Bracco Italiano

Laatst bijgewerkt: 16 februari 2022

Uit het land van de pizza’s, de mode en het Colosseum is het hondenras Bracco Italiano afkomstig. Volgens velen is dit een hond om zeer verliefd op te worden. Waarom? Dat is onder meer aan zijn karakter en aan zijn prachtige uitstraling te danken. De Bracco Italiano is zonder twijfel één van de mooiste honden qua uitstraling.

Van origine werd dit ras in Italië gebruikt als hulpmiddel tijdens de jacht. Door zijn atletische lichaam, uithoudingsvermogen en moed was het daar een ideale hond voor. Bovendien is het volgens vele kynologen de oudste van alle staande jachthonden. Dit ras is tot stand gekomen door een kruising tussen een Assyrische Dog en een Egyptische Windhond. Of dit echt de waarheid is, valt helaas niet met 100% zekerheid vast te stellen. Wat we wel zeker weten, is dat dit ras bij veel mensen in de smaak valt. Mocht jij ook voor een Bracco Italiano kiezen, geniet je jarenlang van een ideale hond. Een Bracco Italiano wordt namelijk gemiddeld 12 á 13 jaar oud.

Samenvatting Bracco Italiano

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Bracco Italiano.

Karakter Aanhankelijk, lief, loyaal, moedig, slim, vriendelijk en zachtaardig.
Levensverwachting 12 tot 13 jaar.
Schofthoogte Reu: 58,0 tot 67,0 cm.Teef: 55,0 tot 64,0 cm.
Gewicht Reu: 25,0 tot 40,0 kg.Teef: 25,0 tot 40,0 kg.
Vachtkleur Wit (schimmel) met oranje en wit (schimmel) met bruin.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.
Rasgroep Voorstaande honden.

1. Uiterlijke kenmerken

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, werd een Bracco Italiano in het verleden gebruikt als jachthond. Voor dit doeleinde was het een zeer geschikte hond, onder meer dankzij zijn krachtige lichaam. Met zijn lange poten, zijn gespierde rug en zijn uithoudingsvermogen wist hij veel Italiaanse jagers blij te maken. Hedendaags zijn de lange poten en zijn gespierde rug nog steeds kenmerkende eigenschappen van de Bracco Italiano.

Zijn lichaamsbouw valt eigenlijk niet in één zin te omschrijven. Zo op het oog heeft hij een zeer atletische bouw, maar tegelijkertijd valt ook op dat zijn lichaam behoorlijk hoekig is. Het is al met al een robuuste, gespierde en indrukwekkende hond om te zien. Dat is in de eerste plaats te danken aan zijn spiermassa, maar ook zijn vacht speelt hier een bepalende rol in.

Een Bracco Italiano heeft namelijk een zeer bijzondere vachtkleur. De basiskleur van dit ras is eigenlijk altijd wit, maar die kleur wordt gecombineerd met veelal twee andere kleuren. Dit kan bijvoorbeeld een schimmelachtige kleur in combinatie met oranje zijn, maar kan ook een schimmelachtige kleur in combinatie met bruin zijn. Wat de exacte vachtkleur van de Bracco Italiano is, is afhankelijk van zijn (voor)ouders en de genetische bepaling. Zijn vacht is overigens kortharig en voelt glad en zacht aan.

Qua lichaamsafmetingen is het een behoorlijk grote hond. Een volwassen Bracco Italiano kan een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van maar liefst 67 centimeter bereiken. Hierbij vallen met name zijn lange poten op; zijn rug in verhouding wel behoorlijk lang. Aan het einde van de rug is een bijzondere staart te vinden. Deze staart is van nature ongecoupeerd, maar sommige mensen kiezen er voor om de staart te couperen. Volgens de wet is dit echter in Nederland verboden. De staart wordt in ieder geval door de hond hangend naar beneden gedragen.

De kop van een Bracco Italiano is ook bijzonder qua vormgeving te noemen. Hij heeft een relatief lange snuit, waarbij de snuit vaak een andere vachtkleur heeft dan de rest van zijn kop. De ogen staan relatief hoog en hebben een ietwat lome uitstraling; dat komt met name doordat de vacht rondom zijn ogen niet volledig strak is. De oren van een Bracco Italiano zijn behoorlijk groot te noemen en worden hangend gedragen. Als de oren volledig hangend gedragen worden, vallen deze tot aan de hals. Dat geeft duidelijk aan hoe lang de oren wel niet zijn.

2. Gedrag

Van nature werd een Bracco Italiano ingezet als een ware jachthond. Mede door dit verleden is hij behoorlijk moedig te noemen, terwijl hij ook behoorlijk loyaal is. In het verleden was hij loyaal aan zijn jagers en nu is hij loyaal aan het gezin waarin hij opgroeit. In dit gezin neemt hij graag een centrale rol in, aangezien het een ware allemansvriend is. Hij vindt het heerlijk om tijd met jou en zijn overige baasjes door te brengen.

Het karakter van hem kan als zachtaardig samengevat worden. Het is een hond die niet zo snel een vlieg kwaad doet, maar wel naar andere mensen toe kan blaffen. Als hij eenmaal door heeft dat deze mensen geen kwaad doen, is hij al snel weer de vriendelijkheid zelve. Ook in de omgang met andere huisdieren vertoont hij geen al te grote problemen, maar je moet hem hiervoor wel op jonge leeftijd al in aanraking laten komen met bijvoorbeeld andere honden.

Verder is het opvallend dat hij, ondanks zijn forse afmetingen, behoorlijk aanhankelijk is. Hij vindt het heerlijk om tijd met jou door te brengen en de nodige aandacht te krijgen. Hou je hem echter de gehele dag binnen? Dan is hij niet meer in toom te houden. Dit ras heeft namelijk onwijs veel behoefte aan veel beweging. Mocht hij deze beweging niet krijgen, levert dit al snel ongewenst gedrag op. Zijn gebrek aan beweging is namelijk van grote invloed op zijn energielevel. Des te meer energie hij over heeft, des te vervelender hij in huis wordt. Geef hem dus minimaal 2 uur beweging per dag.

Gedurende een dag wordt hij het liefst regelmatig aangehaald en heeft hij bij voorkeur ook altijd iemand om zich heen. Op de momenten dat hij alleen thuis moet blijven, is hij eigenlijk ietwat ongelukkig. Bovendien kan hij dit op jonge leeftijd absoluut nog niet; dit is daarom één van de belangrijkste aandachtspunten bij de opvoeding van een Bracco Italiano.

Al met al is een Bracco Italiano bijzonder lief, loyaal, aanhankelijk en moedig. Hij is behoorlijk pienter, bouwt graag een hechte band met jou op en bevindt zich graag bij jou in de buurt. Hij krijgt graag liefdevolle aandacht en wordt niet al te graag genegeerd. Mocht hij echter te weinig beweging krijgen, heb je een gigantische zware kluif aan hem. Zorg er dus voor dat hij voldoende beweging krijgt, waardoor hij het gewenste gedrag blijft vertonen.

3. Verzorging

De vacht van een Bracco Italiano is kortharig, maar heeft toch met de nodige haaruitval te maken. Om te voorkomen dat de losse haren voor irritaties gaan zorgen, is het advies om zijn vacht regelmatig goed door te borstelen. Hiermee verwijder je niet alleen de losse haren, maar ook bacteriën en het vuil. Het is níet aan te raden om de vacht van hem regelmatig te wassen; daarmee beschadig je de structuur van de vacht, waardoor de vacht bijvoorbeeld minder gaat glanzen.

Daarnaast is het advies om zijn lange oren regelmatig te controleren. Lange haren kunnen irritaties aan deze oren veroorzaken; dit kan zelfs tot ontstekingen in/aan de oren leiden. Knip de haren rondom zijn oren – indien nodig – regelmatig bij en maak de oren ook regelmatig goed schoon. Verder is het advies om zijn nagels af en toe bij te knippen (indien nodig) en zijn gebit regelmatig te poetsen.

Over het algemeen kent een Bracco Italiano niet al te veel gezondheidsproblemen. Zoals hierboven aangegeven, moet je wel scherp zijn op oogontstekingen. Verder is het algemeen bekend dat dit ras relatief gezien een grote kans op oogprobleem heeft. Het belangrijkste en meest voorkomend gezondheidsrisico is echter heupdysplasie. Bij deze aandoening sluiten de gewrichten in zijn heup niet meer goed aan, waardoor de heup snel slijt. Deze slijtage brengt veel pijn met zich mee en zorgt voor een mank loopje bij hem. Mocht dat het geval zijn, is een spoedig bezoek aan de dierenarts aan te raden.

bracco italiano loopt door een stuk gras

4. Opvoeding

Het opvoeden van een Bracco Italiano kent de nodige haken en ogen. Mede daarom raden sommige experts het af dat zomaar iedereen deze hond in huis kan nemen. Voor het opvoeden van dit ras is het namelijk wenselijk dat je enige ervaring hebt met het opvoeden van honden, waarbij de voorkeur uit gaat naar het opvoeden van jachthonden.

Dit ras heeft namelijk nog steeds een jachtinstinct. Mocht je hem daarom niet goed genoeg opgevoed hebben, ben je hem binnen de kortste keren kwijt. Hij laat dan zijn jachtinstinct de vrije loop en rent bijvoorbeeld achter een haas in het weiland aan. Mede daarom is het advies om véél aandacht te besteden aan het uitlaten van een Bracco Italiano. Vanaf het allereerste moment moet je laten blijken dat jij de baas bent en dat jij degene bent die het tijdens de wandeling voor het zeggen heeft.

Een Bracco Italiano bevindt zich graag bij jou in de buurt en daar kan je tijdens de opvoeding gebruik van maken. Probeer vanaf het allereerste moment veel positieve aandacht aan hem te geven, waardoor jullie al snel een hechte band opbouwen. Die hechte band helpt je uiteindelijk bij het opvoeden van hem. Leg hierbij óók de focus op de socialisatie; breng hem op jonge leeftijd met andere honden in aanraking en laat hem daardoor wennen aan de aanwezigheid van andere honden.

Tot slot is het goed om te weten dat hij behoorlijk gevoelig is. Zodra jij met wilde armbewegingen of stemverheffingen aan de gang gaat, kan je hem al snel angstig, onzeker of boos maken. Hanteer daarom altijd een zachtaardige aanpak, beloon zijn goede gedrag en zorg bovendien voor duidelijke regels. Door deze regels op een consequente wijze na te leven, voorzie je hem van de gewenste duidelijkheid en liefde. Juist dat is waar hij tijdens zijn opvoeding behoefte aan heeft.

5. Beweging

Zoals al eerder gezegd; een Bracco Italiano heeft behoefte aan ongeveer 2 uur beweging per dag. Geef je hem deze beweging niet? Dan is het nagenoeg onmogelijk om samen met hem onder één dak te leven. Ga dus regelmatig lange wandelingen maken, laat hem in jouw tuin rondstruinen of laat hem naast de fiets mee rennen.

Door zijn verleden vindt hij het ook erg leuk om spelletjes te spelen. Je kunt hierbij denken aan behendigheidsspelletjes, maar ook aan denkspelletjes. Tijdens deze spelletjes moet hij deels zijn jachtinstinct aanspreken en deels zijn intelligentie; daardoor weet je hem mentaal ook scherp te houden.

Moraal van het verhaal; zorg dagelijks voor voldoende beweging en probeer dit enigszins te variëren. Pas daarbij wel goed op met het maken van abrupte bewegingen en scherpe bochten. Dergelijke bewegingen kunnen funest zijn voor zijn heupen, aangezien hij een verhoogd risico op heupdysplasie loopt.

6. Geschiedenis

Gezien de naam van dit ras kunnen we één ding vaststellen; dit ras komt van origine uit Italië. Hoe dit ras exact tot stand gekomen is, is echter niet volledig duidelijk. Meerdere experts denken dat hiervoor gekeken moet worden naar de regio Egypte, maar dat valt niet met zekerheid vast te stellen. Wel denken sommige experts dat dit ras al afgebeeld staat op fresco’s (schilderingen) uit de 14e eeuw. Mocht dat daadwerkelijk het geval zijn, is het één van de oudste Italiaanse jachthonden.

Wat we ook zeker weten, is dat dit ras in Italië als jachthond gebruikt werd. Hij moest hierbij jagen op allerlei soorten wild. Door zijn lichaam, zijn intelligentie en zijn doorzettingsvermogen ging hem dit bijzonder goed af. Mede daardoor gingen de Italianen aan de slag met het kruisen van meerdere voorstaande honden, waarbij de Bracco Italiano naar verluidt veelvuldig gebruikt is. Volgens velen stroomt er bij zo’n 90% van alle staande honden bloed van de Bracco Italiano door de aderen.

Hedendaags wordt dit ras niet meer als jachthond gebruikt, maar wel als bijvoorbeeld gezelschapshond. Het is een ideale metgezel en een hond waar je veel mooie avonturen mee kunt beleven. Na een goede opvoeding kan je blind op hem vertrouwen en is hij ook dol op jou.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *