Griffon Fauve De Bretagne

Laatst bijgewerkt: 25 mei 2022

Heeft dit ras de mooiste naam van alle hondenrassen? Nou, de Griffon Fauve De Bretagne dingt zeker mee naar deze prestigieuze titel. Dit ras heeft niet alleen een prachtige naam, maar is ook een lust voor het oog. Hij heeft een guitige kop, sprankelende ogen, lange oren en een fraaie vacht. Ook over zijn persoonlijkheid valt met weinig kwade woorden te spreken; al met al een heerlijke gezinshond.

Opvallend is dat de Griffon Fauve De Bretagne één van de twee varianten is van de Fauve De Bretagne groep; de Basset Fauve De Bretagne is de andere variant. Deze twee hondenrassen hebben de nodige overeenkomsten, maar hebben ook cruciale verschillen. Verschillen waaruit echt blijkt dat dit twee verschillende hondenrassen zijn, maar beide vallen dus wel onder de Fauve De Bretagne groep. Wil je graag deze prachtige hond in huis gaan halen? Dan kun je je opmaken voor een lang en gelukkig samenzijn; een gemiddelde Griffon Fauve De Bretagne wordt namelijk zo’n 11 tot 13 jaar oud. Dit is onder meer te danken aan het feit dat dit ras behoorlijk gezond is.

Samenvatting Griffon Fauve De Bretagne

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Griffon Fauve De Bretagne.

Karakter Aanhankelijk, intelligent, koppig, leergierig, lief en rustig.
Levensverwachting 11 tot 13 jaar.
Schofthoogte Reu: 50,0 tot 55,0 cm.Teef: 45,0 tot 50,0 cm.
Gewicht Reu: 25,0 tot 30,0 kg.Teef: 20,0 tot 25,0 kg.
Vachtkleur Rossig of geel/tarwekleurig..
Vachtlengte Gemiddeld.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.

1. Uiterlijke kenmerken

Qua uiterlijke kenmerken weet de Griffon Fauve De Bretagne zich al direct te onderscheiden ten opzichte van andere honden. Dat is onder meer te danken aan zijn bijzondere oren, aan zijn lichaamsbouw en aan zijn fraaie vacht. Deze uiterlijke kenmerken zorgen ervoor dat dit ras een graag geziene ras is; weinig mensen zullen beweren dat dit een lelijke hond is. Integendeel zelfs; de Griffon Fauve De Bretagne heeft een fraai lichaam en een guitige kop.

Is de Griffon Fauve De Bretagne een grote hond te noemen? Ja, zeker. Sommige reutjes kunnen een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van maar liefst 55 centimeter behalen; de teefjes van dit ras zijn over het algemeen een paar centimeter kleiner. Dat het een tamelijk forse hond is, is ook terug te zien in het gemiddelde gewicht. Een gemiddelde Griffon Fauve De Bretagne weegt zo’n 25 kilogram.

Zijn uitstraling kan het beste als krachtig getypeerd worden; dat is onder meer te danken aan zijn gespierde rug en zijn gespierde poten. Deze rug is redelijk recht en kent aan het einde een fraai gevormde staart. De staart heeft een middelmatige lengte, kent geen al te bijzondere aanzet en is over het algemeen dik behaard. Bij veel honden binnen dit ras heeft de staart dezelfde kleur als de rest van zijn vacht.

Welke kleur de vacht van een Griffon Fauve De Bretagne is? Er bestaan meerdere kleurvarianten, maar twee varianten voeren wel de boventoon; een tarwe/geelachtige kleur en een rossige kleur. Deze kleur is over het gehele lichaam te vinden, waarbij de lengte van de vacht her en der verschillend is. Bijvoorbeeld de staart is behoorlijk dik behaard, terwijl de oren juist meer een gladde vachtstructuur hebben.

Opvallend is wel dat de vacht her en der witte aftekeningen kan hebben. Dat is onder meer het geval rondom zijn voeten, bij zijn borst en rondom zijn kop. Ook is het mogelijk dat de oren een nét iets andere kleur hebben, maar dat lijkt al snel doordat de vacht op de oren nét iets gladder is dan de rest van zijn lichaam.

Zijn kop is relatief smal en kent een relatief lange snuit. Opvallend aan deze snuit is de donkergekleurde snuit in combinatie met de vrolijke lippen; door de lippen is het net alsof de Griffon Fauve De Bretagne continue aan het lachen is. Zijn ogen staan op de gewenste manier uit elkaar, hebben een lieve blik en zijn donker gekleurd. De oren van een Griffon Fauve De Bretagne zijn behoorlijk lang te noemen en worden meestal hangend langs de wangen gedragen. Op sommige foto’s is echter ook een knik in de oren van dit ras zichtbaar; de oren worden dan half naar voren gedragen.

2. Gedrag

In het (verre) verleden werd dit ras ingezet voor het jagen op wolven en beren. Aangezien dit geen al te kleine dieren zijn, moest de Griffon Fauve De Bretagne van goede huizen komen. Nou, over zijn gedragskenmerken had hij in ieder geval niks te klagen. Hij is namelijk moedig, hij is behendig, hij is bijzonder enthousiast en hij weet mogelijke risico’s goed in te schatten. Doordat hij zijn moed met zijn intelligentie perfect wist te combineren, werd dit ras al snel populair. Hij werd niet alleen populair onder jagers, maar ook onder één van de koningen van Frankrijk; koning François I.

Waarom deze koning zo blij met dit ras was? Daarover verschillen de verhalen, maar mogelijkheid heeft zijn aanhankelijke karakter hier iets mee te maken. Binnen een gezin vindt een Griffon Fauve De Bretagne het namelijk heerlijk om een centrale rol in te nemen. Hij gaat prima om met al zijn gezinsleden, hij krijgt graag aandacht en hij houdt zijn baasjes zelf ook continue in de gaten. Dit betekent indirect ook dat hij het niet al te leuk vindt om alleen thuis te blijven; dit is echter wel iets wat je aan kunt leren.

Over het algemeen is hij bijzonder lief, maar je moet wel rekening houden met zijn koppigheid. Door zijn intelligentie kan hij soms behoorlijk koppig zijn, waardoor jullie voor leuke discussies kunnen komen te staan. Om dit zoveel mogelijk de kop in te drukken, is een consequente opvoeding van groot belang. Daarover lees je meer onder het kopje “opvoeding”.

Verder valt het op dat het absoluut geen agressief ras is. Hij zoekt geen ruzie met andere honden, maar hij is wel terughoudend ten opzichte van andere honden. Tijdens de opvoeding moet daarom ook zoveel mogelijk aandacht worden besteed aan de socialisatie. Binnenshuis is hij bijzonder rustig en bijzonder lief, waardoor hij prima met kleine kinderen om kan gaan. Laat hem echter nooit alleen met een klein kind; dat is simpelweg een te groot risico. Ook met andere huisdieren binnen een gezin kan hij goed opschieten, zolang hij dagelijks maar voldoende aandacht én beweging krijgt.

Al met al is de Griffon Fauve De Bretagne een lieve, loyale doch ietwat koppige hond. Het is echter wel een hond waar je onwijs mee kunt lachen, waar je leuke avonturen mee kunt beleven en waar je bovenal op kunt bouwen. Hij is namelijk behoorlijk aanhankelijke en hij bouwt dus ook op jou. Door een goede opvoeding bouwen jullie al snel een hechte band op.

3. Verzorging

Als je naar de vacht van dit ras kijkt, zie je dat de vacht her en der wat warrig is. De vacht kent in ieder geval geen gladde structuur, maar is ook weer niet al te kort. Door die kenmerken is het simpelweg noodzakelijk om de vacht regelmatig goed door te borstelen. Het advies is om de vacht van een Griffon Fauve De Bretagne zeker enkele keren per week te borstelen. Door de vacht goed te borstelen, voorkom je dat klitten zich in de vacht gaan vormen of dat het vuil blijft hechten in zijn vacht.

Verder behoeft dit ras eigenlijk niet al te veel verzorging. Uiteraard moet je wel de dagelijkse verzorging uitvoeren, zoals dat ook bij andere hondenrassen het geval is; de oren en ogen goed schoonhouden, lange haren bij zijn oren/ogen/poten wegknippen en zijn gebit regelmatig poetsen. Als je dit op frequente basis doet, geniet je van een behoorlijk gezonde hond.

Je moet er wel rekening mee houden dat enkele aandoeningen relatief vaak voorkomen bij een Griffon Fauve De Bretagne. Zo hebben relatief veel honden binnen dit ras last van allergieën en van oogproblemen. Maak daarom de ogen regelmatig schoon en pas zijn voeding af op zijn allergieën, indien daar sprake van is.

Verder is het ook goed om te weten dat dit ras relatief veel last van heup- en elleboogdysplasie heeft. Bij deze aandoeningen sluiten de onderdelen in het gewricht niet meer goed op elkaar aan, waardoor het gewricht nogal snel slijt. Dit brengt de nodige pijn met zich mee en zorgt voor een mank loopje. Mocht je dat opmerken, is een spoedig bezoek aan de dierenarts aan te raden.

griffon fauve de bretagne staat tussen twee mensen

4. Opvoeding

Tijdens het opvoeden van een Griffon Fauve De Bretagne moet je over het nodige geduld beschikken. Het klopt dat hij behoorlijk intelligent is en het klopt ook dat hij behoorlijk leergierig is. Tegelijkertijd klopt het ook dat hij behoorlijk koppig is. Ziet hij het nut ergens niet van in? Dan mag je je opmaken voor een strijd; een strijd om te bepalen wie er gelijk gaat krijgen. Door continue geduldig te zijn, een consequente opvoeding te hanteren én hem liefdevolle aandacht te geven, trek jij altijd aan het langste eind.

Bij dit ras is het onwijs belangrijk om met een positieve blik in het leven te staan. Hij is namelijk behoorlijk aanhankelijk en kan jouw gevoelens moeiteloos overnemen. Zodra jij met de harde hand gaat regeren, roep je al snel een onzeker en wellicht zelfs agressief gevoel bij hem. Zorg er daarom voor dat je hem altijd liefdevol opvoedt, dat je hem veel aandacht geeft én dat je goed gedrag weet te belonen.

Zoals eerder al gesteld, is een Griffon Fauve De Bretagne niet altijd even goed in de omgang met andere honden. Door hem op jonge leeftijd mee naar een puppycursus te nemen, kun je hem goed laten wennen aan de aanwezigheid van honden. Een vroege socialisatie is eigenlijk van doorslaggevend belang voor de omgang met andere honden in de rest van zijn leven.

5. Beweging

Heeft een Griffon Fauve De Bretagne behoefte aan veel beweging? Ja, absoluut. In het verleden werd dit ras ingezet voor de jacht op onder meer beren en wolven, waardoor zijn voorouders onwijs veel bewogen hebben. Dat zit nog steeds in het bloed van dit ras; je moet hem dus echt dagelijks van veel beweging voorzien. Wat voor beweging dit bij voorkeur moet zijn? Nou, in ieder geval beweging waar hij zijn energie echt in kwijt kan. Hij heeft namelijk een ongekend uithoudingsvermogen en dat uithoudingsvermogen spreekt hij zelf ook graag aan.

Je kunt dus moeiteloos lange stukken met hem wandelen, hem naast de fiets mee laten rennen of samen met hem gaan hardlopen. Mocht je hem niet voldoende beweging geven, gaat hij zijn energie opkroppen. Dit kan tot ongewenst gedrag zorgen. Let er echter wel op dat je hem niet gaat overbelasten; het maken van abrupte bewegingen is bijvoorbeeld niet aan te raden. Zijn gewrichten zijn relatief gevoelig voor dysplasie; zorg er dus voor dat je oppast met het maken scherpe bochten en abrupte bewegingen.

6. Geschiedenis

De Griffon Fauve De Bretagne kent een behoorlijk rijke historie; iets wat op het conto van koning François I bij te schrijven is. Deze koning – hij leefde van 1494 tot 1547 – was bijzonder gek op dit ras. Mede daardoor was dit ras rond deze periode onwijs populair te noemen, maar dat zwakte rond 1800 flink af. Gelukkig heeft men in de 20e eeuw ervoor gezorgd dat de populatie van de Griffon Fauve De Bretagne weer volledig op orde is.

Over de exacte totstandkoming van de hond gaan verschillende verhalen rond. Feit is dat hij samen met de Basset Fauve De Bretagne behoort tot de groep “Fauve De Bretagne”. Ook gaan er verschillende verhalen rond dat dit ras een verband moet hebben met de Griffons uit de regio Vendée. Hoe en wat? Dat valt helaas niet met zekerheid vast te stellen. Wat we wel zeker weten, is dat dit een onwijs leuk, loyaal en energiek hondenras is. Met de juiste opvoeding en de juiste aandacht is het een hond waar je onwijs veel plezier mee/aan gaat beleven.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *