Border Collie

Laatst bijgewerkt: 22 september 2021
border collie die door hoog gras rent

De Border Collie is een intelligente hond uit de herdersfamilie die goed te trainen is. Het is een enthousiaste en actieve hond die graag uitgedaagd wordt en daarom niet voor iedereen geschikt is. De Border Collie werd in het verleden met name gefokt om de schapen te drijven en daar is deze hond dan ook heer en meester in.

In een situatie waar de Border Collie geen werkfunctie heeft, is het een uitstekend maatje zolang deze als gezelschapsdier voldoende aandacht en beweging krijgt. Het ideale baasje voor de Border Collie is sportief en heeft al enige jaren ervaring met het opvoeden van honden. De Border Collie wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar oud.

Samenvatting Border Collie

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Border Collie.

Karakter Actief, nieuwsgierig, slim en zachtaardig.
Levensverwachting 12 tot 14 jaar.
Schofthoogte Reu: 48,0 tot 56,0 cm.Teef: 46,0 tot 53,0 cm.
Gewicht Reu: 14,0 tot 20,0 kg.Teef: 12,0 tot 19,0 kg.
Vachtkleur Diverse kleuren mogelijk.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.

1. Uiterlijke kenmerken

De meeste mensen kennen de Border Collie als een zwart-witte hond met een korte tot enigszins lange vacht. De Border Collie kent echter verschillende kleuren zoals bruin-wit, driekleurig, blauwgrijs en blue merle. Volgens de rassenstandaard mag het wit in de vacht niet overheersen. De schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X is bij de reu zo’n 53 centimeter.

De oren staan meestal gespitst (pricked ears) oftewel recht overeind. Het komt echter ook voor dat de oren half staand zijn of alleen in de puntjes naar beneden hangen (tipped ears).

De oogkleur van de viervoeter behoort volgens de standaard bruin te zijn. Bij blue merle Border Collies komt het echter vaak voor dat de ogen blauw van kleur zijn. In enkele gevallen hebben deze honden één blauw en één bruin oog (odd eye).

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het complete handboek voor de Border Collie

Heel veel bloed, zweet en tranen besparen? Leer van een expert hoe je de Border Collie het beste kunt opvoeden. Bouw vanaf het begin een hechte band op en heb jarenlang plezier van een correcte opvoeding. Inclusief praktische tips en oefeningen.

Meer informatie

2. Gedrag

De Border Collie is van nature een nieuwsgierige hond die graag wil werken voor zijn baas. Hij is atletisch gebouwd, erg slim en heeft een groot uithoudingsvermogen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de Border Collie een uitstekende schapendrijver is. Wanneer hij geen vee hoeft te drijven, zal hij de energie in iets anders moeten steken. De hond is daarom het best gebaat bij een sportieve baas die hem met zachte hand opvoedt en veel activiteiten met hem onderneemt.

Een Border Collie die niet voldoende wordt uitgedaagd, kan probleemgedrag gaan vertonen. Zo kan hij andere huisdieren gaan drijven of zich op straat gaan misdragen. Dit gedrag kan voorkomen worden door de hond niet alleen zijn energie kwijt te laten raken, maar hem ook intellectueel uit te blijven dagen met spelletjes.

De viervoeter is een zachtaardige hond die goed met kinderen om kan gaan. Het is echter ook hierbij zaak om de hond voldoende aandacht te geven en veel spelletjes met hem te doen. Wanneer de Border Collie zich verveelt, kan hij (kleine) kinderen gaan drijven of achtervolgen. Oudere kinderen kunnen het perfecte maatje zijn als zij veel met hem willen spelen.

Het is belangrijk om bij de aanschaf van een Border Collie te kiezen voor een erkende fokker. Het komt namelijk vaak voor dat Border Collies die niet verantwoord gefokt zijn angstig en nerveus zijn. In het ergste geval kan de viervoeter uit angst agressief worden. Er kan op dat gebied veel leed voorkomen worden door een goede fokker te kiezen en alleen te kiezen voor een Border Collie wanneer je voldoende ervaring hebt met het opvoeden van honden en voldoende tijd hebt voor de hond.

3. Verzorging

De Border Collie is eenvoudig te verzorgen. Vanwege de lange vacht is het belangrijk de hond regelmatig te borstelen om klitvorming tegen te gaan. Houd hierbij ook de haargroei bij de oren in de gaten. Overmatige haargroei kan oorinfecties veroorzaken bij de hond.

Er zijn twee erfelijke ziektes die vaker voorkomen bij de Border Collie, namelijk idiopathische epilepsie en een MDR1 gen-mutatie. Idiopathische epilepsie uit zich meestal voor het 3e levensjaar en is in de meeste gevallen goed te behandelen met medicijnen. De genoemde gen-mutatie komt meestal pas naar voren bij het gebruik van bepaalde medicijnen. De dierenarts kan een test doen waarmee een MDR1 gen-mutatie bepaald kan worden.

4. Opvoeding

Border Collies zijn erg gevoelige honden die erg angstig kunnen worden wanneer zij niet goed gesocialiseerd worden. Wanneer je kiest voor een goede fokker, zal deze direct beginnen met de socialisatie die je later thuis voort kunt zetten.

De enthousiaste viervoeter heeft een consequente baas nodig met een zachte hand. Doordat de Border Collie zo gevoelig is, zal hij ook angstig worden wanneer hij met een harde hand gecorrigeerd wordt. Een positieve opvoeding door middel van beloning van goed gedrag, in plaats van het afstraffen van slecht gedrag, heeft daarom de voorkeur. Een belangrijk hulpmiddel tijdens de opvoeding is het complete handboek voor de Border Collie. Hierin vind je veel concrete tips en adviezen van een Border Collie expert.

De hond is van nature een drukke hond met heel veel energie. Hij weet dan ook vaak niet van ophouden. Het is daarom aan de baas om de hond tijdig tot rust te dwingen. Als de Border Collie hier niet toe gedwongen wordt, zal hij soms vergeten te rusten en te eten.

Bij het trainen van de viervoeter zal je al snel ontdekken hoe intelligent deze hond is! Het is daarom ook belangrijk om de oefeningen af te wisselen en de hond uit te blijven dagen. Anders zal hij de training al snel saai vinden en zijn belangstelling verliezen.

De intelligentie van de Border Collie is bewonderenswaardig, maar bedenk ook dat het in jouw nadeel kan werken. Deze hond kan door zijn intelligentie niet alleen goed gedrag snel aanleren, ook fout gedrag maakt hij snel eigen.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het complete handboek voor de Border Collie

Heel veel bloed, zweet en tranen besparen? Leer van een expert hoe je de Border Collie het beste kunt opvoeden. Bouw vanaf het begin een hechte band op en heb jarenlang plezier van een correcte opvoeding. Inclusief praktische tips en oefeningen.

Meer informatie

5. Beweging

border collie die op de grond ligt

Zoals eerder benoemd komt de Border Collie het best tot zijn recht bij een sportieve baas. Hij maakt graag wandelingen die zijn uithoudingsvermogen verbeteren, maar doet nog liever spelletjes met de baas waarbij de intelligentie van de hond getest wordt. Als je kiest voor een Border Collie moet je zeker rekening houden met 2 uur dagelijkse beweging voor de hond.

Als de hond niet ingezet wordt voor het drijven van vee, is het leuk voor hond en baas om zich te bekwamen in hondensporten zoals behendigheid, speurtochten of flyball. De Border Collie kan hierbij zijn energie kwijt en zijn intellect gebruiken. Zorg ook bij hondensporten voor voldoende afwisseling zodat het voor de hond een uitdaging blijft.

De hond wil graag werken voor zijn baas en zet zich daarom graag in voor één op één activiteiten. Hierbij raakt hij zijn energie kwijt terwijl hij werkt aan de band met zijn baas. Dit is voor de hond en de baas twee vliegen in één klap.

6. Geschiedenis

De geschiedenis van de Border Collie zoals wij deze nu kennen, gaat terug naar het einde van de 19e eeuw. In die tijd werden ze voor het eerst ingezet als schapendrijvers in het grensgebied tussen Noord-Engeland en Schotland, ook wel de “borders” genoemd. De Border Collie is gefokt om te werken en deze werklust is nog steeds terug te zien in de moderne variant. Deze hond is een uitstekende werkhond, maar is met de juiste opvoeding ook een geweldig gezelschapsdier.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het complete handboek voor de Border Collie

Wij van HondenPassie.nl zijn dol op dit boek.

Omdat dit boek geschreven is door een expert, ga je alles leren over het gedrag, de opvoeding en de verzorging van de Border Collie.

Ook ontdek je hoe je de Border Collie het beste kunt trainen en hoe je een onwijs sterke band opbouwt.

Het boek zit boordevol praktische tips en oefeningen waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Een musthave gids voor iedere Border Collie eigenaar.

Meer informatie

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *