Beagle

Laatst bijgewerkt: 2 juni 2022

Heb je enig idee wat het meest populaire hondenras in Nederland is? Meerdere hondenrassen zijn behoorlijk populair te noemen, waaronder de Jack Russell Terriër en de Labrador Retriever. Een ras dat je óók veelvuldig in het Nederlandse straatbeeld tegenkomt, is een Beagle. Dat geldt zowel voor een pure Beagle als voor een Beagle gekruist met een ander hondenras.

Het is niet voor niets dat een Beagle zo populair is. Dit ras heeft een super karakter, ziet er bijzonder leuk uit en is ook nog eens behoorlijk gezond te noemen. Als je een Beagle in huis haalt, geniet je jarenlang van een super leuke hond. Een hond waar je echt een band mee opbouwt en waar kinderen ook nog eens prima mee om kunnen gaan. Gezien de gemiddelde leeftijd van Beagle staat jullie een lang en gelukkig leven te wachten; een gemiddelde Beagle wordt zo’n 12 tot 15 jaar oud.

Wist je overigens dat de oudste hond ooit meer dan 29 jaar oud geworden is? Deze hond, Max genaamd, had onder meer Beagle bloed in zich. Dat bewijst des te meer dat dit een behoorlijk gezond hondenras is; nóg een reden waarom de Beagle in ons land zo populair is.

Samenvatting Beagle

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Beagle.

Karakter Aanhankelijk, lief, loyaal, ondeugend, vrolijk en zachtaardig.
Levensverwachting 12 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 36,0 tot 41,0 cm.Teef: 33,0 tot 38,0 cm.
Gewicht Reu: 11,0 tot 15,0 kg.Teef: 11,0 tot 15,0 kg.
Vachtkleur Zwart met witte en roodbruine aftekeningen.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

In het verleden werd de Beagle veelvuldig ingezet voor het jagen op onder meer konijnen en hazen. Door dit verleden zijn er nog enkele typerende karaktereigenschappen terug te vinden in het karakter van een Beagle. Dat geldt niet alleen voor zijn karaktereigenschappen, maar ook voor zijn uiterlijke kenmerken. Het was uiteraard niet zomaar dat men de Beagle voor de jacht op konijnen en hazen gebruikte; nee, de Beagle was lichtvoetig, snel, behendig en had een prima jachtinstinct.

Als je een Beagle op straat rond ziet lopen, is het een fraaie hond om te zien. Zijn bouw ziet er keurig uit, hij ziet er erg vrolijk uit en hij heeft prachtige oren. Aan onder meer zijn poten, zijn kop en zijn buik/rug is duidelijk terug te zien waarom dit ras veelvuldig voor de jacht ingezet werd.

Laten we daarbij aftrappen met de kop van de Beagle. Dit ras heeft een behoorlijk brede voorsnuit, waardoor hij onwijs goed kan ruiken. Dát kwam uiteraard bijzonder goed van pas tijdens de jacht. Door zijn lange en grote oren kon hij bovendien goed horen; geen enkele haas of konijn was nog veilig bij hem in de buurt. Zijn oren worden overigens hangend gedragen en hebben een ronde vorm. Aan de zijkant van zijn oren kan een “knik” zichtbaar zijn. Verder valt bij zijn kop ook nog de bijzondere kleur ogen op; deze kleur varieert van donkerbruin tot aan hazelnootbruin. Niet alleen de kleur is opvallend, maar ook de forse afmetingen van de ogen.

Door zijn guitige kop oogt een Beagle al snel behoorlijk lief. Daar zorgt ook de rest van zijn relatief compacte lichaam voor. Zijn kop loopt namelijk over in een gestroomlijnde en sierlijke hals. Die hals mondt uiteindelijk uit in een rechte rug, waarbij onder meer de gespierde achterhand?De achterpoten en aangrenzende lichaamsdelen van de hond.X goed opvalt. Aan het einde van zijn rechte rug is een hoog gedragen staart van middelmatige lengte te vinden. Deze staart wordt de lucht in gedragen, maar krult níet over zijn rug heen.

De vacht van een Beagle is kort en dicht te noemen. De vacht oogt hierdoor behoorlijk glad en strak; dat is overigens ook goed te voelen als je met jouw hand over de vacht van een Beagle heen gaat. De vachtkleur van een Beagle kent vaak drie verschillende kleuren: zwart, roodbruin en wit. Het grootste gedeelte van zijn vacht is zwart, waarbij de roodbruine- en witte aftekeningen voor een fraai contrast zorgen.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het complete handboek voor de Beagle

Heel veel bloed, zweet en tranen besparen? Leer van een expert hoe je de Beagle het beste kunt opvoeden. Bouw vanaf het begin een hechte band op en heb jarenlang plezier van een correcte opvoeding. Inclusief praktische tips en oefeningen.

Meer informatie

2. Gedrag

In het vorige hoofdstuk heb je reeds kunnen lezen dat een Beagle in het verleden voor de jacht ingezet werd. Tijdens deze jacht wist de jager 100% zeker dat hij op de Beagle kon vertrouwen; dit ras is namelijk bijzonder vriendelijk en aanhankelijk te noemen, terwijl hij ook nog eens over een ongekend jachtinstinct beschikt.

Dit jachtinstinct is ook duidelijk terug te zien in het karakter en gedrag van de hedendaagse Beagles. Als je hem los laat lopen, is de kans groot dat je hem al snel kwijt bent. Zodra hij ook maar één prooi rond ziet dwarrelen, komt hij direct in actie. Mede daarom is het van belang om tijdens de opvoeding hier héél veel aandacht en tijd aan te besteden.

Binnenshuis is het in ieder geval een onwijs leuke, lieve, vrolijke en loyale hond. Hij gaat prima met andere huisdieren om, hij gaat prima met kinderen om en hij staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Door zijn guitige kop en zijn leuke gedrag tovert hij al snel een glimlach op je gezicht. Als daar sprake van is, voelt hij zichzelf ook al snel goed. Hij is namelijk relatief gevoelig en voelt zich binnen een gezin het beste op zijn gemak. Mede daarom doet hij er alles aan om het voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken.

Is hij dan ook in te zetten als een waakhond? Nee, zeker niet. Daar is hij veel te lief en te zachtaardig voor. Bovendien is hij gek op aandacht; als een kwaadwillende hem aandacht geeft, is hij ook al gelukkig. Het is dus niet aan te raden om te vertrouwen op zijn waakse eigenschappen. Waar je wel op kunt vertrouwen, is zijn jachtinstinct. Hij gaat namelijk áltijd zijn neus achterna. Sommige mensen kwalificeren dit als eigenwijs of als koppig, maar hij kan hier in principe niks aan doen. Dit is één van de belangrijkste gedragseigenschappen die hij van zijn verre voorouders geërfd heeft.

In principe is hij een perfecte gezinshond. Hij is gek op aandacht, hij functioneert perfect in een gezin en hij gaat goed met kinderen om. Ook vindt hij het leuk om samen dingen met zijn baasjes te ondernemen, om écht opgenomen te worden in een gezin en om af en toe kattenkwaad uit te halen. Je moet er namelijk wel rekening mee houden dat hij behoorlijk ondeugend kan zijn.

3. Verzorging

Afgaande op de vacht van een Beagle zou je verwachten dat hij niet al te veel verzorging nodig heeft. In dit geval is er echter sprake van “schijn bedriegt”. Hij heeft namelijk niet alleen een dikke en een dichte vacht, maar ook een vacht die behoorlijk verhaard. Als je hem níet met enige regelmaat van een borstelbeurt voorziet, blijven veel losse haren in zijn vacht hangen. Dat is niet prettig voor hem en kan bijvoorbeeld voor irritaties gaan zorgen. Mede daarom is het advies om hem dagelijks van een korte borstelbeurt te voorzien.

Let er daarnaast op dat je zijn oren goed schoon weet te houden. Zoals je op de foto’s kunt zien, zijn de oren van een Beagle nogal groot te noemen. Mede daardoor zijn de oren een prima plek voor vuil en bacteriën om zich te nestelen. Houd de oren dus goed schoon en let daarbij ook direct op zijn ogen. Verder heeft hij eigenlijk alleen maar de reguliere verzorging nodig; het poetsen van zijn tanden en het bijknippen van zijn nagels zijn hierbij de belangrijkste aandachtspunten.

De Beagle is een onwaarschijnlijk gezond ras. Dat zie je ook duidelijk terug in de gemiddelde leeftijd van dit ras. Een gemiddelde Beagle kan zo’n 13 á 15 jaar oud worden, terwijl er ook verhalen bekend zijn van Beagles die een leeftijd van 15 tot 20 jaar oud wisten te behalen. Je moet desondanks wel rekening houden met enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen.

Zo hebben relatief veel honden last van een hernia. Deze hernia kan op den duur veel pijn veroorzaken bij jouw hond, waarbij zelfs (gedeeltelijke) verlamming mogelijk is. Mede daarom is het advies om een hond altijd met een tuig uit te laten in plaats van met een halsband.

Ook hebben relatief veel Beagles last van epilepsie, waarbij hij last van meerdere aanvallen kan krijgen. Mocht dat het geval zijn, is het advies om spoedig aan de bel bij de dierenarts te trekken. Daarnaast moet je ook goed zijn ogen controleren op de aandoening “Cherry Eye”; hierbij puilt de klier van het derde ooglid uit de binnenkant van het oog. Tot slot komt ook Achondroplasie regelmatig voor bij dit ras; dit is een aandoening waardoor het kraakbeen niet op de gewenste manier aangroeit. Het vervelende hieraan is dat dit erfelijk is en dat dit tot onherstelbare dwerggroei zal leiden.

beagle ligt in het gras

4. Opvoeding

Een belangrijk kenmerk van dit ras is dat hij een ongekend jachtinstinct heeft én dat hij behoorlijk ondeugend kan zijn. Mede door deze eigenschappen moet je rekening houden met een tijdrovende opvoeding. Je moet veel tijd aan hem besteden, je moet rekening houden met een trage leercurve en je moet dus heel veel geduld zien op te brengen. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is het complete handboek voor de Beagle. Hierin vind je veel concrete tips en adviezen van een Beagle expert.

Tijdens de opvoeding is het sowieso belangrijk om heel consequent te zijn. Hij is namelijk op zijn eigen manier slim en kan al snel een loopje nemen met verschillende regels c.q. commando’s. Zorg dus voor strikte regels, volg deze consequent op én beloon goed gedrag. Hij bouwt namelijk graag een goede band met jou op en daar kun je perfect gebruik van maken. Stimuleer daarom positieve aandacht, stimuleer het gewenste gedrag en bouw op die manier al snel een hechte band met hem op.

Tot slot raden wij het volgen van gehoorzaamheids- en puppycursussen van harte aan. Tijdens deze cursussen kun je op een leuke manier met hem aan de slag gaan, waarbij hij ook nog in contact komt met andere honden. Daar wordt hij alleen socialer van. Besteed verder ook nog aandacht aan het alleen thuis zijn; een gemiddelde Beagle vindt dit namelijk verschrikkelijk. Probeer dit daarom stapsgewijs op te bouwen.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het complete handboek voor de Beagle

Heel veel bloed, zweet en tranen besparen? Leer van een expert hoe je de Beagle het beste kunt opvoeden. Bouw vanaf het begin een hechte band op en heb jarenlang plezier van een correcte opvoeding. Inclusief praktische tips en oefeningen.

Meer informatie

5. Beweging

Wil een Beagle graag veel bewegen? Ja, zeker. Dit ras heeft van nature een nogal hoog energielevel, waardoor het noodzakelijk is dat hij deze energie dagelijks kwijt kan raken. Dat lukt alleen als je hem dagelijks voldoende laat bewegen. Laat hem daarom lange stukken uit, laat hem naast de fiets mee rennen en speel leuke spelletjes met hem. Het sleutelwoord hierbij is “samen”; zolang hij dingen met jou mag doen, vindt hij het al snel geweldig namelijk.

Het doen van een spelletje, even stoeien of lekker knuffelen; ook daar kan je hem altijd wakker voor maken. Iets wat hij ook geweldig vindt, is los rond lopen in de natuur. Doe dit echter alleen als je hem volledig onder controle hebt; anders ben je hem al snel uren kwijt door zijn ongekende jachtinstinct.

6. Geschiedenis

Enkele eeuwen voor Christus werden in Engeland al meerdere kleine jachthonden gebruikt. Die kleine jachthonden werden onder meer gebruikt voor de jacht op hazen en konijnen en staan hoogstwaarschijnlijk aan de basis van de Beagle. Dit ras werd namelijk vanaf ongeveer 1450 in Groot Brittannië ingezet voor de jacht op deze dieren.

Al snel werd in Engeland de Beagle behoorlijk populair. Dat was te danken aan zijn geweldige jachtinstinct, zijn gunstige lichaam, zijn uithoudingsvermogen en zijn zelfstandigheid. In Engeland groeide dit ras tot één van de populairste hondenrassen uit, waarna het ras in 1954 ook de overstap naar ons land maakte. In ons land is de Beagle uitgegroeid tot één van de leukste gezinshonden. Mocht jij ook een Beagle in huis halen, ben je verzekerd van voldoende energie, een gezellige hond en enkele uitdagingen. Het is namelijk een super leuke gezinshond, maar het is wel een hond waarbij je goed rekening moet houden met enkele aandachtspunten.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het complete handboek voor de Beagle

Wij van HondenPassie.nl zijn dol op dit boek.

Omdat dit boek geschreven is door een expert, ga je alles leren over het gedrag, de opvoeding en de verzorging van de Beagle.

Ook ontdek je hoe je de Beagle het beste kunt trainen en hoe je een onwijs sterke band opbouwt.

Het boek zit boordevol praktische tips en oefeningen waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Een musthave gids voor iedere Beagle eigenaar.

Meer informatie

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

1 reactie op “Beagle

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *