Petit Basset Griffon Vendéen

Laatst bijgewerkt: 13 maart 2022

Voor de oorsprong van de Petit Basset Griffon Vendéen moeten we naar de regio “Vendéen” in Frankrijk. In deze regio vinden meerdere hondenrassen hun oorsprong, waaronder de Grand Basset Griffon Vendéen. Zoals de benamingen al doen vermoeden, is dat de grotere broer van de Petit Basset Griffon Vendéen. Beide hondenrassen vertonen op het gebied van gedrag wel de nodige overeenkomsten, maar dus niet op het gebied van uiterlijke kenmerken.

In de afgelopen jaren is in ieder geval gebleken dat de Petit Basset Griffon Vendéen een geliefde hond is. Een hond die je perfect kunt houden als gezinshond of gezelschapshond, maar in het verleden een hele andere functie had. In het verleden was de Petit Basset Griffon Vendéen in de regio Vendéen namelijk actief als jachthond. Daarbij maakte hij met name gebruik van zijn neus; weinig andere hondenrassen kunnen qua reuk tippen aan de Petit Basset Griffon Vendéen.

Door de jaren heen heeft dit hondenras ook de overstap gemaakt naar andere continenten. In bijvoorbeeld Amerika is dit een populair hondenras geworden, terwijl het ras in Europa ook nog steeds de favoriet van velen is. Mocht jij mogelijk ook een Petit Basset Griffon Vendéen in huis willen halen, ben je verzekerd van een gezonde hond. Over het algemeen weet dit hondenras zo’n 12 tot 14 jaar oud te worden. Meerdere verhalen laten echter zien dat een hond van dit ras nóg ouder kan worden.

Samenvatting Petit Basset Griffon Vendéen

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Petit Basset Griffon Vendéen.

Karakter Aanhankelijk, eigenwijs, intelligent en levendig.
Levensverwachting 12 tot 14 jaar.
Schofthoogte Reu: 38,0 cm.Teef: 34,0 cm.
Gewicht Reu: 15,0 kg.Teef: 14,0 kg.
Vachtkleur Zwart met witte, roodbruine of zandkleurige aftekeningen.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Veel.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

In het verleden werd de Petit Basset Griffon Vendéen met veel plezier ingezet als jachthond. Hij blonk daarbij met name uit op het jagen op wild in lastig te begane gebieden. Door zijn compacte bouw was hij namelijk in staat om zich overal door heen te werken. Ook maakte hij gebruik van zijn geweldige reukvermogen én was hij bestand tegen alle weersomstandigheden. Dat laatste is te danken aan zijn vacht.

Een Petit Basset Griffon Vendéen heeft namelijk van nature een dubbele vacht. De bovenste vacht is stug en kent lange haren. De onderste vacht is bijzonder zacht en dicht, waardoor hij het eigenlijk nooit koud heeft. Wel is het hierdoor een hond die het in de zomer té warm kan krijgen. Verder is het ook nog opvallend dat de vacht op sommige gebieden langer is dan de rest. Dat is het geval bij zijn snor, bij zijn baard, bij zijn wenkbrauwen en boven zijn ogen. Al met al is het door deze bevedering?Haren die beduidend langer zijn dan de rest van de vacht.X een super leuke hond om te zien.

Een Petit Basset Griffon Vendéen weet een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van gemiddeld 38 centimeter te behalen. Dat geldt echter voor een reu, aangezien een teef altijd een paar centimeter kleiner is. Een volwassen teef weet gemiddeld een schofthoogte van zo’n 34 centimeter te behalen. Opvallend daarbij is dat dit hondenras vrij korte pootjes heeft.

Bij zijn kop vallen eigenlijk direct zijn donkere ogen op. Niet alleen de kleur is opvallend te noemen, maar ook de vorm van de ogen. Ten opzichte van de rest van zijn kop vallen zijn ogen door de grootte direct op. Bovendien zorgen deze grote ogen voor een levendige blik. Iets wat perfect past bij het karakter van een Petit Basset Griffon Vendéen.

Verder vallen ook nog zijn oren op bij zijn kop. Hij draagt zijn oren altijd hangend langs zijn kop. De oren zijn daarbij ook bijzonder groot te noemen. Zeker als je het in verhouding trekt met de rest van zijn lichaam en kop. Net zoals zijn ogen zie je zijn oren echter soms niet, puur doordat hij rond deze lichaamsdelen nogal veel haar heeft.

De vacht van een Petit Basset Griffon Vendéen is dus uniek te noemen. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, heeft hij een onder- en bovenvacht. De bovenvacht is hierbij in de meeste gevallen uitgevoerd in het zwart met witte aftekeningen. De ervaring leert echter dat dit ras ook nog meerdere kleurstellingen kan hebben.

2. Gedrag

In het verleden werd dit ras ingezet als jachthond. Dit merk je dan ook nog in verschillende aspecten van zijn gedrag terug. Zo gaat hij graag nog op jacht, is hij behoorlijk nieuwsgierig en leert hij graag nieuwe dingen. Tegelijkertijd brengt dit ook een uitdaging met zich mee: het los laten lopen van een Petit Basset Griffon Vendéen is bijvoorbeeld een flinke uitdaging. Als je hem niet goed in de hand hebt, ben je hem binnen de kortste keren kwijt. In dat geval loopt hij namelijk letterlijk en figuurlijk zijn neus achterna.

Ook is het goed om te weten dat het een zeer slimme hond is. Hij leert relatief makkelijk commando’s aan en hij vindt het ook leuk om nieuwe dingen te leren. Daarbij is het wel zo dat hij veel aandacht vraagt. Dit doet hij niet om vervelende redenen, maar puur omdat het een gezelschapsdier is. Een hond die zich graag omringt met mensen en die zelf ook behoorlijk levendig is. Als je een Petit Basset Griffon Vendéen in huis gaat halen, moet je niet verwachten dat hij alleen maar in zijn mand ligt. Integendeel zelfs.

Over het algemeen is hij ook een zeer lieve hond. Zo gaat hij prima om met kinderen en kan hij ook goed omgaan met andere honden. Heb je andere kleine huisdieren rondlopen? Dan is dat wel een belangrijk aandachtspunt. Een Petit Basset Griffon Vendéen is namelijk in staat om deze kleine huisdieren als prooi te zien. De gevolgen hiervan kun je zelf wel invullen, maar zijn uiteraard onwenselijk.

Ook is het goed om te weten dat je hem niet zomaar alleen kunt laten. Je kunt dit voor een uurtje doen, maar je hebt er een zware kluif aan als je hem langdurig alleen laat. In dat geval kan hij destructief gedrag vertonen. Probeer hem daarom niet al te vaak alleen te laten.

Over het algemeen is de Petit Basset Griffon Vendéen een super gezellige hond. Een hond die vrolijk is, die levendig is en die zich graag omringt met zijn gezinsleden. Als je hem veel positieve aandacht geeft, heb je echt een grote vriend aan hem.

3. Verzorging

Als je een Petit Basset Griffon Vendéen in huis rond hebt lopen, kom je ongetwijfeld veel haren in jouw huis tegen. Doordat hij een dubbele vacht heeft, verliest hij behoorlijk veel haren. Dit betekent dan ook dat je regelmatig jouw huis moet stofzuigen. Ook is het advies om zijn vacht goed te verzorgen.

Hoe je dat doet? Nou, het advies hierbij is toch wel om zijn vacht met enige regelmaat door te borstelen. Sommige baasjes kiezen ervoor om dit dagelijks te doen, maar pakweg 2 keer per week is voldoende. Door zijn vacht goed door te borstelen, weet je ook direct dode haren te verwijderen. Je bent daardoor in staat om zijn vacht fraai te houden.

Het advies is daarbij om extra aandacht aan zijn kop te besteden. Bij onder meer zijn snuit en zijn ogen is er sprake van bevedering; dat is een ideale plek voor vuil om zich te nestelen. Zorg er daarom ook voor dat je die delen goed schoon weet te houden. Verder is het advies om zijn tanden goed te poetsen en zijn nagels met enige regelmaat bij te knippen.

Verder moet je ook rekening houden met enkele veelvoorkomende aandoeningen. Zo hebben veel honden binnen dit ras last van heup- en elleboogdysplasie. Bij deze aandoening sluiten de onderdelen in het gewricht niet meer goed op elkaar aan. Het gevolg hiervan is dat het gewricht snel slijt en dat jouw Petit Basset Griffon Vendéen pijn gaat krijgen. Ook is de kans groot dat hij hierdoor mank gaat lopen.

Ook moet je rekening houden met de nodige allergieën. Zo heeft dit ras relatief snel last van voedingsallergie of van een huidallergie. Mocht je hier duidelijkheid over willen hebben, kun je altijd een bezoekje aan de dierenarts brengen. De dierenarts kan – middels testen – direct achterhalen of jouw hond mogelijk ergens allergisch voor is.

petit basset griffon vendéen staat voor een mens

4. Opvoeding

Ga je een jonge Petit Basset Griffon Vendéen in huis halen? Dan is het onwijs belangrijk om je hier goed op voor te bereiden. Lees je niet alleen in, maar omhein ook direct jouw tuin. Als je jouw Petit Basset Griffon Vendéen los in de tuin wilt laten lopen, is het een pure noodzaak dat hij geen kant op kan. Mocht hij ook maar iets in jouw tuin ruiken, wil hij het liefste achter zijn prooi aan gaan. Door de tuin volledig te omheinen, kun je dat gelukkig voorkomen.

Daarnaast is het ook van belang dat je tijdens de opvoeding stevig in jouw schoenen staat. Hij is behoorlijk slim en hij kan op sommige momenten ook eigenwijs zijn. Door hem op een consequente manier op te voeden, weet je zijn intelligentie echter in jouw voordeel te gebruiken. Zo is het een feit dat hij – dankzij zijn intelligentie – regels en commando’s relatief snel leert.

Ook is het van belang dat je hem vroegtijdig laat socialiseren. Dit kun je eigenlijk het beste doen door een puppycursus met hem te volgen. Tijdens deze cursus komt hij direct in aanraking met andere honden, waar hij de rest van zijn leven profijt van gaat hebben. Bovendien kun je tijdens deze puppycursus direct een hechte band met hem opbouwen. Een band waar je gedurende zijn hele leven onwijs van gaat genieten.

Tot slot moet je voor een consequente en duidelijke opvoeding zorgen. De regels moeten duidelijk voor hem zijn. Ga je hem samen met jouw partner en kinderen opvoeden? Zorg er dan voor dat iedereen binnen jouw huishouden dezelfde regels er op na houdt.

5. Beweging

Een Petit Basset Griffon Vendéen is een kleine hond. Door zijn bouw zou je daarom wellicht verwachten dat hij niet al te veel beweging nodig heeft. Het tegenovergestelde is echter waar: hij heeft juist behoefte aan veel beweging. Door hem regelmatig te laten bewegen, kan hij namelijk al zijn energie kwijt. Aangezien het een levendige hond is, is dat echt heel erg wenselijk.

Op welke manier je een Petit Basset Griffon Vendéen kunt laten bewegen? Nou, je kunt prima mooie stukken met hem gaan wandelen. Hij vindt het echter ook heel leuk om spelletjes met je te spelen. Je kunt hierbij denken aan behendigheidsspelletjes; dankzij zijn compacte lichaam is hij daar ook nog eens bijzonder goed in. Verder vindt hij het ook leuk om in bijvoorbeeld jouw tuin leuke dingen met je te doen. Zorg er wel voor dat je de tuin volledig omheind.

Tijdens het bewegen zijn er twee aspecten waar je rekening mee moet houden: de kans op dysplasie en zijn jachtinstinct. Laat hem daarom niet zomaar los lopen en pas ook op met het maken van abrupte bewegingen.

6. Geschiedenis

In de regio Vendéen werd dit hondenras volledig ingezet voor de jacht. Hij was door zijn lichaam én door zijn sterke reukvermogen perfect in staat om op verschillende prooien te jagen. Daarbij is het bestaan van dit ras volledig te danken aan de grotere variant; de Grand Basset Griffon Vendéen. Met dat ras is men in het verleden in Frankrijk gaan fokken, waardoor uiteindelijk de Petit Basset Griffon Vendéen ontstaan is.

Door de jaren heen is dit ras onwijs populair gebleken én gebleven. Niet alleen in Frankrijk, maar ook in bijvoorbeeld Amerika en Engeland. In sommige gebieden wordt dit ras nog steeds ingezet als een jachthond. In ons land is de Petit Basset Griffon Vendéen uitgegroeid tot een super leuke gezelschapshond. Een hond die eigenlijk voor elk gezin een ware aanwinst is. Hij is loyaal, hij is altijd vrolijk en je kunt veel leuke avonturen met hem beleven. Houd wel heel goed rekening met zijn jachtinstinct; dat instinct blijft namelijk voor altijd in een Petit Basset Griffon Vendéen aanwezig.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *