Hond leren rollen: zo doe je dat

Laatst bijgewerkt: 1 februari 2023

Een hond is nooit uitgeleerd. Je kunt jouw hond dan ook zijn hele leven lang nieuwe commando’s en trucjes aanleren. Zo kun jij jouw hond ook leren rollen. Hoe je dat doet? Dat lees je in het onderstaande stappenplan.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het laten omrollen van jouw hond is niet alleen leuk en schattig om te zien, het is ook een leuke manier om de band tussen jou en jouw hond te versterken. Bovendien zorgt het ervoor dat de hond jou beter gaat begrijpen. Toch is het belangrijk om niet meteen aan de slag te gaan met het aanleren van rollen. Een hond moet namelijk eerst snappen hoe de basistrucjes werken.

Het is namelijk belangrijk dat jouw hond al op commando kan zitten en kan liggen. Vooral die laatste is belangrijk om aan te leren, want dat is immers de beginpositie van het omrollen. 

Haal bovendien ook de nodige snacks in huis, om jouw hond te kunnen belonen. Om een trucje aan te leren is het belangrijk om met beloningen te werken, zodat jouw hond sneller en beter de truc kan oppakken en uitvoeren.

Stappenplan hond leren rollen

Hieronder staan in stappen uitgelegd hoe jij jouw hond kunt laten rollen.

1. Liggen

De eerste stap is dan ook om de hond te laten liggen. Zeg het commando ‘lig’ en laat jouw hond op zijn buik liggen. Geef de hond bij deze stap nog géén beloning.

2. Laat de hond ruiken aan de beloning

Verstop in jouw hand een brokje. Laat de hond hieraan ruiken, maar zorg ervoor dat de hond de beloning niet pakt. In dat geval weet de hond dat er een beloning aan zit te komen bij goed gedrag.

hond leren rollen commando

3. Commando uitvoeren

Het is belangrijk om in de buurt te zitten bij de hond. Maak vervolgens een beweging met jouw hand die gaat naar de neus van de hond richting de schouder. De hond zal zijn hoofd draaien richting de schouder. Beweeg jouw hand nog verder zodat de hond gaat rollen. Vervolgens zeg je de commando ‘rollen’.

4. Belonen

Geef de hond de snack die in jouw hand ligt. Op dat moment weet de hond dat hij goed gedrag heeft vertoond, en het wellicht nog een keer kan oefenen. 

5. Oefening baart kunst

De kans dat jouw hond na een keer oefening de commando al helemaal begrijpt, is niet vanzelfsprekend. Het is daarom belangrijk om te oefenen en de bovenstaande stappen continu te herhalen. 

Lukt het niet? Maak je dan geen zorgen. Het is in dat geval belangrijk om altijd rustig te hond te commanderen. Wordt niet boos op de hond, want daardoor zal het alleen maar averechts werken. Je kunt de commando ook in stappen aanleren, bijvoorbeeld dat de hond eerst op zijn zij moet gaan liggen. Breid daarom de commando steeds meer uit totdat de hond gaat rollen. 

Hond leren rollen

Tips hoe je een hond een commando moet aanleren

Ook al zijn de meeste honden nieuwsgierig en willen ze graag tijd met je doorbrengen: een commando aanleren is niet altijd een eitje. De onderstaande tips kunnen je misschien helpen.

  • Zo heeft een hond niet de grootste concentratieboog en kan een hond zich al gauw vervelen. Oefen daarom ook niet té lang met de hond, maar doe het desnoods in fases. 
  • Zorg ervoor dat je consistent met de hond traint. Gebruik iedere keer het woordje ‘rollen’ of ‘rol’ en houd je daar ook aan. Als je andere termen gebruikt, kan de hond in de war raken.
  • Als de hond niet luistert naar ‘rol’ of ‘rollen’, zeg het commando dan vooral niet meerdere keren achter elkaar. Jouw hond snapt het commando namelijk nog niet.
  • Beloon de hond bij goed gedrag. Begint de hond te luisteren naar het commando? Beloon de hond dan met een brokje.

Veelgestelde vragen

Tot welke leeftijd kun je een hond commando’s aanleren?

Je kunt een hond eigenlijk tot iedere leeftijd een commando aanleren: een hond is hier nooit te oud voor.

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn pup commando’s aanleren?

Je kunt jouw pup al commando’s aanleren wanneer deze bij jou in huis komt. 

Wat zijn belangrijke commando’s om aan te leren bij een hond?

Het is belangrijk dat jij jouw hond aanleert om bij jou te komen wanneer jij zijn naam roept. Ook kan het handig zijn om ‘los’, ‘zit’ en ‘af’ aan te leren. 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *