De 4 beste hondenfietsmanden in 2024

Laatst bijgewerkt: 14 juni 2022

Ga jij regelmatig met jouw hond op pad? Vind je het daarbij ook leuk om langere afstanden af te leggen? Het is goed mogelijk dat jouw hond daar fysiek niet (meer) toe in staat is of dat de ondergrond wellicht niet voor jouw hond geschikt is. In dat geval bestaan er gelukkig meerdere mogelijkheden waarmee je jouw hond alsnog mee kunt nemen.

Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een hondenkar voor achter de fiets, maar je kunt ook kiezen voor een leuke hondenfietsmand. Logischerwijs zijn dergelijke manden alleen voor kleine honden geschikt; de meeste kleine honden vinden het echt geweldig om in een hondenfietsmand te zitten. Ze kunnen heerlijk om zich heen kijken, ze hoeven zelf niks te doen en ze zijn heerlijk met jou op pad. Met name de aanhankelijke hondenrassen vinden het super om dingen met hun baasje te mogen doen.

Wil je graag regelmatig op pad met jouw fiets en met jouw hond? Dan kan je niet zonder de beste hondenfietsmand. In dit artikel bespreken we wat de beste hondenfietsmand is, waar je op moet letten bij het uitkiezen van de beste hondenfietsmand en wat nou de voordelen van een hondenfietsmand zijn. Na het lezen van dit artikel kan je in ieder geval direct de beste hondenfietsmand voor jouw trouwe viervoeter aanschaffen.

1. Waarom een hondenfietsmand kopen?

Door een hondenfietsmand aan te schaffen, bied je jezelf meerdere mogelijkheden. Je kunt dankzij deze fietsmand samen met jouw hond van heerlijke fietstochten genieten, maar je geniet ondertussen ook van het praktische nut van de hondenfietsmand.

Stel nou dat jouw kleine hond last van zijn poten heeft. Je wilt hier graag de dierenarts naar laten kijken, maar je wilt jouw hond niet dat lange stuk naar de dierenkliniek laten lopen. Wat doe je op dat moment? Je kunt de auto pakken, maar niet iedereen heeft standaard een auto tot zijn/haar beschikking. Iets wat je wel altijd tot je beschikking hebt, is jouw fiets. Je kunt de beste hondenfietsmand op jouw fiets plaatsen, waarna je alsnog met jouw hond naar de dierenarts toe kan gaan.

Dit is slechts één van de voorbeelden waarin een hondenfietsmand prima van pas komt. Dat is zeker het geval als je voor de beste hondenfietsmand kiest, aangezien dergelijke fietsmanden multifunctioneel inzetbaar zijn. Onderaan de streep is met name het vermaak voor jouw trouwe viervoeter heerlijk. Als jij een lang stuk gaat fietsen, hoeft hij niet alleen thuis te blijven. Nee, hij kan in de beste hondenfietsmand vrolijk met jou mee gaan, waarbij hij geniet van de frisse buitenlucht. Hij kan heerlijk om zich heen kijken en hij hoeft zelf niet al te veel te doen; dat bevalt veel honden ook wel prima.

Tot slot willen we nog benoemen dat je een hondenfietsmand ook vaak in drukke steden ziet. In deze steden is het niet altijd even prettig om jouw hond aan de riem mee te nemen. Mocht je ergens naar toe moeten, is de beste hondenfietsmand daarom zeer handig. Je kunt samen met jouw hond op pad gaan, terwijl je weet dat jouw hond veilig in de fietsmand zit. Dat is wel zo’n prettige gedachte tijdens een rit door een drukke stad.

2. Waar op letten bij de aanschaf van een hondenfietsmand?

Al met al zijn er voldoende redenen om een hondenfietsmand te kopen. Als je een hondenfietsmand gaat kopen, kom je er achter dat je zeker niet de enige bent. Nee, veel hondenbaasjes zijn op zoek naar dergelijke fietsmanden, aangezien de manden simpelweg ontzettend handig zijn. Door de toenemende populariteit is er ook een flinke stijging in het aanbod zichtbaar; vraag en aanbod gaan wat dit betreft hand in hand met elkaar.

Het uitgebreide aanbod maakt het voor jou wellicht lastig om de beste hondenfietsmand voor jouw trouwe viervoeter uit te zoeken. Gelukkig zijn wij hier om jou een handje te helpen. Wij zijn namelijk op zoek naar de beste hondenfietsmand gegaan en willen jou daar graag over informeren in dit artikel. Dat doen we niet alleen door de 4 beste varianten hieronder te bespreken, maar ook door aan te geven waar je op moet letten bij het uitkiezen van de beste hondenfietsmand.

Het belangrijkste criteria is zonder enige twijfel de afmetingen van de hondenfietsmand. Jouw hond moet immers wel in de mand kunnen zitten en moet daar ook nog van de nodige ruimte kunnen genieten. Je wilt immers niet dat jouw hond compleet vast zit in de hondenfietsmand. Aangezien de fietsmanden niet al te groot zijn, zijn middelgrote en grote honden sowieso niet geschikt voor een hondenfietsmand. Alleen de kleinere rassen zijn hiervoor geschikt, maar daarin bestaan uiteraard ook meerdere gradaties. Stem daarom de afmetingen van jouw hond goed af op de afmetingen van de hondenfietsmand.

hond zit in een fietsmand

Ook is het aan te raden om goed naar het materiaal en het design van de hondenfietsmand kijken. Deze twee criteria gaan hand in hand met elkaar; een rieten fietsmand ziet er immers anders uit dan een fietsmand van hout. Bepaal voor jezelf wat je mooi vindt en wat enigszins bij jouw fiets past. Door hier kritisch naar te kijken, kan je al een belangrijke schifting maken in het uitgebreide aanbod. Let bij het design overigens ook goed op de veiligheid; mocht je jouw hond niet helemaal vertrouwen, dan is het beter om te kiezen voor de beste hondenfietsmand met een omheining/rekje.

Verder is het advies om goed naar de bevestigingsmogelijkheden te kijken. Zo is het wat ons betreft wenselijk dat de beste hondenfietsmand afneembaar is en dat je deze op meerdere plekken aan je fiets vast kunt maken. Sommige fietsmanden voor honden kun je bijvoorbeeld voorop én achterop plaatsen; dat is wat ons betreft ideaal. Let daarbij ook goed op hoe je de fietsmand aan de fiets vast moet maken; doe je dit met een enkele haak, met een dubbele haak of op een andere manier?

Tot slot is het advies om een maximum budget voor jezelf vast te stellen. Binnen dat maximum budget kun je gericht op zoek gaan naar de beste hondenfietsmand; een fietsmand die aan bovengenoemde criteria voldoet én binnen jouw budget past.

3. De 4 beste hondenfietsmanden

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er nogal wat criteria waar je goed op moet letten. Mede daarom hebben wij besloten om je hier een handje bij te gaan helpen; wij zijn namelijk op zoek gegaan naar de beste hondenfietsmand. Uiteindelijk hebben wij vier manden gevonden die volledig aan onze wensen voldoen. Hieronder vind je meer informatie over de 4 beste hondenfietsmanden.

3.1. Basil – Dublin – Fietsmand – Voor/achter – Afneembaar – Riet – Naturel

Tijdens onze uitgebreide test kwamen wij eigenlijk al snel de beste hondenfietsmand tegen; de Basil Dublin fietsmand. Deze fietsmand is van riet vervaardigd, is afneembaar, heeft een stijlvol design en kan zowel voor- als achterop geplaatst worden. De mand is 49 bij 31 bij 27 centimeter groot en kan multifunctioneel gebruikt worden. Je kunt namelijk ook enkele boodschappen in het mandje doen (als jouw hond er niet in zit uiteraard). Ook over het prijskaartje en de kwaliteit zijn wij zéér te spreken. Al met al een prima hondenfietsmand.

 • Materiaal: riet.
 • Afmetingen: 49 bij 31 bij 27 centimeter.
 • Plaatsing: voorop én achterop.

3.2. Trixie – EVA – Fietsmand – Achter – Zwart – 29 x 42 x 48 cm

Een goede nummer 2 is deze stijlvolle fietsmand van het merk Trixie. Dit merk vind je op onze website in meerdere artikelen terug en dat is niet zonder reden. Trixie levert prima artikelen voor honden en dat is óók het geval bij deze hondenfietsmand. De mand is 29 bij 42 bij 48 centimeter groot en kent een handige “omheining”. Deze kun je dichtklappen, waardoor jouw hond veilig zit. Je kunt ‘m echter ook openklappen, waardoor jouw hond heerlijk van de frisse lucht kan genieten. Deze hondenfietsmand dient op de bagagedrager gemonteerd te worden en biedt de optimale bescherming aan jouw hond. Jouw hond zit veilig, geniet van het nodige comfort en vindt het heerlijk om samen met jou op pad te zijn.

 • Materiaal: polyester.
 • Afmetingen: 29 bij 42 bij 48 centimeter.
 • Plaatsing: Achterop (bagagedrager).

3.3. Beeztees – Fietsmand + bagagedrager + kap – Zwart – 45×23 cm

Ook plek 3 in deze lijst met beste hondenfietsmanden wordt ingenomen door een bekend merk. Beeztees levert veel verschillende artikelen voor honden én levert ook meerdere interessante hondenfietsmanden. Met name vanwege de constructie en het design zijn wij zeer te spreken over deze hondenfietsmand. De fietsmand is volledig in het zwart en wordt inclusief een kap geleverd. Dankzij deze kap zit jouw hond altijd veilig in deze hondenfietsmand. Met de afmetingen van 50 bij 23 bij 45 is het bovendien een relatief grote hondenfietsmand. Onder aan de streep is het vooral een hondenfietsmand waar wij zeer te spreken over zijn, waarbij we alleen onze vraagtekens zetten bij het prijskaartje. Deze hondenfietsmand is namelijk vrij prijzig te noemen.

 • Materiaal: riet.
 • Afmetingen: 50 bij 23 bij 45 centimeter.
 • Plaatsing: achterop (bagagedrager).

3.4. Flamingo – Hondenfietsmand – Wilgen – Bruin/zwart – 55 x 35 x 44 cm

Deze lijst sluiten we af met de prachtige fietsmand van Flamingo. De hondenfietsmand is vervaardigd van wilgen in combinatie met een metalen rooster. Door dit rooster zit jouw hond bijzonder veilig in de hondenfietsmand, terwijl de fietsmand ook nog een prachtige uitstraling heeft. Dankzij 2 klemmen is het ook relatief makkelijk om deze hondenfietsmand op jouw fiets te bevestigen. Weegt jouw hond lichter dan 12 kilo? Dan is dit zeker één van de beste hondenfietsmanden wat ons betreft. Helaas is ook deze hondenfietsmand, net zoals de hierboven genoemde, relatief prijzig; dat is wel iets waar je goed rekening mee moet houden.

 • Materiaal: wilgen.
 • Afmetingen: 55 bij 35 bij 44 centimeter.
 • Plaatsing: achterop (bagagedrager).

4. Veelgestelde vragen

Met enige regelmaat krijgen wij van hondenbaasjes vragen binnen over de hondenfietsmanden. Dit zijn niet alleen vragen als “wat is de beste hondenfietsmand?”, maar ook vragen over het gebruik van een hondenfietsmand. Wij hebben daarom besloten om onderstaande sectie op te stellen, waarin je antwoord vindt op de meestgestelde vragen.

Hoe moet een hondenfietsmand vastgemaakt worden?

De manier waarop een hondenfietsmand vastgemaakt moet worden, is afhankelijk van twee factoren: de plek op jouw fiets waar de fietsmand voor geschikt is en de bevestigingsmogelijkheid van de hondenfietsmand. Nadat je de beste hondenfietsmand voor jouw hond gekocht hebt, is het aan te raden om de handleiding op te volgen. Daarin staat uitgebreid uitgelegd hoe je de fietsmand voor jouw hond vast moet maken aan jouw fiets.

Wat is de juiste maat?

Meet hiervoor de afmetingen van jouw hond op als hij rechtop staat en als hij zit. Het is wenselijk dat jouw hond in de hondenfietsmand zowel kan zitten als kan liggen. Afhankelijk van de afmetingen van jouw hond kun je vervolgens op zoek gaan naar de beste hondenfietsmand.

Is een hondenfietsmand veilig?

Als je een hondenfietsmand conform de instructies gebruikt, is deze zonder enige twijfel veilig. Wel moet je goed op letten of jouw hond niet uit de hondenfietsmand wilt springen. Mocht je dit op voorhand al niet vertrouwen, is het advies om op zoek te gaan naar de beste hondenfietsmand met een rekje. Dat rekje voorkomt dat jouw hond zomaar uit de hondenfietsmand kan springen.

Pagina beoordelen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

2 reacties op “De 4 beste hondenfietsmanden in 2024

 1. Keriem zegt:

  Hai,
  ik mis de DoggyRide fiets- auto- vliegtuig mand!
  Ik heb deze mand en ben zeer tevreden, met name vanwege het feit dat de DoggyRide op een Britch geplaatst wordt en dus niet aan het stuur hangt wat een boel ‘geslinger’ van de hond voorkomt!!
  Ook in de auto is de DoggyRide geweldig. Mijn hond, nu nog pup, zit er veilig en comfortabel in!
  De DoggyRide heeft een fijne lange draagband die op verschillende manieren aan de mand bevestigd kan worden zodat je de riem altijd de voor jou, of de situatie, meest geschikte wijze kunt aanpassen. Uiteraard zit er een riempje aan de binnenkant om te zorgen dat je hond er niet uit kan vallen.
  Hij heeft een gazen dak dat je door middel van een rits dicht kunt maken plus zit er ook een doorzichtig plastic regendakje bij. Aan de buitenkant zitten twee opberg ruimtes. De bodem is stevig en heeft ook nog een kussentje. Hoe fijn is dit allemaal!!

  Het is wel zo dat de Britch niet op alle voor-frames van de Nederlandse fiets past dus wel even je frame bekijken voor je deze mand aanschaft. De buis moet redelijk stijl naar beneden gaan. De buis die ik heb was te dun voor de Britch maar dat heb ik snel en eenvoudig opgelost met een extra stukje rubber er tussen.
  Achterop uiteraard geen probleem omdat je de Britch aan de buis bevestigd waar het zadel op staat en die gaat altijd behoorlijk recht naar beneden.

  • Admin zegt:

   Beste Keriem,

   Bedankt voor je waardevolle aanvulling.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *