Je hond alleen thuis laten? Dit is wat je moet weten en doen!

Laatst bijgewerkt: 8 mei 2022

Op het moment dat je een hond in huis krijgt, krijg je met een flinke verandering te maken. Je hebt namelijk vanaf dat moment altijd met hem rekening te houden én je moet de nodige aandacht aan hem besteden. Dat is echter een bewuste keuze die je gemaakt hebt; het opvoeden en verzorgen van een hond neemt simpelweg veel tijd in beslag.

Is het mogelijk om je hond alleen thuis te laten? Ja, dat is zeker mogelijk. Het is echter niet mogelijk dat je zelf een week op vakantie gaat en je hond dan een week alleen thuis laat. Dat heeft geen verdere toelichting nodig, maar het kan geen kwaad om hem voor bijvoorbeeld een uurtje alleen thuis te laten. Waar je dan zoal rekening mee moet houden, lees je in dit artikel. Ook geven we je enkele tips voor het alleen thuis laten van jouw hond en bespreken we welke voorbereidingen je kunt treffen om jouw hond alleen thuis te laten.

1. Hoe lang kan je hond alleen thuis blijven?

Laten we vooropstellen dat nagenoeg geen enkele hond het leuk vindt om alleen thuis te zijn. Het zijn immers gezelschapsdieren en ze worden dan ook graag omringd door hun baasje(s). Desalniettemin is het onoverkomelijk dat ze af en toe even alleen moeten zijn. Maar, hoe lang kan je een hond alleen thuis laten?

Eigenlijk is daar geen vaste “richtlijn” voor. Het belangrijkste advies hierbij is om het gezonde verstand te gebruiken. Ga je een hapje eten bij vrienden? Dan is het geen probleem om je hond alleen thuis te laten. Ga je een weekendje weg? Dan is het absoluut níet aan te raden om je hond alleen thuis te laten. Hij moet immers zijn behoefte doen, zijn voer- en drinkbak moet bijgevuld worden en hij heeft behoefte aan de nodige aandacht.

Het advies is dan ook om jouw hond nooit té lang alleen thuis te laten. Mocht je dat wel doen, is het eigenlijk een vorm van dierenmishandeling. We willen je daarom op het hart drukken om hier zeer verantwoordelijk en verstandig mee om te gaan. Beperk het tot een aantal uur.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy alleen laten handboek

Kun je je pup geen minuut alleen laten zonder gepiep of geblaf? Gebruik deze stapsgewijze handleiding om je puppy alleen te leren zijn op de nieuwe en positieve methode. Bespaar een hoop tijd, moeite en frustraties. Inclusief praktische tips en oefeningen van verschillende hondenexperts.

Meer informatie

Daarnaast is het ook aan te raden om dit te gaan trainen. Als jouw hond slechts een paar maanden oud is, heeft hij er ongetwijfeld veel moeite mee. Dit is echter iets wat je tijdens de opvoeding aan hem kunt leren. Je leert hem in dat geval om alleen thuis te blijven én je leert hem vertrouwen op te bouwen. Hij heeft daardoor al het vertrouwen erin dat je binnen korte tijd weer thuis komt, waardoor hij rustig in zijn hondenmand een lekker dutje gaat doen.

Hoe lang je jouw hond alleen thuis kunt laten, is dus afhankelijk van meerdere factoren. Onder aan de streep draait het met name om het gebruiken van gezond verstand. Een hond hele dagen alleen thuis laten, is simpelweg een slecht idee. Hij heeft behoefte aan aandacht, hij krijgt graag een aai over zijn bol en hij wordt uiteraard ook graag uitgelaten. Voor zijn gezondheid is het daarom ook onwijs belangrijk om hem niet continue alleen thuis te laten.

Overigens speelt ook het ras van jouw hond hier een bepalende rol in. Sommige honden kunnen niet eens een uur alleen blijven, terwijl dat voor andere hondenrassen een stuk makkelijker gaat. Hoe lang je jouw hond alleen thuis laat, is ook afhankelijk van het ras. Probeer je hier goed over in te lezen en bouw het vervolgens stapsgewijs op. Hoe je dat het beste kunt doen, bespreken we hieronder.

2. Hoe kun je je hond aanleren om alleen thuis te blijven?

Moet je jouw hond soms alleen thuis laten? Dan is dat in principe geen probleem, zolang je hem maar niet hele dagen alleen thuis laat zitten. Bovendien moet je rekening mee houden dat je hem het een en ander aan moet leren. Van nature is er namelijk geen enkele hond die het prettig vindt om alleen thuis te blijven.

De belangrijkste tip die wij mee kunnen geven, is om dit proces op te bouwen. Je laat je hond eerst voor een kwartiertje alleen thuis. Gaat dat goed? Laat hem dan nog meerdere keren voor een kwartiertje alleen thuis. Hij gaat vanaf dat moment wennen aan het feit dat hij soms een kwartiertje alleen thuis is. Vervolgens kan je dit stapsgewijs opbouwen; verleng de duur naar een halfuur, naar drie kwartier, naar een uur en naar twee uur.

Door deze stappen aan te houden, laat je jouw hond hier goed aan wennen. Hij krijgt hierdoor sowieso de tijd om er aan te wennen, maar hij leert er hierdoor ook op te vertrouwen dat je vanzelf weer thuis komt. Zolang je de tijd op blijft bouwen, is het voor hem een stuk makkelijker om zich hier op in te gaan stellen. zoals gezegd; van nature vindt geen enkele hond het leuk om alleen thuis te zijn.

Daarnaast is het ook aan te raden om, voordat je weg gaat, hem nog even extra aandacht te geven. Ga een lekker stuk met hem wandelen, ga even met hem spelen of laat hem even bij je op schoot kruipen. Door hem even moe te maken, is de kans groot dat hij relatief snel in slaap valt. Op het moment dat hij volledig uitgerust is, heeft hij er meer moeite mee dat jij niet thuis bent. In sommige gevallen kan hij dan ook ongewenst gedrag gaan vertonen. Er zijn genoeg verhalen bekend van honden die complete meubels kaal zijn gaan vreten.

Merk je dat jouw hond echt veel moeite heeft om alleen thuis te blijven? Dan kan je het ook op een andere manier aanpakken. In dat geval is het aan te raden om voor bijvoorbeeld 10 minuten naar boven te gaan. Jouw hond heeft daardoor het idee dat hij alleen thuis is, maar hij heeft ondertussen ook wel door dat je toch nog ergens in huis bent. Hierdoor voelt hij zich niet al te eenzaam. Mocht dit na verloop van tijd goed gaan, dan kun je dit uit gaan bouwen. Je kunt hem dan bijvoorbeeld 20 minuten alleen beneden laten, een half uur alleen beneden laten en vervolgens een uur alleen beneden laten. Jouw hond went er hierdoor aan dat hij soms alleen is. Gaat dit allemaal goed? Dan kan je de hierboven genoemde adviezen op gaan volgen. In dat geval ben je zelf niet meer thuis, maar ga je echt naar buiten. Doordat je hem eerst op een andere manier aangeleerd hebt om alleen thuis te blijven, is dit een niet al te grote omschakeling voor hem.

hond kijkt zielig met zijn kop tussen twee balken

3. Hoe kun je jouw hond in de gaten houden?

Is het gebleken dat jouw hond moeite heeft om alleen thuis te blijven? Met behulp van de hierboven genoemde tips kan je hem dit op een relatief soepele manier aan zien te leren. Je moet er alleen rekening mee houden dat dit enige tijd in beslag neemt.

Het is echter ook goed mogelijk dat je het zelf lastig vindt om jouw hond alleen te laten. In sommige situaties zit er echter niks anders op. Maar, niet getreurd. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden waarmee je jouw hond van een afstand in de gaten kunt houden. Enkele van die mogelijkheden bespreken we graag hieronder.

Eén van de mogelijkheden die je hebt, is om een camera in de ruimte op te hangen waar hij zich bevindt. Zodra je het huis verlaat, kun je via jouw smartphone meekijken met jouw hond. Op deze manier kan je voor jezelf de bevestiging krijgen dat het goed met hem gaat. Zie je via de camera dat hij ongewenst gedrag vertoont? Dan is dat tegelijkertijd ook een duidelijk teken voor jou: jouw hond is er nog niet klaar voor om alleen thuis te blijven.

Een andere mogelijkheid die je hebt, is om een voicerecorder te laten lopen. Met dank aan deze voicerecorder hoor je wanneer jouw hond aan het blaffen is. Op het moment dat hij bijvoorbeeld angstig is, is blaffen één van de eerste dingen die hij gaat doen. Dat is voor jou dus een duidelijk teken dat het niet goed met hem gaat.

Tot slot kan je er ook voor kiezen om iets lekkers voor hem klaar te leggen. Verlaat het huis en kom na bijvoorbeeld 15 minuten weer terug. Heeft jouw hond het lekkere eten helemaal op? Dan is dat een teken dat het goed met hem gaat. Honden die écht angstig zijn, eten namelijk helemaal niet.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy alleen laten handboek

Kun je je pup geen minuut alleen laten zonder gepiep of geblaf? Gebruik deze stapsgewijze handleiding om je puppy alleen te leren zijn op de nieuwe en positieve methode. Bespaar een hoop tijd, moeite en frustraties. Inclusief praktische tips en oefeningen van verschillende hondenexperts.

Meer informatie

Met bovenstaande mogelijkheden kun je het gedrag van jouw hond enigszins screenen. Dit is handig als je het zelf niet vertrouwt, maar het biedt ook een absolute meerwaarde tijdens het trainen om je hond alleen thuis te laten. Volg in ieder geval de tips van hierboven op, zorg ervoor dat je jouw hond goed in de gaten houdt en maak het hiermee zo aangenaam mogelijk voor hem.

4. Wat te doen als je hond moeite heeft om alleen thuis te blijven?

Merk je dat jouw hond het moeilijk vindt om alleen thuis te blijven? Ben je bijvoorbeeld net thuis gekomen en heeft hij allerlei dingen in huis gesloopt? Dan is het zaak om hem zo snel mogelijk weer vertrouwen te geven. Op het moment dat jouw hond iets in huis gaat slopen, doet hij dit uit verveling of uit angst. Mogelijk was hij bang dat jij nooit meer terug zou komen. Dit kun je met behulp van bovenstaande tips voorkomen; door de juiste handelingen te verrichten, geef je hem immers voldoende vertrouwen.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om het op een andere manier aan te gaan pakken. Je kunt bijvoorbeeld vragen of jouw buurvrouw, een familielid of een vriend(in) even tijdelijk in jouw huis wilt zijn. De aanwezigheid van een persoon doet jouw hond vaak al goed. Mocht dat niet lukken, kan je er ook voor kiezen om jouw hond even naar een hondenopvangcentrum te brengen. De vereiste daarbij is uiteraard wel dat er een dergelijk centrum bij jou in de buurt gevestigd is.

Mocht jouw hond alleen thuis blijven écht verschrikkelijk vinden, kan je ook een hondengedragstherapeut inschakelen. Deze professional gaat het gedrag van jouw hond observeren en op basis daarvan een passend trainingsschema opstellen. Door dit trainingsschema strikt op te volgen, zorg je ervoor dat jouw hond het minder erg vindt om alleen thuis te blijven.

Je hond alleen thuis laten kent zeker de nodige haken en ogen. Bereid jouw hond hier goed op voor, besteed hier de nodige aandacht aan en houd hem goed in de gaten. Uiteindelijk is het een leerproces waar elke hond veel van gaat leren. Op den duur is jouw hond ongetwijfeld in staat om alleen thuis te blijven. Wil je meer tips en adviezen van tientallen hondenexperts? Dan zijn de Puppygroep boeken van Robbin Kleinpenning een aanrader.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy alleen laten handboek

Wij van HondenPassie.nl zijn dol op dit boek.

Omdat dit boek is geschreven met behulp van verschillende experts, ga je alles ontdekken over het alleen laten van je puppy.

Stap voor stap wordt je meegenomen in het proces en ga je de handleiding uit het boek gebruiken om je puppy alleen te leren zijn.

Het boek zit vol met praktische tips en oefeningen waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Meer informatie

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

6 reacties op “Je hond alleen thuis laten? Dit is wat je moet weten en doen!

 1. sabine zegt:

  Mijn ouders hebben een Husky, intussen 11 maanden oud.
  Van kleins af “het alleen zijn” aangeleerd, 10 minuten, een half uur, ed. Het ging goed, at haar koekjes flink als we weg waren en deed geen stommiteiten. Mijn ouders zijn allebei meestal thuis, gaan gewoon weg voor boodschappen en soms korte familie etentjes, doktersafspraak ed. maar hoofdzakelijk thuis. Maar nu krijg de hond daar moeite mee, ze begint gaten te maken in de tuin en de wolf te doen bij vertrek ouders. Wat kunnen we hiervoor doen?

  • Admin zegt:

   Beste sabine,

   Als de tips in dit artikel niet helpen, raad ik je aan contact te zoeken met een hondengedragstherapeut. Die kan specifiek op jullie situatie in gaan en kijken naar een oplossing.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. Suus zegt:

  Beste lezer, Vanaf hoeveel weken is het goed om hier mee te gaan beginnen? Ik heb een pup van nu net 15 weken hij blijft dan bij mijn andere hond van 6.
  Alvast bedankt,

  • Admin zegt:

   Beste Suus,

   Des te jonger des te beter het alleen laten is aan te leren. Je kunt er dus zeker al mee beginnen. Probeer het wel langzaam op te bouwen zodat je pup er geleidelijk aan kan wennen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 3. jennifer zegt:

  hey!! wij willen een hond en die is vanaf half 8 tot 12 uur alleen en daarna van half 2 tot half 3 alleen dat is op maandag en donderdag en de rest is hij van half 9 tot 12 en daarna van half 2 tot half 3. het hangt er ook vanaf of mijn moeder werkt en aan mijn rooster. kan dat????

  • Admin zegt:

   Beste jennifer,

   Hoelang je een hond alleen thuis kan laten heeft heel erg met het ras te maken. Het ene ras is zeer zelfstandig en onafhankelijk, terwijl het andere ras al je aandacht opeist. Houd daarom goed rekening met het karakter van een ras voordat je een hond aanschaft. Met de aangegeven tijdstippen zijn er vast en zeker honden die in die tijd alleen thuis kunnen zijn, al zal dit altijd rustig en langzaam opgebouwd moeten worden.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *