Amerikaanse Staffordshireterriër

Laatst bijgewerkt: 22 september 2021
amerikaanse staffordshireterriër ligt tussen de bloemen

De Amerikaanse Staffordshireterriër is van nature een waakhond, maar heeft zich gaandeweg de jaren aangepast aan het gezinsleven. Momenteel staat deze terriërsoort dan ook te boek als een ware familiehond. Dit ras wordt ook wel eens Amerikaanse Stafford en Am-Staff genoemd.

Door de jaren heen heeft de Amerikaanse Stafford tegen de nodige vooroordelen op moeten boksen. Dit komt onder meer door het feit dat een beet van dit hondensoort dodelijk kan zijn. Vanwege dit mogelijke gevaar is het niet mogelijk om een Staffordshireterriër naar elk land mee te nemen; in sommige landen zijn deze honden namelijk verboden. Daarnaast gelden voor dit ras aanvullende eisen op het gebied van preventie van agressief gedrag. Mede vanwege deze maatregelen luiden we alvast de noodklok: de Amerikaanse Staffordshireterriër is absoluut niet voor elk baasje geschikt. Deze waarschuwing is in het belang van zowel het baasje als voor de hond zelf. De gemiddelde leeftijdsverwachting van een Amerikaanse Staffordshireterriër is 10 tot 15 jaar.

Samenvatting Amerikaanse Staffordshireterriër

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Amerikaanse Staffordshireterriër.

Karakter Actief, doorzettend, loyaal, moedig, speels en vrolijk.
Levensverwachting 10 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 45,0 tot 49,0 cm.Teef: 43,0 tot 46,0 cm.
Gewicht Reu: 18,0 tot 23,0 kg.Teef: 18,0 tot 23,0 kg.
Vachtkleur Diverse kleuren mogelijk.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Moeilijk.
Rasgroep Terriërs.

1. Uiterlijke kenmerken

Van een afstandje lijkt een Amerikaanse Staffordshireterriër enigszins op zijn Engelse broertje de Staffordshire Bull Terriër. Maar, zijn Engelse broertje is een stuk kleiner. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien de Amerikaanse Stafford een onwijs sterk en gespierd lichaam heeft. Het gespierde uiterlijk begint eigenlijk al direct bij het hoofd van de Stafford. Het hoofd is breed opgezet en de zwarte neus valt ook direct op. De breedte van het hoofd ontstaat onder meer doordat de Stafford behoorlijk brede kaken heeft. Ook de oren van dit ras zijn het noemen waard. Een Stafford heeft namelijk zogeheten prick oren; dit betekent dat de oren omhoog staan, terwijl het uiteinde juist omlaag hangt.

De brede borstkas en de rechte poten zijn andere uiterlijke kenmerken van een Amerikaanse Staffordshireterriër. Deze borstkas en poten hebben vaak dezelfde kleur als de rest van het lichaam. Welke kleur dit is, is volledig afhankelijk van zijn voorouders. Over het algemeen kan een Amerikaanse Stafford alle kleuren hebben, met uitzondering van een witte- en leverachtige kleur. Ook een Stafford met zwarte en roodbruine vlekken zie je niet al te vaak. De vacht van de Stafford is kort en glad. Als je met je hand over de vacht aait, voelt dit erg glad en hard aan.

De gehele lichaamsbouw van een Amerikaanse Stafford is vrij bijzonder te noemen. Het lichaam is namelijk nogal compact uitgevoerd, terwijl het hoofd juist bijzonder breed is. Door dit voorkomen is dit ras echter ontzettend lenig en atletisch. Bij het opvoeden van de hond is dit een punt om rekening mee te houden, waarover later meer informatie volgt.

Een gemiddelde reu kan een maximale schouderhoogte van zo’n 49 centimeter hebben. Een teefje is iets kleiner; de maximale schouderhoogte komt nagenoeg nooit boven de 46 centimeter uit. Een gemiddelde Stafford kan een gewicht van maximaal 23 kilogram bereiken.

2. Gedrag

Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen dat een Amerikaanse Staffordshireterriër niet voor elk baasje geschikt is. Dit heeft puur met enkele karaktereigenschappen van dit ras te maken. Van nature is dit ras onwijs actief, moedig en vrolijk. Hij luistert graag naar je steun, hij heeft veel doorzettingsvermogen en hij kan goed omgaan met andere mensen. Het probleem bij dit ras ligt echter in de omgang met andere honden. Naar andere honden toe is een Amerikaanse Stafford alles behalve tolerant. Hij gaat een confrontatie niet uit de weg en kan, dankzij zijn gespierde lichaam en sterke kaken, veel schade aanrichten. Om dit te voorkomen, heeft een Amerikaanse Stafford een zeer strikte en consequente opvoeding nodig.

In de omgang met mensen is dit ras wel bijzonder makkelijk. Het is een kindervriend en hij waakt graag over je. Veel van dit soort honden reageren dan ook op mensen die jouw terrein betreden. Ondanks dat het een kindervriend is, is het nooit aan te raden om je kind en Staffordshireterriër samen alleen te laten.

Andere karaktereigenschappen zijn onder meer loyaal, speels en onstuimig. Ook als je Stafford al enkele jaren oud is, behoudt hij zijn speelse karakter. Mede dankzij dit speelse karakter vindt een Amerikaanse Staffordshireterriër het niks om alleen thuis te zijn. Je moet hier dan ook vanaf het eerste moment veel aandacht aan besteden.

Voor de Amerikaanse Staffordshireterriër gelden aanvullende eisen op het gebied van preventie van ongewenst agressief gedrag. Dit is uitsluitend het geval bij de omgang met andere honden. Een consequentie opvoeding is van levensbelang om je Staffordshireterriër in bedwang te kunnen houden. Meer informatie daarover is in dit artikel onder het kopje “opvoeding” te vinden.

3. Verzorging

Aangezien de vacht van een Amerikaanse Stafford zeer kort is, heeft de hond weinig last van haaruitval. Door de vacht van je terriër regelmatig te borstelen, kun je de glans van de vacht behouden. Daarnaast is het aan te raden om de ogen, het gebit en de nagels van de terriër regelmatig te controleren. Van nature horen de ogen van een Amerikaanse Staffordshireterriër donker te zijn. Is dat niet het geval? Dan is een bezoek aan de dierenarts aan te raden. Mochten de nagels van je hond te lang worden, is het aan te raden om deze af te knippen.

Doordat dit ras bijzonder sterke kaken heeft, kan er veel druk op het gebit komen te staan. Mede hierom is het aan te raden om het gebit regelmatig te controleren. Sommige dierenartsen adviseren om speciale voeding te gebruiken waarmee het gebit verzorgd/gereinigd wordt.

amerikaanse staffordshireterriër ligt met open bek in het gras

4. Opvoeding

Zoals gezegd is de opvoeding van een Amerikaanse Staffordshireterriër van levensbelang. Aangezien niet elk baasje in staat is om een consequente opvoeding te geven, zijn deze honden in sommige landen niet eens meer toegestaan. Gelukkig zijn er ook situaties aanwijsbaar waaruit blijkt dat deze honden juist heel goed op te voeden zijn. In sommige landen wordt dit ras namelijk als therapiehond, blindengeleidehond, reddingshond, behendigheidshond en gehoorzaamheidshond gebruikt.

Bij het opvoeden van een Amerikaanse Stafford is het belangrijk dat je rust uit straalt, duidelijk bent en zeer consequent bent. Daarentegen brengt een agressieve opvoeding een averechts resultaat met zich mee; de hond wordt daardoor zelf ook agressief met alle gevaren van dien. In de eerste 4 á 5 vijf maanden gaat een Amerikaanse Stafford vaak nog goed met andere honden om. Dat verandert echter vanaf ongeveer 6 maanden; op dat moment komt de hond namelijk in de puberteit terecht. Hij is vanaf dat moment intolerant tegenover andere honden. Houd hem daarom altijd strak aan de lijn, beloon hem voor goed gedrag en grijp direct in als je merkt dat je hond agressief begint te worden. Ook kan je met behulp van een gedragstherapeut ervoor zorgen dat je hond andere honden gaat negeren. Dat is simpelweg noodzakelijk om aanvaringen met andere honden te voorkomen. Onderschat daarbij de kracht van een Amerikaanse Staffordshireterriër niet; deze hond is in staat om andere honden dood te bijten.

Ook is het bij de opvoeding aan te raden om je hond in eerste instantie niet te vaak alleen te laten. Dit is echt een proces dat je stap voor stap uit moet bouwen, aangezien een Amerikaanse Stafford het helemaal niks vindt om alles te zijn. Ook is het van belang dat je vanaf het eerste moment duidelijk maakt dat jij de baas bent; zowel in huis als bij het uitlaten. Op het moment dat je niet tegen het trekken aan de lijn optreedt, kom je al snel in de problemen. Door de kracht van dit ras trekt hij je namelijk op latere leeftijd moeiteloos omver. Leg hier dus vanaf de eerste dag ook de nadruk op.

5. Beweging

Over het algemeen heeft een Amerikaanse Stafford behoorlijk veel beweging nodig. Veel baasjes nemen hun hond daarom mee tijdens het fietsen of joggen. Hierbij komt wederom de opvoeding om de hoek kijken; om dit te kunnen doen, moet je namelijk het trekken aan de lijn volledig afgeleerd hebben.

Een Amerikaanse Staffordshireterriër vindt het heerlijk om rond te rennen, om lange stukken te wandelen, om te zwemmen en om te spelen. Aangezien de hond behoorlijk intelligent is, kan je hem ook prima vermaken met balspelletjes en denkspelletjes. Door voldoende te bewegen, zorg je ervoor dat de terriër zijn energie grotendeels kwijt kunt. Desondanks merk je dat de terriër speels is en dus ook in huis regelmatig met je wilt spelen.

6. Geschiedenis

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Amerikaanse Staffordshireterriër oorspronkelijk uit de Verenigde Staten van Amerika. In dat land werd vroeger regelmatig aan hondengevechten gedaan, waarbij men veelal de Staffordshire Bull Terriër voor gebruikte. De Amerikaanse Stafford is dan ook een afstammeling van deze terriër. Na verloop van tijd werden de hondengevechten verboden, waardoor de Amerikaanse Stafford meer en meer een gezinshond werd. In 1936 werd dit ras in Amerika officieel erkend.

In 1972 werd de benaming “Amerikaanse” toegevoegd aan de naam van dit ras. Hiertoe werd gekozen om onderscheid te maken tussen de Engelse variant en deze Amerikaanse variant. Rond het jaar 1983 kwam de Amerikaanse Staffordshireterriër ook naar Nederland toe. Andere landen volgden uiteindelijk dit voorbeeld; volgens de verhalen werd de Amerikaanse Staffordshireterriër in 1987 voor het eerst in Frankrijk geïntroduceerd. In de jaren daarna is de Amerikaanse Stafford uitgegroeid tot een populaire hond.

Zoals eerder in dit artikel benoemd, heeft dit ras te maken met enkele vooroordelen. Deze vooroordelen hebben met name betrekking op de omgang met andere honden. Feit is dat andere honden absoluut gevaar lopen als je dit ras niet consequent genoeg opvoedt. Mede hierom zijn er aanvullende eisen gesteld voor dit ras en wordt het ras steeds vaker gekoppeld aan andere rassen. Voor alle toekomstige baasjes is het onwijs belangrijk om te bepalen of de hond een consequente opvoeding kan krijgen. Als dat niet het geval is, is het zeker aan te raden om uit te kijken naar een ander ras. Met de juiste opvoeding is het in ieder geval een loyale, waakse, krachtige en speelse hond.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *