De 5 beste snuffelmatten voor honden in 2024

Laatst bijgewerkt: 4 juni 2022

De snuffelmat is in Nederland een populair product voor honden. Zowel honden als baasjes halen hier veel plezier en uitdaging uit. Zo kan het helpen je hond lekker actief te houden en hem de nodige uitdaging te bieden. Naast de uitdagingen die de snuffelmat bied, kan hij ook voor andere doeleinden gebruikt worden.

Zit jij er ook over na te denken om een snuffelmat aan te schaffen? Maar zou jij hier graag eerst wat meer over willen weten? Dan zit je bij dit artikel helemaal goed. Hier gaan we uitgebreid met je bespreken wat een snuffelmat precies is en welke snuffelmat het beste is voor jouw hond. Ben je onderhand nieuwsgierig geworden? Lees het artikel dan snel verder.

1. Wat is een snuffelmat voor honden?

Kan jouw hond wel wat meer uitdaging gebruiken? Of schrokt je hond zijn maaltijden naar binnen met misselijkheid als gevolg? De snuffelmat biedt in dat geval veel mogelijkheden en oplossingen.

De snuffelmat is een speciale mat met daarop allerlei verschillende activiteiten. Door het reukvermogen en de poten te gebruiken, is het de bedoeling dat je hond de verstopte brokken of snacks gaat vinden. Dit etenswaar kun je ergens op- of tussen de mat verstoppen voor je hond.

Doordat hij zijn reukvermogen en zijn poten moet gebruiken om de brokken en/of snacks te vinden, word hij optimaal uitgedaagd en krijgt hij ook niet de kans om het eten naar binnen te schrokken. Honden hebben het af en toe nodig om uitgedaagd te worden. Door gebruik te maken van de snuffelmat, zal je hond de uitdaging krijgen die hij nodig heeft. Snuffelmatten zijn er in heel veel soorten, maten en kleuren.

2. Waar op letten bij de aanschaf van een snuffelmat voor je hond?

Als je rekening houd met onderstaande punten, kunnen jij en je hond optimaal gaan genieten van het spelen met de snuffelmat.

 • Anti-slip laag: heb jij een gladde vloer thuis? Let er dan op dat de snuffelmat een antislip laag heeft aan de onderkant. Zo blijft de mat stabiel liggen en verschuift hij niet tijdens het spelen.
 • Bouw het spelen op: het spelen met een snuffelmat zal voor je hond in het begin nog heel erg nieuw zijn. Hij zal niet direct weten wat hij ermee moet. Logisch ook. Bouw het spelen daarom rustig op. Houd de moeilijkheidsgraad in het begin laag en bouw dat daarna langzaam op.
 • Speeltijd: van tevoren is het belangrijk om te weten dat het voor je hond niet goed is om de hele dag de snuffelmat tot zijn beschikking te hebben. Naast het feit dat het hem gaat vervelen als hij er de hele dag mee kan spelen, kan het heel erg vermoeiend zijn voor hem. 10 minuten spelen met de snuffelmat staat gelijk aan een uur wandelen. Probeer de speeltijd dus beperkt te houden. Zo blijft het voor jullie beiden leuk.
 • Opbergen: laat de snuffelmat niet altijd in de kamer liggen. Doe je dat wel, dan zal de mat op een gegeven moment normaal worden en zal je hond het niet meer interessant vinden om ermee te spelen. Berg de mat na gebruik daarom altijd op.
mens legt een brokje in een snuffelmat voor honden

3. Wat zijn de voor- en nadelen van een snuffelmat voor je hond?

Of er voor- en nadelen zitten aan een snuffelmat, daar gaan we nu achter komen. Laten we eerst eens kijken naar de voordelen.

 • Uitdaging voor je hond.
 • Je hond leert dat hij een beloning krijgt als hij zijn best doet.
 • Goed voor honden die zich snel vervelen.
 • Voorkomt dat je hond te snel gaat eten of gaat schrokken.
 • Stimuleert het reukvermogen van je hond.
 • Spelen met de snuffelmat ontspant je hond.
 • Is je hond snel angstig of druk? Dan geeft de snuffelmat de afleiding die hij nodig heeft.

Zoals je ziet zijn er veel voordelen die de snuffelmat met zich meebrengt. Zitten er ook nadelen aan? Wat ons betreft niet. Het enige nadeel zou kunnen zijn, dat het natuurlijk wel wat kost. Al zijn er genoeg snuffelmatten die slechts twee tientjes kosten. Of het dat waard is, dat is aan jou.

3.1. Snuffelmat voor hond en kat – Zonnebloem – Trainingsmat – Anti-schrok – 38 centimeter

Zoek jij naar een snuffelmat die naast de praktische zaken er ook nog eens leuk uitziet? Dan is deze snuffelmat, in de vorm van een zonnebloem, een goede keuze voor jou. Deze snuffelmat heeft een vrolijke uitstraling en is dus ook een aanwinst voor je interieur.

De snuffelmat van Jara zorgt voor een optimale uitdaging voor je hond en zorgt ervoor dat hij zijn brokken niet meer op schrokt en dus geen misselijkheid meer ervaart. Snacks of hondenbrokken kun je verstoppen tussen de bladeren en flappen van de zonnebloem. Na het verstoppen is het de beurt aan je hond om deze te gaan zoeken. Hiervoor zal hij zijn reukvermogen en zijn poten moeten gebruiken. Doordat de zonnebloem groot is en heel wat bladeren heeft, zal hij er wel even zoet mee zijn en blijft hij op deze manier goed uitgedaagd.

Onder de zonnebloem zit een anti-slip laag waardoor de snuffelmat goed op zijn plek blijft liggen. Dat is wel zo fijn voor je viervoeter. De snuffelmat heeft een doorsnede van maar liefst 38 centimeter. Zo krijgt je hond lekker de ruimte om te snuffelen in zijn snuffelmat. Heb jij naast een hond ook een kat? Geen probleem. Ook voor katten is deze snuffelmat ideaal en een leuke uitdaging.

3.2. Woef-it – Grote snuffelmat – Lichtgrijs/donkergrijs/pink

Zoek jij naar een snuffelmat die lekker stevig is, maar wel een uitdaging blijft voor je hond? Met de snuffelmat van Woef-it gaat jouw hond een hoop plezier en uitdaging beleven.

Op de snuffelmat vind je een warrige boel van stroken die stevig aan de mat zijn vastgemaakt met plastic. Door de grote stroken is de snuffelmat in totaal 65 centimeter groot. Daar zal je hond een lange tijd plezier aan beleven. Of je nu een grote of kleine hond hebt, de Woef-it snuffelmat is voor iedere hond geschikt en leuk.

Om te beginnen kan je de snacks aan de oppervlakte van de stroken verstoppen. Mocht je hond het snel doorhebben, dan kan je elke keer een stapje moeilijker gaan door de snoepjes beter te verstoppen. Doordat je zelf de moeilijkheidsgraad kan bepalen die past bij jouw hond, is de snuffelmat veelzijdig en voor iedere leeftijd geschikt. Het spelen met de snuffelmat kan voor je hond vermoeiend zijn. Daar is niks mis mee want zo zal je hond zich niet zo snel gaan vervelen. Let er wel goed mee op en laat hem niet de hele dag met de snuffelmat spelen. Dan gaat het hem op den duur vervelen.

Mocht je op zoek zijn naar een snuffelmat die uitdagend is voor je hond, dan kunnen we Woef-it snuffelmat zeker aanraden.

3.3. IG – Honden en katten snuffelmat – 75 x 50 cm – Anti-schrok

Ben jij op zoek naar meerdere uitdagingen op een snuffelmat? Met de snuffelmat van IG zit je wat dat betreft helemaal goed. Binnen dezelfde mat, vind je meerdere uitdagingen waar je hond lekker mee aan de slag kan.

Ook onder deze snuffelmat vind je een anti-slip laag. Op deze manier zal de mat altijd blijven liggen, ook als je een gladde vloer hebt. Op de snuffelmat vind je maar liefst 7 verschillende spelletjes en uitdagingen. We durven te wedden dat jouw hond daar wel even mee zoet is.

Heb jij nog een jonge hond? Dan is de snuffelmat ook zeker geschikt. De moeilijkheidsgraad kun je rustig opbouwen. Naast dat de snuffelmat geschikt is voor honden, kunnen ook katten hier prima mee uit de voeten.

3.4. Doegly – Multi-snuffelmat voor honden – De ideale beweging voor uw hond – Slow eating training

De snuffelmat van Doegly is niet alleen heel erg uitdagend, hij ziet er ook nog eens leuk uit. Deze snuffelmat in de vorm van een hondenbot geef jouw hond de uitdaging die hij nodig heeft. Naast de uitdaging, helpt het gebruik van een snuffelmat ook bij het verminderen van schrokken. Al je verwachtingen van een snuffelmat worden door Doegly waargemaakt.

De snuffelmat is een waar doolhof met daarin allerlei leuke, kleine activiteiten die jouw hond moet trotseren voor het krijgen van de hondensnack of brokken. Aan de onderkant van de snuffelmat bevindt zich een anti-slip laag, waardoor hij altijd netjes op zijn plek blijft liggen. De mat is 38 x 50 cm. Je hond zal hierdoor niet zo snel uitgespeeld zijn met de snuffelmat van Doegly.

3.5. Trixie – Activity snuffelmat – Assorti – 50 x 34 cm

Als laatste is dit een snuffelmat van het merk Trixie. Ook bij deze snuffelmat zul je erachter komen dat deze snel aan je verwachtingen zal voldoen.

De snuffelmat is 50 x 34 cm groot, wat maakt dat je hond lekker de ruimte heeft om te snuffelen naar hondenbrokken en snacks. Het fijne aan de Trixie snuffelmat is, dat hij gewassen kan worden in de wasmachine. Dat is wel zo fris na een aantal keer gebruiken. Hij kan gewassen worden op 30 graden.

Doordat de snuffelmat uit een aantal laagjes bestaat, kunnen de snacks goed verstopt worden en ondervindt jouw hond een échte uitdaging om ze te kunnen vinden. Mocht je hond het nog wat lastig vinden, dan kan je de hondensnacks natuurlijk ook wat meer aan de oppervlakte leggen.

Al met al is de snuffelmat van Trixie een aanrader en zouden we hem ook zeker aanbevelen.

Pagina beoordelen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *