Weimarse Staande Hond

Laatst bijgewerkt: 6 juni 2022

De Weimarse Staande hond, ook wel Weimaraner genoemd, is een hond die van origine afkomstig is uit Duitsland. In dat land werd dit ras in eerste instantie gebruikt voor het opsporen van groot wild. De hond moest onder meer beren opsporen, zodat de jagers de beer af konden schieten.

Gaandeweg werd de hond meer en meer als jachthond ingezet, waarbij zijn grote lichaam, intelligentie en snelheid goed van pas kwamen. Het ras werd in eigen land behoorlijk populair en dat bleek uiteraard in andere landen ook niet onopgemerkt. Hedendaags worden deze honden niet meer zozeer voor de jacht gebruikt, maar wel voor het bewaken van bijvoorbeeld een woning, een boerderij of een erf. Ook voor deze doeleinden komt zijn krachtige lichaam, zijn snelheid en zijn betrouwbaarheid goed van pas. Door de jaren heen is het ras Weimarse Staande Hond behoorlijk gezond gebleken; gemiddeld wordt een Weimarse Staande Hond 11 tot 14 jaar oud.

Samenvatting Weimarse Staande Hond

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Weimarse Staande Hond.

Karakter Aanhankelijk, beschermend, eigenzinnig, intelligent, lief, loyaal en waakzaam.
Levensverwachting 11 tot 14 jaar.
Schofthoogte Reu: 59,0 tot 70,0 cm.Teef: 57,0 tot 65,0 cm.
Gewicht Reu: 30,0 tot 40,0 kg.Teef: 25,0 tot 35,0 kg.
Vachtkleur Grijs (allerlei kleuren grijs mogelijk).
Vachtlengte Verschillende lengtes.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.
Rasgroep Voorstaande honden.

1. Uiterlijke kenmerken

In het verleden werd de Weimarse Staande Hond veelal ingezet voor een speciale manier van jagen; daarom draagt dit ras ook de benaming “Staande Hond”. Dit ras zocht vroeger namelijk wild op en bleef vervolgens voor dit wild stilstaan. Pas op het moment dat hij een seintje van de jager kreeg, kwam hij in actie. Voor deze manier van jagen komt zijn lichaam bijzonder goed van pas. Mede dankzij zijn lange poten is hij zeer atletisch, snel en is hij goed in staat om wild te zoeken (ook in moeilijk begaanbare gebieden).

De schouderhoogte van een reu kan de 70 centimeter aanraken. Een teefje is in de meeste gevallen vaak enkele centimeters kleiner. Opvallend bij dit ras is de waanzinnig snelle groei; de meeste Weimarse Staande Honden zijn namelijk binnen 6 tot 8 maanden al volledig volgroeid. Heb je ooit een hond van 8 maanden oud gezien met een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van 70 centimeter? Bij een Weimarse Staande hond behoort dat tot de mogelijkheden.

Over het algemeen heeft dit ras een kortharige vacht, maar er bestaan ook langharige varianten. In de meeste gevallen heeft een Weimarse Staande hond echter een korte vacht, waarbij de kleur wel behoorlijk kan variëren. De kleur is sowieso grijs, maar dat varieert van behoorlijk donker grijs tot aan muisgrijs. Aan deze vachtkleur heeft de Weimarse Staande Hond ook zijn bijnaam “het grijze spook” te danken.

De kop van een Weimarse Staande Hond is volledig in lijn met de rest van zijn lichaam; groot, gespierd en gestroomlijnd. Opvallend bij zijn kop zijn de lange oren. Deze oren worden hangend gedragen en zijn relatief hoog aangezet. De ogen hebben een donkere kleur en hebben een amandelachtige vorm; een Weimarse Staande Hond heeft dankzij deze ogen een behoorlijk indringende blik.

De krachtige kop loopt over in een lange hals. Ook deze hals is krachtig te noemen en draagt bij aan het atletische vermogen van hem. Uiteindelijk loopt deze hals over in een relatief kort doch zeer gespierd lichaam. In combinatie met zijn hoge poten is hij door dit lichaam in staat om hoge snelheden te behalen en om langdurig de beste prestaties te leveren. Aan het einde van zijn relatief korte rug is een korte staart te vinden; deze staart wordt recht naar achteren gedragen en is zeer kortharig te noemen.

Het belangrijkste uiterlijke kenmerk is toch de kleur van de vacht. Veel hondenrassen hebben een bruine kleur, een zwarte kleur of een blonde kleur. De Weimarse Staande Hond is echter één van de weinige hondenrassen met een grijze kleur. Opvallend daarbij is ook nog eens dat de kleur grijs van hond tot hond varieert. Deze grijze kleur zorgt in combinatie met zijn lange poten voor een zeer kenmerkend uiterlijk.

2. Gedrag

Is het gedrag van een Weimarse Staande Hond net zo kenmerkend als zijn uiterlijk? Ja, deels. Om het gedrag van dit ras goed te kunnen omschrijven, is het belangrijk om naar het verleden te kijken. In het verleden werd dit ras namelijk ingezet als jachthond, waarna hij meer en meer ook als een waakhond ingezet wordt. Hedendaags doet dit ras met name dienst als waakhond en als gezelschapshond.

Je verwacht het misschien niet direct, maar een Weimarse Staande Hond is een onwijs lieve hond. Ze doen eigenlijk geen vlieg kwaad, zolang er geen sprake van een noodsituatie is. Mocht jij in gevaar komen, is hij echter direct de eerste die jou komt beschermen. Op dat moment is hij geen al te lieve hond meer, aangezien hij in die gevallen erg moedig en beschermend is.

In huis heb je echter geen last van hem, zolang je hem van voldoende beweging blijft voorzien. Op het moment dat hij hele dagen in zijn hondenmand moet liggen, heb je écht een zware kluif aan hem. Hij gaat in dat geval ongewenst gedrag vertonen en is dan moeilijk behandelbaar. Door zijn relatief hoge gewicht en grote afmetingen is hij ook moeilijk in toom te houden. Zorg dus dagelijks voor de benodigde beweging en voorzie hem van voldoende aandacht.

Het is namelijk een hond die echt behoefte heeft aan een aai over zijn bol, aan aandacht vanuit jouw kant en aan familiare omstandigheden. Hij neemt graag zijn plekje in binnen een huishouden en gaat vervolgens op een loyale, lieve en betrouwbare manier met alle gezinsleden om. Ook met andere huisdieren gaat hij prima om, uitgezonderd met katten. Over het algemeen gaat de omgang tussen katten en een Weimarse Staande Hond niet al te prettig.

Zodra hij geen aandacht krijgt, kan hij behoorlijk eigenzinnig en eigenwijs worden. Op dat moment krijgt zijn intelligentie de overhand, waardoor hij al zijn eigen regels gaat verzinnen. Je moet hem daarom dagelijks van de nodige aandacht voorzien en hem echt belangrijk maken.

Tot slot willen we graag nog benoemen dat hij het niet leuk vindt om alleen thuis te blijven. Dit is dus iets wat je hem vanaf jonge leeftijd aan moet leren, aangezien je niet 24/7 bij hem in de buurt kan blijven. Het geeft echter wel duidelijk aan dat het een loyale en aanhankelijke hond is. Een hond op wie je echt kunt bouwen en een hond die ook graag op jou wilt kunnen bouwen. Zorg daarom voor een liefdevol nest, voor de nodige aandacht én voor de nodige beweging.

3. Verzorging

Doordat een Weimarse Staande Hond in de meeste gevallen kortharig is, heeft zijn vacht nagenoeg geen verzorging nodig. Wat wel aan te raden is, is om zijn vacht regelmatig met een rubberen borstel te borstelen. Daarmee blijft zijn vacht glanzend en verwijder je ook vuil en bacteriën uit zijn vacht.

Zolang je een Weimarse Staande Hond voldoende laat bewegen, is de kans op overgewicht nihil. Tegelijkertijd moet je tijdens het bewegen wel letten op enkele aandoeningen. Door zijn relatief lange poten en zijn hoge lichaamsgewicht is hij namelijk gevoelig voor bepaalde aandoeningen, waarbij je met name op zijn knieën, heupen en andere pootgewrichten moet letten.

Onder meer heupdysplasie is één van de aandoeningen waar een Weimarse Staande Hond mogelijk last van krijgen. Bij deze aandoeningen sluiten de onderdelen in zijn heupgewricht niet meer goed op elkaar aan, waardoor hij veel pijn ervaart. Zijn heup slijt bijzonder snel, waardoor hij al snel mank kan gaan lopen. Houd dit goed in de gaten en trek – indien nodig – tijdig aan de bel bij de dierenarts.

Tot slot willen we je nog één tip geven met betrekking tot het eetgedrag van dit ras. Hij kan relatief snel last krijgen van een opgeblazen gevoel. Geef hem daarom nooit té veel eten, maar verdeel het liever over kleinere maaltijden. Daardoor heeft zijn lichaam langer de tijd om het eten te verteren en voorkom je het opgeblazen gevoel.

weimarse staande hond speelt in het water

4. Opvoeding

Eigenlijk het belangrijkste bij het opvoeden van een Weimarse Staande Hond is dat je hem voldoende ruimte kunt bieden. Het is voor eigenaren van een flat of een appartement derhalve niet de meest geschikte hond om in huis te halen. Mocht je zelf een grote tuin hebben, is het juist de ideale hond. Hij kan zich namelijk dan de gehele dag in de frisse buitenlucht voortbewegen en juist daar heeft hij veel behoefte aan.

Bij het opvoeden is het sowieso belangrijk dat hij voldoende beweging krijgt. Zodra dat niet het geval is, wordt hij eigenwijs. Laat hem vanaf de allereerste dag voldoende bewegen en stel daarbij strikte regels op. Leer het trekken aan de riem bijvoorbeeld zo snel mogelijk af en leer hem ook zo snel mogelijk los te lopen.

Verder moet je de nodige aandacht aan de socialisatie besteden. Hij gaat op zich prima met andere honden om, maar hij heeft moeite in de omgang met bijvoorbeeld katten. Ook kan hij kleinere honden met katten gaan associëren, waardoor hij ook moeite krijgt in de omgang met kleinere honden. Laat hem daarom op jonge leeftijd in contact komen met andere honden en bereid hem daardoor goed voor op de rest van zijn leven.

Tot slot moet je ook de nodige aandacht geven aan het alleen thuis blijven. Hij is zeer aanhankelijk en vindt het dus verschrikkelijk om alleen thuis te blijven. Laat hem dus op jonge leeftijd voor een paar minuutjes alleen en bouw dat steeds verder uit. Door hem op deze momenten op de juiste manier te belonen, leert hij vanzelf om alleen thuis te blijven. Sowieso is het belonen van hem tijdens de opvoeding zeer aan te raden; hij heeft immers veel behoefte aan positieve en liefdevolle aandacht.

5. Beweging

Het staat als een paal boven water; een Weimarse Staande Hond heeft onwijs veel behoefte aan beweging. Zorg ervoor dat hij dagelijks voldoende in beweging komt, aangezien je anders een zware kluif aan hem hebt. Ga lange stukken met hem wandelen, laat hem los rondlopen in je tuin, laat hem los rond lopen in de vrije natuur en speel leuke spelletjes met hem. Ook kan je hem prima naast jouw fiets mee laten rennen; hij is daar sterk en snel genoeg voor.

Bij het bewegen moet je wel scherp zijn op zijn lange poten. Zijn lange poten reageren namelijk niet altijd even goed op abrupte bewegingen en scherpe bochten. Voorkom dergelijke bewegingen daarom zoveel mogelijk en observeer zijn loopje regelmatig goed. Zolang je hem dagelijks voldoende laat bewegen, blijft hij in ieder geval gezond én gelukkig. Heel gelukkig zelfs.

6. Geschiedenis

Hoe dit ras ooit tot stand gekomen is, valt niet met zekerheid te zeggen. Verschillende experts denken dat het een afstammeling is van de Duitse Bloedhond, maar daar valt niks met zekerheid over te zeggen. Wat we wel zeker weten, is dat dit ras in eerste instantie gehouden werd door de Weimarse Adel. Voor de Adel was hij het perfecte maatje tijdens het jagen en voor het bewaken van het erf.

Lange tijd heeft de Weimarse Adel weten te voorkomen dat dit ras in handen van andere mensen kwam. Uiteindelijk wist in 1929 een Amerikaanse hondenfokker twee honden mee te nemen naar zijn thuisland. In dat land werd hij al snel behoorlijk populair, waarna hij al in 1943 als een officieel ras erkend werd. Ook in ons land heeft de Weimarse Staande Hond zijn intrede gemaakt; tegenwoordig wordt dit ras met name als gezelschapshond en als waakhond gebruikt. Mocht je dit ras in huis rond hebben lopen, mag je je handjes dicht knijpen. Het is namelijk een lief, loyaal, slim én sterk ras. Een ras waar je echt op kunt bouwen en die voor jou door het vuur gaat.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *