Border Terriër

Laatst bijgewerkt: 9 mei 2022

Binnen de terriërsoort bestaan onwijs veel varianten; de Border Terriër is ongetwijfeld één van de meest opvallende rassen. Het ras werd vroeger gebruikt als jachthond (in onder meer Engeland en Schotland), maar staat hedendaags te boek als een stoere en grappige hond. Een Border Terriër is altijd in voor een leuk spelletje, een lekkere knuffel of een lange wandeling.

Ook qua uitstraling heeft een Border Terriër enkele opvallende kenmerken. Deze kenmerken uiten zich onder meer in de oortjes, de vacht en de kleuren van dit ras. Daarnaast staat het formaat van dit ras niet helemaal in verhouding met zijn verleden en hedendaagse karakter. Als je deze terriërsoort op de juiste manier opvoedt, kan je jarenlang van zijn trouwe en lieve karakter genieten. Dit ras kan maar liefst 13 tot 16 jaar oud worden.

Samenvatting Border Terriër

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Border Terriër.

Karakter Intelligent, rustig, vriendelijk, zachtaardig en zelfstandig.
Levensverwachting 13 tot 16 jaar.
Schofthoogte Reu: 33,0 tot 40,0 cm.Teef: 28,0 tot 36,0 cm.
Gewicht Reu: 5,0 tot 7,0 kg.Teef: 5,0 tot 7,0 kg.
Vachtkleur Diverse kleuren mogelijk.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.
Rasgroep Terriërs.

1. Uiterlijke kenmerken

Van nature werd een Border Terriër ingezet als een ware jacht- en werkhond. Dat is enigszins opvallend, aangezien deze terriërsoort absoluut niet bijzonder groot is. De maximale schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van een reu ligt rond de 40 centimeter, terwijl de schofthoogte van een teefje niet boven de 36 centimeter uitkomt. Ondanks de compacte afmetingen bleek deze hond dus een geschikte hond om in te zetten tijdens de jacht en het werk.

Dit ras is met name voor de jacht geschikt vanwege het diepe en smalle lichaam. Door dit lichaam is de hond in staat om zowel onwijs snel te zijn als om de gewenste sterkte/kracht te leveren. In verhouding met de hoogte heeft een Border Terriër overigens een behoorlijk lang lichaam. Het lichaam lijkt daardoor soms ietwat uit proportie te zijn.

De kop van een Border Terriër valt enigszins te vergelijken met het hoofd van een otter. Desalniettemin wordt de kop door veel mensen als schattig, lief en zachtaardig omschreven. Dat komt onder meer door de diepe en donkere ogen. De oren zijn relatief klein en worden met een v-vorm hangend gedragen. De snuit is relatief kort, terwijl de gehele kop een middelmatige breedte heeft. In het gezicht van een Border Terriër kunnen meerdere kleuren voorkomen, waarover later meer.

Het lichaam van dit ras is, zoals gezegd, relatief lang te noemen. De borst heeft een lichte welving en de hals sluit eigenlijk perfect aan op de breedte van de kop. Het bovenlichaam van de Border Terriër loopt relatief vlak, met uitzondering van de staart. De staart wordt namelijk hangend gedragen, maar heeft wel een lange aanzet. Richting de punt van de staart toe wordt de staart steeds smaller.

Een Border Terriër heeft een tamelijk dikke onderlaag met daarboven een harde en dichte vacht. Over het gehele lichaam kan de vacht meerdere kleuren hebben, maar dit ras telt in totaal maar vier kleurvarianten:

  • Grijs met bruin (grizzle and tan).
  • Blauwgrijs met bruin (blue and tan).
  • Rood (red).
  • Tarwekleurig (wheaten).

De eerst genoemde kleuren komen verreweg het meeste voor. De rode en tarwekleurige honden zijn tamelijk zeldzaam.

2. Gedrag

Van nature is deze terriërsoort zeer zelfstandig opgevoed. Tijdens de jacht is het voor een hond immers belangrijk om de juiste keuzes te maken. Deze keuzes moesten binnen één seconde gemaakt worden, waardoor dit ras tamelijk intelligent is. Die intelligentie uit zich ook in het dagelijkse leven. Je kunt op dit ras vertrouwen en je kunt je hond zelfstandig laten leven. Je Border Terriër is namelijk in staat om situaties en risico’s perfect in te schatten en daarnaar te handelen.

Daarnaast kan dit ras ook als een ware familievriend omschreven worden. Hij vindt het heerlijk om in gezelschappen opgenomen te worden en om gezellige dingen te doen. Hij wordt graag bij activiteiten betrokken en kan het prima met andere huisdieren en met kinderen vinden. Ook bij dit ras geldt echter, ondanks het relatief lage gewicht, dat je jouw Border Terriër nooit alleen met je kind(eren) moet laten.

In de omgang met andere honden kunnen ze soms onverwachts fel optreden. Ook dit heeft weer te maken met de achtergrond van dit ras; tijdens het jagen moest een Border Terriërs immers ook fel optreden. Desondanks is het gedrag van dit ras zachtaardig en is hij behoorlijk rustig. Ondanks zijn rustige karakter heeft hij wel veel leven om zich heen nodig. Als ware familiehond vindt hij het bijvoorbeeld heerlijk om op je schoot te kruipen en daar heerlijk in slaap te vallen.

Al met al is het gedrag van een Border Terriër rustig, zachtaardig en vriendelijk te noemen. De hond is lekker speels, is altijd in voor een spelletje en vindt het ook heerlijk om te knuffelen. Dankzij zijn jachtachtergrond heeft hij wel behoefte om zijn energie kwijt te raken; daarbij komt zijn ongekende uithoudingsvermogen om de hoek kijken. Met dit ras kan je moeiteloos lange afstanden wandelen, aangezien dit ras van nature uit niks anders gewend is.

3. Verzorging

Bij een Border Terriër is het wenselijk dat je de nodige aandacht en tijd aan zijn vacht besteed. De vacht is behoorlijk dicht en hard, waardoor één keer per week borstelen zeer zeker aan te raden is. Daarnaast kan je de terriër twee keer per jaar naar de trimsalon sturen. Door het haar te plukken, krijgt je hond weer een mooie, nieuwe vacht. Je moet er sowieso rekening mee houden dat dit ras twee keer per jaar in de rui gaat; je huis komt dan onder de haren te liggen.

Over het algemeen is deze terriërsoort tamelijk gezond te noemen. Desondanks moet je goed op enkele aandoeningen letten: Canine Epileptoid Cramping Syndrome en Shaking Puppy Syndrome komen regelmatig voor bij dit ras. Bij het eerst genoemde syndroom krijgt de hond een krampaanval die enigszins vergelijkbaar is met een epileptische aanval. Bij het laatst genoemde syndroom is er sprake van een ongecontroleerde spiertrilling. Voor beide syndromen is medicatie/behandeling mogelijk; bij enige twijfel over deze aandoeningen kun je daarom het beste naar de dierenarts gaan.

Doordat een Border Terriër van nature een jachthond is, is hij relatief “hard” opgegroeid. Je moet er dus rekening mee houden dat deze hond zijn pijn niet zo snel aan je zal tonen. Observeer je hond daarom goed en controleer hem regelmatig. Mocht hij iets onder de leden hebben, laat hij dit niet al te graag zien. Houd daar goed rekening mee en let dus goed op tijdens bijvoorbeeld het wandelen.

border terriër ligt met hoofd op het gras

4. Opvoeding

Een Border Terriër is behoorlijk speels en is graag de vriend van een ieder. Mede hierom is het van belang om hem op een consequente en duidelijke manier op te voeden. Het kost namelijk enige moeite om dit ras in het gareel te houden. Van nature kan dit ras ook behoorlijk eigenwijs zijn; ook dat kan je indammen door de hond op een consequente en duidelijke manier op te voeden. Je moet vanaf het eerste moment laten blijken dat jíj het baasje bent.

Door zijn verleden is een Border Terriër behoorlijk zelfstandig. Als je hem niet op een consequentie manier opvoedt, gaat deze zelfstandigheid de boventoon voeren. Hij doet dan waar hij zelf zin in heeft en luistert eigenlijk niet meer naar je commando’s. Voorkom dat door respect bij hem af te dwingen en duidelijke regels op te stellen. Al met al heeft dit ras behoefte aan consequentie, duidelijke regels en een leidend baasje.

Tijdens de opvoeding is het aan te raden om ook de nadruk te leggen op het wandelen. Als je jouw terriër voor de eerste keer los laat lopen, is de kans groot dat je hem binnen no-time kwijt bent. Dit komt door het jachtinstinct van dit ras; hij gaat er graag zelf op uit om te jagen. Zorg er dus voor dat je dit stapje voor stapje op weet te bouwen. Laat hem niet al te snel los lopen en beloon hem bij goed gedrag. Zorg dat jullie je beide aan de onderlinge afspraken houden en je geniet vervolgens van een speelse, vrolijke en loyale hond.

5. Beweging

Vanwege zijn ongekende uithoudingsvermogen is het voor een Border Terriër heerlijk om lange afstanden te wandelen. Trek er gerust dagelijks minimaal een uurtje op uit; daar maak je hem echt gelukkig mee. Behalve het wandelen vindt dit ras het ook heerlijk om te zwemmen, te speuren, spelletjes te spelen en om lekker door de vrije natuur te banjeren.

Een Border Terriër heeft over het algemeen behoorlijk veel beweging nodig. Deze beweging kan je echter ook binnenshuis aan hem gunnen; door zijn compacte formaat is het bijvoorbeeld prima mogelijk om in huis spelletjes te spelen. Let wel op dat je voor voldoende afwisseling zorgt. Als je continue hetzelfde met je terriër doet, gaat hij zich al snel vervelen. Op dat moment gaat zijn zelfstandige karakter de overhand nemen; voorkom dat door de beweging af te wisselen.

6. Geschiedenis

Jaren geleden vond de Border Terriër zijn oorsprong in het gebied tussen Schotland en Engeland. In dit gebied werd het ras gefokt en al snel gebruikt als jacht- en boerderijhond. Een kenmerkende eigenschap van dit gebied is dat het een nogal ruig en lastig begaanbaar gebied is. In dit gebied was het dus noodzakelijk dat een hond atletisch, snel, sterk en zelfstandig zou zijn. Precies die kenmerken komen bij de hedendaagse Border Terriërs nog steeds naar voren.

Op de boerderijen in dit gebied moest de terriër onder meer muizen en andere kleine dieren wegjagen. Door de adel binnen dit gebied werd de Border Terriër ook ingezet als maatje bij de plezierjacht. Dit betekende dat de terriër onder meer vossen, marters en dassen moest volgen. Vervolgens kon de adel makkelijk op deze dieren jagen. De Border Terriër werd al snel als een volledige jacht- en werkhond gefokt en opgevoed. Mede hierdoor is de terriër momenteel een zeer zelfstandige hond. Desondanks heeft de terriër zich perfect aan kunnen passen aan de familiaire omstandigheden. Zowel binnen- als buitenshuis is dit ras een allemansvriend. Met een juiste opvoeding kan je jarenlang genieten van het loyale, speelse en vrolijke karakter.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *