De 5 beste hondenshampoos in 2024

Laatst bijgewerkt: 1 juni 2022

Gedurende een dag komt de vacht van een hond met allerlei externe factoren in aanraking. Jouw hond loopt door bosjes heen, de vacht van jouw hond wordt nat en jouw hond kan bijvoorbeeld ook door de modder gaan lopen. Vind jouw hond het lekker om een duik in het water te nemen? Ook dan wordt zijn vacht behoorlijk vies.

Voor de conditie én uitstraling van zijn vacht is het onwijs belangrijk dat je deze op de juiste manier weet te verzorgen. Daarvoor kan je onder meer de beste hondenborstel of hondenkam gebruiken, maar ook de beste hondenshampoo. Met name als je een hond met een langharige vacht hebt, is het aan te raden om hem regelmatig met de beste hondenshampoo te wassen. Maar, wat is nou de beste hondenshampoo? Die vraag staat centraal in dit uitgebreide artikel. Wij bespreken graag wat de beste hondenshampoo is en waar je op moet letten bij het uitkiezen van de beste hondenshampoo voor jouw trouwe viervoeter.

1. Waarom hondenshampoo kopen?

Wil je jouw hond van de best mogelijke verzorging voorzien? Dan is het aan te raden c.q. vereist om de beste hondenshampoo aan te schaffen. Met behulp van deze shampoo kan je zijn vacht immers op de juiste manier wassen. Door zijn vacht op de juiste manier te wassen, profiteert jouw hond (en zijn vacht) van meerdere voordelen.

Zo is het een feit dat een schone vacht voor een hond prettig aanvoelt. Hij heeft daardoor minder jeuk, zijn vacht ruikt lekker en hij voelt zich eigenlijk heel fris. Bovendien gaat zijn vacht door de shampoo op een fraaie manier glanzen.

Met de beste hondenshampoo ben je bovendien in staat om huidproblemen en bijvoorbeeld vlooien aan te pakken. Eigenlijk zijn de voordelen van hondenshampoo dus vergelijkbaar met de voordelen van shampoo voor mensen; ook voor ons is het immers belangrijk/wenselijk dat de haren goed gewassen worden. Dat komt de uitstraling én de conditie van het haar alleen maar ten goede. Dat geldt precies zo bij honden.

Is het verstandig om jouw hond met mensenshampoo te gaan wassen? Nee, dat willen we ten strengste afraden. Wij hebben immers een hele andere huid én andere haren dan een hond. De mensenshampoo is schadelijk voor de vacht en de huid van een hond; je kunt daar onder meer huidirritaties mee veroorzaken. Wil je jouw trouwe viervoeter gaan wassen? Kies dan altijd voor de beste hondenshampoo en gebruik nóóit shampoo die mensen ook voor hun haren gebruiken.

2. Waar op letten bij de aanschaf van hondenshampoo?

Het mag duidelijk zijn; de beste hondenshampoo is onmisbaar voor jouw trouwe viervoeter. De hoogste tijd dus om de beste hondenshampoo voor jouw hond uit te gaan zoeken, maar waar moet je dan precies op letten? Het advies is om op meerdere criteria te letten. Welke criteria dat exact zijn, bespreken we graag hieronder.

Allereerst is het verstandig om naar de vacht van jouw hond te gaan kijken. Kent de huid van jouw hond bepaalde allergieën? Weet je bijvoorbeeld uit ervaring dat jouw hond een gevoelige huid heeft? Kies dan bij voorkeur voor een hondenshampoo die geschikt is voor een gevoelige huid. Dat is ook het geval als jouw hond ergens allergisch voor is; kies dan ook voor een shampoo die de allergische reactie juist niet oproept.

Daarbij is het ook aan te raden om naar het soort vacht van jouw hond te kijken. Sommige shampoos zijn geschikt voor een langharige vacht, terwijl andere shampoos beter voor een kortharige vacht zijn. Daarnaast bestaan er ook shampoos die specifiek voor bepaalde hondenrassen geschikt zijn. In het assortiment van bol.com vind je bijvoorbeeld speciale hondenshampoo voor Maltezers, voor Labrador Retrievers en voor Golden Retrievers.

twee flessen hondenshampoo liggen op een houtenplank

Ook kan er onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten shampoos voor honden. Zo bestaan er bijvoorbeeld zogeheten medicinale shampoos; dit zijn shampoos die een neutrale pH waarde hebben en daardoor ideaal zijn voor honden met een gevoelige huid. Heeft jouw hond last van een droge vacht? Dan kan je het beste voor een voedende shampoo kiezen. Indien jouw hond een “normale” vacht heeft en geen huidproblemen kent, is een neutrale shampoo de meest voor de hand liggende optie.

Daarbij is het sowieso verstandig om naar de ingrediënten van de shampoo te kijken. In een ideale wereld bevat de shampoo alleen maar natuurlijke ingrediënten, zoals arganolie en macadamia-olie. Dergelijke ingrediënten/bestanddelen weten de vacht goed te verzorgen, terwijl de huid ook nog gevoed en daardoor versterkt wordt.

Tot slot willen we je ook nog wijzen op het prijskaartje van de beste hondenshampoo. De prijskaartjes kunnen nogal variëren, maar leveren soms ook een vertekend beeld op. Verderop in dit artikel bespreken wij de beste hondenshampoos, waarbij de ene shampoo een inhoud van 5 liter heeft en de andere shampoo een inhoud van 0,25 liter. Deze twee shampoos zijn hierdoor lastig op prijsniveau met elkaar te vergelijken. Kijk daarom niet alleen naar de prijs, maar altijd naar het totaalplaatje: de inhoud, het prijskaartje én de kwaliteit.

3. De 5 beste hondenshampoos

Ben je op zoek naar de beste hondenshampoo voor jouw trouwe viervoeter? Je hebt hierboven kunnen lezen dat je daarbij op de nodige criteria moet letten. Alleen als je de shampoos op basis van die criteria met elkaar gaat vergelijken, kun je tot de juiste keuze komen. Dit hoef je echter niet allemaal zelf te doen; wij zijn namelijk voor jou alvast op onderzoek gegaan. Wij hadden onze pijlen gericht op de beste hondenshampoo en hebben uiteindelijk de 5 beste hondenshampoos weten te selecteren. Over deze hondenshampoos vind je hieronder meer informatie in de vorm van reviews.

3.1. OxyFresh Pets – Shampoo voor honden en katten

Tijdens onze zoektocht naar de beste hondenshampoo stuitten wij al snel op deze shampoo van het merk OxyFresh Pets. Deze shampoo is wereldwijd één van de meest verkochte hondenshampoos en dat is uiteraard niet zonder reden. Met deze shampoo geef je jouw hond de perfecte vachtverzorging; de vacht gaat lekker ruiken, de shampoo irriteert niet en de shampoo voedt de haren en de vacht. Doordat deze shampoo geen alcohol bevat, is het ook de ideale shampoo voor honden met allergieën of andere huidproblemen. In één flacon zit iets meer dan 0,2 liter, waarmee je jouw hond van meerdere wasbeurten kunt voorzien. Na het wassen van jouw hond met deze hondenshampoo weet je één ding zeker; de vacht ruikt heerlijk, voelt zacht aan en veroorzaakt geen irritaties.

  • Inhoud: 0,237 liter.
  • Geschikt voor: alle soorten honden/vachten.

3.2. Gottlieb – Shampoo – Dennen – 5 liter

Was je de vacht van jouw met enige regelmaat? Wil je daarbij beschikken over de beste hondenshampoo? Dan kun je in onze ogen het beste voor deze shampoo van Gottlieb kiezen. Deze shampoo wordt geleverd in een flacon van 5 liter; je kunt dus zeker even vooruit met deze flacon. In deze shampoo is onder meer macadamia-olie te vinden, waardoor de huid van een beschermende laag voorzien wordt. Ondertussen worden de haren van jouw hond op een grondige manier gereinigd, waardoor alle bacteriën en viezigheden uit de vacht verdwijnen. Al met al een prima hondenshampoo inclusief een interessant prijskaartje.

  • Inhoud: 5 liter.
  • Geschikt voor: alle soorten honden/vachten.

3.3. Greenfields – Hondenshampoo – Gevoelige huid – Verzorgingsset – 2 x 250 ml

Ook over deze hondenshampoo van Greenfields zijn wij goed te spreken. De hondenshampoo bevat onder meer aloë vera en citronella, waardoor de huid én vacht op een perfecte manier gereinigd worden. De shampoo is niet al te sterk, waardoor de shampoo ook geschikt is voor honden met een gevoelige hond. Als je besluit om deze hondenshampoo aan te schaffen, krijg je ook nog een flacon droogshampoo meegeleverd. Die flacon is uitermate handig als je op reis met jouw hond bent; je kunt de vacht overal en altijd op een handige manier met deze droogshampoo reinigen. Al met al verdient ook deze shampoo de stempel “beste hondenshampoo”.

  • Inhoud: 0,25 liter.
  • Geschikt voor: alle soorten honden/vachten.

3.4. Purple Bone – Havermout – Kalmerende en anti-jeuk hondenshampoo

Heeft jouw hond last van een jeukende vacht? Of zie je dat de huid van jouw hond behoorlijk geïrriteerd is? Daarvoor kan je het beste deze Purplebone hondenshampoo gebruiken. Deze shampoo heeft een kalmerende werking en werkt daardoor perfect tegen een geïrriteerde huid en tegen de jeuk. In deze shampoo is onder meer amandelolie, kokos en havermout aanwezig, waardoor de vacht van jouw hond ook nog eens heerlijk gaat ruiken. Deze bestanddelen zorgen er bovendien voor dat de vacht van jouw hond perfect gereinigd, gevoed en beschermd wordt. Door de vacht van jouw hond regelmatig met deze beste hondenshampoo te wassen, voorkom je bovendien dat zijn huid uitdroogt en/of geïrriteerd raakt.

  • Inhoud: 0,5 liter.
  • Geschikt voor: honden met een geïrriteerde en/of uitgedroogde huid/vacht.

3.5. Pet Head – White party – 354 ml

Als afsluiter is deze shampoo van het merk Pet Head ook absoluut aan te raden. Deze shampoo bevat meerdere natuurlijke ingrediënten, waardoor de vacht en huid van jouw hond op de juiste manier verzorgd worden. Bijkomend voordeel is dat deze hondenshampoo heerlijk ruikt; dat is te danken aan de aanwezigheid van sinaasappelextracten. De vacht van jouw hond gaat een beetje naar sinaasappel ruiken, ziet er stralend uit en voelt bovendien heerlijk, zacht aan. Zoals de naam enigszins doet vermoeden, is deze shampoo uitsluitend geschikt voor honden met een lichte vacht. Heeft jouw trouwe viervoeter een donkere vacht? Dan kan je beter naar één van de bovengenoemde hondenshampoos kijken.

  • Inhoud: 0,35 liter.
  • Geschikt voor: alle honden met een lichte vacht.

4. Veelgestelde vragen

Bovenstaande reviews laten één ding duidelijk zien; het aanbod van hondenshampoos is behoorlijk uitgebreid te noemen. Mocht je op zoek zijn naar de beste hondenshampoo voor jouw hond, moet je dus op de nodige zaken letten. Tegelijkertijd is het ook onwijs belangrijk om de hondenshampoo op de juiste manier te gebruiken. Over het gebruik van de hondenshampoo krijgen wij regelmatig vragen; in onderstaande sectie met veelgestelde vragen vind je onze antwoorden op de vragen die wij het vaakst binnenkrijgen.

Hoe vaak moet een hond gewassen worden?

Dit is volledig afhankelijk van het soort hond, zijn vacht en zijn gedrag. Als hij dagelijks in de modder ligt te rollen, is het advies om hem vaker te wassen. Dat is echter niet zo als het een hond is met bijvoorbeeld een vacht met een waterdichte functie; door een dergelijke vacht té vaak te wassen, kan je deze functie teniet doen. Je moet de frequentie van het wassen dus volledig afstemmen op jouw hond en zijn soort vacht.

Hoe moet je hondenshampoo gebruiken?

Het antwoord op deze vraag is volledig afhankelijk van het soort shampoo. We willen je daarom graag adviseren om de gebruikshandleiding van de hondenshampoo goed door te nemen. Sommige shampoos moet je bijvoorbeeld op een droge vacht aanbrengen, terwijl andere shampoos op een natte vacht aangebracht moeten worden. Hanteer dus altijd de handleiding van de hondenshampoo en volg de instructies daaruit strikt op. Op die manier ben je in staat om jouw hond op de juiste manier te wassen met de beste hondenshampoo.

Waar moet je een hond wassen?

Eigenlijk heb je hier twee mogelijkheden voor: in een bad/douche of in de tuin. Als je jouw hond in jouw badkamer gaat wassen, moet je rekening houden met een behoorlijk vieze badkamer. Dan heb je in ieder geval direct een goede reden om jouw badkamer ook van een uitgebreide schoonmaakbeurt te voorzien. Mocht je dat niet zien zitten, kan je de beste hondenshampoo ook buiten gebruiken, indien je daar de beschikking over (warm) water hebt.

Pagina beoordelen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *