Spinone Italiano

Laatst bijgewerkt: 4 maart 2022

Ruim 2000 jaar geleden werd in Italië voor het eerst melding gemaakt van een grote ruwharige jachthond. Een jachthond die bovendien een opvallend gekleurde vacht had; volledig wit. Dit hondenras kreeg uiteindelijk de naam Spinone Italiano en wist uit te groeien tot een nationaal symbool. Ook hedendaags is dit ras – met name in Italië – nog steeds behoorlijk populair.

In het verleden werd dit hondenras met name ingezet voor de jacht. Dat was op zich ook logisch, aangezien dit hondenras een afstammeling is van de Segugio Italiano. Dit hondenras was jarenlang als jachthond in Italië actief, waarna uiteindelijk ook de Spinone Italiano populair werd.

Deze populariteit is overigens niet alleen aan zijn jachtinstinct te danken. Nee, een Spinone Italiano is ook prachtig om te zien, is bijzonder prettig in de omgang en is eigenlijk een ideale metgezel. Het is dan ook niet voor niets dat dit hondenras in Italië bekend staat als “de helper van de mens”. Kijk, dat is nog eens bijnaam waar vertrouwen uitspreekt. Als je interesse hebt om een Spinone Italiano in huis te halen, kun je uitgaan van een lang en gelukkig leven. Gemiddeld genomen weet een Spinone Italiano namelijk 12 tot 14 jaar oud te worden. Een periode waarin je ongetwijfeld veel plezier met hem gaat maken.

Samenvatting Spinone Italiano

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Spinone Italiano.

Karakter Lief, loyaal, trouw en zachtaardig.
Levensverwachting 12 tot 14 jaar.
Schofthoogte Reu: 60,0 tot 70,0 cm.Teef: 58,0 tot 65,0 cm.
Gewicht Reu: 32,0 tot 37,0 kg.Teef: 28,0 tot 32,0 kg.
Vachtkleur Meerdere kleuren(combinaties) mogelijk.
Vachtlengte Gemiddeld.
Activiteitsniveau Laag.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.
Rasgroep Voorstaande honden.

1. Uiterlijke kenmerken

Als je naar een Spinone Italiano kijkt, vallen direct meerdere dingen op. Allereerst valt direct zijn kop op. Zijn kop is behoorlijk lang, maar is alles behalve breed. Door deze vorm van zijn kop heeft hij een zachtaardige uitstraling, maar ook een uitstraling die direct een glimlach op jouw gezicht oplevert. Hij kijkt namelijk óók op een bijzonder leuke manier uit zijn ogen.

Zijn ogen zijn bovendien bijzonder fraai om te zien. Ze hebben een fraaie vorm én een fraaie kleur. Wat deze kleur precies is, verschilt van Spinone Italiano tot Spinone Italiano. Sommige hebben donkerbruine ogen, terwijl andere bruingele ogen hebben. Iets wat bij alle honden binnen dit ras wel hetzelfde is, is de lengte van de oren. De oren van een Spinone Italiano zijn lang en zijn behoorlijk laag aangezet. De oren zijn bovendien bijzonder “slap”, waardoor ze niet rechtovereind kunnen staan. Juist daarom hangen de oren altijd langs het gezicht van de Spinone Italiano.

Bij zijn kop is zijn grote neus ook nog opvallend te noemen. De neus kent grote neusgaten en valt daardoor behoorlijk goed op. Dat geldt ook voor zijn snuit; deze heeft een ietwat vierkante vorm. Bij zijn snuit spelen ook zijn lippen een belangrijke rol; de lippen zien er strak en zacht uit. Onder de lippen vind je een gebit dat er bij de meeste honden binnen dit ras prima uit ziet.

Niet alleen zijn kop is lang. Nee, ook de rug van een Spinone Italiano is relatief lang. Dat begint eigenlijk al direct bij zijn hals; deze zorgt met een lichte buiging voor een fraaie verbinding tussen de hals en de rug. De rug loopt uiteindelijk over in een staart die zich op dezelfde hoogte bevindt. De staart wordt door de Spinone Italiano vaak recht naar achteren gedragen.

Opvallend is verder de fraaie stand van zijn poten. Zijn voorpoten staan eigenlijk in een loodrechte lijn ten opzichte van zijn borst, terwijl de achterpoten juist een lichte buiging kennen. Al met al is de Spinone Italiano een fraaie en sierlijke hond om te zien.

Over het algemeen weegt een Spinone Italiano niet al te veel. Een reu kan maximaal 37 kilo wegen, terwijl een teef met een maximaal gewicht van 32 kilo nog een stuk lichter is. Dat is opvallend te noemen, aangezien een reu een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van wel 70 centimeter kan bereiken. Een teef doet daar iets voor onder met een maximale schofthoogte van 65 centimeter. Ondanks deze flinke schofthoogte weegt een gemiddelde Spinone Italiano dus niet al te veel. Dat is met name te danken aan zijn slanke, atletische en fraaie bouw. Een bouw die tijdens het jagen bovendien perfect van pas kwam.

De vacht van een Spinone Italiano is ruw en hard te noemen. De beharing is eigenlijk over zijn gehele lichaam gemiddeld tussen de 4 en 6 centimeter lang. Bij onder meer zijn wenkbrauwen, zijn snuit en zijn oren kan deze beharing nét iets langer zijn. Qua kleur bestaan er meerdere variaties. Oorspronkelijk was dit ras volledig wit, maar de vachtkleuren lopen nu behoorlijk uiteen. Van een combinatie van oranje en wit tot aan een volledig bruine vacht.

2. Gedrag

Ben jij gek op jouw gezin en familie? Dan past de Spinone Italiano echt perfect bij jou. Ook hij is gek op zijn familie, hij gaat voor zijn familie door het vuur en zijn familie is eigenlijk zijn alles. Dit klinkt cliché, maar het sluit echt op de werkelijkheid aan. Het is niet voor niets dat dit hondenras de bijnaam “de helper van de mens draagt”.

Binnenshuis is het vooral van belang dat je hem voldoende aandacht geeft. Hij is dol op aandacht en vindt het dan ook niet fijn als hij genegeerd wordt. Zodra jij – bijvoorbeeld na het werken – thuiskomt, staat hij direct op jou te wachten. Met een kwispelende staart, met veel enthousiasme en met zijn lieve kop.

Wel is het zo dat een Spinone Italiano niet zomaar alles van je aanneemt. Met name het aanleren van regels en commando’s kan lastig zijn. Indien je een jonge Spinone Italiano in huis haalt, is dat één van de belangrijkste aandachtspunten. Als je hem eenmaal naar wens getraind hebt, heb je echter geen kind aan hem. Hij is lief, hij is trouw, hij is loyaal en hij is zachtaardig.

Daarbij is het ook super dat hij goed met kinderen op kan schieten. Hij doet kinderen eigenlijk geen vlieg kwaad en doet graag leuke dingen met hen. Daarbij moet je wel beseffen dat een ongeluk altijd in een klein hoekje zit. Een Spinone Italiano is een vrij grote hond; laat hem daarom nóóit alleen samen met jouw kind(eren). Ook in de omgang met andere huisdieren is hij overigens goed.

Ben je op zoek naar een waakhond? Haal dan geen Spinone Italiano in huis. Deze hond is echt zachtmoedig en verwelkomt elke vreemdeling met open armen (poten). Hij is echter wel zeer geschikt om veel plezier mee te maken én om mee te jagen. Zijn verre voorouders waren immers goede jagers; dat is duidelijk terug te zien in zijn karakter en gedrag.

3. Verzorging

Haal je een Spinone Italiano in huis? Dan moet je goed rekening met zijn vacht. Zijn vacht bestaat uit ruwe en harde haren die tot wel 6 centimeter lang kunnen worden. Aangezien de haren behoorlijk lang zijn, kunnen de haren ook makkelijk in de klit raken. Dit voorkom je door de vacht van hem minstens één keer per week heel goed door te borstelen.

Daarnaast is het ook aan te raden om zijn kop elke week even goed te wassen. Extra aandacht moet hierbij uit gaan naar het gebied rondom zijn bek en zijn baard. Dat is een plek waar vuil zich maar al te graag nestelt; het is dan ook van belang dat je dit goed schoon weet te houden. Voer verder het reguliere “onderhoud” uit; poets zijn tanden, knip zijn nagels en houd ook zijn oren goed schoon.

Verder is het aan te raden om tweejaarlijks een afspraak bij de trimsalon te maken. De vacht van een Spinone Italiano kan/mag absoluut niet geknipt of geschoren worden. Nee, de vacht moet op een professionele wijze geplukt worden door een hondentrimmer. Zorg er voor dat dit tweejaarlijks plaatsvindt; daarmee weet je de vacht in ieder geval in top conditie te houden.

Over het algemeen is een Spinone Italiano een zeer gezonde hond. Het enige waar je goed rekening mee moet houden, is Cerebrale Axatie en heupdysplasie. Bij de eerstgenoemde aandoening heeft de Spinone Italiano last van een stoornis in zijn hersenen. Dit resulteert in het maken van ongecontroleerde bewegingen; een uiterst vervelende aandoening. Dit is overigens een erfelijke aandoening en kan middels DNA-onderzoek aangetoond worden.

Heudysplasie is een aandoening waarbij de heup relatief snel slijt. Dit is puur te wijten aan onderdelen in de heup die niet goed op elkaar aansluiten. De onderdelen gaan schuren, waardoor de hond veel pijn ervaart. Bovendien kan hij hierdoor mank gaan lopen. Mocht je dat tijdens een wandeling opmerken, is het zaak om direct aan de bel te trekken bij de dierenarts.

spinone italiano staat op een grasveld

4. Opvoeding

Socialisatie en liefdevolle aandacht zijn echt de sleutelwoorden tijdens het opvoeden van een Spinone Italiano. Je moet hem veel positieve aandacht geven, waardoor jullie snel een hechte band opbouwen. Als jullie die hechte band eenmaal hebben, kan je ook echt niet meer stuk bij hem. Hij ziet jou echt als zijn baasje en hij gaat dan ook al snel voor jou door het vuur.

Wel moet je veel aandacht besteden aan het aanleren van regels en commando’s. De ervaring leert dat een Spinone Italiano deze regels niet al te makkelijk aanneemt. Alleen door consequent te zijn, geduld te bewaren én lief te blijven, kun je de regels op de juiste manier aanleren. Voorkom dat je hierbij gebruik gaat maken van wilde armbewegingen of stemverheffingen. Daar maak je een Spinone Italiano alleen maar onrustig mee.

Ook is het van belang om veel tijd aan de socialisatie te besteden. Over het algemeen kan hij goed omgaan met andere honden, maar op jonge leeftijd kun je hier sneller voortgang mee boeken. Dit doe je door bijvoorbeeld met hem naar een puppycursus te gaan; tijdens deze cursus komt hij al snel in contact met andere honden. Mede door die omgang kan hij uitgroeien tot een volwassen en evenwichtige hond. Een hond die prima omgaat met andere honden én ook met zijn baasjes.

Al met al is het opvoeden van een Spinone Italiano geen hogere wiskunde. Het is met name van belang dat je stevig in je schoenen staat, consequent bent en leuke dingen met hem doet. Positiviteit speelt absoluut een cruciale rol tijdens de opvoeding van een Spinone Italiano.

5. Beweging

Is het de wens van een Spinone Italiano om dagelijks veel kilometers te wandelen? Nee, dat is niet per sé zijn wens. Hij komt echter wel graag in beweging. Het maakt hem daarbij niet zozeer uit hoe hij dit doet, zolang hij dat maar met jou kan doen. Hij is erg aan je gehecht en hij komt dan ook graag sámen in beweging.

Daarbij moet je wel goed oppassen met zijn heupen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, ligt heupdysplasie altijd op de loer. Pas daarom op met oneffen ondergronden en met het maken van abrupte bewegingen. Wel raden wij je aan om hem echt uit te dagen; doe dit zowel op mentaal gebied als op fysiek gebied. Hij vindt het leuk om samen met jou buiten te banjeren, te ravotten en om leuke spellen te spelen. Maak daar optimaal gebruik van.

6. Geschiedenis

Voor de geschiedenis van de Spinone Italiano moeten we naar Italië. In dit land groeide dit hondenras al snel uit tot een ideale metgezel. Hij wist veel jagers te helpen met de jacht, terwijl hij ook met zijn lieve karakter de harten van veel Italianen wist te veroveren.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam zijn positie echter in het gedrang. Er werden meer en meer andere hondenrassen naar Italië geïmporteerd, waardoor de Spinone Italiano steeds minder populair werd. Met name in de afgelopen tientallen jaren is voorkomen dat dit ras volledig uit zou sterven. Hedendaags is de Spinone Italiano weer populair in Italië, maar ook in bijvoorbeeld de Scandinavische landen. Als je voor een Spinone Italiano kiest, kies je voor een ideale metgezel. We wijzen je daarbij nogmaals op zijn bijnaam: de helper van de mens.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *