Alles over denkspellen voor honden

Laatst bijgewerkt: 25 oktober 2022

Verveelt jouw hond zich gauw? Dan kun je met jouw hond naar het bos gaan om hem of haar lekker uit te razen, maar je kunt de hond ook een denkspelletje geven. Dankzij een denkspel worden de hersenen van de hond getraind. Dit is goed en leuk voor de hond, en bovendien zal een hond hierdoor ook lekker moe worden. Zeg maar gedag tegen de verveling!

Waarom denkspellen goed zijn voor jouw hond

De meeste honden vinden denkspellen erg leuk. Vooral wanneer jouw hond zich verveelt, veel aandacht van je vraagt of veel energie heeft kun je de hond een denkspelletje voorschotelen. Dankzij een denkspel kan jouw hond zijn energie kwijt, aangezien hij veel moet snuffelen om het denkspel op te kunnen lossen. Naast dat een hond namelijk veel moet bewegen, moet een hond ook lekker kunnen snuffelen om mentaal uitgedaagd te worden. De voordelen van een denkspel zetten we hieronder nog even voor je op een rij.

  • De hond kan zijn energie kwijt
  • De hersenen van de hond worden getraind
  • De band tussen baasje en hond wordt beter
  • Een denkspelletje voorkomt verveling bij de hond

Je kunt een denkspel voor een hond vergelijken met een denkspel voor een mens, zoals een woordzoeker of een sudoku. Hier kun jij ook jouw hersenen mee trainen, en dat kan een hond ook met een denkspel. Een denkspel voor een hond ziet er echter wel iets anders uit dan die voor een mens.

Voorbeelden van denkspellen voor honden

Een voorbeeld van een denkspel voor honden is een snuffelmat. Dit is een mat die bestaat uit allerlei vakjes, losse stofjes en andere verstopplekjes. In deze verstopplekjes kun je brokjes neerleggen. De bedoeling is dat jouw hond deze brokjes moet zien te vinden. Jouw hond moet hiervoor goed zijn best doen en zal waarschijnlijk lekker lang gaan snuffelen op zoek naar de brokjes. Bovendien wordt de hond ook nog eens beloond dankzij een denkspel wanneer hij de brokjes vindt, en dat maakt het spelletje nóg leuker.

Er bestaat ook een bal met een klein gaatje, waar je brokjes in kunt verstoppen. Wanneer deze bal gaat rollen kunnen er brokjes uitvallen. Dit zal gegarandeerd een leuk speeltje zijn voor jouw hond, aangezien er natuurlijk een beloning te verdienen valt.

Ook heb je een ander denkspeeltje voor jouw hond in de vorm van een hondenpuzzel. Je hebt makkelijke hondenpuzzels en hondenpuzzels voor honden die al wat ervaring hebben met denkspelletjes. Bij een hondenpuzzel kun je denken aan het verschuiven van een element, waar een brokje onder ligt verstopt. Ook kan het zijn dat een hond een element van de puzzel omhoog moet tillen, aan de kant moet duwen of zou moeten indrukken. Alles voor het krijgen van een brokje!

denkspel hond

Zelfgemaakte denkspellen

Wist je dat je zelf ook heel eenvoudig denkspellen kunt maken voor jouw hond? Zo kun je zelfs al een denkspel maken van een sok: vul de sok met wat brokjes en jouw hond is hier zeker een paar minuten zoet mee. Ook kun je een doos vullen met allerlei stukken karton en hier brokjes tussen verstoppen. De hond moet zijn neus en bek gebruiken om de voorwerpen op zij te schuiven of om deze te kunnen verplaatsen.

Daarnaast kun je ook zelf een snuffelmat in elkaar flansen, als je bijvoorbeeld een oude fleecedeken over hebt. Knip deze in laagjes en naai deze vervolgens aan elkaar. Met een aantal simpele voorwerpen kun je dus heel snel en makkelijk zelf een denkspel maken voor jouw viervoeter.

Aandachtspunten bij het spelen met een denkspel

Een denkspel zorgt er dus voor dat jouw hond lekker zijn energie kwijt kan. Maar let op: het is hiermee niet gezegd dat je de wandelingen achterwege mag laten. Een hond heeft namelijk ook naast de mentale uitdagingen, zijn fysieke uitdagingen nodig. Laat de hond daarom gewoon uit zoals je hiervoor ook gewend was.

Een ander punt om op te letten, is dat jouw hond niet te lang moet spelen met een denkspel. Een denkspel is namelijk ontzettend vermoeiend voor een hond. De hond is continu aan het snuffelen en dat vergt veel energie. Ze zeggen dan ook dat een wandeling van een uur gelijk staat aan tien minuten spelen met een denkspel. Probeer jouw hond daarom ook niet langer te laten denken dan tien minuten.

Veelgestelde vragen

Wat is een leuk denkspel voor een hond?

Een hond vindt het leuk om mentaal uitgedaagd te worden, door bijvoorbeeld een denkspel. Een leuk denkspel is bijvoorbeeld een hondenpuzzel, een bal waar brokjes in verstopt kunnen worden of een snuffelmat.

Wat is het voordeel van een denkspel voor honden?

Een hond moet mentaal uitgedaagd worden, om zo zijn energie kwijt te kunnen. Bovendien is dit goed voor de hersenen van de hond.

Hoelang mag een hond spelen met een denkspel?

Laat een hond niet langer dan 10 minuten spelen met een denkspel, aangezien een denkspel erg vermoeiend is voor een hond.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *