Basset Hound

Laatst bijgewerkt: 27 februari 2022

Bij hoeveel honden zijn de oren groter dan het hoofd? Het antwoord hierop is niet voorhanden, maar we weten wél dat het ras Basset Hound in dit rijtje thuis hoort. Als je dit ras ziet lopen, vallen de onwijs lange oren direct op. Deze oren zijn echter niet het enige dat direct opvalt; de verschillende kleuren vacht en het relatief lange lichaam vallen ook direct op.

Vroeger werd dit ras in onder meer Engeland en Frankrijk als jachthond gebruikt. De Basset Hound honden moesten op zoek gaan naar klein wild; dankzij dit verleden zijn de honden behoorlijk krachtig en hebben ze veel uithoudingsvermogen. Ook in het karakter zelf zijn duidelijke verwijzingen naar het verleden van de Basset Hound te vinden. Basset Hounds worden gemiddeld 10 tot 12 jaar oud en nemen in een huishouden maar al te graag een centrale rol in.

Samenvatting Basset Hound

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Basset Hound.

Karakter Eigenwijs, koppig, lief, nieuwsgierig en rustig.
Levensverwachting 10 tot 12 jaar.
Schofthoogte Reu: 30,0 tot 38,0 cm.Teef: 28,0 tot 36,0 cm.
Gewicht Reu: 23,0 tot 29,0 kg.Teef: 20,0 tot 27,0 kg.
Vachtkleur Combinatie van zwart, wit en bruin of rood met wit.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Laag.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Ja, het mag duidelijk zijn dat dit ras tamelijk bijzonder is. Dat zie je eigenlijk direct als je naar hem kijkt. De onwijs lange oren, de rimpels in de kop, de korte poten en het lange lichaam; het zijn stuk voor stuk uiterlijke kenmerken van een Basset Hound.

De kop van een Hound is niet al te breed en de snuit is nóg smaller. Opvallend is echter dat deze snuit niet spits is. Verder vallen de ogen op; deze hebben een bijzondere, groene kleur en hebben een ietwat ruitachtige vorm. Uiteraard zijn de oren het meest opvallende kenmerk bij een Basset Hound. Deze oren zijn onwijs lang, worden hangend gedragen en zijn nogal laag aangezet. In verhouding tot andere hondenrassen beginnen de oren op een lage plek van het hoofd. Bij de kop vallen niet alleen de oren op, maar ook de zorgelijke blik. Doordat de ogen iets hangen en door de aanwezige rimpels lijkt het net alsof een Basset Hound erg zorgelijk kijkt.

De smalle kop loopt over in een behoorlijk lange hals. Bij deze hals valt ook de loshangende keelhuid op. Dat is sowieso iets wat bij dit ras opvalt; de huid lijkt nogal ver van het lichaam vandaan te “hangen”. De rug van een Basset Hound is tamelijk lang en, in verhouding, ook relatief breed. Aan het einde is een dikke en lange staart te vinden. Deze staart wordt licht gebogen gedragen en is behoorlijk behaard.

De verhoudingen van het lichaam van een Basset Hound lijken ietwat uit proportie te zijn. Het lichaam is nogal lang, terwijl de poten bijzonder kort zijn. In combinatie met de rimpels in zijn kop en de lange oren is het absoluut een guitige en bijzondere hond om te zien.

De vacht van een Basset Hound heeft over het algemeen drie kleuren: zwart, wit en bruin. Hoe de verdeling tussen deze kleuren exact is, verschilt van hond tot hond. Behalve deze kleuren komt de kleur rood ook regelmatig voor bij dit ras. Deze rode kleur wordt dan meestal gecombineerd met een licht witte kleur. De vacht is verder behoorlijk kort, is dicht begroeid en is lekker glad. Op het gebied van verzorging brengt dit zeker voordelen met zich mee.

2. Gedrag

In het gedrag van een Basset Hound zijn veel verwijzingen naar het verleden te vinden. Vroeger werd een Basset Hound namelijk als een jachthond gebruikt, waarbij hij samen met andere honden op klein wild aan het jagen was. Doordat dit ras van nature gewend is om samen te werken, is het een hond die zich graag in gezelschap bevindt. Hij is graag het centrale punt binnen je gezin en vindt het heerlijk om aandacht te krijgen.

Daarnaast is het gedrag van dit ras ook opvallend rustig te noemen. Hij maakt zichzelf niet zo druk, hij is erg tolerant, hij is onwijs lief en hij is ook nog eens intelligent. Deze intelligentie zorgt er wel eens voor dat hij ietwat eigenwijs en koppig kan zijn. Bij het opvoeden van een Basset Hound is het dan ook van belang om respect bij hem af te dwingen.

Verder is dit ras onwijs nieuwsgierig. Van vroeger uit weet hij immers dat hij dingen kan vinden als hij daar naar op zoek gaat. Dat is namelijk precies waar het bij de jacht om draait. Hij wil daarom wel eens dingen omstoten in huis, hij wil wel eens in de tuin graven of hij wil wel eens een grapje uithalen. Het is een behoorlijk komische hond en dat wordt verder versterkt door zijn guitige blik. De rimpels in zijn hoofd en zijn lange oren passen eigenlijk perfect bij zijn lieve en rustige karakter.

Door zijn verleden is een Basset Hound gewend om samen met andere te leven. Het is hierdoor een onwijs sociale hond; hij kan prima opschieten met andere huisdieren, andere honden en met kinderen. Desondanks is het nooit aan te raden om je hond alleen samen met je kind te laten. Het gedrag van een Basset Hound zorgt er in ieder geval voor dat je op hem kunt bouwen. Je kunt hem vertrouwen, je bent verzekerd van een vrolijk wezen om je heen en je kunt je buigen op zijn intelligentie. Al met al heeft hij een bijzonder zachtaardig en rustig karakter.

3. Verzorging

Doordat de vacht van een Basset Hound nogal kort en glad is, hoef je hier niet al te veel aandacht aan te besteden. Het is bijvoorbeeld niet nodig om een borstel door de vacht te halen; dat is bovendien nagenoeg onmogelijk door de korte haren. Wel is het aan te raden om eens per week een doekje of een zachte borstel over de vacht heen te halen.

Er zijn verder absoluut een paar zaken waar je goed op moet letten. Dat geldt allereerst voor de oren; dankzij de lengte van deze oren ligt een oorontsteking altijd op de loer. Het is daarom aan te raden om de oren regelmatig schoon te maken. Daarbij kan je ook het beste direct de rimpels in zijn gezicht even goed schoonmaken. De rimpels en oren zijn de aangewezen plekken voor vuil en bacteriën om zich te nestelen. Door deze plekken goed schoon te maken, voorkom je bijvoorbeeld een oor- of huidontsteking.

basset hound staat voor een grasveld

Verder loopt een Basset Hound een verhoogd risico op een maagkanteling (door zijn lange en diepe borst) en kan hij last krijgen van patella luxatie. Hierbij is er sprake van een knieschuif die uit de kom geschoten is. Dit doet behoorlijk veel pijn en moet door een dierenarts weer hersteld worden. Ook loopt een Basset Hound een verhoogd risico op een genetische kraakbeenafwijking. Dat is te wijten aan de behoorlijk korte pootjes van dit ras.

Daarnaast komt de Ziekte van Von Willebrand (bloedstollingsziekte) en heupdysplasie bovengemiddeld veel voor bij dit ras. Wees daarnaast ook scherp op elleboogdysplasie. Tot slot kan het bij een Basset Hound voorkomen dat je het slijmvlies onder aan de oogrand ziet; dit komt met enige regelmaat bij dit ras voor. Al met al is het dus van belang om je hond regelmatig te observeren. Zie je hem mank lopen of zie je dat hij ergens anders last van heeft? Breng dan zo spoedig mogelijk een bezoekje aan de huisarts.

4. Opvoeding

Het belangrijkste bij de opvoeding van een Basset Hound is dat je respect af gaat dwingen. Hij is behoorlijk sociaal en hij is behoorlijk intelligent. Deze twee kenmerken kunnen ervoor zorgen dat hij volledig zijn eigen gang gaat en weinig waarde hecht aan jouw commando’s. Zorg daarom voor een consequente opvoeding, duidelijke communicatie en strikte regels. Alleen op die manier kan je zijn respect afdwingen.

Een Basset Hound is behoorlijk op zijn rust gesteld. Driftige gebaren of stemverheffingen hebben daarom weinig nut bij dit ras. Communiceer duidelijk, communiceer rustig en stel de grenzen duidelijk op. Dat zorgt uiteindelijk voor een opvoeding waar dit ras absoluut iets aan heeft. Vermijd een agressieve houding en probeer hem zo snel mogelijk op zijn gemak te stellen.

Bij het opvoeden is het tevens van belang om zo snel mogelijk het blaffen af te leren. Over het algemeen blaft/huilt een Basset Hound niet zo veel. Maar, als hij eenmaal gaat blaffen, is dat vaak straten verderop nog te horen. Leer dit dus zo snel mogelijk af. Daarbij is het ook wenselijk om hem in de eerste weken/maanden niet direct veel alleen te laten. Het is een gezelschapshond die graag in het bijzijn van mensen is. Bouw dus stapsgewijs de periodes op waarin hij alleen thuis is.

5. Beweging

Door zijn ietwat lange en slome lichaam is een Basset Hound absoluut niet de snelste hond. Maar, hij heeft wel een flink uithoudingsvermogen. Daarbij vindt hij het ook heerlijk om dit uithoudingsvermogen aan te spreken. Maak dus lange wandelingen met hem en laat hem heerlijk zwemmen. Ga je een lange wandeling maken? Doe dit niet direct na het eten; daarmee verhoog je namelijk de kans op een maagkanteling

Vermijd daarnaast ook traplopen en sprongen. Door zijn bijzondere lichaamsbouw brengen deze bewegingen bepaalde risico’s met zich mee. Je kunt echter wel leuke spelletjes met hem spelen. Laat hem leerzame spelletjes spelen, waarbij hij zijn hersenen moet gebruiken. Dat is namelijk één van de leukste dingen voor een Basset Hound. Zorg verder voor voldoende beweging, aangezien dit ras relatief snel last van overgewicht krijgt. Aangezien zijn lichaam zich al laag bij de grond bevindt, kan dit overgewicht voor flinke problemen zorgen. Voorkom het overgewicht dus door lange wandelingen met hem te maken.

6. Geschiedenis

Over de oorsprong van de Basset Hound bestaan enige vraagtekens. Het staat sowieso vast dat de oorsprong in Frankrijk terug te vinden is. Het woord “hound” is echter de Engelse vertaling van het Nederlandse woord “brakken”. Brakken is een term die slaat op honden die door te blaffen een jachtspoor kunnen volgen, zodat de jager altijd weet waar zijn honden zijn. Deze benaming slaat dus duidelijk terug op het jachtverleden van de Basset Hound. Er bestaan echter ook verhalen waaruit zou blijken dat dit ras nog Oosterse voorvaderen kent. Of dit de waarheid is, zal waarschijnlijk nooit boven tafel komen.

De voorloper van dit ras had de prachtige naam Basset d’Artois. Het woord “bas” betekent in het Nederland overigens “laag”. Een prima benaming voor dit ras dus. Deze honden werden vroeger als jachthonden gebruikt, maar vielen al snel ook in de smaak bij de adel. In die periode (in de 18e eeuw) was het volk echter niet al te blij met de Franse adel. Hierdoor liep niet alleen de adel gevaar, maar ook deze laagpotige jagers. Gelukkig wisten enkele Franse hondenliefhebbers te voorkomen dat dit ras uit zou sterven. Na een hondententoonstelling werd dit ras rond 1867 ook naar Engeland gehaald. In dat land werd dit ras gekruist met Bloedhonden. Deze kruising heeft ervoor gezorgd dat de huidige Basset Hounds zwaarder gebouwd zijn dan zijn voorloper.

In 1930 zette dit ras de eerste stappen in Nederland. Uiteindelijk valt het mee hoe populair dit ras geworden is, maar dat heeft er gelukkig voor gezorgd dat dit een bovengemiddeld gezond ras is. Door een Basset Hound op een consequentie manier op te voeden, haal je een perfecte gezelschapshond in huis. Een hond met een eigenzinnig karakter, maar tegelijkertijd ook een hond die tot jouw beste maatje uit kan groeien.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *