Dit zijn de slimste hondenrassen + trainingstips

Laatst bijgewerkt: 22 december 2022

Een aantal hondenrassen steken er met kop en schouders bovenuit wat betreft slimheid. Slimme honden kunnen heel snel commando’s opvolgen, luisteren goed maar kunnen jou ook uitdagen. Hieronder zetten we op een rij welke hondenrassen het slimst zijn.

1. Border Collie

De Border Collie is de slimste hond die er bestaat. Deze hond is van nature een hond die een kudde schapen bij elkaar kan houden. Een border collie is superactief en wil graag met je de hort op. Doe dit ook vooral met de hond, anders kan de hond zijn energie niet kwijt met als gevolg dat de hond ongelukkig kan worden. Bovendien is de border collie erg gehoorzaam naar jou als baasje.

slimste hondenras border collie

2. Duitse herder

Nog een herdershond in dit rijtje en dat is de Duitse herder. Ook deze hond is van oorsprong getraind om vee bij elkaar te houden. Bovendien wordt de hond ook veel ingezet als politiehond en dat is niet voor niets. Deze hond volgt goed commando’s op en zal goed naar jou luisteren. Wel is het belangrijk dat je de Duitse herder genoeg laat bewegen en genoeg mentale uitdaging geeft. 

Duitse herder slim hondenras

3. Golden retriever

De golden retriever wordt gezien als een van de liefste hondenrassen en tegelijkertijd ook een van de slimste. Het is dan ten opzichte van de Duitse herder en de bordercollie geen superactief ras, maar het is wel een ras die goed commando’s opvolgt en goed naar jou kan luisteren. Bovendien kun je de hond ook mentaal trainen.

slimme hondenrassen

4. Dobermann

Ook de dobermann behoort in het rijtje tot de slimste hondenrassen. De dobermann is erg waakzaam naar jou toe en zal je dan ook goed beschermen en gehoorzamen. Een dobermann is een echte trouwe vriend, mits je hem natuurlijk goed opvoedt.

de dobermann is een van de slimste honden

5. Sheltie

Ook de sheltie is van oorsprong gefokt om een kudde vee bij elkaar te houden. Een echte herdershond dus, en eentje die veel beweging nodig heeft. Bovendien zijn ze erg waakzaam: ze zijn erg alert en zullen jou er dan ook zeker op wijzen als er gevaar in de buurt is. Ook gaat de sheltie nieuwe commando’s niet uit de weg en zal deze dan ook heel snel opvolgen. 

de sheltie valt onder een van de slimste hondenrassen

6. Poedel

Wist je dat de poedel ook een van de slimste hondenrassen is die er bestaat? Naast het schattige uiterlijk is de poedel van binnen een echte slimmerd. Poedels werden van nature vooral gebruikt in de jacht, aangezien het reukvermogen van een poedel ongelooflijk is. Daarnaast zijn poedels leergierig en willen graag een mentaal spelletje met je spelen, door bijvoorbeeld een hondenpuzzel aan de hond te geven.

de poedel is een slim hondenras

Nog veel meer slimme hondenrassen

De bovenstaande lijst is eigenlijk nog veel uitgebreider; er bestaan nog veel meer slimme hondenrassen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de labrador, die zowel lief én intelligent is. Ook het vlinderhondje en de rottweiler behoren tot een van de slimste hondenrassen.

Hoe leer je honden commando’s aan?

Heb je een pup in huis rondhuppelen of wil jij jouw hond extra commando’s aanleren? Een hond is nooit uitgeleerd en wil maar wat graag nieuwe dingen met jou ontdekken: zo ook commando’s. Toch is het aanleren van commando’s niet de meest eenvoudige taak, dit verschilt ook erg per hondenras. Zo heb je de slimmere hondenrassen die leergierig zijn, maar je hebt ook honden die liever lui dan moe zijn.

Het is belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan. Zo moet je niet meerdere woorden door elkaar heen roepen als je wil dat de hond gaat zitten. Als je meerdere woorden gebruikt zal de hond in de war raken. Bovendien moet je altijd dezelfde woorden gebruiken. Gebruik de woorden ‘lig’ en ‘af’ bijvoorbeeld niet door elkaar, maar kies er één.

Daarnaast is het belangrijk dat je rustig en geduldig blijft. De ene hond heeft een commando zo onder de knie, terwijl je de andere hond er echt op moet trainen om de commando op te volgen. Beloon de hond bovendien ook met snoepjes, maar bouw dit wel langzamerhand af. Als jouw hond niet luistert, ga dan vooral niet schreeuwen. Dit kan de band tussen jullie verslechteren.

3 manieren om je hond mentaal uit te dagen

Een slimme hond wil ook graag mentaal uitgedaagd worden. Weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Hieronder zetten we een aantal manieren voor je op een rij.

  1. Hondenpuzzel: Een hondenpuzzel is een spelletje waarin je vaak hondensnoepjes kunt verstoppen. de hond moet bijvoorbeeld met zijn snuit een object verschuiven, een luikje openen of balletje laten rollen om een snoepje te kunnen krijgen.
  2. Snuffelmat: Een zogenoemde snuffelmat bestaat uit een mat met allerlei losse stukken stof. Hierin kun je brokjes of snoepjes verstoppen. De hond moet goed snuffelen om deze brokjes te vinden en hij krijgt meteen een beloning.
  3. Laat de hond een object zoeken: Een andere manier om jouw hond mentaal uit te dagen is door zijn favoriete speeltje of iets lekkers te verstoppen. Wanneer je je hond aanleert dat hij reageert op ‘zoek’, zal de hond zijn stinkende best doen om het object op te speuren.

Veelgestelde vragen

Zijn slimme hondenrassen gemakkelijk te trainen?

Slimme hondenrassen volgen vrij eenvoudig commando’s op, maar bovendien wil een slimme hond ook vaak uitgedaagd worden. Een goede opvoeding is hierbij wel van groot belang.

Hoe daag je een hond mentaal uit?

Een hond kun je mentaal uitdagen door gebruik te maken van denksport. Denk bijvoorbeeld aan snuffelmatten en hondenpuzzels.

Is snuffelen goed voor een hond?

Snuffelen is heel goed voor een hond. Snuffelen kan de hond mentaal uitdagen, maar de hond kan hiermee ook het gebied verkennen. Het is dan ook belangrijk dat je de hond genoeg tijd geeft om te snuffelen.  

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *