Yorkshire Terriër

Laatst bijgewerkt: 15 juni 2022

Intelligent, weldenkend, vrolijk, speels en altijd opgewekt. Met die termen kunnen we het karakter van een Yorkshire Terriër het beste samenvatten. Dit hondenras is al sinds de tweede helft van de negentiende eeuw populair. Sindsdien heeft dit ras ook de oversteek naar ons land gemaakt, waardoor óók wij van deze onwijs leuke honden kunnen en mogen genieten.

De gemiddelde leeftijd van een dergelijk hond ligt tussen de 12 en 16 jaar; op het hoogtepunt kan de schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van deze terriër maximaal 25 centimeter zijn. De Yorkshire Terriër staat bekend als een gezelschapshond, maar werd vroeger als rattenvanger en jachthond gebruikt. Hedendaags vormen deze terriërs een aanwinst voor elk huishouden; door het opgewekte en vrolijke karakter geeft dit hondenras jou elke dag een plezierig gevoel.

Samenvatting Yorkshire Terriër

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Yorkshire Terriër.

Karakter Aanhankelijk, intelligent, lief, loyaal, opgewekt en speels.
Levensverwachting 12 tot 16 jaar.
Schofthoogte Reu: 20,0 tot 25,0 cm.Teef: 20,0 tot 25,0 cm.
Gewicht Reu: 2,4 tot 3,2 kg.Teef: 2,4 tot 3,2 kg.
Vachtkleur Bovenlichaam staalblauw/grijzig en onderlichaam bruin/goudkleurig.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Veel.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.
Rasgroep Terriërs.

1. Uiterlijke kenmerken

Een Yorkshire Terriër kan het beste getypeerd worden als een opgewekt hondje. Dat heeft onder andere met de lichaamstaal van dit hondenras te maken. Een dergelijke hond loopt graag met zijn kop rechtop, loopt graag fier rond en heeft een klein doch vrolijk hoofdje. Bij het hoofd van deze terriërsoort vallen met name de ogen op; deze zijn donker, maar stralen toch veel leven en plezier uit. Ook de oortjes van deze hond zijn opvallend te noemen; ze staan rechtop, zijn relatief klein en hebben een V-vorm.

Bij het lichaam van dit ras zien we een kleine welving in de ribben terugkomen. De achterhand?De achterpoten en aangrenzende lichaamsdelen van de hond.X en de rug zijn daarentegen wel recht, waarbij de staart een fraaie, donkere kleur heeft. De staart werd vroeger ingekort, maar dat is nu (gelukkig) niet meer toegestaan. De staart van een York Terriër staat recht en komt boven de ruglijn uit.

Veel terriërs hebben een vacht die tamelijk zacht aanvoelt; dat is ook bij dit ras het geval. Een York Terriër heeft een vacht die er steil uit ziet, maar onwijs zacht aanvoelt. Mede hierdoor is het heerlijk om te knuffelen met je terriër. In vergelijking met andere terriërs is bij dit ras de baard beter zichtbaar; de baard is namelijk een stukje langer en heeft een fraaie, gouden kleur. De rest van het kopje heeft een iets bruinere kleur; deze tint is in de gehele vacht van het onderlichaam zichtbaar. Het bovenlichaam heeft daarentegen een donkerblauwe/grijzige/donkere kleurtint; deze kleur loopt over het algemeen vanaf de nek tot aan de staart.

2. Gedrag

In de negentiende eeuw werd de Yorkshire Terriër veelvuldig als jachthond of rattenvanger gebruikt. Al snel groeide de York Terriër uit tot een ware familiehond. Dat is hedendaags ook terug te zien in het gedrag. Hij is aanhankelijk, hij is graag loyaal naar zijn baas toe en hij maakt graag onderdeel uit van het gezin. Daarnaast kan een Yorkshire Terriër ook nog goed omgaan met andere diersoorten en is hij behoorlijk intelligent.

Dankzij het intelligente karakter denkt een Yorkshire Terriër dat hij de hele wereld aan kan. Wat dat betreft moet je hem dus soms afremmen. Dat is met name het geval als hij andere honden tegenkomt. Op dat moment wil hij zichzelf wel eens overschatten, waardoor hij “stoer” kan gaan doen. Het advies is dan ook om je hond consequent op te voeden, zodat je dit gedrag in toom kan houden.

Binnenshuis is hij onwijs lief en kan hij met alle gezinsleden goed optrekken. Volgens oude verhalen is het zelfs zo dat hij liever met mensen omgaat dan met andere honden. Behandel je terriër altijd met voldoende aandacht en liefde, zodat je van de positieve karaktereigenschappen optimaal kunt genieten. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor jouw kinderen. Dit ras staat bekend vanwege de liefdevolle omgang met kinderen. Laat je kind echter nooit alleen met een terriër, want je hond laat niet met zich sollen. Houd daarom altijd toezicht en laat jouw kind(eren) en jouw terriër uitgroeien tot de beste maatjes.

Om optimaal van het gedrag te kunnen genieten, is een consequente opvoeding van groot belang. Daarover later meer in dit artikel.

3. Verzorging

Net zoals andere terriërs heeft ook een Yorkshire Terriër behoefte aan de nodige verzorging. Dat is met name het geval bij de vacht van deze terriër. De vacht is lang doch zijdezacht; om van een zijdezachte vacht te kunnen genieten, is dagelijkse verzorging van deze vacht aan te raden. Controleer de vacht dagelijks op klitten en viezigheden en borstel de vacht ongeveer twee keer per week goed door. Aan het begin vind je terriër dit mogelijk vervelend, maar hij went hier snel aan.

Ook is het aan te raden om je terriër enkele keren per jaar naar de trimsalon te laten gaan. Een knipbeurt laat je Yorkshire Terriër niet alleen stralen, maar zorgt er ook voor dat je de vacht weer makkelijk(er) kunt onderhouden.

Bij de verzorging van een Yorkshire Terriër is het ook van belang om scherp te zijn op gewrichts- en gebitsproblemen. Van nature kan het gebit van een terriër problemen krijgen, aangezien de kaak nogal smal is. Laat daarom het gebit regelmatig na kijken en kies eventueel voor geschikte voeding. Dit geldt ook voor de gewrichten van een York Terriër: problemen aan de knieschijf en heup komen relatief veel voor bij dit ras. Loopt je hondje mank? Breng dan spoedig een bezoek aan de dierenarts en laat daarbij op onder meer Patellaluxatie (losse knieschijven) en de ziekte van Legg-Calvé-Perthes (heupbotontsteking) controleren.

Tot slot vragen de ogen van dit ras ook nog enige verzorging. Een terriër kan met grauw staar of distichiasis te maken krijgen. In het laatste geval heeft de terriër last van wimpers die het hoornvlies irriteren; dit zijn altijd de onderste wimpers van de ogen.

yorkshire terriër zit rechtop in het gras

4. Opvoeding

Eerder in dit artikel gaven we al aan dat een consequente opvoeding onwijs belangrijk is. Door je terriër consequent op te voeden, maak je van hem echt een familiehond. Een hond die loyaal is, een hond die intelligent is en een hond die altijd opgewekt is. Met een consequente en relatief strenge opvoeding kan je dat allemaal voor elkaar krijgen.

Genoeg is genoeg. Dat is iets dat je zeker over moet zien te brengen op je terriër. Dit ras heeft er een handje van om overal bij te zijn en altijd vooraan te staan. Deze karaktereigenschap kan leiden tot dominant en eigenwijs gedrag; dim dat in door te laten zien dat jíj de baas bent. Dat doe je bij een York Terriër niet door te schreeuwen of door hem fysiek aan te pakken. Nee, bouw een liefdevolle band met hem op en dwing zodoende zijn respect en volgzaamheid af.

Laat daarnaast je pup wennen aan nieuwe situaties. Door je pup aan veel nieuwe mensen, situaties en plekken te laten wennen, zorg je ervoor dat de pup zijn prikkels beter kan verwerken. Daar heb je in de loop der jaren alleen maar profijt van, aangezien je terriër daardoor niet op alle (kleine) prikkels gaat reageren. Zoals gezegd staat een York Terriër graag vooraan en reageert hij daar graag op. Door hem vroegtijdig aan veel prikkels te laten wennen, kan je hem redelijk koest houden.

Bij de opvoeding van een Yorkshire Terriër kan een puppycursus absoluut meerwaarde hebben. Dankzij deze cursus krijgt de terriër veel contact met andere honden, waardoor hij op die manier ook de prikkels beter kan gaan verwerken. Door het volgen van een puppycursus en door een consequente opvoeding erop na te houden, kan je jarenlang genieten van een lieve en loyale hond. Het is niet voor niets dat een Yorkshire Terriër te boek staat als een allemansvriend.

5. Beweging

Een Yorkshire Terriër houdt van persoonlijke aandacht. Laat hem daarom niet uren alleen in de tuin, maar loop samen met hem een lekker stukje. Wandelen, spelen en ravotten in de vrije natuur; daar houden deze terriërs absoluut van. Maar, hij vindt het nóg leuker als je dit samen met hem doet. Een uitje met het hele gezin is voor dit hondenras dan ook de kers op de taart; dat vindt hij echt heerlijk. Neem hem echt op in het gezin, speel regelmatig met hem en trek er samen op uit. Die aandacht heeft je terriër nodig en maakt hem erg gelukkig.

6. Geschiedenis

Voor de geschiedenis van de Yorkshire Terriër moeten we terug naar de tweede helft van de negentiende eeuw. In die periode trokken veel boeren vanuit Schotland naar de graafschappen Lancashire en Yorkshire toe; deze graafschappen bevonden zich in het huidige Engeland. Bij deze verhuizing namen veel Schotse boeren hun honden mee; deze Schotse Terriërs werden al snel gekruist met de Engelse types. Het is echter niet 100% zeker dat de Yorkshire Terriër het gevolg is van een dergelijke kruising. Verschillende verhalen laten namelijk zien dat dit hondenras ook bloed van de Maltezer, de Clydesdale terriër en de Cairn terriër heeft. De exacte geschiedenis van dit ras is dus enigszins een raadsel.

Wat we wel weten, is dat dit ras in eerste instantie werd gebruikt voor de rattenjacht. Al snel werd het ras ook gebruikt tijdens de jacht, maar dit veranderde net zo snel weer. Men zag namelijk in dat een Yorkshire Terriër een perfect gezelschapshondje is. Een hondje dat je makkelijk op schoot neemt en een hondje dat je perfect in een gezin op kunt nemen. Een pittig karakter en tegelijkertijd een ideale huisvriend; dat is deze terriër in een notendop omschreven.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

1 reactie op “Yorkshire Terriër

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *