Maltezer

Laatst bijgewerkt: 17 juli 2022

Samen met vijf andere hondenrassen vormt de Maltezer de zogeheten bichons groep. Dit is een groep met louter kleine gezelschapshonden. Ook de Maltezer kan zodoende bestempeld worden als een gezelschapshond. De hond vindt zijn oorsprong in het Middellandse Zee gebied, waarbij hij gebruikt werd als jager. Hij moest onder meer op ratten en muizen jagen. Door de jaren heen is zijn functie eigenlijk compleet veranderd.

Als je een Maltezer als hond wilt, is het goed om te weten dat hij de nodige aandacht vergt. Een Maltezer is behoorlijk aanhankelijk en vindt het leuk om overal mee naar toe te kunnen. Dankzij zijn compacte formaat kan je hem gelukkig moeiteloos overal mee naar toe nemen. Bovendien is het een hond waar je jarenlang van kunt genieten; dit ras kan 12 tot 16 jaar oud worden.

Samenvatting Maltezer

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Maltezer.

Karakter Aanhankelijk, gevoelig, intelligent, levendig, slim en zachtaardig.
Levensverwachting 12 tot 16 jaar.
Schofthoogte Reu: 21,0 tot 25,0 cm.Teef: 20,0 tot 23,0 cm.
Gewicht Reu: 3,0 tot 4,0 kg.Teef: 3,0 tot 4,0 kg.
Vachtkleur Wit.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Weinig.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.
Rasgroep Gezelschapshonden.

1. Uiterlijke kenmerken

Een Maltezer is een behoorlijk kleine hond. Zijn kop is klein, zijn poten zijn kort, maar daarentegen is zijn lichaam wel relatief lang. Door deze uiterlijke kenmerken lijkt het soms net alsof het lichaam van de hond uit proportie is. Dat wordt bij sommige Maltezers ook nog versterkt door de wilde haargroei op veel lichaamsdelen.

Zoals gezegd is de kop van een Maltezer behoorlijk klein. De rechte snuit is niet al te groot, maar lijkt min of meer omhoog te staan. De kleine snuit wordt bijgestaan door twee relatief grote ogen. Deze ogen hebben een donkere kleur en staan in fraai contrast met de witte vacht. De vacht op zijn kop is bijzonder lang, waardoor het lijkt alsof hij een sik heeft. Ook de oren zijn behoorlijk harig en vallen daardoor eigenlijk in het niet. Doordat hij zoveel haar op zijn hoofd heeft, kiezen veel baasjes ervoor om hem een staartje of een knotje te geven. Daar krijgt hij een nogal aandoenlijke uitstraling van.

Zijn kleine kop loopt over in een kleine hals en een relatief lange rug. Deze rug loopt over in een staart die behoorlijk behaard is. Bij voorkeur wordt de staart door hem over het lichaam heen gedragen. Doordat deze staart nogal behaard is, valt de staart soms helemaal niet op. De staart heeft immers dezelfde beharing als de rug.

Van nature hoort hij rechte poten te hebben. Deze poten moeten zwarte kussentjes bij de voeten hebben en moeten ook donkere nagels hebben. De poten zijn bij veel Maltezers echter niet meer zichtbaar; dit komt puur door de vele haargroei.

Een Maltezer is een hond die graag bij je op schoot klimt. Dat is door zijn gemiddelde schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van 20 tot 25 centimeter geen probleem. Ook zijn minieme gewicht – gemiddeld drie tot vier kilo – zorgt ervoor dat het een ware gezelschaps- en schoothond is.

Qua vacht valt met name de lengte van de haren op. De haren zijn op veel lichaamsdelen ongelooflijk lang, waardoor soms het onderscheid tussen het bovenlichaam en de rug niet eens meer gemaakt kan worden. Ook worden de poten soms volledig bedekt en hebben veel Maltezers een staartje op hun kop. De vacht van dit ras is altijd wit en vergt de nodige verzorging. Daarover lees je later meer in dit artikel.

2. Gedrag

Van origine werd een Maltezer gebruikt om op ratten en muizen te jagen. Hedendaags is zijn functie echter compleet veranderd; het is nu simpelweg een gezelschapshond. Dit is ook duidelijk terug te merken in zijn gedrag. Het is namelijk een hond die veel aandacht vraagt, die graag betrokken wordt in de dagelijkse gang van zaken en graag een goede band met zijn baasje opbouwt.

Het “lastige” van een Maltezer is dat hij zich behoorlijk gaat hechten aan zijn baasje. Hij vindt het daardoor moeilijk om alleen te zijn en heeft het liefste de gehele dag door meerdere mensen om hem heen. Van deze mensen vindt hij het heerlijk om aandacht te krijgen en om leuke dingen te doen. Ook op latere leeftijd is hij nog behoorlijk speels en levendig.

Tegelijkertijd is het ook een hond met een behoorlijke intelligentie. Hij is behoorlijk slim, hij lost problemen vakkundig op en hij heeft onraad al snel door. Mocht dat het geval zijn, is hij ook niet te beroerd om zijn blaf te laten luiden. Ondanks zijn kleine formaat is het zeker een pittige hond te noemen. Ondertussen heeft hij ook als geen ander door hoe jij je voelt. Hij heeft bepaalde voelsprieten waarmee hij de gevoelens van zijn baasje op kan pikken. Aangezien het een behoorlijk gevoelige hond is, kan een verdrietig baasje ook zorgen voor een verdrietige Maltezer.

Verder valt op dat hij prima om kan gaan met andere huisdieren, kleine kinderen en andere honden. Naar andere honden toe is hij behoorlijk open en vriendelijk. Hij maakt graag vrienden en doet eigenlijk niemand kwaad. Alleen als een baasje voor wilde armbewegingen of stemverheffingen kiest, kan een Maltezer bang/boos gemaakt worden. Ook dat gedrag kan een Maltezer, dankzij zijn gevoeligheid en intelligentie, moeiteloos kopiëren. Pas daar dus mee op.

3. Verzorging

Door zijn kleine lichaam zou je wellicht verwachten dat een Maltezer niet al te veel verzorging nodig heeft. Schijn bedriegt echter. Zijn kleine lichaam heeft namelijk behoorlijk veel lang haar dat de nodige verzorging vraagt. Het advies is om zijn vacht dagelijks compleet door te borstelen/kammen. Daarmee voorkom je dat klitten zich gaan nestelen in de lange haren. Zorg er bij het kammen voor dat je dit in laagjes doet; je moet namelijk ook de onderste laag van de vacht goed kammen. Voordeel is echter wel dat het ras geen last van haaruitval heeft. Je hoeft bij een Maltezer dus niet bang te zijn dat je hele huis onder de witte haren komt te liggen.

Alle Maltezers hebben een opvallende, witte vacht. Wil je deze vacht mooi wit houden? Dan is het aan te raden om hem regelmatig in bad te wassen. Gebruik daar een speciale hondenshampoo voor, zodat zijn huid niet geïrriteerd kan raken. Verder kiezen veel baasjes ervoor om de haren op zijn kop in een staartje/knotje te doen. Dit wordt puur gedaan omdat het haar daardoor niet in de ogen kan gaan hangen. Tegelijkertijd brengt het uiteraard ook een leuke uitstraling met zich mee.

Verder is het aan te raden om af en toe haren weg te knippen op gevoelige plekken. Denk daarbij aan de oren, de ogen en de poten. De lange haren kunnen op die plekken een ontsteking gaan veroorzaken. Dat is zeker het geval als vuil zich hier gaat nestelen en op gaat hopen. Tot slot is het ook aan te raden om de tanden regelmatig te poetsen. De Maltezer heeft namelijk een verhoogde kans op (veel) tandplak.

Ook is het goed om te weten dat een Maltezer verhoogd risico op enkele aandoeningen loopt. Zo komen oorontstekingen, gebitsafwijkingen en patella luxatie veelvuldig voor bij dit ras. De gebitsafwijkingen komt puur doordat de mond eigenlijk te klein is voor de grote hoeveelheid tanden en kiezen. Daarnaast loopt hij ook nog een verhoogd risico op tandplak. Patella luxatie is een aandoening waarbij de knieschijven los in de knie zitten. Middels een operatie kan dit hersteld worden. Houd goed het loopje van je Maltezer in de gaten om deze aandoening in een vroegtijdig stadium te kunnen signaleren.

maltezer puppy zit op houten vloer

4. Opvoeding

Van nature kan een Maltezer al behoorlijk goed met andere honden om gaan. Desalniettemin is het aan te raden om tijdens de opvoeding veel tijd en aandacht aan de socialisatie te besteden. Door hem op jonge leeftijd al met meerdere soorten honden in aanraking te laten komen, kan hij wennen aan deze “nieuwe ervaringen”. Het is namelijk een gevoelige hond die niet met al te veel prikkels tegelijkertijd in aanraking moet komen. Begin dus vroeg met de socialisatie, zodat hij alle prikkels op de juiste manier kan verwerken.

Verder is het onwijs belangrijk dat je een consequente opvoeding hanteert. Het is een behoorlijk intelligente hond, waardoor hij ook zijn eigen regels kan gaan bepalen. Voorkom dat door strikte regels op te stellen en deze consequent na te leven. Ook is het tijdens de opvoeding belangrijk om hem te laten wennen om alleen thuis te zijn. Hij gaat namelijk het liefste overal mee naar toe, maar dat is uiteraard niet altijd mogelijk. Leer hem dus vroegtijdig dat hij ook en af toe even alleen thuis moet blijven.

Tot slot is het van belang om extra nadruk te leggen op het afleren van het bijten. Een Maltezer is absoluut een fan van speels bijten. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje, waardoor het advies is om dit zo spoedig mogelijk af te leren. Dat geldt eveneens voor het blaffen; leer dit ook op een zo’n jong mogelijke leeftijd af, zodat je buren hier ook niet over kunnen gaan klagen.

5. Beweging

In het verleden was de Maltezer behoorlijk actief. In bepaalde gebieden rondom de Middellandse Zee werd hij immers gebruikt als ratten- en muizenjager. Hedendaags heeft dit ras niet meer zo’n behoefte aan veel beweging. Het is van belang dat hij af en toe in beweging komt en lekker kan spelen, maar lange wandelingen zijn niet voor dit ras weggelegd. Dat heeft uiteraard ook met zijn kleine lichaam en korte pootjes te maken.

Wat een Maltezer wél onwijs leuk vindt, is aandacht. Die aandacht kan je aan hem geven door allerlei leuke denk- en behendigheidsspelletjes te doen. Hiermee zorg je ervoor dat jouw Maltezer ook geestelijk in goede conditie blijft. Door zijn gehoorzaamheid is het overigens ook prima mogelijk om hem allerlei (leuke) commando’s aan te leren. Hij haalt daar zelf ook veel voldoening uit.

Door zijn dikke vacht is de zomer niet de favoriete periode van een Maltezer. Pas in deze periode daarom op met het maken van wandelingen. Geef hem bovendien de benodigde verkoeling tijdens de warme zomermaanden.

6. Geschiedenis

Als we naar de geschiedenis van de Maltezer kijken, moeten we terug naar de 1e eeuw. Vanuit die periode bestaan namelijk al verhalen dat een Romeinse gouverneur een Maltezer als huisdier had. In de daaropvolgende jaren en eeuwen kwam de naam van dit ras ook in veel andere literatuur terug. Men schreef vol bewondering over het kleine en gehoorzame hondje. Vanaf de 5e eeuw zijn deze hondjes ook terug te vinden in de Griekse keramische kunst.

Volgens archeologisch bewijs zouden Maltezers in eerste instantie eigendom van de Egyptenaren zijn geweest. Nadat de honden door de Egyptenaren aanbeden werden, kwamen de honden ook in andere landen rond het Middellandse Zee gebied terecht. Volgens de verhalen heeft óók Italië een belangrijke rol gehad bij de verdere expansie van het ras.

In het stamboek van de Kennel Club waren in de 19e eeuw meer dan 20 verschillende Maltese honden geregistreerd. Uiteindelijk is daar één ras van overgebleven met de naam Maltezer. Wel zijn er veel andere hondenrassen die veel overeenkomsten met de Maltezer hebben, maar meestal zijn die rassen nét iets groter. Dankzij het compacte lichaam is een Maltezer in ieder geval een perfecte gezelschapshond. Een hond die graag bij je op schoot kruipt en zich graag laat verwennen. Aangezien het een behoorlijke handenbinder is, is de hond niet voor een ieder weggelegd. Hij vraagt namelijk echt veel aandacht en heeft bij voorkeur de gehele dag iemand om hem heen. Als je hem veel aandacht geeft, geniet je echter van een onwijs lieve, loyale en vriendelijke hond.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

2 reacties op “Maltezer

  1. Ina van kan zegt:

    Hoe krijg je traanstrepen weg bij maltezer.
    Heb van alles geprobeerd en verschillende zo gehete advies gekregen.
    Ik wil wel eens een goed advies

    • Admin zegt:

      Beste Ina van kan,

      Voor professioneel advies raad ik je aan een trimsalon of eventueel je dierenarts te benaderen.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *