Welke hondenrassen vallen onder de jachthonden? Lees het hier + tips

Laatst bijgewerkt: 7 december 2022

Honden zijn onmisbaar in de meeste huishoudens. Honden zijn echte gezelschapsdieren en zijn een trouwe vriend. Toch zijn er nog steeds een aantal honden die hun jachtinstinct niet zijn kwijtgeraakt. Deze honden worden ook wel jachthonden genoemd. Veel hondenrassen zijn jachthonden, daarom zetten we er een aantal voor je op een rij.

Wat is een jachthond?

Een jachthond wordt ingezet als hulp voor de jacht. Een jachthond vindt het dan ook heerlijk om met zijn baasje op pad te gaan, op zoek naar een prooi. Een jager en een jachthond zijn goed op elkaar ingespeeld: een jager schiet bijvoorbeeld een konijntje dood en vervolgens brengt de hond het konijntje bij de jager. 

Een jachthond heeft een ontzettend goed reukvermogen en is daardoor een ideaal hulpmiddel voor de jager. Sterker nog, een jachthond is onmisbaar voor een jager. Zonder een jachthond wordt het voor de jager een stuk moeilijker gemaakt om de geschoten dieren op te sporen.

Bekijk hier de video waarin jachthonden meedoen aan een wedstrijd

Verschillende soorten jachthonden

Er zijn verschillende soorten jachthonden. Je kunt deze in verschillende rasgroepen opdelen.

  • Staande honden
  • Apporteerhonden
  • Drijvende honden
  • Zweethonden
  • Aardhonden

Staande honden

De jachtwijze van een staande hond is indrukwekkend. De staande hond zal het wild zachtjes opsporen en blijft dan ook stil staan wanneer de prooi uiteindelijk is gevonden. Ook zal de hond op een afstandje blijven staan, zodat de jager weet waar het prooi precies ligt. Vandaar ook de term ‘staande hond’. Al met al zijn de staande honden voorzichtige jachthonden. Onder andere valt de Duitse Staande, Pointer en de Friese Stabij onder de staande honden.

jachthonden
Friese Stabij

Apporteerhonden

Zoals de naam al doet vermoeden, zullen apporteerhonden het geschoten dier ophalen en terugbrengen naar de jager. Dit is ideaal voor de jager, want zo hoeft de jager niet zelf op zoek te gaan naar de prooi. Een retriever is een voorbeeld van een apporteerhond.

jachthond
Golden Retriever

Drijvende honden

Een drijvende hond laat zijn prooi in een bepaalde richting drijven, zodat de prooi geen kant meer op kan. Onder andere de Springer Spaniel, Duitse Brak en de Beagle zijn honden die onder de rasgroep ‘drijvende honden’ vallen.

alles wat je moet weten over jachthonden
Beagle

Zweethonden

Een zweethond gaat dan niet letterlijk af op het zweet van zijn prooi. In dit geval wordt met zweet het bloed van de prooi bedoeld. Deze zweethonden hebben een extreem goed reukvermogen, omdat ze de prooi van een afstandje kunnen ruiken en opsporen. Onder andere de Beierse Bergzweethond, de Bloedhond en de Hannoveraanse Zweethond vallen onder de zweethonden.

de bloedhond behoort tot de jachthonden
Bloedhond

Aardhonden

De aardhonden zijn de jachthonden die hun prooi zoeken in de aarde, oftewel onder de grond en in holletjes. De hond is bijvoorbeeld op zoek naar vossen of mollen. Onder andere de Teckel en de Jack Russel Terriër valt onder de aardhonden.

jachthonden
Jack Russell Terrier

Tips bij het trainen van jachthonden

Een jachthond is niet voor niets een jachthond. Jachthonden zijn geneigd om te jagen en prooien op te speuren. Wanneer je een jachthond in huis neemt is het belangrijk om hier wel rekening mee te houden. 

1. Socialisatie

Iedere hond moet worden gesocialiseerd, zo ook de jachthond. Een jachthond moet vroegtijdig worden gesocialiseerd, zodat de hond ook op een goede manier met mensen en andere honden om kan gaan. 

2. Blijf consistent

Tijdens het opvoeden en trainen van de jachthond is het belangrijk om consistent te blijven. Zorg ervoor dat je duidelijke commando’s opstelt richting de hond, zodat de hond vanaf zijn jongs af aan deze commando’s kan leren. Wanneer de hond niet luistert, word dan vooral niet ongeduldig en ga ook vooral niet schreeuwen. Dit kan de relatie tussen jou en de hond alleen maar verslechteren.

3. Puppycursus

Een manier om jouw hond op een goede manier te trainen is door deel te nemen aan een puppycursus. Dankzij een puppycursus leer je de basis hoe je een jachthond moet opvoeden en om de hond ook daadwerkelijk mee te nemen op jacht. De hond leert onder andere hoe de hond moet handelen wanneer er wordt geschoten en hoe de hond zo snel mogelijk een prooi op kan speuren. Ook apporteren wordt hier geleerd.

Ook baasje worden van een jachthond?

Zit jij eraan te denken om een jachthond in huis te nemen? Dan krijg je er gegarandeerd een maatje voor het leven bij. Het opvoeden van een jachthond neemt dan misschien veel tijd in beslag: het is de moeite zeker waard. Bij een consistente training krijg je er een lieve, betrouwbare, gehoorzame en natuurlijk jachtlustige hond voor terug. Heb jij ook een jachthond en heb je tips voor de toekomstige jachthond-baasjes? Laat dan hieronder een reactie achter!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *