Als we het over een wit-zwarte hond hebben, denk je wellicht direct aan een Dalmatiër. Dat is echter niet het enige hondenras met een kenmerkende wit-zwarte vacht. Nee, ook de Landseer is een hondenras met een prachtige wit-zwarte vacht. Dit hondenras is tot stand gekomen door honden uit Engeland en Canada. Aan het begin van de 19e eeuw werden verschillende honden door Engelse inwoners uit Canada geïmporteerd, waarna uiteindelijk de Landseer tot stand gekomen is.
De Newfoundlander heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van dit ras. Sterker nog; er bestaat momenteel ook een wit-zwarte Newfoundlander. Die hond vertoont onwijs veel overeenkomsten met de Landseer, maar de Landseer staat een stukje hoger op zijn poten. Overigens is de officiële benaming van dit ras “Landseer ECT”. De afkorting ECT staat in dit geval voor “Europees Continentaal Type”.
Door de jaren heen is dit ras behoorlijk populair geworden. Dit komt onder meer door zijn prachtige vacht, maar ook door zijn lieve en interessante karakter. Mocht je voor een Landseer kiezen, ben je verzekerd van een relatief gezonde hond. Een gemiddelde Landseer wordt tussen de 9 en 11 jaar oud; een gangbare leeftijd gezien zijn zéér forse afmetingen.
Samenvatting Landseer
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Landseer.
1. Uiterlijke kenmerken
Als je een Landseer op straat ziet lopen, moet je wellicht even met je ogen knipperen. Dit ras kan namelijk onwijs groot worden, waarbij een schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van wel 82 centimeter behaald kan worden. Een gemiddelde reu heeft een gemiddelde schofthoogte van 80 centimeter, terwijl een teef Landseer een gemiddelde schofthoogte van 70 centimeter kan behalen. Mede door deze forse schofthoogte is het een prachtige en indrukwekkende hond om te zien.
Iets wat ook direct opvalt, is zijn wit-zwarte vacht. De hoofdkleur van deze vacht is wit, waarbij her en der duidelijke zwarte aftekeningen te zien zijn. Bij veel honden binnen dit ras zie je dat bijvoorbeeld het gebied bij de achterhandDe achterpoten en aangrenzende lichaamsdelen van de hond.X en zijn volledige kop helemaal zwart zijn. Volgens de fokstandaard mogen de volgende lichaamsdelen níet zwart zijn; hals, borst, buik, staart en poten. Mede door deze zwarte aftekeningen heeft een Landseer in ieder geval een prachtige en indrukwekkende uitstraling.
Zijn vacht zelf is overigens behoorlijk lang te noemen. De haren groeien hard en zijn erg lang, waarbij ook de dikke ondervacht opvalt. Gezien zijn vacht en de lengte van zijn haren is een goede verzorging van essentieel belang. Als je zijn vacht op de juiste manier weet te verzorgen, blijft zijn vacht prachtig in conditie.
Eigenlijk alles aan de Landseer is groot; zijn poten, zijn lichaam én zijn kop. Zijn kop ziet er echter vaak ietwat verwilderd uit, aangezien hij behoorlijk lange haren heeft. Door deze lange haren zijn bij veel honden binnen dit ras de ogen niet goed zichtbaar; de ogen hebben in ieder geval meestal een donkere kleur en zijn niet al te groot te noemen. Opvallend zijn verder de driehoekige oren; deze oren hebben een middelmatige lengte en worden hangend gedragen.
Zijn kop wordt verder gekenmerkt door de unieke kleurstelling; een groot deel van zijn kop is zwart, maar in het midden van zijn kop is een witte bies te vinden. Deze bies loopt eigenlijk vanaf zijn voorhoofd tot aan zijn snuit, waardoor hij een zeer guitige uitstraling heeft. Ook dit draagt absoluut bij aan de prachtige uitstraling van een Landseer.
Zoals eerder al gesteld; eigenlijk zijn hele lichaam is groot te noemen. Dat geldt ook voor zijn krachtige hals én voor zijn rechte rug. Op deze rug is het toegestaan dat de haren nóg langer zijn en een licht golvende vorm hebben. Aan het einde van de rechte rug is een lange en harige staart te vinden. Deze staart wordt door de Landseer naar beneden gedragen.
Tot slot willen we nog een uniek aspect van zijn poten aanstippen. Een Landseer heeft namelijk zwemvliezen aan zijn poten zitten, waardoor hij een zeer goede zwemmer is. Zijn poten zien er hierdoor bovendien uniek en bijzonder uit.
2. Gedrag
In het verleden werd dit ras in Canada ingezet als een trekdier en voor het redden van drenkelingen. Nadat het ras de overstap naar Engeland maakte, werd het ras in Engeland weer voor andere doeleinden ingezet. Ondertussen werd dit ras ook één van de absolute liefhebbers van dierenschilders; je komt dit ras dan ook op relatief veel oude schilderijen tegen. De naam van dit ras is overigens ook te danken aan een bekende oud-schilder; de heer Edwin Landseer was een absolute voorstander van deze prachtige wit-zwarte hond.
Bovenstaand verhaal over de historie van een Landseer laat duidelijk zien dat hij in het verleden voor verschillende doeleinden ingezet werd. Dat is ook hedendaags duidelijk terug te zien in het karakter van dit ras. Een Landseer kun je namelijk prima als jachthond inzetten, prima als waakhond en prima als werkhond. Tegelijkertijd wordt de Landseer tegenwoordig met name gebruikt als een ware gezelschapshond.
Is een Landseer een typische gezelschapshond? Ja, absoluut. Hij is namelijk dol op knuffelen, hij krijgt het liefste veel aandacht en hij is het liefste continue omringd door zijn baasjes. Hij komt je graag even een knuffel geven en hij wil ook graag zijn kop op jouw schoot neerleggen. Diep van binnen wil hij eigenlijk volledig op jouw schoot plaatsnemen, maar dat is gezien zijn gewicht en lichaamsafmetingen niet al te praktisch.
Binnenshuis is een Landseer behoorlijk rustig, lief en ingetogen te noemen. Hij is behoorlijk energiek, maar hij weet deze energie prima op te sparen voor bijvoorbeeld de lange wandelingen die hij graag met jou maakt. Mede door zijn rustige karakter is het een geschikte hond voor gezinnen met (jonge) kinderen. Hij gaat namelijk prima met een ieder om, maar je moet wel voorkomen dat hij alleen is met één van jouw kinderen; dat kan immers tot vervelende situaties leiden.
Verder is het goed om te weten dat een Landseer naar andere mensen en honden toe terughoudend is. Hij kijkt eigenlijk de kat uit de boom en komt in een noodsituatie zeker in actie. Mocht hij door hebben dat visite bij jou welkom is, is hij al snel weer de vriendelijkheid zelve. Hij weet eigenlijk op die manier risico’s perfect in te schatten en is daardoor ook een prima waakhond. Het is echter niet zo dat je een Landseer veel hoort blaffen of dat hij graag laat zien dat hij een héle grote hond is. Nee, het is voornamelijk een rustige, loyale en lieve hond. Een hond waar je sowieso veel plezier mee/aan gaat beleven.
3. Verzorging
We hebben hierboven onder het kopje “uiterlijke kenmerken” al uitgebreid de vachtstructuur van de Landseer besproken. Het is daardoor geen verrassing meer als we aangeven dat deze hond de nodige vachtverzorging nodig heeft. Je moet de vacht echt dagelijks goed borstelen, aangezien de vacht anders al snel wild en minder fraai wordt. Bovendien nestelen vuil en bacteriën zich maar al te graag in en tussen de lange haren.
Met name bij zijn kop kan hij last krijgen van de lange haren. Deze lange haren kunnen onder meer voor irritaties of ontstekingen aan de oren en/of ogen zorgen. Knip deze haren daarom regelmatig bij en zorg er daarmee ook voor dat jouw Landseer goed kan blijven kijken. Verder heeft hij ook behoefte aan de reguliere verzorging; het poetsen van zijn gebit, het schoonhouden van zijn oren en het bijknippen van zijn nagels.
Aangezien de Landseer een onwijs grote en zware hond is, hebben zijn gewrichten het zwaar te verduren. Dat is dan ook terug te zien in de veelvoorkomende aandoeningen waar een Landseer last van kan krijgen. Onder meer aandoeningen aan het kraakbeen en heupdysplasie komen veelvuldig voor. Bij de laatstgenoemde aandoening is er sprake van slijtage in het gewricht, doordat de onderdelen in het gewricht niet (meer) goed op elkaar aansluiten. Dit resulteert in de nodige pijn én in het mank lopen van jouw hond. Mocht je dit opmerken, is een spoedig bezoek aan de dierenarts het enige juiste wat je kunt doen.
4. Opvoeding
Wil je een Landseer in huis gaan nemen? Dan moet je je voorbereiden op een intensieve opvoeding. Hij is over het algemeen goed op te voeden, maar je moet wel goed rekening houden met zijn forse lichaamsafmetingen en zijn gewicht. Zo is het wenselijk dat je tijdens het opvoeden over de nodige ruimte beschikt en dat je stevig in jouw schoenen staat. Je moet immers wel met zijn forse lichaamsgewicht om kunnen gaan.
Het advies is om vanaf het allereerste moment direct een hechte band met hem op te bouwen. Hij is behoorlijk aanhankelijk, zachtaardig en lief, waardoor je hem behoorlijk goed op kunt voeden. Hij verlangt daarbij wel naar een positieve en liefdevolle opvoeding. Ga dus nóóit met jouw armen op een wilde manier bewegen of jouw stem verheffen. Daar maak je een Landseer alleen maar onrustig, agressief en/of onzeker mee. Zorg voor een gedegen, liefdevolle en positieve opvoeding.
Ook is het verstandig om op jonge leeftijd met hem naar een puppycursus te gaan. Tijdens deze puppycursus kun je direct een hechte band met hem opbouwen, maar je zorgt ook nog voor de gewenste socialisatie. Naar andere honden toe kan hij namelijk best terughoudend zijn; door hem op jonge leeftijd met andere honden in aanraking te laten komen, weet je dat je op een prima manier te voorkomen.
Tot slot moet je hem leren om alleen thuis te zijn. Hij is het liefste de gehele dag bij jou in de buurt, maar dat kan uiteraard niet altijd. Laat hem eerst voor 1 minuut alleen en bouw dat gaandeweg steeds verder op. Tijdens de opvoeding is het zeker aan te raden om hier de nodige tijd aan te besteden.
5. Beweging
Heeft een Landseer veel beweging nodig? Dat valt op zich wel mee. Hij heeft vooral behoefte aan ruimte, gezien zijn forse lichaamsafmetingen. Het is dus wenselijk dat je een tuin hebt waarin hij heerlijk los rond kan lopen en zichzelf prima kan vermaken. Daarbij is het ook aan te raden om hem enkele keren op een dag uit te laten, maar dat hoeven dan niet per sé hele lange wandelingen te zijn.
Weet je waar je een Landseer altijd voor wakker kunt maken? Voor het spelen van een leuk spelletje of om een lekker stukje te gaan zwemmen. Hij is een echte waterrat en door zijn vliezen aan zijn poten kan hij bovendien heel goed zwemmen. Je moet er wel rekening mee houden dat zijn vacht hierbij uiteraard nat wordt, waardoor de aanschaf van bijvoorbeeld een waterblazer zeker aan te raden is.
Als je hem écht gelukkig wilt maken, laat je hem dagelijks een stukje zwemmen. Op hele lange wandelingen zit hij niet per sé te wachten, terwijl je daarmee ook nog zijn gewrichten té veel kunt belasten. Laat hem dus liever zwemmen in plaats van lange stukken met hem te wandelen.
6. Geschiedenis
In het verre verleden kwamen Britse zeelieden in contact komen met de Newfoundlander. Dit ras werd naar eigen land meegenomen, waarna uiteindelijk de Landseer ontstaan is. Het vermoeden is dat de Britten de Newfoundlander met verschillende andere hondenrassen gekruist hebben, maar hier valt niks met 100% zekerheid over vast te stellen.
Wat we wel zeker weten, is dat dit ras pas vanaf 1960 officieel erkend is. De eer voor die erkenning moet uitgaan naar Zwitserse en Duitse kynologen. Deze kynologen hebben een belangrijke rol gespeeld in het fokken van dit ras, waardoor het ras uiteindelijk officieel erkend is. De historie van dit ras is in ieder geval zéér rijk te noemen; zo vind je het ras op behoorlijk veel schilderijen terug. Zoals hierboven ook al kort verteld, heeft dit ras zijn naam bovendien te danken aan een schilder die maar al te graag dit ras aan het schilderen was. Al met al dus een unieke en super gave hond.
ik heb een kruising border coli-landseer
is daar verschil in ?
Beste leon welkenhuyzen,
Daar zal zeker verschil in zitten met een “pure” Landseer. Neem gerust eens een kijkje op de pagina over de Border Collie om zo een beter beeld te krijgen over jouw kruising.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.