Agility training: wat is het en hoe leer ik mijn hond dat aan?

Laatst bijgewerkt: 23 februari 2023

Wist je dat er verschillende hondensporten bestaan? Wellicht heb je weleens van agility training gehoord, een van de bekendste hondensporten die er bestaan. Bij agility training staat de behendigheid van de hond centraal. Wat deze sport precies is en hoe jij met jouw hond daaraan kunt beginnen, zetten we hieronder voor je op een rij.

Wat is agility training?

Zoals net al kort werd benoemd, is agility training een behendigheidstraining. Jouw hond volgt een bepaald parcours en komt tijdens dat parcours obstakels tegen. Hier moet de hond overheen springen, doorheen slalommen of onderdoor kruipen.

Het aanleren van agility vergt veel aandacht, tijd en uithoudingsvermogen. De hond moet namelijk gehoorzaam zijn en tegelijkertijd lenig en behendig. Agility training is een erg goede manier om de onderlinge band tussen de hond en baas te versterken, én het is natuurlijk een hele leuke bezigheid voor zowel jou als jouw hond.

Thuis oefenen met agility training

Je kunt je bij een hondenschool aansluiten om een eerste agility training te volgen. Toch kun je thuis ook al de nodige agility-oefeningen aanleren. Denk bijvoorbeeld aan een agility tunnel waar jouw hond doorheen moet zien te lopen. 

Ook kun je oefenen dat jouw hond op bepaalde voorwerpen moet gaan staan, of erover heen moet springen. Je kunt zelfs al het slalommen oefenen. Zet bijvoorbeeld een aantal voorwerpen, zoals wc-rollen of frisdrankflessen, op een rijtje en laat jouw hond hier doorheen slalommen. Natuurlijk moet je wel belonen bij goed gedrag. 

Zo bereid je je voor op de eerste agility training

Staat de eerste agility training gepland bij een hondenschool? Dan is het goed om alvastde nodige voorbereidingen te treffen. Het is namelijk slim om alvast een aantal commando’s aan te leren. Tijdens de agility training wordt namelijk gebruik gemaakt van commando’s. Denk bijvoorbeeld aan ‘blijf’, ‘kom’, ‘los’ of ‘touch’. Beloon ook hierbij de hond weer bij goed gedrag.

Wanneer jouw hond vervolgens met jou naar de agility training gaat, weet jouw hond wellicht iets beter wat er van hem gevraagd wordt.

Beginnen met agility training

Kan iedere hond agility training volgen?

Iedere hond is geschikt om agility training te volgen. Geen een hond is uitgeleerd en iedere hond staat wel klaar voor een uitdaging. Wel is het belangrijk dat de hond al goed naar jou kan luisteren. Jouw stem leidt namelijk het spel van de hond. 

Houd er rekening mee dat je niet ongeduldig of boos wordt als jouw hond niet naar jou luistert. Iedere hond is anders en niet iedere hond pakt een commando snel op. 

Veelgestelde vragen

Kun je agility training thuis aanleren?

Je kunt thuis alvast een aantal oefeningen uitvoeren om jouw hond voor te bereiden op de agility training. Denk bijvoorbeeld aan het slalommen tussen voorwerpen. 

Kan een oude hond ook nog aan agility training doen?

Een oude hond kan ook agility training volgen, maar houd er wel rekening mee dat de hond waarschijnlijk iets meer moeite heeft met het opvolgen van commando’s dan een jonge hond.

Is agility training goed voor een hond?

Agility training is goed voor een hond. Je leert de hond hoe om te gaan met zijn lichaam, het wordt flexibeler, behendiger en ook sterker. Daarnaast zal agility training ook goed zijn voor de onderlinge band tussen baas en hond.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *