Schotse Terriër

Laatst bijgewerkt: 23 maart 2022

Als je graag een hond in huis wilt nemen, heb je tegenwoordig meer dan voldoende mogelijkheden. Er bestaan immers veel hondenrassen, waarbij opvallend veel hondenrassen de benaming terriër dragen. Dat is ook het geval bij de Schotse Terriër. Dit hondenras komt, zoals de naam al duidelijk laat zien, van origine uit Schotland. Opvallend hierbij is dat dit ras één van de oudste hondenrassen uit Schotland is, maar dat dit ras niet altijd de naam “Schotse Terriër” gedragen heeft. In het verleden werd dit ras ook wel Otter Terriër, Aberdeen Terriër of Diehard genoemd. Hedendaags is de benaming “Schotse Terriër” echter gebruikelijk.

Uit Schotland komen meerdere hondenrassen; veel van deze hondenrassen vallen onder de noemer “Highland Terriërs”. Dat geldt ook voor de Schotse Terriër. Sterker nog; binnen de groep Highland Terriërs is de Schotse Terriër de oudste variant. Dit ras kent dan ook een rijke historie en is hedendaags nog steeds behoorlijk geliefd. Niet alleen in Schotland, maar ook bijvoorbeeld in ons land. Als je voor een Schotse Terriër kiest, ben je verzekerd van een relatief gezonde hond. Gemiddeld wordt dit ras namelijk 12 á 13 jaar oud.

Samenvatting Schotse Terriër

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Schotse Terriër.

Karakter Intelligent, lief, loyaal, moedig en onafhankelijk.
Levensverwachting 12 tot 13 jaar.
Schofthoogte Reu: 22,0 tot 28,0 cm.Teef: 22,0 tot 28,0 cm.
Gewicht Reu: 8,0 tot 10,0 kg.Teef: 8,0 tot 10,0 kg.
Vachtkleur Zwart, tarwekleurig, zandkleurig, grijs en gestroomd.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Laag.
Benodigde verzorging Veel.
Benodigde beweging Weinig.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.
Rasgroep Terriërs.

1. Uiterlijke kenmerken

Het uiterlijk van een Schotse Terriër is behoorlijk kenmerkend te noemen. Onder meer zijn relatief kleine lichaam, zijn bijzondere kop en zijn recht omhoog staande staart zijn enkele van de meest opvallende uiterlijke kenmerken. Door de verschillende uiterlijke kenmerken heeft dit ras wel een bijzonder guitige, lieve en vrolijke uitstraling.

Laten we aftrappen met de vacht van dit ras. Deze vacht is namelijk behoorlijk lang, waardoor het twee keer per jaar noodzakelijk is dat hij geplukt wordt. De vacht kent een dichte en ruwe structuur en kent verschillende kleurvariaties. Veel Schotse Terriërs zijn compleet zwart, maar sommige honden hebben daarentegen een grijze vacht, een zandkleurige vacht, een tarwekleurige vacht of een gestroomde vacht. Je komt in ieder geval nóóit een Schotse Terriër in een witte kleur tegen.

Over het algemeen is een Schotse Terriër niet al te groot; de gemiddelde schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X is ongeveer 26 centimeter. Opvallend is ook zijn compacte lichaam; zijn rug is niet al te lang en zijn pootjes zijn ook bijzonder kort te noemen. Het meest opvallende aan zijn lichaam is wellicht zijn staart. Deze staart is kort, maar wordt wel volledig omhoog gedragen. Dat ziet er bijzonder guitig uit.

De kop van dit ras is ook bijzonder te noemen. Hij heeft namelijk een lange en smalle kop met een nagenoeg platte schedel. De neus is behoorlijk donker; dat geldt ook voor zijn ogen. Deze ogen hebben bovendien een unieke vorm; deze vorm wordt door kenners vergeleken met de vorm van een amandel. Zijn oren zijn spits, worden recht omhoog gedragen en zijn hoog aangezet. Zijn gebit is ook opvallend; deze zie je namelijk niet door zijn baard en snor. De haren bij zijn baard en snor moeten goed onderhouden worden, aangezien deze behoorlijk lang kunnen worden en daarmee een ideale plek voor vuil en bacteriën zijn.

Zijn merkwaardige kop loopt over in een hals met een gemiddelde lengte. Deze hals heeft een fraaie welving, waardoor de hals in een vloeiende lijn overloopt in de schouders. Deze schouders monden uiteindelijk uit in de korte en rechte rug. Aan het einde van zijn rug is dus de bijzondere staart te vinden; mogelijk is deze staart direct datgene waar jouw ogen naar toe getrokken worden als je een Schotse Terriër ziet lopen.

2. Gedrag

Intelligent, onafhankelijk doch loyaal, ietwat afwachtend doch moedig en lief. Dat zijn eigenlijk de sleutelwoorden die zijn gedrag het beste kunnen omschrijven. Opvallen daarbij is dat sommige karaktereigenschappen elkaar tegen lijken te spreken; hoe kan een hond bijvoorbeeld afwachtend en moedig tegelijkertijd zijn? Nou, bij een Schotse Terriër is dat zeker mogelijk.

Als een Schotse Terriër in een nieuwe situatie terecht komt, kijkt hij eerst de kat uit de boom. Hij verkent de omgeving, hij ruikt even aan de andere hond, hij ruikt even aan een ander persoon en hij houdt zich vervolgens rustig. Pas als hij doorheeft dat alles in orde is, toont hij zich meer op de voorgrond. Als hij doorheeft dat er iets niet in orde is, is hij echter direct moedig en toont hij zichzelf direct op de voorgrond. Hij beschermt daarbij zijn baasjes met man en macht en hij voelt zichzelf vaak groter dan dat hij daadwerkelijk is. Hieruit blijkt duidelijk dat het een zeer lieve hond is die zijn hartje op de juiste plek heeft zitten.

Binnenshuis is een Schotse Terriër behoorlijk kalm te noemen. Hij vindt het heerlijk om lekker in zijn hondenmand te snurken, maar hij kruipt ook graag bij je op schoot. Sowieso vindt hij het heerlijk om omringd te worden door zijn baasjes; positieve aandacht doet het sowieso goed bij hem. Doordat hij binnenshuis niet al te actief of energiek is, heeft hij ook geen behoefte aan heel veel ruimte. Voor flatbewoners of mensen die in een appartement wonen, is dit dus één van de meest geschikte hondenrassen. Hij is van zichzelf niet al te groot, terwijl hij ook niet al te veel ruimte nodig heeft. Ideaal.

Verder is het goed om te weten dat dit ras voorheen als jachthond ingezet werd. Hij heeft hierdoor nog steeds karaktertrekjes die naar dit verleden wijzen; zo kan hij soms zijn jachtinstinct volgen, terwijl zijn intelligentie ook direct opvalt. Zijn intelligentie past hij graag in het dagelijkse leven toe; hij is bijvoorbeeld in staat om voor zichzelf de juiste keuzes te maken. Mede hierdoor bestempelen we hem ook als “onafhankelijk”. Tegelijkertijd is hij wel loyaal naar zijn baasjes toe.

Wel moet je goed en scherp op de omgang met andere honden letten. Een Schotse Terriër kan namelijk ietwat agressief naar andere honden toe doen; zeker als hij op jonge leeftijd niet de benodigde socialisatie gehad heeft. Ook in de omgang met jonge kinderen kent dit ras de nodige aandacht; hij kan namelijk onrustig worden door jonge kinderen die nogal druk gedrag vertonen. Laat hem dus nóóit alleen met kinderen.

3. Verzorging

Als je een Schotse Terriër in huis rond hebt lopen, kom je vaak zijn haren tegen. Zijn vacht is namelijk nogal dik en verhaard ook behoorlijk veel. Om deze vacht in goede conditie te houden, is het dagelijks borstelen aan te raden. Door hem dagelijks een goede borstelbeurt te geven, weet je ook het vuil uit zijn vacht te verwijderen.

Daarnaast is het wenselijk dat zijn vacht zo’n 2 tot 4 keer per jaar geplukt wordt bij een professionele trimsalon. Een professionele trimsalon is in staat om de vacht op de juiste manier te plukken, waardoor de vacht voor hemzelf comfortabel aan blijft voelen. Na verloop van tijd is het goed mogelijk dat de vacht van een Schotse Terriër weer vies wordt. Het is hierbij aan te raden om de vacht door te borstelen en de vacht niet al te vaak te wassen. Als je zijn vacht vaak gaat wassen, kun je de structuur van de vacht teniet doen. Dat is bijzonder zonde.

schotse terriër ligt in een grasveld

Gezien de gemiddelde leeftijd van een Schotse Terriër is het een relatief gezond ras. Toch is het zo dat dit ras enkele gezondheidsaandoeningen kent die relatief vaak voorkomen. Hierbij kan je denken aan huidproblemen en aan CMO. De laatst genoemde aandoening heeft betrekking op de kaken; de kaken van de Schotse Terriër zwellen op, waardoor hij pijn ervaart en moeilijk eet. Ook komen epileptische aanvallen relatief vaak voor, evenals levershunt. Dit is een aandoening waarbij de lever het bloed in het lichaam niet goed kan zuiveren. Hierdoor komen afvalstoffen in het lichaam terecht, waardoor hij van verschillende klachten last kan krijgen.

Verder hebben relatief veel Schotse Terriërs last van problemen aan de poten. Zo hebben relatief veel honden binnen dit ras last van patella luxatie, waarbij de knieschijf los in de knie zit. Ook Scottycramp komt relatief vaak voor; dit is een neurologisch probleem aan de achterpoten van hem. Beide aandoeningen moeten zo spoedig mogelijk door de dierenarts behandeld worden.

4. Opvoeding

Is een Schotse Terriër goed op te voeden? Ja, zonder enige twijfel. Moet je hier veel geduld voor hebben? Ja, ook dat kunnen we zonder enige twijfel stellen. Tijdens het opvoeden van hem gebruikt hij namelijk zelf ook graag zijn eigen intelligentie. Als hij het nut van een bepaalde oefening of een bepaald commando niet in ziet, is hij ook niet al te snel geneigd om naar jou te luisteren.

Je moet niet alleen het nodige geduld op kunnen brengen, maar je moet ook zeer consequent handelen. Als de regels, beloningen en “straffen” voor hem niet duidelijk zijn, gaat hij dit op zijn eigen manier invullen. Zorg daarom altijd voor een consequente opvoeding waarin de regels compleet duidelijk voor hem zijn. Daar heeft hij op lange termijn uiteindelijk het meeste aan.

Hierboven hebben we het woord straffen bewust tussen aanhalingstekens gezet. Bij het opvoeden van een Schotse Terriër is het namelijk belangrijk om positief te blijven. Beloon goed gedrag, maar straf ongewenst gedrag niet direct af. Negeer hem in plaats daarvan en laat op die manier blijken dat je niet blij met zijn gedrag bent. Door zijn intelligentie heeft hij dit al snel genoeg door.

Tot slot moet je op jonge leeftijd al veel aandacht aan de socialisatie besteden. Naar andere honden toe kan hij immers agressief en terughoudend zijn. Door op jonge leeftijd met hem naar een puppycursus te gaan, leer je hem al snel om op de gewenste manier met andere honden om te gaan. Ook dat is iets waar hij (en jij ook) de rest van zijn leven profijt van heeft.

5. Beweging

Eerder in dit artikel gaven we aan dat de Schotse Terriër prima in een flatje of in een appartement kan leven. Dit ras heeft namelijk niet specifiek veel behoefte aan beweging of aan veel ruimte. Hij vindt het heerlijk om een stukje met jou te wandelen, maar hij kan ook prima overleven als hij een dagje iets minder beweging heeft.

Het is wel aan te raden om dagelijks minimaal één lange wandeling met hem te maken. Tijdens deze wandeling vindt hij het heerlijk om stokken op te pakken en deze de gehele wandeling met zich mee te tillen. Ook vindt hij het leuk om spelletjes met jou te spelen. Deze spelletjes kunnen betrekking hebben op beweging, maar je kunt hem ook wakker maken voor behendigheidsspelletjes maken. Met dergelijke spelletjes weet je hem bovendien mentaal scherp te houden.

6. Geschiedenis

Voor de geschiedenis van de Schotse Terriër moeten we terug naar de Schotse Hooglanden. Vroeger werd dit ras veel ingezet in het Blackmount gebied; een heuvelachtig gebied waar zijn lichaam prima van pas kwam. Hij was door zijn lichaam namelijk in staat om hoge snelheden te behalen én om een weg door moeilijk begaanbaar gebied heen te banen. Mede door deze eigenschappen was het een ideale jachthond voor de Schotse jagers.

Door de jaren heen is zijn functie flink veranderd. Hij wordt hedendaags niet meer als een jachthond ingezet, maar hoofdzakelijk als een gezelschapshond. In zijn lange historie heeft hij in ieder geval op veel bewondering en populariteit mogen rekenen. Dat is hedendaags niet anders; met name voor bewoners van een flat of een appartement is dit één van de meest ideale honden. Als je hem op de juiste manier op weet te voeden, geniet je sowieso van een onwijs leuke en vrolijke hond waar je voldoende mee kunt beleven.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

1 reactie op “Schotse Terriër

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *