De 5 beste hondenballen in 2024

Laatst bijgewerkt: 4 juli 2022

Voor elke hond is het belangrijk dat hij voldoende vermaakt wordt. Ondertussen is het ook wenselijk dat hij voldoende in beweging komt. Wist je dat je vermaak en beweging met elkaar kunt combineren? Hoe je dat het beste kunt doen? Nou, onder meer door met een hondenbal met jouw hond aan de slag te gaan.

Je kunt de bal weggooien, jouw hond haalt de bal op, brengt de bal terug en jij gooit de bal wederom weg. Het welbekende apporteren valt bij honden om meerdere redenen in de smaak, waarover we je graag meer vertellen in dit artikel. In dit artikel vind je eigenlijk alle relevante informatie omtrent de beste hondenballen. Wij zijn namelijk op zoek gegaan naar de beste hondenbal, we bespreken aan welke criteria de beste hondenbal moet voldoen en we geven een aantal redenen waarom het aan te raden is om de beste hondenbal te kopen.

1. Waarom een hondenbal kopen?

In het opvoeden van een pup moet je behoorlijk veel tijd steken. Je moet hem regels aanleren, je moet hem zien te vermaken en je moet ook nog eens een band met hem opbouwen. Ook als jouw hond al op hogere leeftijd is, moet hij veelvuldig vermaakt worden. Mede daarom is het advies van experts om over het juiste hondenspeelgoed te beschikken, zodat je jouw hond op de juiste manier kunt vermaken.

Mocht jouw hond het leuk vinden om te apporteren, is er eigenlijk maar één soort speelgoed waar je voor kunt kiezen; de welbekende hondenbal. Veel hondenrassen vinden het heerlijk om achter een bal aan te rennen, deze bal terug te brengen naar het baasje en wederom achter de bal aan te rennen. Dit is niet alleen zeer vermakelijk voor de hond, maar is ook bevorderlijk voor zijn lichaamsgewicht.

Door een hondenbal regelmatig te gebruiken, voorzie je jouw hond van de benodigde beweging. Door deze beweging voorkom je dat hij te zwaar wordt en dat hij mogelijk last van gezondheidsproblemen gaat krijgen. Het spelen met de beste hondenbal is dus niet alleen zeer vermakelijk voor hem, maar is ook nog goed voor zijn lichaamsgewicht.

Tot slot is het ook nog een feit dat jouw hond de beste hondenbal ook voor andere doeleinden kunt gebruiken. Hij kan zich namelijk zelf ook prima vermaken met de beste hondenbal. Dit doet hij bijvoorbeeld door er heerlijk op te kluiven, door er zelf mee te gaan rennen of door de bal tussen zijn poten te leggen en jou uit te dagen. Al met al is de aanschaf van de beste hondenbal om meerdere redenen aan te raden.

Wist je overigens dat zowel jonge- als oude honden graag met een hondenbal spelen? Ook op hogere leeftijd vinden honden het heerlijk om achter een bal aan te rennen; dat is bovendien goed voor het lichaam van de oude(re) hond. Uiteraard vinden puppy’s het – mede door de speelsheid en energieke vermogen – ook heerlijk om achter een bal aan te rennen. Voordat het zo ver is, moet je wel eerst de beste hondenbal voor jouw trouwe viervoeter aanschaffen.

2. Waar op letten bij de aanschaf van een hondenbal?

Wil je graag de beste hondenbal voor jouw hond aan gaan schaffen? Dan moet je met meerdere criteria rekening houden. Om je een handje bij deze zoektocht te helpen, hebben wij de belangrijkste criteria voor jou uiteengezet. Na het lezen van dit hoofdstuk weet je exact hoe je de verschillende hondenballen met elkaar kunt vergelijken.

Allereerst willen wij je wijzen op het feit dat hondenballen in allerlei soorten en maten bestaan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een volledig ronde hondenbal, maar je kunt ook kiezen voor een ietwat ovale hondenbal. Ook kan je kiezen voor een hondenbal die volledig gesloten is, maar je kunt ook kiezen voor een (half)open bal.

Hierbij is het ook super belangrijk dat je goed naar de afmetingen van de hondenbal gaat kijken. Voor een grotere hond is het wenselijk dat je voor een grotere bal kiest, terwijl je voor een kleinere hond logischerwijs beter voor een kleinere bal kunt kiezen. Stem de afmetingen van de hondenbal in ieder geval altijd af op de afmetingen van jouw hond.

Let ook goed op de materialen van de beste hondenbal. Mocht jouw hond graag op een hondenbal kluiven, is het advies om voor een sterk materiaal te kiezen. In de meeste gevallen is de hondenbal van rubber gemaakt, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld plastic, foam, kunststof of pluche.

hond loopt met een hondenbal in zijn bek door het water

Als je het aanbod van hondenballen bekijkt, zie je dat de hondenballen allemaal verschillende kleurtjes hebben. Opvallend daarbij is dat de kleur van de beste hondenbal sowieso opvallend is. Blauw, oranje, rood, geel en groen; het zijn stuk voor stuk kleuren die je op de verschillende hondenballen terug ziet komen. Dit is wellicht niet het meest belangrijke criteria, maar je kunt hier uiteraard wel op letten tijdens het uitzoeken van de beste hondenbal voor jouw trouwe viervoeter.

Tot slot willen we je ook nog wijzen op het prijskaartje van de hondenbal. Als het goed is, kan jouw hond jarenlang met de hondenbal vooruit. Mede daarom is het advies om nét iets meer te investeren in de beste hondenbal. De duurdere hondenballen zijn immers – in de meeste gevallen – de betere varianten. Door voor een duurdere hondenbal te kiezen, is de kans groot dat zowel jouw hond als jij langer van deze beste hondenbal kunnen genieten. Durf dus te investeren in de beste hondenbal en geniet daar op de lange termijn van.

3. De 5 beste hondenballen

Aan de hand van bovenstaande criteria zijn wij op zoek gegaan naar de beste hondenbal. Wat in onze ogen uiteindelijk de beste hondenbal is? Daar vind je hieronder meer informatie over. Aan de hand van onze strenge keuring hebben wij namelijk een top 5 samen weten te stellen van de beste hondenballen. Over deze 5 hondenballen vind je hieronder alle relevante informatie.

3.1. Chuckit! – Ultra Ball – Hondenspeelgoed – Oranje – M – 2 ballen

Naar aanleiding van onze test kunnen wij maar één ding concluderen; deze bal van het merk Chuckit! is onze absolute favoriet. Deze hondenbal blinkt uit in eenvoud, blinkt uit in kwaliteit en blinkt uit in toepassingsmogelijkheden. Bovendien is het zo dat je bij aankoop direct twee hondenballen geleverd krijgt; jouw hond kan dus zeker een lange tijd vooruit met deze hondenballen. De bal is van rubber gemaakt, heeft een opvallende oranje kleur, is geschikt voor zowel kleine- als voor grote honden en is ook nog eens makkelijk schoon te maken. Al met al is het volgens ons meer dan terecht dat dit de beste hondenbal is.

 • Materiaal: rubber.
 • Kleur: oranje.
 • Geschikt voor: alle soorten honden.

3.2. Happy Pet – Grubber voetbal – Apporteren – Ø 18 cm

Deze hondenbal van het merk Happy Pet is wellicht de meest opvallende in deze lijst. Dit is namelijk geen volledig gesloten bal, maar is juist een bal met open zijkanten. Door deze open zijkanten is het voor jouw hond heerlijk om op deze bal te kluiven, maar je kunt de bal ook prima weggooien. Door de open zijkanten kun je de bal zelf ook goed beet pakken en met jouw hond gaan spelen. Ook voor het apporteren is deze hondenbal dus zeer geschikt. De bal is oranje, heeft een diameter van 18 centimeter en is van hoge kwaliteit. Gezien de diameter van 18 centimeter is deze bal hoofdzakelijk bestemd voor middelgrote- tot grote honden.

 • Materiaal: rubber.
 • Kleur: oranje.
 • Geschikt voor: middelgrote- tot grote honden.

3.3. Starmark – Swing ‘N Fling – Kauwbal – Groen

Ook over deze bijzondere hondenbal zijn wij zeer te spreken. Deze bal bestaat uit een kleine kauwbal in combinatie met een touw. Door dit touw kun je heerlijk met jouw hond met deze bal spelen en is het voor jou ook makkelijker om de bal ver weg te gooien. Door een unieke vormgeving van de bal is het mogelijk om deze behoorlijk ver weg te gooien; voor jouw hond betekent dit dus dat hij heerlijk lange stukken mag rennen om de bal weer op te halen. Al met al een prima bal waar wij ook qua kwaliteit zeer over te spreken zijn.

 • Materiaal: rubber.
 • Kleur: groen.
 • Geschikt voor: alle soorten honden.

3.4. Petloverz – Magic Roller Ball – Hondenspeelgoed – Premium Rolling Ball – Automatisch rollende bal

Zoals de naam van deze beste hondenbal al doet vermoeden, is deze hondenbal behoorlijk magisch. Deze hondenbal heeft namelijk een unieke vorm, waardoor deze alle willekeurige kanten op rolt. Jij hoeft hierdoor niet de bal weg te gooien, maar jouw hond kan zich prima zelfstandig met deze hondenbal vermaken. De automatisch rollende hondenbal blijft net zo lang rollen, totdat jij de hondenbal handmatig uitgeschakeld hebt. Bij aanschaf krijg je één bal geleverd, maar wel met vier verschillende hoesjes. Deze hoesjes dien je vervolgens om deze beste hondenbal heen te doen. Al met al een zeer unieke hondenbal waar wij behoorlijk tevreden over zijn.

 • Materiaal: pluche.
 • Kleur: blauw/groen/geel/roze.
 • Geschikt voor: alle soorten honden.

3.5. KONG – Jumbler Ball – Assorti – M/L – Hondenspeelgoed – Ø 14 cm

Deze top 5 met beste hondenballen sluiten we graag af met deze bal van KONG. Deze hondenbal is van hoge kwaliteit, heeft een diameter van 14 centimeter en is eigenlijk perfect voor het apporteren. Dat is onder meer te danken aan de unieke vormgeving van de bal; in de bal zitten kleine inkepingen, waardoor je de bal prima op kunt tillen en ver weg kunt gooien. Door de hoge kwaliteit genieten jij en jouw hond van een lange levensduur, waarbij je hond ook nog eens in beweging komt. Al met al een ideale hondenbal voor alle soorten honden.

 • Materiaal: rubber.
 • Kleur: paars, oranje, blauw of rood.
 • Geschikt voor: alle soorten honden.

4. Veelgestelde vragen

Welke van bovengenoemde hondenballen spreekt jou het meeste aan? Je denkt wellicht dat een hondenbal een relatief simpel product is, maar bovenstaande hondenballen laten zien dat er toch behoorlijk veel variaties van bestaan. Mocht je voor de beste hondenbal gekozen hebben, dien je deze vervolgens wél op de juiste manier gebruiken. Hoe je dat kunt doen? Daarover lees je hieronder meer in deze sectie met veelgestelde vragen.

Kan een hondenbal ook binnen gebruikt worden?

Ja, in principe is dat geen probleem. Het advies daarbij is wel om voor een hardere bal te kiezen, zodat jouw hond heerlijk op deze bal kan kluiven. Het apporteren van de bal binnenshuis is ook mogelijk, maar is logischerwijs wel afhankelijk van de grootte van jouw hond en van de beste hondenbal.

Hoe kun je een hondenbal het beste weggooien?

Voor het weggooien van de beste hondenbal heb je eigenlijk twee mogelijkheden; met een arm gooi of met behulp van een ballenwerper. De ballenwerper geniet de voorkeur, aangezien je daarmee jouw lichaam helemaal niet hoeft te belasten. De ballenwerper doet het werk en jouw hond geniet heerlijk van het rennen achter de bal aan.

Kan een hondenbal in het water gebruikt worden?

Ja, de meeste hondenballen kunnen prima in het water gebruikt worden. Na afloop is het wel van belang om de beste hondenbal goed schoon te maken, aangezien deze in het water enigszins vies kan worden.

Pagina beoordelen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *