Welsh Terriër

Laatst bijgewerkt: 19 juli 2022

Meerdere hondenrassen vinden hun oorsprong in het huidige Verenigd Koninkrijk. Onder meer uit Schotland stammen veel hondenrassen af, waaronder de Highland Terriërs. Ook uit Wales komen verschillende hondenrassen, waar de Welsh Terriër toch wel de meest bekende variant van is. Dit onwijs leuke hondenras heeft een Keltische achtergrond, heeft een zeer guitige kop en een tamelijk bijzondere bouw.

Als je een Welsh Terriër op straat rond ziet lopen, verbaas je je ongetwijfeld over zijn achterpoten. Zijn achterpoten hebben een namelijk bijzondere hoek, waardoor zijn hele bouw buiten proporties lijkt. Overigens zijn niet alleen zijn achterpoten bijzonder, maar ook bijvoorbeeld zijn kop en zijn vacht. Al met al is de Welsh Terriër een hondenras waar we het nodige over kunnen vertellen. Dat gaan we dan ook doen in dit artikel. Mocht jouw keuze uiteindelijk op een Welsh Terriër uitvallen, geniet je in ieder geval van een tamelijk gezonde hond. Een gemiddelde Welsh Terriër wordt immers 12 tot 14 jaar oud.

Samenvatting Welsh Terriër

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Welsh Terriër.

Karakter Aanhankelijk, dominant, koppig, leergierig, nieuwsgierig en waakzaam.
Levensverwachting 12 tot 14 jaar.
Schofthoogte Reu: 40,0 cm.Teef: 40,0 cm.
Gewicht Reu: 9,0 tot 10,0 kg.Teef: 9,0 tot 10,0 kg.
Vachtkleur Zwart met lichtbruine/roodbruine aftekeningen en zwartgrijs met roodbruin.
Vachtlengte Gemiddeld.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.
Rasgroep Terriërs.

1. Uiterlijke kenmerken

Het is een op zichzelf staand feit dat een Welsh Terriër de nodige uiterlijke kenmerken heeft. Dankzij deze kenmerken weet dit ras zich te onderscheiden ten opzichte van andere hondenrassen én van de andere soorten terriërs. Enkele van de meest bijzondere uiterlijke kenmerken hebben we reeds hierboven genoemd; zijn vacht, zijn kop en zijn achterpoten.

Laten we maar beginnen met het bespreken van zijn vacht. Dit ras heeft een stugge, harde en overvloedige vacht. De vacht ziet er her en der krullend uit en kent vaak verschillende kleuren. Over het algemeen hebben de meest Welsh Terriërs een zwarte vacht die gecombineerd wordt met lichtbruine aftekeningen. Bij sommige honden zijn deze aftekeningen echter niet lichtbruin, maar meer in de richting van roodbruin. Ook bestaat er nog een combinatie van zwartgrijs met roodbruin, waarbij er géén zwarte aftekeningen op de voeten aanwezig zijn.

Qua afmetingen is hij niet al te groot, maar ook weer niet al te klein. De maximale schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X bedraagt zo’n 40 centimeter, terwijl hij gemiddeld 9 á 10 kilo weegt. Dit relatief lage gewicht is te danken aan zijn slanke bouw in combinatie met de nodige spieren. Onder meer bij zijn poten en bij zijn achterhand?De achterpoten en aangrenzende lichaamsdelen van de hond.X zijn deze spieren duidelijk zichtbaar. Eerder gaven we al aan dat de poten van een Welsh Terriër ietwat vreemd staan; dat is met name het geval bij de achterpoten. Deze hebben een bijzondere hoek; ze staan meer naar achter dan dat ze rechtovereind staan, zoals eigenlijk gebruikelijk is bij een hond. Dankzij deze achterpoten heeft een Welsh Terriër in ieder geval een unieke uitstraling.

De kop van een Welsh Terriër heeft een lange voorsnuit, is relatief smal en is daarentegen wel behoorlijk lang. Zijn ogen zijn klein, hebben een ovaalachtige vorm en brengen een levendige uitdrukking met zich mee. Dat is onder meer te danken aan de donkere kleur van de ogen. Ook zijn oren zijn relatief klein; zijn oren hebben een V-vorm en worden dubbelgevouwen naar voren gedragen.

Zijn ietwat lange kop loopt over in een hals met een middelmatige lengte. Door een lichte welving loopt deze hals op een zeer fraaie en sierlijke manier over in zijn schouders. Vervolgens is er een relatief korte rug te vinden; deze rug staat qua lengte eigenlijk niet in verhouding met de lengte van zijn poten. Aan het einde van de rug is een hoog aangezette staart te vinden. Een staart die bij voorkeur recht omhoog gedragen wordt, maar een niet al te actieve houding heeft.

2. Gedrag

Niet alleen op het gebied van uiterlijke kenmerken is de Welsh Terriër een bijzondere hond, maar ook op het gebied van gedrag. Hij heeft enkele unieke gedragskenmerken, waardoor hij in sommige gevallen moeilijk te behandelen is. Dit heeft met name met zijn koppigheid te maken, maar ook met zijn drang om dominant gedrag te vertonen. Middels een goede opvoeding kan je dit echter relatief makkelijk de kop indrukken.

De Welsh Terriër is naar zijn eigen baasjes toe enigszins aanhankelijk. Hij vindt het heerlijk om tijd met jou door te brengen, maar hij vindt het ook niet erg om even alleen thuis te zijn. Op dat moment gaat hij lekker in zijn hondenmand liggen en valt hij al snel in een diepe slaap. In vergelijking met sommige andere hondenrassen gaat het alleen thuis blijven relatief goed af voor een Welsh Terriër.

Naar andere mensen toe is een Welsh Terriër zeker niet toegankelijk. Hij is behoorlijk wantrouwig en wil absoluut niet met iedereen vrienden worden. Nee, hij is behoorlijk waakzaam en vult dat op zijn eigen unieke manier in. Naar andere toe is hij dus niet altijd even vriendelijk, maar het is ook weer geen agressieve hond. Toch wil hij soms graag even laten zien dat hij er is.

Binnenshuis kan zijn dominante en koppige gedrag soms de overhand krijgen. Door een goede opvoeding kun je dit voorkomen, maar je moet wel altijd met zijn nieuwsgierigheid om kunnen gaan. Hij wil altijd overal bij zijn, hij steekt graag zijn neus in dingen en hij is eigenlijk continue op onderzoek uit. Dit nieuwsgierige gedrag is te danken aan zijn voorouders, waarover later meer.

Opvallend is verder dat dit ras behoorlijk leergierig is. Hij vindt het leuk om nieuwe dingen te leren, om nieuwe commando’s te leren en om spelenderwijs met jou aan de slag te gaan. Tijdens het spelen of tijdens het trainen blijft hij wel continue waakzaam en alert. Hij heeft hierdoor gevaar snel in de gaten en weet hier perfect naar te handelen. Mocht het nodig zijn, weet hij dit gevaar prima te omzeilen; hier gebruikt hij zijn intelligentie voor in combinatie met de nodige dosis aan moed.

Op straat is het een relatief evenwichtige hond. Hij raakt niet snel onder de indruk van andere honden, maar wil soms wel even laten zien dat hij er ook toe doet. Mede hierom is het aan te raden om hem op vroege leeftijd mee te nemen naar een puppycursus; daar komt hij al snel in aanraking met andere honden. Daarnaast kan je op deze puppycursus ook direct een band met hem opbouwen en hem de eerste regels en commando’s aanleren. Gezien zijn leergierigheid kun je prima daarna nog meerdere cursussen gaan volgen.

3. Verzorging

Eén van de meest typische uiterlijke kenmerken van een Welsh Terriër is zonder twijfel zijn ruwharige vacht. Deze vacht brengt niet alleen een bijzondere uitstraling met zich mee, maar vraagt ook om de nodige verzorging. Het advies is om zijn vacht regelmatig goed door te borstelen. Daarmee blijft zijn vacht in goede conditie en weet je ook het vuil uit zijn vacht op de juiste manier te verwijderen. Gezien de ruwharigheid van zijn vacht is dat immers een prima plek voor bacteriën en vuil om zich te nestelen; door hem regelmatig te borstelen voorkom je dat dit voor bijvoorbeeld irritaties of infecties gaat zorgen.

Gezien zijn ruwharigheid is het ook aan te raden om hem regelmatig naar de trimsalon te brengen. Een professionele trimsalon kan zijn vacht op de juiste manier plukken, waardoor de vacht er fraai uit blijft zien. Bovendien blijft zijn vacht voor hem zelf ook hierdoor comfortabel. Zorg er daarnaast voor dat je zijn oren regelmatig schoonmaakt, dat je zijn gebit regelmatig poetst en dat je zijn nagels netjes bijknipt.

Over het algemeen is een Welsh Terriër een zeer gezond hondenras. De Nederlandse Welsh Terriër Club heeft enige tijd geleden een fokreglement opgesteld. In dit reglement staat eigenlijk uitgebreid beschreven hoe dit ras gefokt moet worden en met welke gezondheidsproblemen men rekening moet houden. Hieruit blijkt echter dat dit ras nagenoeg geen veelvoorkomende gezondheidsproblemen of erfelijke aandoeningen kent. Dat is een geruststellende gedachte, niet waar?

welsh terriër loopt door het water

4. Opvoeding

Tijdens het opvoeden van een Welsh Terriër moet je continue rekening houden met zijn koppigheid en zijn dominante gedrag. Eigenlijk moet je dit vanaf de eerste dag al naar de achtergrond proberen te drukken. Hoe je dat kunt doen? Door duidelijke regels op te stellen, consequent te handelen en hem ook veel liefdevolle aandacht te geven. Hij is naar zijn baasjes toe namelijk best aanhankelijk, waardoor je al snel een hechte band met hem op kunt bouwen. Daar hebben jullie beide op de lange termijn alleen maar profijt van.

Daarnaast kun je tijdens de opvoeding perfect gebruik maken van zijn leergierigheid. Hij vindt het onwijs leuk om nieuwe dingen te leren en dus ook om cursussen te volgen. Je kunt hierbij het beste starten met een puppycursus, waarna je vervolgens ook nog gehoorzaamheidscursussen kunt gaan volgen. Tijdens de puppycursus werk je bovendien direct aan de gewenste socialisatie. Voor een Welsh Terriër is het onwijs belangrijk dat hij op jonge leeftijd in aanraking komt met andere honden. Door een puppycursus te volgen, zet je de eerste stappen naar het gewenste gedrag ten opzichte van andere honden.

Tijdens de opvoeding is het aan te raden om hem continue op een positieve manier te behandelen. Beloon goed gedrag en negeer hem bij ongewenst gedrag. Het heeft bij een Welsh Terriër absoluut géén zin om agressief of negatief gedrag te gaan vertonen. Hij kan daardoor alleen maar agressief, onzeker of onrustig worden. Aangezien het een behoorlijk lieve hond is, wil hij graag ook met een zachte hand opgevoed worden. Geef hem dus constant positieve en liefdevolle aandacht; daar bouw je bovendien snel een band met hem mee op.

5. Beweging

In het verleden waren de voorouders van een Welsh Terriër de gehele dag in beweging. Mede hierdoor heeft dit ras hedendaags ook behoefte aan veel beweging. Het advies is daarom om lekker lange stukken met hem te gaan wandelen, samen te joggen of hem naast jouw fiets mee te laten rennen. Hij vindt het heerlijk om te bewegen én om samen met jou activiteiten uit te voeren.

Tijdens zijn beweging kan je ook prima gebruik maken van zijn leergierigheid. Je kunt hem spelenderwijs bijvoorbeeld nieuwe commando’s of spelletjes aanleren. Het is echter wel van belang om op te passen als de temperatuur nogal hoog is. Een Welsh Terriër kan – door zijn vacht – niet altijd even goed tegen de hitte. Maak op warme dagen dus geen lange wandelingen.

Op de koele dagen kan je echter urenlang met hem wandelen. Hij vindt het heerlijk om lange stukken te wandelen; tijdens deze wandelingen doet hij graag een beroep op zijn uithoudingsvermogen. Je komt er al snel achter dat hij over onwijs veel uithoudingsvermogen beschikt; ook dat heeft hij te danken aan zijn voorouders.

6. Geschiedenis

Over de exacte geschiedenis van de Welsh Terriër kunnen we weinig met zekerheid stellen. Het enige dat we wel zeker weten, is dat dit ras afkomstig is uit Wales. Op welke manier dit ras tot stand gekomen is, is echter tot op heden nooit bekend geworden. In Wales gebruikte men dit ras vroeger om te jagen op verschillende kleine dieren. Met name in het noorden van Wales was dit ras bijzonder populair, aangezien in dat gebied veel heuvels en bergen te vinden waren. Met zijn uithoudingsvermogen, slanke lichaam en wendbaarheid was het voor dat gebied een ideale jachthond.

Men verwacht dat de Old English Black and Tan Terriër één van de voorouders van dit ras is, maar dat is dus niet met zekerheid vast te stellen. Overigens wordt dit ras pas vanaf 1900 officieel als Welsh Terriër aangeduid. Tot aan ongeveer 1900 werd dit ras ook wel met andere benamingen aangeduid, maar dat behoort dus tot het verleden.

Mocht je een Welsh Terriër hebben, geniet je van een heerlijke, actieve en vriendelijke hond. Daarbij is het ook goed om te weten dat honden van dit ras behoorlijk oud kunnen worden; een Welsh Terriër die 16, 17 of 18 jaar oud wordt, is geen uitzondering.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *