijk dat jij jouw hond eerst leert liggen, want vanuit hier kan de hond gaan kruipen. Het is belangrijk om een brokje in jouw hand te houden en deze voor de neus van de hond te houden. Houd de hand steeds verder weg totdat de hond begint te kruipen. Als de hond probeert op te staan, is het de bedoeling dat je ‘ligt’ zegt, zodat de hond weer gaat liggen. Kruipt jouw hond richting het snoepje? Beloon de hond dan voor zijn goede gedrag en zeg ‘kruip’.

Hond leren kruipen

5. Dood

Het is grappig om jouw hond het commando ‘dood’ aan te leren. Hierbij zal de hond zogenaamd dood gaan liggen. De hond moet echter wel ‘lig’ onder de knie hebben voordat hij het dood-commando snapt. Als de hond ligt moet je een snoepje boven zijn hoofd houden, zodat de hond op zijn rug gaat liggen. Houd het snoepje stil boven zijn hoofd zodat de hond zelf ook stil blijft liggen. Geef hem daarna het snoepje en zeg ‘dood’. Herhaal dit meerdere keren en oefen het vervolgens met alleen ‘dood’ te zeggen.

6. Slalommen

Je kunt jouw hond leren om tussen jouw benen te slalommen. Het is belangrijk dat jij als baasje met jouw benen wijd gaat staan, met de benen voor elkaar. Zo kan de hond tussen jou door lopen. Zorg ervoor dat de hond rechts van jou staat en leg een snoepje in jouw hand. Houd het snoepje voor de neus van de hond en doe jouw hand tussen jouw benen, zodat jouw hond door jouw benen loopt. Doe dit ook als de hond links van jou staat. Probeer het vervolgens zonder brokje en gebruik een commando, bijvoorbeeld ‘slalom’.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de eenvoudigste trucjes om aan te leren?

De meest eenvoudige truc is om poot te geven. De hond hoeft hiervoor alleen maar te zitten en vervolgens leer jij hoe jouw hond de poot geeft.

Wat is de slimste hond?

De border collie staat bekend om zijn slimheid en kan dus ook snel trucjes en commando’s aanleren.

Hoe leer je een hond een trucje aan?

Om een truc aan te leren, is het belangrijk om geduldig te blijven. Ook is het belangrijk om jouw hond altijd te belonen bij goed gedrag, want dan is de kans groter dat jouw hond het trucje sneller zal oppakken.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *