Hoe leer je een hond apporteren? Lees deze tips

Laatst bijgewerkt: 23 februari 2023

Het is een leuke bezigheid om jouw hond te leren apporteren. Hiermee bouw je een hechte band op met jouw viervoeter en het is een leuke manier van spelen. Bovendien is een hond die kan apporteren over het algemeen ook erg gehoorzaam. Hoe jij jouw hond kan leren apporteren, lees je hieronder in de onderstaande tips.

Tip 1: Pak het favoriete speeltje van de hond

Het is belangrijk dat de hond het speeltje interessant genoeg vindt om mee te spelen. Pak daarom het favoriete speeltje van de hond erbij en zorg ervoor dat je hondje ermee wil spelen. Geef het speeltje nog niet, maar zorg er wel voor dat het speeltje aantrekkelijk voor de hond blijft.

Tip 2: Laat de hond het speeltje pakken

Het is nu belangrijk dat de hond het speeltje zal vastpakken. Ook is het belangrijk dat je aanleert hoe de hond het speeltje zal moeten laten vallen. De hond moet immers het speeltje weer aan jou geven, zodat jij het speeltje opnieuw kunt gooien. Leer daarom de commando’s ‘pak’ en ‘los’ aan. ‘Pak’ zodat de hond snapt dat het speeltje gepakt moet worden, en ‘los’ zodat de hond snapt dat er losgelaten moet worden. Bij het aanleren van de commando’s is het goed om te werken met beloningen, waardoor de commando’s sneller worden opgepakt.

Tip 3: Laat de hond het speeltje terugbrengen

Nu je de hond ‘los’ en ‘pak’ hebt aangeleerd, is het belangrijk dat jouw hond doorheeft dat hij het speeltje terug moet brengen. Hoe je dit aanleert? Gooi allereerst het speeltje weg en laat jouw hond erachter aan rennen. Als de hond het speeltje eenmaal vastheeft, kun je jouw hond bij jou roepen. Het is de bedoeling dat jouw hond het speeltje weer aan jou geeft en daardoor kun je ‘los’ roepen. Geef de hond daarna een beloning. Herhaal dit meerdere keren totdat jouw hond het doorheeft.

Tip 4: Commando ‘apport’

Wanneer jouw hond eenmaal doorheeft dat hij het speeltje aan jou moet teruggeven, is het belangrijk om dit te commanderen met de commando ‘apport’ of ‘geef’ of iets wat jij handig vindt om te benoemen. Met dit commando zal de hond begrijpen dat jouw hond het speeltje terug moet brengen en moet loslaten.

Tip 5: Wissel eens af van speeltje

Heeft jouw hond het apporteren al een beetje onder de knie? Dan is het belangrijk om eens af te wisselen met een speeltje. Jullie hebben natuurlijk samen geoefend met het favoriete speeltje van de hond, maar het is ook belangrijk dat de hond het kan met andere speeltjes. 

Tip 6: Veel oefenen

Net als het aanleren van vele andere commando’s geldt ook bij het apporteren dat er veel geoefend moet worden. Je moet dit jouw hond aanleren met een flinke portie geduld en aandacht. Door veel te oefenen worden jij en jouw hond vanzelf experts in het apporteren. Bovendien versterk je hiermee ook nog eens de band tussen jou en jouw hond. Win-win!

Veelgestelde vragen

Wat is apporteren?

Wanneer je een hond leert te apporteren, leer je om een speeltje op te halen en terug te brengen bij het baasje.

Welke commando’s zijn belangrijk voordat je het apporteren kunt aanleren?

Wanneer je jouw hond leert apporteren, is het eerst belangrijk dat je de commando’s ‘pak’ en ‘los’ aanleert. De hond moet namelijk eerst het speeltje zien te pakken, maar ook begrijpen dat hij deze op een gegeven moment moet loslaten.

Waarom zou je je hond willen leren apporteren?

Jouw hond leren apporteren is goed voor de onderlinge band, jouw hond leert naar jou te luisteren en de kans is groot dat jouw hond dit een leuk spelletje vindt. 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *