Norwich Terriër

Laatst bijgewerkt: 16 april 2022

Sommige (Europese) landen zijn van grote invloed geweest op de populatie van honden. Zo is het een feit dat vrij veel hondenrassen hun oorsprong in Groot-Brittannië vinden. Zoals de naam al doet vermoeden, geldt dat ook voor de Norwich Terriër. Deze terriërsoort vindt zijn oorsprong in het niet-stedelijk graafschap Norfolk te Engeland; in dit graafschap is de grootste plaats Norwich.

De Norwich Terriër vertoont opvallend veel gelijkenissen met de Norfolk Terriër. Deze twee rassen stammen ook van elkaar af en droegen tot aan 1963 overigens ook beide dezelfde benaming. Vanaf 1963 werd echter besloten om dit ras opnieuw in te delen; de honden met hangende oren werden Norfolk Terriër genoemd en de honden met staande oren bleven de benaming Norwich Terriër houden. Als je nu een Norwich Terriër op straat ziet lopen, kun je hem dus herkennen aan de omhoog staande oren.

Net als veel andere terriërsoorten is ook dit hondenras behoorlijk geliefd bij een breed publiek. In veel gezinnen vervult de Norwich Terriër de rol als gezelschapshond. Mocht je zelf ook voor dit ras hebben gekozen, dan ben je verzekerd van een lang en gelukkig leven. Gemiddeld wordt dit ras namelijk tussen de 12 en 14 jaar oud.

Samenvatting Norwich Terriër

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Norwich Terriër.

Karakter Intelligent, lief, loyaal, moedig, rustig, vrolijk en zachtaardig.
Levensverwachting 12 tot 14 jaar.
Schofthoogte Reu: 24,0 tot 27,0 cm.Teef: 24,0 tot 27,0 cm.
Gewicht Reu: 4,0 tot 6,0 kg.Teef: 4,0 tot 6,0 kg.
Vachtkleur Rood, strokleurig, grauw en zwart met (roest)bruin.
Vachtlengte Gemiddeld.
Activiteitsniveau Laag.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.
Rasgroep Terriërs.

1. Uiterlijke kenmerken

Zoals al eerder gesteld; een Norwich Terriër en een Norfolk Terriër lijken onwaarschijnlijk veel op elkaar. Het enige verschil zijn de oren; bij een Norwich Terriër staan de oren recht omhoog, terwijl de oren bij een Norfolk Terriër juist naar beneden hangen. Dit is dan ook direct het belangrijkste uiterlijke kenmerk waar je een Norwich Terriër aan kunt herkennen.

Een gemiddelde hond binnen dit ras weet een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van zo’n 24 á 25 centimeter te behalen. De echt grote honden binnen dit ras worden maximaal 26 á 27 centimeter; het is dus geen al te grote hond te noemen. Juist door deze compacte afmetingen, in combinatie met zijn relatief lage lichaamsgewicht, is dit een ideale gezelschapshond. Door zijn gewicht – zo’n 4 á 5 kilo – is het een hond die moeiteloos op jouw schoot kan kruipen en daar heerlijk kan liggen.

De kop van een Norwich Terriër is eigenlijk volledig in lijn met de rest van zijn lichaam; niet al te groot. Opvallend aan zijn kop zijn sowieso de oren, maar ook de ogen zijn het benoemen waard. De ogen zijn namelijk behoorlijk groot en lijken daardoor ietwat uit proportie te zijn. Dat wordt nog verder versterkt door de kleur van de ogen; de ogen zijn namelijk behoorlijk donker gekleurd. Mede door deze donkere kleur kan de Norwich Terriër een indringende blik hebben. In het volgende hoofdstuk lees je echter dat dit ras onwijs vriendelijk is.

Zijn lichaam is dus ook niet al te lang. Zijn rug is behoorlijk recht te noemen, zijn buiklijn hangt behoorlijk “diep” en zijn gehele lichaam wordt ondersteund door stevige poten. Deze poten zijn behoorlijk kort te noemen, maar bieden wel voldoende kracht. Aan het einde van zijn rug is een kleine staart te vinden. Deze staart wordt veelal omhoog gedragen en is veelal in dezelfde kleurtint als de rest van zijn vacht.

De vacht van een Norwich Terriër is ruwharig, is volledig recht en is behoorlijk hard. De bovenvacht ligt direct op de dichte ondervacht, waardoor de vacht her en der iets langer is. Dat is onder meer bij zijn hals en rondom zijn schouders het geval. Qua kleuren bestaan er meerdere variaties: rood, strokleurig, grauw of zwart met (roest)bruin. Het is mogelijk dat je een Norwich Terriër met witte aftekeningen ziet lopen, maar dat is volgens het fokreglement ongewenst.

2. Gedrag

In het (verre) verleden werd dit ras ingezet als een jachthond. Door zijn kleine lichaam, zijn behendige pootjes en zijn intelligentie was het een prima hond om te gebruiken tijdens de jacht. Tijden zijn echter veranderd, waardoor ook de functie van dit ras veranderd is. Hedendaags doet de Norwich Terriër dienst als een ware gezelschapshond en dat gaat hem behoorlijk goed af.

Een Norwich Terriër kent een zachtaardig, lief en rustig karakter. Je bouwt al snel een hechte band met hem op, waarbij hij veel respect voor jou opbouwt. Dat is ook terug te merken in zijn gedrag; hij is loyaal naar je toe, hij is super lief en hij vindt het heerlijk om veel met je te spelen. Ook met jonge kinderen kan hij goed omgaan; met hen vindt hij het ook leuk om allerlei spelletjes te spelen. Desalniettemin is het advies om een Norwich Terriër nooit alleen te laten met (jonge) kinderen.

In zijn dagelijkse gedrag valt ook zijn intelligentie op. Een Norwich Terriër is goed in het inschatten van risico’s, gebruikt zijn intelligentie graag en daagt jou op dat vlak ook maar al te graag uit. Zo vindt hij het heerlijk om behendigheids- en denkspelletjes met jou te spelen. Over de beweging van een Norwich Terriër valt het een en ander te vertellen; meer informatie daarover vind je onder het kopje “beweging” in dit artikel.

Hedendaags doet dit ras met name dienst als gezelschapshond. Zoals al eerder gesteld; dit gaat hem bijzonder goed af. Hoe dat komt? Onder meer door zijn vrolijke karakter, zijn loyale gedrag en zijn makkelijke omgang. Hij weet al snel wat het gewenste gedrag is en hij is al snel in staat om dat gewenste gedrag te vertonen. Ongewenst gedrag zie je niet al te snel bij dit ras terug, maar ligt uiteraard wel altijd op de loer. Het blijft immers een hond en het blijft immers een terriër.

Ook de termen onverschrokken en moedig zijn van toepassing op dit ras. Ondanks zijn relatief kleine lichaam laat hij zich eigenlijk door niets of niemand tegenhouden. Hij voelt zich een stuk groter dan dat hij in werkelijkheid is, waarbij hij dus ook graag moedig gedrag vertoont. Mocht jij onverhoopt in gevaar zijn, is de Norwich Terriër de eerste die jou komt helpen. Gezien zijn intelligentie en zijn onverschrokkenheid is hij in veel gevallen ook in staat om jou daadwerkelijk te helpen. Al met al een heerlijke hond waar je écht op kunt bouwen.

3. Verzorging

Als je een Norwich Terriër in huis hebt of in huis gaat halen, moet je rekening houden met de nodige verzorging. Zijn ietwat harde en ruwharige vacht heeft namelijk de nodige verzorging nodig. Het advies daarbij is om zeker twee keer per week zijn vacht goed door te borstelen. Gebruik daar alleen de beste hondenborstel voor en neem er echt even goed de tijd voor. Aangezien zijn onder- en bovenvacht nogal dicht tegen elkaar aan liggen, blijven veel haren los in zijn vacht hangen. Deze kan je middels een intensieve borstelbeurt uit zijn vacht verwijderen.

Daarnaast is het advies ook om hem twee keer per jaar te laten plukken bij een professionele trimsalon. Een professionele trimster is in staat om de vacht op de juiste manier “kort te wieken”, zodat zijn vacht weer snel op een gezonde en aangename manier aan kan groeien. Verder is het advies om de reguliere verzorging uit te voeren; poets zijn tanden regelmatig, knip zijn nagels regelmatig en maak zijn oren en ogen regelmatig goed schoon.

Over het algemeen is een Norwich Terriër een behoorlijk gezonde hond. Dat is ook terug te zien in de gemiddelde leeftijd; 12 tot 14 jaar oud. Wel moet je rekening houden met problemen aan zijn ogen. Mede daarom is het advies om bij oudere Norwich Terriërs een ECVO-oogonderzoek uit te laten voeren. Tijdens een dergelijk onderzoek wordt naar de staat van de ogen gekeken en worden eventuele aandoeningen direct geconstateerd. Verder is het dus een tamelijk gezond ras.

norwich terriër zit op straat

4. Opvoeding

Is het opvoeden van een Norwich Terriër lastig te noemen? Nee, dat is zeker niet het geval. Eigenlijk is het belangrijkste tijdens deze opvoeding dat je heel veel tijd en aandacht aan hem besteedt. Daarmee weet je niet alleen een hechte band met hem op te bouwen, maar hij is ook dol op die aandacht. Mede daardoor gaat hij al snel voor jou door het vuur en weten jullie dus snel een gelukkige band op te bouwen.

Tijdens de opvoeding moet je wel rekening houden met zijn intelligentie. Deze intelligentie kan soms omslaan in ietwat koppig gedrag; hij denkt namelijk dat hij alles volledig alleen aan kan. Het advies is dan ook om duidelijke regels op te stellen, deze regels strikt na te leven en goed gedrag te belonen. Vertoont hij tijdens bijvoorbeeld een training ongewenst gedrag? Dan kan je hem het beste gaan negeren.

Aangezien een Norwich Terriër een zachtaardig en lief karakter heeft, heeft het absoluut géén zin om met de harde hand te gaan regeren. Wilde armbewegingen en stemverheffingen zorgen alleen maar voor onrust, onzekerheid en mogelijk ook agressiviteit bij hem. Benader hem daarom altijd positief, geef hem tijdens de opvoeding veel aandacht en beloon het gewenste gedrag.

Verder moet je tijdens de opvoeding goed rekening houden met zijn drang naar graven. Hij is het liefste de halve dag bezig met graven, maar daar zit jij hoogstwaarschijnlijk niet op te wachten. Probeer dit dus op jonge leeftijd al af te leren, evenals het blaffen. Ook het blaffen is een gekend “probleem” van een Norwich Terriër; besteed ook daar dus veel tijd aan tijdens de opvoeding.

Tot slot is het advies om met een Norwich Terriër een puppycursus te volgen. Tijdens deze cursus bouwen jullie niet alleen een band op, maar komt hij ook in contact met andere honden. Dat is alleen maar bevorderlijk voor zijn socialisatie en zijn gedrag – ook op latere leeftijd – ten opzichte van andere honden.

5. Beweging

Zodra je een Norwich Terriër in huis haalt, moet je rekening houden met de nodige beweging. Het is geen ras dat het specifiek leuk vindt om uren achter elkaar te wandelen, maar het is wel een ras dat het heerlijk vindt om veel te bewegen. Het spelen van spelletjes, lekker met jou stoeien of heerlijk rondstruinen in de tuin; het zijn stuk voor stuk activiteiten waar je een Norwich Terriër voor wakker kunt maken.

Het advies is ook om regelmatig met hem te wandelen. Zorg daarbij voor de nodige diversiteit en wissel deze wandelingen ook af met inspannende activiteiten, zoals bijvoorbeeld een leuk spel. Door hem van voldoende beweging te voorzien, is hij in staat om al zijn energie kwijt te raken. Daardoor geniet je binnenshuis van een nóg lievere en rustigere hond. Woon je in een appartement of in een flat? Ook dan is het mogelijk om een Norwich Terriër als hond te nemen, zolang je hem dagelijks maar meerdere keren uit laat.

6. Geschiedenis

Voor de oorsprong van de Norwich Terriër moeten we terug naar twee gebieden in Engeland; het graafschap Norfolk en de stad Cambridge. In die stad werd dit ras namelijk behoorlijk populair, omdat veel studenten dol waren op dit ras. De gezelligheid, de vrolijkheid en de leuke uitstraling van dit ras zorgden ervoor dat veel studenten dankzij dit ras aan de nodige ontspanning wisten te komen.

Hoe dit ras exact tot stand gekomen is, is niet bekend. Volgens verhalen zijn meerdere terriërsoorten, waaronder de Yorkshire Terriër en de Ierse Terriër, met elkaar gekruist, waarna uiteindelijk de Norwich Terriër tot stand is gekomen.

Tijdens de twee wereldoorlogen in de vorige eeuw had dit ras het behoorlijk zwaar. De populatie daalde al snel, maar wist uiteindelijk toch in stand te blijven. In 1963 werd uiteindelijk besloten om een duidelijke splitsing te maken tussen de honden met staande oren en met hangende oren. De honden met de staande oren bleven de naam Norwich Terriër houden. Dit ras is tegenwoordig vrij populair te noemen en is eigenlijk de ideale gezelschapshond.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

2 reacties op “Norwich Terriër

    • Admin zegt:

      Beste Ton Nowaczijk,

      Alvast heel veel plezier toegewenst met je Norwich Terriër!

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *