Schipperke

Laatst bijgewerkt: 26 april 2022

Veel hondenrassen die tegenwoordig in Europa populair zijn, vinden hun oorsprong in één van de Europese landen. Onder meer Duitsland en Zwitserland zijn de landen waar veel honden hun oorsprong vinden, maar ook uit Nederland en België zijn verschillende honden afkomstig. Dat laatste is ook het geval bij de het Schipperke; zoals de naam al enigszins doet vermoeden, vindt dit ras zijn oorsprong in België.

Op basis van de foto’s zou je het niet direct verwachten, maar het Schipperke is een heuse herdershond. Dit ras staat te boek als de kleinste herdershond ter wereld en is echt een fors stuk kleiner dan andere herdershonden. In het karakter zijn echter wel duidelijke verwijzingen naar zijn “oorsprong” zichtbaar, waardoor we kunnen stellen dat we met een echte herdershond te maken hebben.

De zwarte vacht, zijn donkere ogen en zijn omhoog staande oren zijn enkele uiterlijke kenmerken van dit relatief populaire ras. Voor mensen die op zoek zijn naar een compacte en loyale herdershond, is dit eigenlijk de “beste” keuze. Mocht je uiteindelijk besluiten om een Schipperke in huis te nemen, geniet je in de meeste gevallen ook jarenlang van dit leuke ras. Een gemiddelde Schipperke wordt namelijk zo’n 13 tot 15 jaar oud.

Samenvatting Schipperke

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van het Schipperke.

Karakter Alert, intelligent, loyaal, waakzaam en zelfverzekerd.
Levensverwachting 13 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 28,0 tot 33,0 cm.Teef: 25,0 tot 30,0 cm.
Gewicht Reu: 3,0 tot 9,0 kg.Teef: 3,0 tot 9,0 kg.
Vachtkleur Zwart.
Vachtlengte Gemiddeld.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Het belangrijkste uiterlijke kenmerk van het Schipperke hebben we reeds hierboven al benoemd; zijn redelijk compacte afmetingen. Op papier is het een echte herdershond, maar in de praktijk is het geen echte herder om te zien. Hij heeft namelijk niet zo’n imposant voorkomen als veel andere herdershonden, maar hij is toch wel bijzonder fraai om te zien. Dit komt onder meer door zijn donkere vacht, zijn gestroomlijnde lichaam en zijn fraaie kop.

Qua schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X doet dit ras absoluut ten onder aan alle andere herdershonden. Een volwassen Schipperke kan een schofthoogte van zo’n 33 centimeter behalen; dat is het geval bij een reu. Een teef is met een maximale schofthoogte van zo’n 30 centimeter nog een stukje kleiner. Dit zijn eigenlijk schofthoogten die niet bij een herdershond passen, maar het is niet voor niets dat dit de kleinste herdershond ter wereld is.

Opvallend aan zijn vacht is de kleur; hij kan namelijk alleen een zwarte kleur hebben. Of beter gezegd; de zwarte kleur is de enige kleur die officieel erkend is. Je ziet bij de meeste Schipperkes dan ook alleen maar de zwarte kleur én niet bijvoorbeeld witte aftekeningen. Door zijn compleet zwarte vacht is het zeker een fraaie hond om te zien. De vacht is bovendien behoorlijk opvallend te noemen rondom zijn hals; bij zijn hals heeft hij een soort van kraag. Op de rest van zijn lichaam heeft de vacht wel dezelfde lengte. De vacht is echter niet al te lang te noemen, is redelijk stug van structuur en voelt ietwat hard aan. Dit komt onder meer doordat de haren nogal recht groeien en dicht op elkaar groeien.

Zijn hals inclusief kraag vormt de verbinding tussen zijn fraaie kop en zijn compacte lichaam. Zijn lichaam is niet al te hoog, maar ook niet al te lang. Hij heeft een compacte, rechte én krachtige rug met aan het einde een relatief korte staat. Deze staart is, net zoals de rest van zijn lichaam, volledig zwart. Ook is zijn vacht behoorlijk harig, net zoals bij zijn hals het geval is.

De kop van een Schipperke wordt voornamelijk gekenmerkt door de grote oren. Deze oren staan volledig omhoog, waardoor hij echt op een herder lijkt. De oren van een Schipperke zijn behoorlijk donker van kleur en vallen daardoor niet altijd goed op, aangezien zijn hele gezicht donker van kleur is. Als je in zijn ogen kijkt, zie je echter wel de levendige blik van een Schipperke.

2. Gedrag

Als je een Schipperke op straat ziet lopen, zou je niet direct denken dat we hierbij met een echte herdershond te maken hebben. Is dat wel terug te zien in zijn gedrag? Ja, dat is zeker terug te zien in zijn gedrag. Een Schipperke heeft namelijk enkele karakteristieke eigenschappen die zeer typerend zijn voor een herdershond.

Eén van de voorbeelden daarvan is zijn loyaliteit. Een Schipperke is onwijs loyaal naar zijn baasje toe, waarbij hij ook nog eens behoorlijk waaks te noemen is. Als hij eenmaal doorheeft wie zijn baasjes zijn, gaat hij voor hen door het vuur. Hij beschermt met hart en ziel zijn eigen gezin en maakt daarbij ook graag gebruik van zijn luide blaf. Zodra er indringers of vreemden bij jouw huis aankomen, laat het Schipperke direct blijken dat zij even pas op de plaats moeten nemen.

Verder is dit ras onwijs intelligent te noemen. Mede daarom is dit ras goed op te voeden en kan je hem al snel naar wens gaan “kneden”. Door zijn intelligentie kan hij echter soms ook wel ietwat eigenwijs en koppig zijn. Dat wordt nog verder versterkt door zijn zelfverzekerdheid. Eigenlijk voelt een Schipperke zich als een hele grote herder, terwijl hij in de praktijk dus de kleinste herdershond ter wereld is.

Binnenshuis is het sowieso een hond waar je echt op kunt bouwen. Hij is loyaal, hij is alert en hij waakt maar al te graag over zijn gezin. Hij vindt het daarbij overigens ook heerlijk om positieve aandacht van zijn baasjes te krijgen. Eigenlijk is het een gezellige gezelschapshond waar je echt op kunt bouwen.

Als je buiten met jouw Schipperke komt, merk je dat hij ietwat terughoudend naar andere honden toe kan doen. Hij heeft te maken met de nodige territoriumdrift, waardoor hij soms ook uit zijn slof kan schieten ten opzichte van andere honden. Dat is één van de belangrijkste aspecten waar je tijdens de opvoeding dan ook goed rekening mee moet houden.

Tot slot willen we nog benoemen dat dit ras vroeger veelal als een jachthond ingezet werd. Het is daardoor goed mogelijk dat jouw Schipperke “last” van zijn jachtinstinct heeft. Mocht je dat opmerken, is het verstandig om veel tijd te besteden aan het leren loslopen. Zijn jachtinstinct kan er immers voor zorgen dat je hem binnen de kortste keren kwijt bent.

3. Verzorging

Over het algemeen is het Schipperke een gezond en schoon ras. Zo heeft zijn vacht een zelfreinigende werking en hoef je hem ook niet al te vaak te borstelen. Het advies is wel om hem ongeveer één keer per week even goed te borstelen, waarbij je met name de haren bij zijn hals en bij zijn staart even goed door moet kammen. Aangezien de beharing hier nogal fors is, is het mogelijk dat vuil en bacteriën zich hier gaan nestelen.

Ook is het advies om zijn oren goed schoon te houden. Zijn oren staan recht omhoog en kunnen daardoor nogal snel veel vuil opvangen. Haal regelmatig een vochtig doekje over en rondom zijn oren heen, zodat vuil en bacteriën geen kans krijgen om zich hier langdurig te nestelen. Verder is het advies om hem van de “reguliere” verzorging te voorzien; zijn nagels regelmatig bijknippen, zijn gebit regelmatig poetsen en zijn conditie/motoriek regelmatig observeren.

In de inleiding op deze pagina heb je reeds kunnen lezen dat een gemiddelde Schipperke tot wel 15 jaar oud kan worden. Dat is een duidelijk bewijs dat dit ras behoorlijk gezond is, maar je moet wel scherp zijn op enkele veelvoorkomende aandoeningen. Zo is vastgesteld dat dit ras relatief vaak last van oogproblemen heeft, van de ziekte van Legg-Calvé-Perthes en van heupdysplasie.

Bij heupdysplasie sluiten de onderdelen in het heupgewricht niet (meer) goed op elkaar aan, waardoor hij veel pijn heeft. Hij gaat hierdoor ook mank lopen; een spoedig bezoek aan de dierenarts is in dat geval aan te raden. De aandoening Legg-Calvé-Perthers heeft ook betrekking op het heupgewricht; hierbij sterft de heupkop eigenlijk volledig af, waardoor hij veel pijn ervaart. Deze aandoening komt overigens meestal voor bij jonge honden. Het aangetaste heupgewricht kan alleen door middel van een operatie weer hersteld worden; ondertussen kan pijnstilling ervoor zorgen dat jouw Schipperke niet al te veel pijn ervaart.

schipperke staat voor bagage

4. Opvoeding

Is het opvoeden van een Schipperke lastig? Dat valt in de basis wel mee, maar er zijn wel enkele belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Zo is het zeer wenselijk dat je stevig in je schoenen staat, dat je voor een consequente opvoeding zorgt en dat je hem op een positieve manier op weet te voeden. Hij is namelijk loyaal, vriendelijk en bouwt graag een band met zijn baasjes op. Door met de harde hand te gaan regeren, weet je juist géén band op te bouwen.

Verder is het advies om hem op jonge leeftijd al in aanraking te laten komen met andere honden. Een vroegtijdige socialisatie is van cruciaal belang om zijn territoriumdrift in te kunnen perken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om direct met hem een puppycursus te gaan volgen; dan weet je immers zeker dat hij direct met veel andere honden in aanraking komt. Daar heeft hij (en jij ook) de rest van zijn leven profijt van.

Tot slot moet je ook de nodige aandacht besteden aan het zindelijkheidsproces. Het Schipperke staat bekend om het feit dat hij lastig zindelijk kan worden; je moet hier dus de nodige tijd voor uittrekken en je kunt hier handige hulpmiddelen voor bij gaan gebruiken. Uiteindelijk moet het lukken om hem dan relatief snel alsnog zindelijk te krijgen.

5. Beweging

Over het algemeen is het Schipperke een super energieke en actieve hond. Mede daardoor heeft hij veel behoefte aan beweging; hij is het liefste de gehele dag actief bezig. Voor een Schipperke is het daarom ook zeer prettig als je een omheinde tuin hebt. In dat geval kan hij heerlijk de gehele dag buiten zijn, rondjes rennen, zichzelf vermaken en aan de gewenste beweging komen.

Daarbij vindt een Schipperke het ook heerlijk om leuke dingen met jou te doen. Zo kun je hem altijd wel wakker maken voor een lange wandeling, hij rent graag naast de fiets met je mee en hij vindt het ook leuk om samen met jou een rondje te joggen. Zorg wel voor de nodige variatie; mocht je dat niet doen, kan hij relatief snel verveeld raken. Dat wil je ten koste van alles voorkomen; zorg dus voor de nodige variatie.

Daarbij is het advies om hem ook mentaal uit te dagen. Dat doe je door leuke spelletjes met hem te spelen, leuke trainingen te volgen en verschillende cursussen met hem te doen. Onder meer behendigheidstrainingen en gehoorzaamheidscursussen doen het zeer goed bij dit ras. Bovendien weet je hiermee een nóg sterkere band met hem op te bouwen.

6. Geschiedenis

Uit het land van onze zuiderburen zijn niet al te veel honden afkomstig, maar het Schipperke dus wel. Het is echter niet helemaal duidelijk hoe dit ras in België gefokt is, maar men verondersteld wel dat de oorsprong te vinden is in Belgisch Brabant en in Antwerpen. Ook weten we dat het ras al relatief oud is, aangezien het Schipperke al in de middeleeuwen in verhalen voorkwam. Destijds was het de favoriete hond in België van onder meer beenhouwers en schoenmakers.

Nadat het ras in België populair werd, maakte het ras ook de overstap naar ons land en andere (Europese) landen. We hebben hierbij ook echt met een bijzondere hond te maken; het is immers de kleinste herdershond ter wereld. Mocht je besluiten om een Schipperke in huis te halen, ben je verzekerd van een loyale en trouwe metgezel. Een metgezel die zijn familie met hart en ziel beschermd en een metgezel die onwijs vrolijk, energiek en leuk is. Het is al met al een hond waar je echt jarenlang volledig op kunt bouwen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *