Rottweiler

Laatst bijgewerkt: 10 april 2022

Door de jaren heen hebben niet alle honden een even goede naam op weten te bouwen. Eén van de honden die met een twijfelachtige reputatie te kampen heeft, is de Rottweiler. Dit hondenras is meermaals negatief in het nieuws gekomen en dat helpt uiteraard niet voor de algehele beeldvorming. Feit is wel dat de Rottweiler van nature niet agressief is, maar dat je dit wel op kunt wekken door een Rottweiler op de verkeerde manier op te voeden.

Voor de oorsprong van dit interessante hondenras moeten we naar het land van onze oosterburen. In Duitsland vinden meerdere (grote) hondenrassen hun oorsprong, waar de Rottweiler dus ook een typerend voorbeeld van is. Dit ras werd in Duitsland veelvuldig ingezet als een veedrijver, als een jachthond en als een waakhond. Hedendaags doet een Rottweiler met name dienst als waakhond of als gezinshond. Mocht je hem op de juiste manier op weten te voeden, geniet je echt van een leuke, lieve en aanhankelijke hond. Net zoals bij veel andere hondenrassen ligt de gemiddelde levensverwachting niet al te hoog; een gemiddelde Rottweiler wordt zo’n 8 tot 10 jaar oud.

Samenvatting Rottweiler

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Rottweiler.

Karakter Aanhankelijk, intelligent, moedig, vriendelijk en waakzaam.
Levensverwachting 8 tot 10 jaar.
Schofthoogte Reu: 60,0 tot 68,0 cm.Teef: 55,0 tot 63,0 cm.
Gewicht Reu: 50,0 kg.Teef: 42,0 kg.
Vachtkleur Zwart met roodbruine aftekeningen.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Als je een Rottweiler op straat rond ziet lopen, zie je een behoorlijk zelfverzekerde en krachtige hond. Zijn lichaam is bijzonder krachtig en gespierd, waardoor hij een bijzonder imposante hond is om te zien. Eigenlijk is alles groot bij dit ras; zijn kop, zijn poten en zijn schouders zijn hier typerende voorbeelden van. Overigens ziet een puppy Rottweiler er nog relatief schattig uit, maar dat verandert wel als hij ouder begint te worden. Op volwassen leeftijd heeft hij namelijk een stoere kop waar je eigenlijk absoluut niet mee wilt gaan spotten.

Zijn kop is bijzonder groot en breed te noemen. Zijn grote snuit, zijn grote tong en zijn oren vallen daarbij direct op. Zijn oren hebben een driehoekige vorm en worden bij voorkeur hangend langs zijn kop gedragen. Zijn ogen zijn behoorlijk donker gekleurd, meestal bruin, en hebben een amandelvorm. Deze ogen zorgen voor een zeer indringende blik, waarvan sommige mensen beweren dat deze blik agressief is. Daar kunnen de meeste baasjes van Rottweilers zich echter níet in vinden.

Zijn brede kop loopt over in een indrukwekkende hals. Zijn hals is namelijk zeer gespierd, is zeer breed en kent zeer brede schouders. Je doet dus niet al te makkelijk een halsband om zijn nek heen; nee, je hebt echt een forse halsband nodig. Uiteindelijk loopt zijn brede hals over in een rechte rug. De achterhand?De achterpoten en aangrenzende lichaamsdelen van de hond.X van een Rottweiler is ook indrukwekkend én recht te noemen. Aan het einde van zijn rug is een halflange staart te vinden. Deze staart wordt in rust onder de ruglijn gedragen. Af en toe zie je een Rottweiler zonder staart rondlopen; in dat geval is de staart gecoupeerd. Volgens de Nederlandse wetgeving is het echter verboden om de staart van een hond – ongeacht welk ras dan ook – te couperen.

Het mag duidelijk zijn; een Rottweiler is een indrukwekkende hond om te zien. Dat komt ook door de schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X die zowel een reu als een teef van dit ras kunnen behalen. Een reu kan een schofthoogte van net geen 70 centimeter behalen, terwijl een teef iets kleiner is met een maximale schofthoogte van zo’n 63 centimeter. Ook zijn beide geslachten behoorlijk zwaar te noemen; een reu weegt gemiddeld 50 kilo en een teef gemiddeld 42 kilo. Het is dus geen hond die je even op schoot neemt.

Opvallend aan een Rottweiler is verder ook de “vaste” kleurstelling. Binnen dit ras zie je namelijk alleen maar honden met een zwarte vachtkleur. Deze zwarte kleur wordt echter wel bijgestaan door verschillende roodbruine aftekeningen; deze zie je op onder meer de staart, bij de hals, rondom zijn ogen, bij zijn wangen, bij zijn snuit en bij zijn poten. De vacht is middellang te noemen en bestaat uit een stugge dekkende laag in combinatie met een korte onderlaag.

2. Gedrag

In de inleiding van dit artikel hebben we al één van de belangrijkste gedragspunten bij een Rottweiler besproken; de agressiviteit. Dit ras is van nature niet agressief, maar bij een verkeerde opvoeding kan hij wel agressief overkomen. Dat is zeker het geval als hij zijn eigen territorium ten opzichte van andere honden of andere mensen wil beschermen. Mede hierom is de opvoeding van een Rottweiler van cruciaal belang; daarover lees je later meer in dit artikel.

Binnenshuis is een Rottweiler eigenlijk een ideale gezinshond. Hij is vriendelijk, hij krijgt graag positieve aandacht, hij geeft graag aandacht en hij is altijd wel in voor het spelen van een leuk spelletje. Bovendien is hij behoorlijk aanhankelijk en vindt hij het super om er met zijn baasje(s) op uit te trekken.

In zijn gedrag zijn ook duidelijke verwijzingen naar zijn verre voorouders te vinden. In het verleden werden de Rottweilers namelijk voor zware en intensieve taken ingezet. Mede door dit verleden hebben de hedendaagse Rottweilers ook veel behoefte aan veel beweging én aan hard werken. Het zijn dus harde werkers die ondertussen ook nog de omgeving heel goed in de gaten houden. Hij is namelijk behoorlijk waaks te noemen en hij kan daarbij ook zeer moedig uit de hoek komen. Ook daarom is een goede opvoeding van cruciaal belang.

Ook is het goed om te weten dat een gemiddelde Rottweiler behoorlijk intelligent is. Je kunt hem prima zelfstandig taken uit laten voeren of hem even alleen thuis te laten. Hij houdt daarbij nauwlettend de omgeving in de gaten en stelt eigenlijk zijn baasjes centraal. Dat is eigenlijk wel de rode draad in het leven van dit ras; hij stelt maar al te graag zijn baasjes centraal en gaat voor hen door het vuur.

In de afgelopen tientallen jaren zijn er verschillende gedragsverschillen opgemerkt binnen dit ras. Door een verkeerd fokbeleid zijn er in het verleden namelijk meerdere agressieve of onzekere Rottweilers gefokt. Deze Rottweilers hebben voor de nodige problemen gezorgd, waardoor dit ras al snel een bedenkelijke reputatie kreeg. Dit is echter gelukkig deels hersteld, aangezien men hedendaags weer een strikt fokbeleid hanteert. Mede daardoor zijn de hedendaagse Rottweilers een stuk rustiger en minder agressief.

3. Verzorging

Aangezien een Rottweiler een korte vacht heeft, is een dagelijkse borstelbeurt niet noodzakelijk. Om zijn vacht mooi en schoon te houden, is het wel te adviseren om zijn vacht ongeveer één keer per week even goed te borstelen. Gebruik hier de beste hondenborstel voor en voorzie jouw hond daarmee van de best mogelijke vachtverzorging. Twee keer per jaar komt dit ras overigens in de rui, waardoor je rekening moet houden met de nodige losse haren in jouw huis.

Verder is het advies om hem van de “reguliere” verzorging te voorzien. Houd zijn oren goed schoon, houd zijn ogen goed schoon, poets zijn gebit regelmatig en knip zijn nagels regelmatig bij. Als je deze reguliere verzorging goed bij weet te houden, kost dit niet al te veel tijd.

Bij dit ras moet je wel rekening houden met enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen. Ook deze gezondheidsproblemen zijn te wijten aan het verkeerde fokbeleid van de afgelopen decennia, waardoor niet alle Rottweilers helaas even gezond zijn. Zo moet je rekening houden met een maagtorsie (draaiing van de maag), verschillende aangeboren hartafwijkingen en verschillende soorten kanker. Mede door deze aandoeningen is het aan te raden om regelmatig met hem naar de dierenarts te gaan voor een algehele check.

Door zijn afmetingen en gewicht is het ook niet geheel verwonderlijk dat hij last van elleboog- en heupdysplasie kan krijgen. Bij deze aandoening sluiten de onderdelen in het gewricht niet meer goed op elkaar aan, waardoor het gewricht vrij snel slijt. Dit brengt niet alleen een mank loopje met zich mee, maar ook de nodige pijn. Zorg er dus voor dat je hem regelmatig goed observeert tijdens het wandelen en trek tijdig aan de bel bij de dierenarts.

Aangezien sommige aandoeningen erfelijk zijn, valt daar in eerste instantie niet al te veel aan te doen. Mede daarom is wel het advies om jouw Rottweiler goed te observeren en – indien nodig – direct naar de dierenarts te gaan. Het kan bovendien geen kwaad om hem regelmatig te laten checken.

rottweiler zit voor een meer

4. Opvoeding

Door het verkeerde fokbeleid in de afgelopen decennia kent de opvoeding van een Rottweiler de nodige haken en ogen. Het is daarbij sowieso goed om te weten dat een verkeerde opvoeding kan zorgen voor een onrustige, onzekere en/of agressieve hond. Met een agressieve Rottweiler wil je absoluut géén kennis maken; besteed daarom heel veel tijd, zorg en liefde aan zijn opvoeding.

Bij de opvoeding is het onwijs belangrijk om super concreet, strikt en consequent te zijn. Een Rottweiler is behoorlijk leergierig én intelligent, waardoor je hem relatief snel regels en commando’s aan kunt leren. Daarbij is het wel van belang dat je die regels consequent naleeft en dat je zodoende hem de gewenste duidelijkheid verschaft.

Ook moet de socialisatie een centrale rol spelen tijdens de opvoeding van hem. Het is aan te raden om op jonge leeftijd met hem een puppycursus te volgen, zodat hij al direct in aanraking komt met andere honden. Hiermee weet je zijn territoriumdrift in te perken, waardoor hij op latere leeftijd beter met honden en mensen om gaat. Bijkomend voordeel van een puppycursus is dat je direct een band met hem op weet te bouwen.

Voorkom te allen tijde dat je met de harde hand gaat regeren. Een Rottweiler heeft behoefte aan liefde, aan een positieve opvoeding en aan een consequente houding van zijn baasje. Voorkom dus altijd wilde armbewegingen of stemverheffingen; daarmee weet je alleen maar de scherpe randjes van zijn karakter naar boven te halen. Zoals hierboven al gesteld; met een onzekere of agressieve Rottweiler wil je zeker geen kennis maken.

5. Beweging

In het verleden werd dit ras voor allerlei intensieve taken ingezet. Mede door dit verleden is dit ras dan ook gewend om veel te bewegen en om hard te werken. De hedendaagse Rottweilers hebben daardoor nog steeds veel behoefte aan veel beweging. Wandel daarom regelmatig lange stukken met hem, laat hem naast jouw fiets mee rennen of ga samen met hem een stuk joggen.

Je moet je aandacht niet alleen op fysieke inspanning richten, maar ook op mentale inspanning. Geef een Rottweiler een taak mee en je weet hem direct gelukkig te maken. Hij vindt het daarbij ook heerlijk om voor jou te werken of om dingen voor jou te doen. Hiermee weet je hem bovendien mentaal scherp te houden.

Bij fysieke inspanningen is het noodzakelijk om rekening te houden met zijn gewicht. Zijn gewrichten hebben het nogal zwaar te stellen; voorkom daarom abrupte bewegingen en het maken van scherpe bochten.

6. Geschiedenis

De oorsprong van de Rottweiler is in Duitsland te vinden. Dat is echter één van de weinige zekerheden met betrekking tot de geschiedenis van dit ras. Het is namelijk niet volledig bekend hoe dit ras tot stand gekomen is. Verschillende experts menen dat dit ras afstamt van de molossers, maar daar is tot op heden nog geen (wetenschappelijk) bewijs voor gevonden.

De molossers werden in ieder geval in het verleden in Duitsland ingezet door de Romeinen. Nadat de Romeinen uit Duitsland vertrokken, waren in de Duitse plaats Rottweil nog een aantal van deze honden over. Verschillende mensen gingen deze met verschillende Duitse hondenrassen kruisen, waardoor uiteindelijk de Rottweiler tot stand gekomen is.

Door een verkeerd fokbeleid heeft dit ras helaas een bedenkelijke reputatie gekregen. Veel baasjes zijn echter dol op hun Rottweiler, aangezien het een super leuke hond is als je hem op de juiste manier weet op te voeden. Besteed dus veel tijd en aandacht aan de opvoeding van hem en geniet van een prachtige, loyale en lieve hond.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *