De 6 beste denkspellen voor honden in 2024

Laatst bijgewerkt: 23 juli 2022

Heel veel honden vinden het fantastisch om te spelen en actief bezig te zijn. Jouw hond vindt dat vast ook erg leuk. Naast dat het spelen ervoor zorgt dat je hond zijn energie kwijtraakt, heeft het ook andere doelen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat honden uitgedaagd blijven worden. Dit geld voor zowel hun fysieke- als mentale gesteldheid. Een denkspel kan hierbij heel erg goed helpen. Wat denkspellen zijn en waarom ze zo belangrijk zijn? Dat ga je allemaal lezen in dit artikel.

1. Waarom kiezen voor een denkspel voor je hond?

Zoals we in de intro al kort heb uitgelegd, is het belangrijk om je hond zowel fysiek als mentaal te blijven uitdagen. Fysiek uitdagen, dat ligt best voor de hand. Een lekkere boswandeling maken, het dagelijkse rondje lopen óf lekker spelen in de tuin. Mentaal uitdagen is net zo belangrijk als fysiek. Net zoals bij mensen, kan de mentale gesteldheid van een hond op een gegeven moment ook flink achteruit gaan. Daarom is het op iedere leeftijd van je hond belangrijk om hem mentaal te blijven uitdagen. Dit mentale uitdagen kan je doen doormiddel van denkspellen die speciaal zijn ontwikkeld voor honden.

We horen je nu denken; wat is een denkspel precies? Nou, een denkspel voor honden zorgt ervoor dat de hersenen van jouw hond gestimuleerd worden en bijdragen aan de mentale gezondheid. Bij het gebruik van een denkspel worden de hersenen en zintuigen optimaal gestimuleerd. Zo kan de hond met zijn neus snacks opsporen, kan hij zijn bek gebruiken om aan dingen te trekken of om spullen op te pakken en gebruikt hij zijn poten om iets weg te duwen of te verplaatsen. Hoe vaker jouw hond het spelletje speelt, hoe beter en sneller hij het zal gaan begrijpen. Let wel op: speel een denkspel nooit langer dan 10 minuten. Een denkspel is namelijk erg intensief voor honden en je hond kan hierdoor behoorlijk uitgeput raken.

2. Waar op letten bij de aanschaf van een denkspel voor je hond?

Denkspellen zijn écht een aanrader; voor zowel je hond als voor jou als baasje. We weten zeker dat jullie er veel plezier aan gaan beleven. Maar voordat je besluit een denkspel aan te schaffen, zijn er aantal belangrijke zaken waar je op moet letten.

  • Past het spel bij de behoeften van jouw hond?
  • Is het spel gemaakt van goed en duurzaam materiaal?
  • Is het spel van het juiste formaat?

Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden kun je beter het juiste denkspel voor jouw hond aanschaffen. Denk hier dus goed over na.

voordelen van een denkspel voor honden

3. Wat zijn de voor- en nadelen van een denkspel voor je hond?

Aan denkspellen voor honden zitten veel voordelen, maar er kunnen ook een aantal nadelen meespelen. Voordat we naar de nadelen gaan kijken, bekijken we eerst de voordelen van denkspellen voor honden.

  • Band tussen hond en baasje wordt versterkt.
  • Je hond wordt sneller moe; zeker wanneer je een actieve hond hebt, is dit een goede manier om zijn energie kwijt te raken.
  • Hersenen en zintuigen worden uitgedaagd.
  • Goed om verveling te voorkomen; soms kunnen uit verveling gedragsproblemen ontstaan.
  • Stimuleert de mentale gezondheid; ook honden kunnen last krijgen van dementie.

Hieronder vind je enkele nadelen van een denkspel voor je hond.

  • Denkspellen kunnen de nodige centen kosten. Niet iedereen heeft het budget daarvoor. Overweeg daarom goed of en wat je hieraan wilt besteden.
  • Bij sommige spelletjes is toezicht houden nodig. Zorg ervoor dat je hond niet té uitgeput raakt en houd de speeltijd op maximaal 10 minuten.

4. De 6 beste denkspellen voor je hond

Je weet nu waarom denkspellen hartstikke leuk zijn voor je hond en wat de voor- en nadelen zijn. Nu je wat meer informatie hebt, kan je natuurlijk niet wachten om zo’n leuk denkspel aan te schaffen. Om jou wat verder op weg te helpen, hebben we speciaal voor jou een lijst samengesteld, met daarin de allerbeste denkspellen voor jouw hond. Ben je benieuwd? Lees dan hieronder verder.

4.1. Pet Patrol – Snuffelmat hond – 70 x 70 cm – Inclusief rubberen massage bal voor het gebit

We weten vrijwel zeker dat jouw hond al in het bezit is van een bal, een bot of een trektouw. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Toch kan je hond vaak wat meer uitdaging gebruiken. Daar is deze snuffelmat van Pet Patrol perfect voor. Niet voor niets staat deze snuffelmat op de eerste plek. Een snuffelmat is een mat waarin beloningen verstopt zitten. Door middel van het reukvermogen van jouw hond, zal hij al ruikend op zoek moeten gaan naar zijn hondensnack of brokken. De snuffelmat is geschikt voor kleine- en middelgrote honden.

Door je hond dagelijks 10 minuten gebruik te laten maken van deze snuffelmat, zal je al gaan merken dat zijn intelligentie omhoog zal gaan en hij optimaal uitgedaagd blijft.

Baasjes verwennen hun hond graag met iets lekkers. Jij waarschijnlijk ook. Begrijp ons niet verkeerd, daar is helemaal niks mis mee. Toch verwennen we onze honden te veel doordat ze bijna niks meer hoeven te doen voor hun eten. Met deze snuffelmat wordt dat wel anders. Je hond zal heel erg zijn best moeten doen om de beloning uit deze mat te halen. Naast de uitdaging, is de snuffelmat ook goed te gebruiken tegen het schrokken van jouw hond.

De snuffelmat van Pet Patrol kost slechts enkele tientjes en je krijgt er veel voor terug. Om je hond optimaal te blijven uitdagen, kunnen we de snuffelmat van Pet Patrol zeker aanraden.

4.2. Kerbl – Denkspel Paw – Hondenspeelgoed – Multicolor – 24 x 24 x 4 cm

Op de tweede plek staat dit denkspel van het merk Kerbl. In principe werkt dit ongeveer hetzelfde als de bovenstaande snuffelmat. Ook bij dit denkspel in het de bedoeling dat jouw hond de beloning gaat vinden die jij in het spel hebt verstopt. Dit spel werkt iets anders. In plaats van zijn reuk te gebruiken, is het nu de bedoeling dat hij zijn poten gaat gebruiken om de beloning te vinden. Zo zitten onder de houten draaischijven en kegels de hondensnacks verstopt.

Spelenderwijs kunnen de schijven gedraaid worden door jouw hond en kan hij ze op deze manier vinden. Dat klinkt goed, toch? Het zal in het begin vast wennen zijn voor je hond. Maar net zoals bij mensen, geldt ook bij honden: “oefening baart kunst”. Daar komen jullie vast en zeker samen uit.

We weten zeker dat jij en jouw hond veel plezier zullen beleven aan dit denkspel.

4.3. Nina Ottosson – Dog worker – Composite denkspel

Dit denkspel voor jouw hond is ontzettend veelzijdig. Naast dat je hond mentaal getraind wordt, versterkt het ook de band tussen jou en jouw hond. Ook hierbij draait het om snacks vinden.

Dit spel werkt als een soort van puzzel. Jouw hond zal de verschillende onderdelen op de puzzel moeten bewegen om er achter te komen waar de snacks allemaal verstopt zitten. Zijn hersenen zullen even goed gekraakt moeten worden. Niet alleen van de hond, maar ook van jou als baasje. Worden jullie de nieuwe puzzelkampioenen?

4.4. Doglemi – Snuffelmat – Taco – Speelmat – Trainingsmat – Denkspel hond

Alleen al om het uiterlijk zou je deze snuffelmat gelijk willen aanschaffen. Natuurlijk gaat het ook om hoe functioneel hij is. Maar we kunnen je nu al verklappen: dat is hij zeker.

Deze snuffelmat is gemaakt in de vorm van een taco. Deze snuffelmat werkt eigenlijk hetzelfde als de bovenstaande mat. Het verschil zit hem vooral in het uiterlijk. Binnen de taco kan jij als baasje de snacks voor jouw hond goed verstoppen. Doormiddel van zijn reukvermogen, is het de bedoeling dat hij de snacks opspoort en lekker kan opeten. Om jouw hond te laten wennen aan het gebruik van de snuffelmat, kan je de snacks eerst boven op de mat leggen. Naarmate hij het systeem doorkrijgt, kan je de snacks langzaam dieper gaan verstoppen in de taco. Echt een aanrader.

4.5. SNUFFIES – Snuffelmat – Honden speelgoed – Intelligentie – Hersenwerk – Honden denkspelletjes

Als je deze lijst tot nu toe al gelezen hebt, dan ken je de snuffelmat al een beetje. Op de vijfde plek staat de snuffelmat van SNUFFIES, wat ook een absolute aanrader is om jouw hond te stimuleren. Ook bij deze mat gebruikt jouw hond zijn reukvermogen om de snacks te kunnen vinden.

De mat is ontzettend handig in gebruik. Zo heeft hij bijvoorbeeld aan de onderkant een anti-sliplaag. Zeker wanneer je thuis een gladde vloer hebt, is dit erg handig en functioneel. Hoe irritant zou het zijn als de mat telkens wegschuift? Dan beleeft de hond er niet veel plezier van.

Daarnaast is de mat volledig uit wasbaar. Wel zo hygiënisch om dit af en toe te doen. Ook met deze snuffelmat zal jouw hond optimaal uitgedaagd blijven.

4.6. Nobby – Denkspel – Star – Hout – Ø 25 cm

Als laatste hebben we dit houten denkspel van Nobby; oftewel het BrainBoard. Dit houten denkspel is een prima denkspel voor jouw hond en voor jou als baasje. Want hoe leuk is het om samen een spel te spelen?

Dit spel bestaat uit verschillende gaten waar de snacks in verstopt kunnen worden. Doordat je hond zijn poten en snuit gebruikt, kan hij de deksels die op de gaatjes zitten, makkelijk verschuiven en zo de snacks vinden. Het bord zal door de anti-slip voetjes op zijn plek blijven staan tijdens gebruik.

5. Conclusie

Je hebt in dit artikel antwoord gekregen op de vraag wat denkspellen voor honden zijn en waarom ze zo nuttig zijn. Je weet nu dat het belangrijk is om de mentale gezondheid van jouw hond te blijven stimuleren. Dit geldt voor zowel puppy’s als senioren honden. Een hond is immers nooit te oud om te leren. Ook de vele voordelen van denkspellen, die heb je al kunnen lezen.

We willen je zeker aanraden om een denkspel voor jouw hond aan te schaffen. Ben je benieuwd naar welke denkspellen echte aanraders zijn? Dan verwijs we je graag door naar de bovenstaande lijst met beste denkspellen. Hierin ga jij zeker weten het perfecte denkspel voor jouw hond.

5/5 - (1 stemmen)

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *