Grand Basset Griffon Vendéen

Laatst bijgewerkt: 2 mei 2022

Ben je gek op een actieve, gezellige en fraaie, langharige hond? Dan is de kans groot dat de Grand Basset Griffon Vendéen volledig aan jouw verwachtingen voldoet. Al vanaf het jaar 1561 is gebleken dat dit hondenras behoorlijk populair is. Overigens wordt de benaming “Grand Basset Griffon Vendéen” pas sinds enige tijd later aangehouden.

Hoe dit hondenras precies tot stand gekomen is, is tot op heden onduidelijk. Sommige experts beweren dat het een broertje is van de Grand Griffon Vendéen, terwijl andere experts aangeven dat terriërs een grote rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van dit ras. Feit is echter sowieso dat de Grand Basset Griffon Vendéen zijn oorsprong in de Franse regio Vendéen vindt.

In deze regio vinden overigens meerdere hondenrassen hun oorsprong. Zo is ook de Petit Basset Griffon Vendéen afkomstig uit deze regio. Zoals de benamingen al doen vermoeden, vertonen beide hondenrassen veel gelijkenissen met elkaar. Dat klopt. De Grand Basset Griffon Vendéen is eigenlijk de grotere variant van de “Petit” variant. Op dit moment zijn beide hondenrassen behoorlijk populair; zowel in ons land als in het buitenland. Als jouw voorkeur naar een Grand Basset Griffon Vendéen uitgaat, ben je eigenlijk verzekerd van een lang en gelukkig huwelijk. De gemiddelde leeftijd van dit hondenras ligt tussen de 11 en 13 jaar. Je kunt dus echt jarenlang genieten van deze gezellige metgezel.

Samenvatting Grand Basset Griffon Vendéen

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Grand Basset Griffon Vendéen.

Karakter Doorzettend, enthousiast, levendig, loyaal en vrolijk.
Levensverwachting 11 tot 13 jaar.
Schofthoogte Reu: 39,0 tot 45,0 cm.Teef: 38,0 tot 44,0 cm.
Gewicht Reu: 18,0 tot 20,0 kg.Teef: 18,0 tot 20,0 kg.
Vachtkleur Alle kleurencombinaties zijn mogelijk.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Veel.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Hoe we de Grand Basset Griffon Vendéen het beste kunnen omschrijven? Nou, toch wel als een te grote hond op te korte poten. Het is namelijk een feit dat het lichaam van hem langer is dan dat hij hoog is. Door deze unieke bouw vallen zijn korte pootjes eigenlijk direct op. Hij ligt relatief laag bij de grond, terwijl hij dus wel behoorlijk lang is.

Een volwassen reu kan een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van wel 45 centimeter behalen. Een volwassen teef is een slag kleiner met een maximale schofthoogte van zo’n 44 centimeter. In zeldzame gevallen kan een hond van dit ras een schofthoogte van wel 60 centimeter behalen. Mocht dat het geval zijn, is er sprake van een langpotige Grand Basset Griffon Vendéen. De ervaring leert echter dat dit niet al te vaak voorkomt.

De kop van een Grand Basset Griffon Vendéen oogt ietwat bonkig. Dit komt doordat zijn snuit gemiddeld lang is, terwijl zijn kop wel relatief lang en breed is. Bij zijn kop vallen eigenlijk direct zijn oren op; deze oren zijn écht heel lang te noemen. Bovendien draagt hij zijn oren altijd hangend, waardoor de oren de zijkanten van zijn kop volledig bedekken. Deze grote oren worden ook bijgestaan door grote ogen. De ogen van een Grand Basset Griffon Vendéen zijn groot, zijn ovaalvormig en zijn donker van kleur. Als je een Grand Basset Griffon Vendéen diep in zijn ogen aankijkt, zie je volop levenslust. Het is echt een vrolijke hond om te zien.

De vacht van een Grand Basset Griffon Vendéen is ruwharig en vrij stug. Op sommige delen van zijn lichaam is de vacht behoorlijk lang. Dit geldt voor het gedeelte rondom zijn oren en rondom zijn poten. Mocht je een Grand Basset Griffon Vendéen in huis hebben, is het van belang dat je juist die gebieden goed verzorgt. Mocht je dat niet doen, gaat hij al snel behoorlijk verwilderd ogen.

Qua kleuren zijn in principe alle kleuren en kleurencombinaties mogelijk. In veel gevallen is wit wel de basiskleur bij dit ras. Deze witte vacht wordt daarbij afgewisseld met bijvoorbeeld grijze aftekeningen, zwarte aftekeningen, bruine aftekeningen of een combinatie van verschillende kleuren aftekeningen.

Een opvallend kenmerk van de Grand Basset Griffon Vendéen is ook nog zijn staart. De staart is namelijk hoog aangezet en wordt in een zogeheten sabelvorm gedragen. Doordat de beharing op de staart nadrukkelijk aanwezig is, oogt de staart behoorlijk groot. Richting het einde van de staart moet de staart echter steeds dunner worden.

2. Gedrag

In het verleden werd de Grand Basset Griffon Vendéen met name ingezet als jachthond. Dat hij in het verleden voor de jacht ingezet werd, is nog steeds in zijn gedrag zichtbaar. In het verleden was hij onder meer op jacht op hazen. Mocht een Grand Basset Griffon Vendéen op dit moment bijvoorbeeld een haas of konijn zien, dan gaat hij hier het liefste ook direct achteraan. Als je een dergelijke hond in huis gaat nemen, is dat dus een belangrijk punt om in de gaten te houden.

Iets waar je ook rekening mee moet houden, is zijn enthousiasme. Hij is onwijs enthousiast, hij is levendig en hij maakt het liefste de gehele dag door plezier. Wel is er een groot verschil merkbaar tussen het gedrag binnenshuis en het gedrag buitenshuis. Binnenshuis is hij relatief rustig, terwijl hij buiten het huis ongekend actief kan zijn.

Zodra je een Grand Basset Griffon Vendéen in huis rond hebt lopen, maak je direct kennis met zijn eigenwijsheid. Deze eigenwijsheid combineert hij eigenlijk met een ongekende vorm van doorzettingsvermogen. Mocht hem iets 10 keer niet lukken, doet hij er alles aan om het de 11e keer wel te laten lukken. Dat is dus ook het geval als hij even iets lekkers van het aanrechtblad wilt pakken.

Verder is het een feit dat hij heel goed met kinderen om kan gaan. Als hij jouw kinderen eenmaal in zijn hart opgesloten heeft, kan niemand jouw kinderen nog iets maken. De Grand Basset Griffon Vendéen komt namelijk echt direct in actie. Hij is sowieso erg op zijn familie gericht, maar hij is daarbij niet super aanhankelijk te noemen. Op sommige momenten kan hij zelfs egoïstisch gedrag vertonen; op die manier werden zijn verre voorouders namelijk getraind.

Al met al gaat geen dag met een Grand Basset Griffon Vendéen nog saai zijn. Hij is actief, hij is levendig, hij is enthousiast en hij doet graag leuke dingen met je. Wel moet je goed rekening houden met zijn doorzettingsvermogen, zijn eigenwijsheid en zijn eigen wil. Het opvoeden van dit hondenras is dan ook een uitdaging, maar daar pluk je op termijn alleen maar de vruchten van.

3. Verzorging

Een kenmerkende uiterlijke eigenschap is de dubbele vacht van een Grand Basset Griffon Vendéen. De ondervacht is behoorlijk dik en zacht, terwijl de bovenvacht een stuk stugger is. Door deze combinatie van vachten is het onwijs belangrijk om regelmatig met een goede hondenborstel aan de slag te gaan. Je verwijdert daarmee het vuil, terwijl je ook direct dode haren uit zijn vacht haalt. Overigens is het ook aan te raden om een goede stofzuiger voor hondenharen aan te schaffen.

Tevens moet je met jouw Grand Basset Griffon Vendéen regelmatig naar een professionele trimsalon gaan. De vacht van hem moet namelijk op een professionele manier geplukt worden. Daarbij moet ook extra aandacht geschonken worden aan de bevedering?Haren die beduidend langer zijn dan de rest van de vacht.X bij zijn poten en zijn oren. Tevens moet zijn staart op de juiste manier geplukt en bijgeknipt worden. De ervaring leert dat je zeker 2 á 3 keer met hem naar de trimsalon moet gaan.

Verder vraagt een Grand Basset Griffon Vendéen niet om specifieke vormen van verzorging. Het is sowieso van belang dat je zijn nagels af en toe bijknipt en dat je zijn tanden goed poetst. Als je dat doet, kun je eigenlijk jarenlang van deze enthousiasme metgezel genieten.

Het enige waar je goed rekening mee moet houden, is zijn kwetsbare ruggengraat. Tijdens het fokken van dit ras is er ergens “iets mis gegaan”, waardoor zijn ruggengraat niet al te sterk is. Het advies is dan ook om hem zo min mogelijk trap te laten lopen. Ook doe je er verstandig aan om af en toe met hem naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan in dat geval zijn rug even goed nakijken. Mocht er sprake van een verzwakte ruggengraat zijn, leidt dit op den duur altijd tot (erge) rugproblemen.

grand basset griffon vendéen staat in de moder

4. Opvoeding

Wil je mogelijk een Grand Basset Griffon Vendéen in huis halen? Houd dan rekening met een intensieve opvoeding. De ervaring leert dat hij namelijk niet alle regels zomaar als waarheid aanneemt. Nee, hij is behoorlijk intelligent en denkt daardoor zelf ook over bepaalde zaken na. Het aanhouden van een rechtvaardige, strikte en consequente opvoeding is dan ook van cruciaal belang.

Het advies is daarbij ook om een puppycursus met hem te volgen. Tijdens deze cursus kun je alvast starten met het opbouwen van een hechte band. Ook kun je hem tijdens deze cursus alvast in aanraking laten komen met andere honden. In eerste instantie is het niet altijd de meest sociale hond. Door hem op jonge leeftijd met andere honden in aanraking te laten komen, kun je hem direct een stuk socialer maken.

Tijdens het opvoeden moet je bovendien herhaling proberen te voorkomen. Hij kan namelijk snel afgeleid zijn, indien hij bijvoorbeeld elke keer dezelfde oefening uit moet voeren. Zorg daarom voor variatie en houd hem daarmee scherp. Tijdens het aanleren van commando’s en regels moet je ook rekening houden met zijn reukvermogen. Zodra hij ook maar iets ruikt, heeft hij eigenlijk geen oren meer naar jouw commando’s of regels. Zijn neus is voor hem eigenlijk het belangrijkste.

Het mag duidelijk zijn: het opvoeden van een Grand Basset Griffon Vendéen is niet per definitie makkelijk te noemen. Zorg er vooral voor dat je een consequente opvoeding er op na houdt. Hij moet veel duidelijkheid krijgen en jij moet ook stevig in jouw schoenen blijven staan. Als je dat voor elkaar krijgt, weet je echt een metgezel voor het leven op te bouwen.

5. Beweging

In het verleden waren de voorouders van dit hondenras voortdurend in beweging. Ze waren aan het jagen op hazen en vergelijkbaar klein wild. Dit is echt duidelijk terug te zien in de behoefte aan beweging van een Grand Basset Griffon Vendéen. De ervaring leert dat hij dagelijks minimaal twee uur beweging nodig heeft.

Hoe je hem deze beweging kunt geven? Dat doe je onder meer door lange stukken met hem te wandelen. Pas daarbij wel op met het los laten lopen van hem. Mocht hij een bepaalde geur ruiken, is de kans groot dat je hem binnen de kortste keren kwijt bent. Tijdens het opvoeden is dit dan ook nog één van de facetten waar je veel tijd en aandacht aan moet besteden.

Verder is het advies om meerdere spelletjes met hem te spelen. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, verveelt hij zich relatief snel. Indien je dagelijks met hem hetzelfde stuk wandelt, is de kans ook groot dat hij zich gaat vervelen. Zorg daarom voor variatie en wissel het wandelen bijvoorbeeld af met leuke behendigheids- of denkspelletjes.

Tot slot: zorg voor een omheinde tuin. Hij vindt het heerlijk om zelf buiten te ravotten, maar hij doet er ook alles aan om zijn neus achterna te kunnen gaan. Bekijk daarom indien nodig voor de opties voor de aanschaf van een omheining voor honden, zodat hij veilig veel tijd in de tuin door kan brengen.

6. Geschiedenis

Over de geschiedenis van de Grand Basset Griffon Vendéen bestaat veel onduidelijkheid. De experts zijn het er in ieder geval over eens dat dit ras zijn oorsprong vindt in de Franse regio Vendéen. Hoe het ras ooit tot stand gekomen is, is echter tot op de dag van vandaag onduidelijk.

Feit is dat de Grand Basset Griffon Vendéen veel overeenkomsten vertoont met de Petit Basset Griffon Vendéen. Lange tijd hebben beide honden ook dezelfde benaming gehad, maar daar is sinds 1950 verandering in aangebracht. Als je voor een Grand Basset Griffon Vendéen kiest, kies je in ieder geval voor een vrolijke, leuke en actieve hond. Een hond die in het verleden voor de jacht ingezet werd en nu nog steeds een ware jachthond is. Als je hem op de juiste manier opvoedt, is het echter ook een ideale gezinshond. Een hond die voortdurend voor een glimlach op je gezicht zorgt.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *