Hond leren liggen? Dit zijn de effectiefste methoden!

Laatst bijgewerkt: 10 juni 2020
hond die op het gras ligt

Je hond leren liggen kan een in bepaalde situaties heel erg handig zijn. In dit artikel gaan we het erover hebben hoe je dit je hond kunt aanleren en waarom dit van pas komt.

Het laten liggen van je hond hoort bij de basis gehoorzaamheidstraining en is daarom van belang voor iedere hond.

Inhoudsopgave

 1. Waarom liggen aanleren?
 2. Hond leren liggen
  1. Aandacht
  2. Motivatie
  3. Tijd
 3. Hond leren liggen op commando
  1. Liggen vanuit zit
  2. Liggen vanuit staan
 4. Hond leren liggen op afstand

1. Waarom liggen aanleren?

Naast “zit”, “kom” en “aan de voet” is het commando “liggen” één van de vier basis commando’s die bij vrijwel alle puppytrainingen aangeleerd worden. Maar je vraagt je misschien af waarom liggen nou zo belangrijk is?

Het liggen van de hond zorgt er namelijk voor dat het duidelijk is dat jij het baasje bent en het gezag hebt. Liggen is een passieve onderdanige houding waarbij de hond rustig op zijn plek wacht op verdere commando’s.

Je hond geeft het volledige vertrouwen aan jou wanneer hij ligt. Het is dus belangrijk dat jij de situatie onder controle hebt. Wanneer je hond namelijk ligt, kan hij niet snel wegrennen, laat staan zichzelf snel verdedigen. Vertrouwen is daarom een heel belangrijk aspect tijdens het leren liggen van je hond.

Maar niet alleen vertrouwen is een reden om je hond te leren liggen. Zo is dit ook handig voor praktische zaken als een bezoekje bij de dierenarts of simpelweg wanneer je je hond wilt verzorgen (bijvoorbeeld borstelen).

2. Je hond leren liggen

Wanneer je je hond wilt leren liggen zijn er 3 belangrijke aspecten waarmee je te maken krijgt.

2.1. Aandacht

Als je een nieuwe oefening wilt aanleren is aandacht misschien wel de belangrijkste factor. Niet alleen de aandacht krijgen maar ook vasthouden. Dit begint bij het leggen van oogcontact met je hond.

Roep je hond en kijk hem goed aan. Wanneer hij dit goed doet, beloon hem hier dan voor. Herhaal dit een paar keer zodat hij snapt dat aandacht belangrijk is. Bouw dit op zodat je lang genoeg de aandacht van je hond kunt vasthouden.

2.2. Motivatie

Om je hond iets te laten leren is het belangrijk dat er een goede (lekkere) beloning op hem wacht. Waar is je hond helemaal gek van? Een stukje kaas, worst of een andere lekkere hondensnack? Bepaal wat je hond echt heerlijk vind en laat hem ervoor werken tijdens de training. Een goede motivatie is zeer belangrijk.

2.3. Tijd

Tijd is een belangrijke factor. Samen met geduld heb je veel tijd nodig om je hond nieuwe commando’s aan te leren. Beloon je hond altijd na een succesvolle oefening. Maar heb ook geduld wanneer het niet direct lukt.

Te veel oefeningen achter elkaar kan zeer verwarrend zijn en fouten veroorzaken. Het is daarom handig om deze te verdelen over de dag heen. Probeer consequent en regelmatig met je hond te trainen. De vuistregel is dat een paar korte trainingen veel effectiever zijn dan één lange training.

3. Je hond leren liggen op commando

hond die op een houten plank ligt

Je hond leren liggen is pas compleet als dit lukt met een commando. Maar hoe krijg je je hond zover? Liggen is geen makkelijk oefening omdat je hond helemaal door de poten moet zakken. Voor een puppy kan dit soms al te moeilijk zijn.

3.1. Liggen vanuit een zittende houding

Liggen kun je gemakkelijk aanleren door je hond eerst te laten zitten. Pak vervolgens iets lekkers in je vuist en laat je hond er even aan ruiken. Beweeg nu je hand voor zijn neus lang tussen zijn poten door zodat hij door zijn poten moet zakken om het lekkers te kunnen krijgen.

Bij elke poging om te zakken moedig je je hond aan. Alleen wanneer hij met zijn ellebogen de grond raakt, dan geef je de beloning en complimenteer je hem.

Lukt dit niet zo goed? Probeer je hand dan schuif van hem af te bewegen zodat hij iets verder naar voren moet. Probeer dat hij dan niet begint te lopen zodat hij zijn poten moet strekken om bij het lekkers te kunnen komen.

3.2. Liggen vanuit een staande houding

Wanneer je hond nog niet kan zitten kun je dezelfde oefening doen vanuit een staande positie. Dit is wel een stuk lastiger dan vanaf de zittende houding.

Net zoals bij de zittende houding laat je je hond even snuffelen aan het lekkers dat je in je hand hebt. Breng vervolgens je vuist met lekkers een handlengte voor zijn voorpoten zodat de hond naar het lekkers moet toerijken. Probeer dat je hond niet gaat lopen en houd hem indien nodig tegen.

De bedoeling is dat je hond hierbij gaat rekken en daarbij wat meer door zijn voorpoten zakt. Je kunt je hond eventueel helpen met zakken door je andere hand op de rug te leggen. Probeer nooit te duwen op de rug want je hond zal dan altijd willen terugduwen waardoor hij weer staat.

4. Je hond leren liggen op afstand

Wanneer het lukt om je hond te laten liggen, kun je dit ook gaan oefenen voor een grotere afstand. Dit is een gevorderde oefening. Er zijn hierbij doorgaans twee varianten die gebruikt worden.

 1. Het baasje roept vanaf een paar meter afstand het commando waardoor de hond gaat liggen.
 2. De hond ligt al reeds en het baasje loopt rustig een paar meter weg terwijl de hond op zijn plaats blijft.

Dit zijn gevorderde oefeningen vanwege de onderstaande factoren.

 1. Je hebt vanaf een afstand minder controle over je hond.
 2. De beloning is lastiger te geven.
 3. De hond moet de neiging om te volgen goed kunnen onderdrukken.
 4. De hond moet dusdanig vertrouwen in het baasje hebben om in de passieve ligpositie te blijven liggen.

Vertrouwen opbouwen met je hond is een zeer belangrijk aspect waar je vanaf het begin aan moet werken. Niet alleen voor een fijn leven samen, maar ook de verdere training van je hond.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

6 reacties op “Je hond alleen thuis laten? Dit is wat je moet weten en doen!

 1. sabine zegt:

  Mijn ouders hebben een Husky, intussen 11 maanden oud.
  Van kleins af “het alleen zijn” aangeleerd, 10 minuten, een half uur, ed. Het ging goed, at haar koekjes flink als we weg waren en deed geen stommiteiten. Mijn ouders zijn allebei meestal thuis, gaan gewoon weg voor boodschappen en soms korte familie etentjes, doktersafspraak ed. maar hoofdzakelijk thuis. Maar nu krijg de hond daar moeite mee, ze begint gaten te maken in de tuin en de wolf te doen bij vertrek ouders. Wat kunnen we hiervoor doen?

  • Dennis zegt:

   Beste sabine,

   Als de tips in dit artikel niet helpen, raad ik je aan contact te zoeken met een hondengedragstherapeut. Die kan specifiek op jullie situatie in gaan en kijken naar een oplossing.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. Suus zegt:

  Beste lezer, Vanaf hoeveel weken is het goed om hier mee te gaan beginnen? Ik heb een pup van nu net 15 weken hij blijft dan bij mijn andere hond van 6.
  Alvast bedankt,

  • Dennis zegt:

   Beste Suus,

   Des te jonger des te beter het alleen laten is aan te leren. Je kunt er dus zeker al mee beginnen. Probeer het wel langzaam op te bouwen zodat je pup er geleidelijk aan kan wennen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 3. jennifer zegt:

  hey!! wij willen een hond en die is vanaf half 8 tot 12 uur alleen en daarna van half 2 tot half 3 alleen dat is op maandag en donderdag en de rest is hij van half 9 tot 12 en daarna van half 2 tot half 3. het hangt er ook vanaf of mijn moeder werkt en aan mijn rooster. kan dat????

  • Dennis zegt:

   Beste jennifer,

   Hoelang je een hond alleen thuis kan laten heeft heel erg met het ras te maken. Het ene ras is zeer zelfstandig en onafhankelijk, terwijl het andere ras al je aandacht opeist. Houd daarom goed rekening met het karakter van een ras voordat je een hond aanschaft. Met de aangegeven tijdstippen zijn er vast en zeker honden die in die tijd alleen thuis kunnen zijn, al zal dit altijd rustig en langzaam opgebouwd moeten worden.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *