De 5 beste hondenriemen in 2024

Laatst bijgewerkt: 26 juni 2022

Als je een puppy in huis krijgt, moet je de nodige investeringen doen. Je hebt namelijk meerdere benodigdheden nodig om het zo aangenaam mogelijk voor jezelf én voor jouw puppy te maken. Ook als je hond al iets ouder is, heb je behoefte aan de juiste benodigdheden. Een van de onmisbare benodigdheden is zonder twijfel een hondenriem. Dankzij een hondenriem kan je jouw hond op een veilige en comfortabele manier uitlaten.

Feit is dat je tegenwoordig de keus uit nogal veel hondenriemen hebt. Wat is nou de beste hondenriem? Die vraag staat in dit artikel centraal. Wij hebben verschillende hondenriemen aan een strenge keuring onderworpen. Op basis van die test hebben wij een top 5 met de beste hondenriemen samen kunnen stellen. Ben jij op zoek naar de beste riem voor jouw trouwe viervoeter? Dan vind je in dit artikel alle relevante informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te kunnen maken.

1. Waarom een hondenriem kopen?

De aanschaf van een hondenriem is onmisbaar voor elk baasje. Zonder hondenriem ben je immers niet in staat om jouw hond op een prettige en veilige manier uit te laten. Dankzij de riem behoud je altijd de optimale controle over je hond. Hij kan hierdoor niet plots de weg oversteken of naar een andere hond toe rennen.

Als je jouw hond op de juiste manier op weet te voeden, voorkom je dat jouw hond aan de riem gaat trekken. Dankzij de riem heb je de volledige controle en ben jij degene die bepaalt waar jullie naar toe gaan lopen.

Daarnaast komt een hondenriem ook prima van pas tijdens het trainen van jouw puppy. Met de hondenriem kan je bepaalde dingen afleren. Tijdens het trainen van jouw puppy fungeert de riem als hulpmiddel, waarna je dus ook je puppy uit kunt laten met behulp van de hondenriem.

Eigenlijk zijn er niet meer redenen om een hondenriem aan te schaffen. De bovengenoemde redenen zijn namelijk al onwijs zwaarwegend. Voor elk baasje is het noodzakelijk om een riem in huis te hebben, zodat je hond op een veilige en comfortabele manier uitgelaten kan worden. Ook tijdens het trainen van je puppy/hond komt de riem dus prima van pas.

2. Waar op letten bij de aanschaf van een hondenriem?

Het aanschaffen van een hondenriem is absoluut geen gemakkelijke opgave. Je moet met meerdere criteria rekening houden alvorens je de beste hondenriem voor jouw situatie tegenkomt. Graag helpen we jou een handje met het uitzoeken van de beste hondenriem. Hieronder staan de belangrijkste criteria uiteengezet waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe hondenriem.

Allereerst moet je goed naar het soort riem kijken. Grofweg kan er onderscheid gemaakt worden tussen vijf verschillende riemen:

 • Een standaard riem.
 • Een riem van 2 meter of langer.
 • Een verstelbare riem.
 • Een flexi/intrekbare riem.
 • Een sliplead.

Al deze riemen hebben een andere vormgeving en daarmee ook een ander doel. De laatstgenoemde riem is namelijk een combinatie van een riem en een hondenhalsband. Je vangt daardoor twee vliegen in één klap. Alle bovengenoemde riemen hebben zo hun voor en tegens. Het advies is daarom ook om voor jezelf op een rijtje te zetten waar de riem aan moet voldoen. Vervolgens kan je deze vijf soorten riemen met elkaar vergelijken en uiteindelijk bij de beste hondenriem uitkomen.

Daarbij is het ook belangrijk om op de lengte en de kracht van de riem te letten. Als je een nieuwe riem aan gaat schaffen, zie je altijd in de omschrijving staan hoe lang de riem is. Je kunt bijvoorbeeld voor een riem van 1 meter gaan, maar een riem van 10 meter bestaat ook. Over het algemeen gebruik je de korte riemen voor puppy’s, terwijl je de lange riem gebruikt als de hond ouder is. Daarbij is het dus ook goed om op de kracht van de riem te letten. Het materiaal waar de riem van gemaakt is, speelt daar een belangrijke rol bij. Je kunt kiezen uit onder meer nylon, leer en polyester. Over het algemeen genomen is nylon de meest gekozen optie.

Ook is het belangrijk om op de kleur van de riem te letten. Wil je bijvoorbeeld dat jouw hond ook goed in het donker opvalt? Dan kan je het beste voor een fel gekleurde riem gaan. Is dat volgens jou niet nodig? Dan kan je ook voor een basic kleur, zoals zwart, grijs of bruin, kiezen.

vrouw rent met hond aan riem door grasveld

Verder is het goed om te weten dat sommige riemen nog speciale opties hebben. Zo bestaan er riemen met een reflecterende lijn, zijn er riemen die waterafstotend zijn en bestaan er ook riemen speciaal voor het hardlopen of voor gebruik in de auto. Als je graag met jouw hond een stuk gaat joggen, is de riem voor het hardlopen absoluut aan te raden.

Tot slot willen we je nog aanraden om goed naar het prijskaartje te kijken. Is de beste hondenriem altijd de duurste optie? Nee, dat is niet het geval. Maar, het gezegde “goedkoop is duurkoop” gaat wel op. Over het algemeen doe je namelijk een stuk langer met de duurdere riemen dan met onwijs goedkope riemen. Bovendien is de riem onwijs belangrijk voor de veiligheid van jouw hond, dus het is absoluut de moeite waard om in één van de beste hondenriemen te investeren.

3. De 5 beste hondenriemen

Wil je graag de beste hondenriem voor jouw hond aan gaan schaffen? Dan ben je in dit artikel in ieder geval aan het juiste adres. Wij hebben namelijk allerlei hondenriemen aan een strenge keuring onderworpen. Daarbij is onder meer gekeken naar het soort riem, naar de kracht van de riem, naar de lengte van de riem en naar de prijs-kwaliteitsverhouding. Op basis van onze bevindingen hebben wij uiteindelijk een top 5 van beste hondenriemen samen kunnen stelen. Korte reviews over deze beste hondenriemen vind je hieronder.

3.1. Flexi – Giant Tape – Hondenriem – Zwart/geel – L – 10 m – Tot 50 kg

Deze riem van het merk Flexi is wat ons betreft de beste hondenriem. De hondenriem valt onwijs goed op door de gele lijn, terwijl het handvat een fraaie zwarte kleur heeft. Dit handvat is ergonomisch vormgegeven, waardoor je de riem op een zeer prettige manier vasthoudt. Doordat de riem maar liefst 10 meter lang is, heeft je hond alle bewegingsvrijheid. Deze riem is daardoor met name bedoeld voor honden die ouder zijn én goed naar jou luisteren. Uiteraard kan je ook met een vergrendeling de riem op een bepaalde lengte afstellen. De riem is geschikt voor honden tot maximaal 50 kilo.

 • Kleur riem: zwart.
 • Kleur lijn: geel.
 • Lengte: 10 meter.
 • Materiaal: nylon.
 • Geschikt voor: honden van maximaal 50 kilo.

3.2. Flexi – New Classic Tape – Hondenriem – Zwart – 5 m – Tot 15 kg

Het mag duidelijk zijn; het merk Flexi heeft een onwijs groot marktaandeel binnen de wereld van hondenriemen. Ook deze riem van het merk behoort volgens ons namelijk tot de top 5 van beste hondenriemen. Deze lijn is een stuk korter dan bovengenoemde riem. Je hebt daardoor nog iets meer controle over je hond; ook bij deze riem kun je de lijn op een bepaalde lengte vergrendelen/afstellen. De riem is volledig in het zwart uitgevoerd en is daardoor niet al te geschikt voor het donker. Dankzij het handige rem- en terughaalsysteem heb je gelukkig wel altijd prima de controle over jouw trouwe viervoeter.

 • Kleur riem: zwart.
 • Kleur lijn: zwart.
 • Lengte: 5 meter.
 • Materiaal: kunststof.
 • Geschikt voor: honden van maximaal 15 kilo.

3.3. Gridbyt – Hondenriem – Zwart/groen – 70 tot 120 cm

Loop je graag lange stukken met jouw hond? Heb je daarbij geen zin om de riem vast te houden? Dan is deze Gridbyt hondenriem een perfecte optie voor je. Deze hondenriem is maximaal 170 centimeter lang en kan je middels een gordelriem aan jezelf vastmaken. Deze gordelriem is ook op maat verstelbaar, waardoor deze altijd heerlijk om jouw middel heen zit. Deze riem komt uitermate goed van pas tijdens het wandelen of joggen met jouw hond. Jouw hond loopt heerlijk met je mee, terwijl je zelf beide handen vrij hebt. Dankzij de reflecterende stiksels is de hondenriem ook geschikt voor gebruik in het donker. Dankzij 2 lussen aan de lijn kan je bovendien altijd nog de riem vast pakken, mocht dit nodig zijn in bijvoorbeeld een noodsituatie.

 • Kleur riem: zwart.
 • Kleur lijn: zwart.
 • Lengte: 1,7 meter.
 • Materiaal: nylon.
 • Geschikt voor: honden van maximaal 30 kilo.

3.4. Hunter – Retrieverlijn Freestyle – Met stop – Zwart – 10 mm x 170 cm

Ga je graag met jouw hond het veld in? Ga je bijvoorbeeld jagen of gaan jullie door dichtbeboste gebieden trekken? Dan komt deze Retrieverlijn Freestyle van Hunter perfect van pas. Deze hondenriem heeft een handige lus waar je jouw hand door heen kunt doen, vervolgens kan je jouw hond op maximaal 1,7 meter afstand van je laten lopen. De riem is 10 mm dik, waardoor deze behoorlijk stevig is. Dat wordt verder versterkt door het materiaal van deze riem; nylon. Al met al een prima riem voor mensen die graag de optimale controle over hun hond willen hebben.

 • Kleur riem: zwart.
 • Kleur lijn: zwart.
 • Lengte: 1,7 meter.
 • Materiaal: nylon.
 • Geschikt voor: honden van maximaal 80 kilo.

3.5. Flexi – Giant Tape – Hondenriem – Zwart/geel – L – 8 meter – Tot 50 kg

We sluiten deze top 5 met beste hondenriemen graag af met deze riem van het merk Flexi. Dit merk neemt de plekken 1, 2 en 5 van deze top 5 met beste hondenriemen in. Dat is uiteraard niet zonder reden. Ook deze riem voldoet aan alle verwachtingen; de riem is sterk, is 8 meter lang en heeft een felgele lijn. Hierdoor valt jouw hond ook goed in het donker op. Dankzij het handige rem- en terughaalsysteem heb je bovendien altijd de optimale controle over jouw hond. De riem houdt bovendien heerlijk vast; het maken van lange wandelingen is absoluut een feestje met deze riem.

 • Kleur riem: zwart.
 • Kleur lijn: geel.
 • Lengte: 8 meter.
 • Materiaal: kunststof.
 • Geschikt voor: honden van maximaal 50 kilo.

4. Veelgestelde vragen

In dit artikel heb je de beste hondenriemen kunnen vinden. Heb je vragen over het gebruik van een hondenriem? Mogelijk is het antwoord terug te vinden in deze sectie met veelgestelde vragen; de twee onderstaande vragen krijgen wij namelijk regelmatig over een riem voor een hond gesteld.

Kan je dezelfde hondenriem voor de training én voor het wandelen gebruiken?

Als je voor een verstelbare riem kiest, is het in principe mogelijk om met deze riem te trainen én te wandelen. Tijdens het trainen dien je de riem kort te houden, terwijl je tijdens het wandelen de riem langer in kunt stellen.

Toch adviseren wij om een vaste (niet verstelbare) riem te gebruiken bij bijvoorbeeld de puppytraining. Met een vaste riem heb je veel meer controle over je hond en kun je veel oefeningen beter uitvoeren. We raden daarom aan om zowel een verstelbare riem en een vaste riem aan te schaffen. De verstelbare riem om mee te wandelen en de vaste riem om mee te trainen.

Hoe moet je de hondenriem vasthouden?

Heb je een riem met een handvat, zoals de varianten van Flexi hierboven? Dan is het aan te raden om de riem stevig in je hand te houden en je vingers om de riem heen te houden. Mocht jouw hond opeens een felle beweging maken, kan je die kracht moeiteloos opvangen. Als jouw riem niet zo’n handvat heeft, is het aan te raden om de riem enkele keren om je pols heen te doen. Ook op die manier kan je voldoende kracht en tegenstand bieden.

Pagina beoordelen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

2 reacties op “De 5 beste hondenriemen in 2024

 1. Marieke zegt:

  De riemen van Flexi komen bij meerdere sites wel als beste uit de test, maar wij vinden ze erg zwaar en ze gaan niet langer dan 2 jaar mee. Dan zijn ze op en loopt het lijntje niet meer altijd goed terug.

  • Admin zegt:

   Beste Marieke,

   Dankjewel voor je kritische ervaring met de Flexi riemen. We gaan dit meenemen in onze toekomstige beoordeling.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *