Hond trekt aan lijn? Dit is hoe je het moet afleren!

Laatst bijgewerkt: 11 juni 2020
hond ligt in het gras aan de lijn

Sommige honden lopen braaf naast hun baasje bij het uitlaten. Andere honden rennen het liefst hard weg. Ze zien in de verte allerlei interessante dingen en willen hier direct op af, maar ze zitten vast aan de hondenriem. Het gevolg? Ze trekken continu met al hun kracht aan de riem.

Trekt je hond aan de lijn, dan wordt het uitlaten een vermoeiende activiteit. Je kunt zelfs fysieke klachten krijgen als je hond continu aan de lijn trekt. Daarnaast is het niet veilig om je hond uit te laten als het beestje continu aan de lijn trekt. Je hond heeft geen oog voor de omgeving: het beestje wil alleen maar vooruit. Jij hebt wel oog voor de omgeving, maar je kunt je hond niet rustig krijgen. Dit kan jullie beide in een gevaarlijke situatie brengen.

Maar hoe leer je je hond tijdens het uitlaten niet meer aan de lijn te trekken? Dat lees je in dit artikel. Met de tips in dit artikel kan ook jij op korte termijn je trouwe viervoeter rustig en zonder getrek uitlaten.

Inhoudsopgave

 1. Waarom trekt mijn hond aan de lijn?
 2. Drie methoden om het trekken af te leren
  1. Omdraaien
  2. Volgen
  3. Stilstaan
 3. Ons advies: houd vol!

1. Waarom trekt mijn hond aan de lijn?

Hangt je hond altijd aan het einde van de riem tijdens het uitlaten, dan komt dit omdat het beestje dit gedrag aangeleerd heeft. Honden die aan de lijn trekken tijdens het uitlaten, hebben simpelweg niet (goed genoeg) geleerd om naast het baasje te blijven lopen.

Dit betekent overigens niet dat je gefaald hebt als baasje. Ook als je je best hebt gedaan je hond netjes aan de lijn te leren lopen, kan deze training mislukken. Sommige honden vinden het simpelweg erg moeilijk om rustig naast hun baasje te lopen tijdens het uitlaten. Zeker honden die gefokt zijn om een kar of slee te trekken, zijn geneigd om aan de lijn te trekken tijdens het uitlaten. Dit komt simpelweg omdat het gevoel dat ze iets moeten voorttrekken, erg diep in ze zit.

Daar komt nog bij dat het trekken belonend gedrag is. Als een sterke hond aan de lijn trekt, moet het baasje hem wel achterna. Dit betekent dat hij sneller en gemakkelijker bij zijn doel komt. Dit is een soort beloning voor het beestje. Deze beloning zorgt ervoor dat je hond bij het volgende rondje nogmaals hard aan de riem zal trekken.

Tot slot kan een hond ook aan de riem trekken om snel weg te kunnen komen. Zeker bij angstige honden is dit de reden om vaak aan de riem te trekken tijdens het uitlaten.

2. Drie methoden om het trekken af te leren

hond loopt op het strand aan de lijn

Het is niet prettig om je hond uit te laten als het beestje continu aan de riem trekt. Daar komt nog bij dat het gevaarlijk kan zijn om je hond zomaar overal te volgen. Als het beestje de straat oversteekt en je kunt hem niet tegenhouden, kunnen jullie allebei in een gevaarlijke situatie komen. Je kunt het trekken aan de lijn dan ook beter afleren.

Er zijn drie methoden om het trekken aan de riem af te leren. Deze worden hieronder kort beschreven.

2.1. Omdraaien

De meeste baasjes straffen het trekken aan de lijn af door hun hond boos toe te spreken of hard aan de riem te trekken. Deze methoden werken niet. Sterker nog, je hond kan angstig worden door je boze stem en/of het trekken aan de riem. Hierdoor kan het trekgedrag verergeren.

Wat je beter kunt doen om het trekken af te leren, is een draai van 180 graden maken als je hond weer eens aan de lijn trekt. Als je dit doet, loop je precies de tegengestelde richting in van je hond. Doe je dit iedere keer als het beestje aan de riem trekt, dan leert je hond vanzelf dat dit geen gewenst gedrag is tijdens het uitlaten.

2.2. Volgen

Een andere methode om het trekken af leren, is de volg-oefening. Iedere keer als je hond aan de riem trekt, nodig je het beestje uit om naast je te lopen. Dit doe je met alle aandacht. Met een onweerstaanbare beloning, bijvoorbeeld een lekkere hondensnack, help je je hond de aandacht vast te houden.

Het is de bedoeling deze oefening steeds te verlengen. Eerst laat je je hond een paar meter naast je lopen, dan enkele tientallen meters en uiteindelijk volgt je hond je een groot deel van de uitlaatroute. Het kost tijd om de volg-oefening goed uit te voeren, maar met deze oefening houdt het trekken aan de riem wel op.

2.3. Stilstaan

Wil je de beloning van het trekgedrag wegnemen? Dan moet je ervoor zorgen dat je hond niet snel en gemakkelijk bij zijn einddoel aankomt door het trekken aan de riem. De beste manier om dit te doen, is door gewoon stil te gaan staan als je hond aan de riem trekt. Dit kost veel kracht, zeker bij grotere honden, maar je hond leert op deze manier wel dat trekken niet beloond wordt. Als het beestje dit eenmaal geleerd heeft, zal hij niet meer aan de riem trekken. Nu is dit namelijk niet meer interessant.

Goed om te weten: deze methode werkt alleen als je hond naast je loopt. Loopt je hond voor je, dan wordt het trekgedrag alleen maar erger als je besluit stil te gaan staan. Je kunt deze oefening dus niet altijd uitvoeren om het trekgedrag af te leren.

3. Ons advies: houd vol!

Trekgedrag is helaas erg hardnekkig. Je hebt dit niet zomaar afgeleerd. Ons advies is dan ook om bovenstaande oefeningen lang vol te houden. Als je hond na weken oefening blijft trekken, geef dan nog niet op. Blijf oefenen met draaien, volgen en/of stilstaan en je hond leert vanzelf dat trekken ongewenst gedrag is. Als het beestje dit eenmaal geleerd heeft, wordt het uitgaan een stuk prettiger én veiliger.

Lukt het echt niet om het trekgedrag van je hond af te leren? Raadpleeg dan een expert of bekijk eens de geselecteerde producten in dit artikel. Dit is zeker het geld waard want het uitlaten wordt een stuk leuker als je hond niet meer continu aan de lijn trekt. Succes!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

6 reacties op “Je hond alleen thuis laten? Dit is wat je moet weten en doen!

 1. sabine zegt:

  Mijn ouders hebben een Husky, intussen 11 maanden oud.
  Van kleins af “het alleen zijn” aangeleerd, 10 minuten, een half uur, ed. Het ging goed, at haar koekjes flink als we weg waren en deed geen stommiteiten. Mijn ouders zijn allebei meestal thuis, gaan gewoon weg voor boodschappen en soms korte familie etentjes, doktersafspraak ed. maar hoofdzakelijk thuis. Maar nu krijg de hond daar moeite mee, ze begint gaten te maken in de tuin en de wolf te doen bij vertrek ouders. Wat kunnen we hiervoor doen?

  • Dennis zegt:

   Beste sabine,

   Als de tips in dit artikel niet helpen, raad ik je aan contact te zoeken met een hondengedragstherapeut. Die kan specifiek op jullie situatie in gaan en kijken naar een oplossing.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. Suus zegt:

  Beste lezer, Vanaf hoeveel weken is het goed om hier mee te gaan beginnen? Ik heb een pup van nu net 15 weken hij blijft dan bij mijn andere hond van 6.
  Alvast bedankt,

  • Dennis zegt:

   Beste Suus,

   Des te jonger des te beter het alleen laten is aan te leren. Je kunt er dus zeker al mee beginnen. Probeer het wel langzaam op te bouwen zodat je pup er geleidelijk aan kan wennen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 3. jennifer zegt:

  hey!! wij willen een hond en die is vanaf half 8 tot 12 uur alleen en daarna van half 2 tot half 3 alleen dat is op maandag en donderdag en de rest is hij van half 9 tot 12 en daarna van half 2 tot half 3. het hangt er ook vanaf of mijn moeder werkt en aan mijn rooster. kan dat????

  • Dennis zegt:

   Beste jennifer,

   Hoelang je een hond alleen thuis kan laten heeft heel erg met het ras te maken. Het ene ras is zeer zelfstandig en onafhankelijk, terwijl het andere ras al je aandacht opeist. Houd daarom goed rekening met het karakter van een ras voordat je een hond aanschaft. Met de aangegeven tijdstippen zijn er vast en zeker honden die in die tijd alleen thuis kunnen zijn, al zal dit altijd rustig en langzaam opgebouwd moeten worden.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *