Ierse Terriër

Laatst bijgewerkt: 17 juni 2022

De terriër is wellicht de hond waar de meeste varianten van bestaan. De Tibetaanse Terriër, de Border Terriër, de Yorkshire Terriër en de Ierse Terriër zijn daar enkele voorbeelden van. Deze honden vertonen veel gelijkenissen, maar verschillen ook op significante punten van elkaar. De Ierse Terriër is één van de oudste Terriër rassen en is tegenwoordig behoorlijk populair.

Zoals de naam al doet vermoeden, is de oorsprong van dit hondenras te vinden in Ierland. In dit land werden de Ierse Terriërs vroeger als herder gebruikt, maar deze honden golden ook als de beste vrienden van de Ierse boeren. Onder meer zijn sierlijke uitstraling, zijn moed, zijn zelfstandigheid en zijn werkethiek spraken én spreken tot de verbeelding. Een Ierse Terriër wordt tegenwoordig behoorlijk oud. Als je deze hond in je huis rond hebt lopen, kan je hier 13 tot 15 jaar ultiem van genieten.

Samenvatting Ierse Terriër

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Ierse Terriër.

Karakter Actief, leergierig, levendig en lief.
Levensverwachting 13 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 46,0 tot 50,0 cm.Teef: 46,0 tot 50,0 cm.
Gewicht Reu: 14,0 kg.Teef: 14,0 kg.
Vachtkleur Rood, tarwekleurig-rood of geel-rood.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.
Rasgroep Terriërs.

1. Uiterlijke kenmerken

Een sierlijk lichaam, een ietwat wilde vacht en een opvallende vorm van de kop. Dat zijn in de basis de meest opvallende uiterlijke kenmerken van de Ierse Terriër. Tevens valt op dat deze honden behoorlijk groot kunnen worden; een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van 50 centimeter worden door sommige van deze honden bereikt. Opvallend daarbij is echter het relatief lage gewicht; de meeste Ierse Terriërs wegen ongeveer 14 kilo.

De Ierse Terriër heeft een gestrekt hoofd met V-vormige oren. Het gestrekte hoofd wordt extra geaccentueerd door een ietwat wilde beharing in zijn kop. Door deze wilde beharing én zijn gestrekte kop heeft hij wel een hele guitige kop. De ogen zijn relatief groot en hebben een donkere kleur. Deze ogen hebben een nogal pientere en doortastende blik; ze zijn daarom het beste te omschrijven als “zeer levend”. De V-vormige oren worden bij voorkeur hangend gedragen; bij inspanning kunnen de oren behoorlijk op het hoofd “kletteren”.

De bijzondere kop loopt over in een behoorlijk lange hals. Door deze lange hals torent de kop van de Ierse Terriër boven zijn lichaam uit. Deze hals loopt uiteindelijk over in een rug met een lichte welving. Deze rug is tamelijk lang, maar is wel behoorlijk slank. Mede door deze slanke rug blijft het lichaamsgewicht van een Ierse Terriër behoorlijk laag. Aan het einde van de rug is een hoog aangezette én korte staart te vinden. Deze staart is relatief wild behaard en wordt nagenoeg altijd omhoog gedragen.

De poten van een Ierse Terriër zijn behoorlijk krachtig. In vergelijking met de lengte van het lichaam zijn deze poten behoorlijk hoog. Dankzij deze poten, en zijn volledige bouw, is de hond behoorlijk atletisch; dat was vroeger ook nodig aangezien hij door Ierse boeren voor verschillende doeleinden gebruikt werd.

De vacht van een Ierse Terriër is behoorlijk wild te noemen. De vacht is ruwharig en daardoor is de hond prima bestand tegen regen en kou. Qua kleuren bestaan er eigenlijk maar drie varianten: volledig rood, tarwekleurig met rood en geel met rood. Bij enkele Ierse Terriërs is een witte aftekening zichtbaar op de borst; dat wordt geaccepteerd.

2. Gedrag

Het is niet voor niets dat de Ierse boeren vroeger dol waren op deze honden. De Ierse Terriër is onwijs atletisch, heeft een ongekend uithoudingsvermogen en is zeer leergierig. Bovendien luistert hij goed en kan hij voor verschillende taken ingezet worden. Dat waren echter niet de enige redenen waarom deze hond zo populair was én is.

De Ierse Terriër is namelijk een allemansvriend. Hij doet kinderen geen kwaad, hij kan prima opschieten met andere huisdieren en hij stelt zijn familie altijd centraal. Hij vindt het heerlijk om veel aandacht te krijgen en om veel aandacht te geven aan zijn baasjes.

Tegelijkertijd moet je wel opletten met zijn roekeloze gedrag. Hij schat namelijk niet altijd even goed in wat hij zoal teweeg brengt met bepaalde bewegingen of bepaald gedrag. Mede daarom is het prettig als hij voldoende ruimte in huis en tuin heeft om zich te kunnen bewegen. Het is absoluut niet verstandig om je hond alleen te laten met een (klein) kind. Hij is onwijs lief, maar door zijn onstuimigheid en roekeloosheid zit een ongeluk in een klein hoekje.

Binnenshuis is het een super lieve hond, maar dat verdwijnt als sneeuw voor de zon als hij buitenshuis andere honden tegen komt. Hij kan simpelweg niet met de aanwezigheid van andere honden omgaan. Als een Ierse Terriër een andere hond op straat tegenkomt, kan dit uitmonden in een agressieve situatie. Het advies is daarom om tijdens de opvoeding onwijs veel aandacht aan socialisatie én aan het uitlaten te besteden. Jij moet immers de baas zijn over hem en bepalen waar jullie naar toe wandelen; ook moet je het trekken aan de riem zo snel mogelijk afleren.

Opvallend is verder dat een Ierse Terriër gek op autorijden is. Je kunt moeiteloos met hem in de auto stappen en naar zijn thuisland toe rijden. Hij vindt niet alleen autorijden leuk, maar ook andere dingen die hij met jou kan doen. Hij is onwijs dol op zijn baasjes en wil dat ook graag laten blijken. Binnenshuis is het al met al een super lieve en loyale hond. Wel moet je altijd rekening houden met zijn onstuimigheid, zijn roekeloosheid en ook met zijn impulsiviteit. Hij is, zoals gezegd, niet altijd in staat om de gevolgen van zijn acties goed in te schatten.

3. Verzorging

Op sommige lichaamsdelen heeft de Ierse Terriër behoorlijk veel haar. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de sik, bij de staart en kan ook het geval zijn rondom de poten. Juist die lichaamsdelen moeten goed schoongehouden worden, aangezien dat een ideale plek voor vuil is om zich te gaan nestelen. Tevens is het advies om de vacht van de Ierse Terriër regelmatig goed door te borstelen. Dit kan je zeker enkele keren per week doen; daarmee hou je de vacht in goede conditie en mooi glanzend.

Over het algemeen is dit ras behoorlijk gezond, maar toch zijn er enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen. Onder meer hyperkeratose komt regelmatig voor. Dit is een aandoening waarbij de voetzolen verhard en gebarsten zijn; dit kan tot pijn leiden bij je trouwe viervoeter. Observeer daarom goed het loopje van je Ierse Terriër. Vertrouw je het niet helemaal? Dan kan je het beste contact opnemen met de dierenarts.

ierse terrier ligt in het gras

Ook komt het bij relatief veel honden voor dat er infecties in of aan de oren optreden. Dit kan je relatief simpel voorkomen; maak de oren regelmatig goed schoon. Hier kan je bijvoorbeeld een nat washandje voor gebruiken. Poets daarnaast regelmatig de tanden van de Ierse Terriër met een speciale hondentandenborstel.

Met dank aan zijn relatief lage lichaamsgewicht hebben zijn gewrichten het niet al te zwaar te verduren. Bij andere hondenrassen komt regelmatig slijtage in deze gewrichten voor, maar dat is bij een Ierse Terriër een stuk minder vaak het geval. Het kan echter nooit kwaad om voorzichtig te zijn met abrupte bewegingen en het loopje van je hond goed te observeren.

4. Opvoeding

Tijdens de opvoeding moet je vanaf de allereerste dag veel aandacht aan de Ierse Terriër besteden. Hij is immers gek op aandacht en gaat jou daardoor als zijn baasje aanschouwen. Al snel verkrijg je hierdoor zijn respect; dat kan je perfect gebruiken tijdens het opvoeden van deze unieke viervoeter.

Het advies is om met name aandacht aan de socialisatie te besteden. Van nature vindt een Ierse Terriër het onwijs lastig om met andere honden om te gaan. Door hem op jonge leeftijd in contact te brengen met veel andere honden, kan je dit iets aangenamer maken. De kans dat hij hierdoor op late(re) leeftijd agressief tegen andere honden gaat doen, is dan weer een stukje kleiner.

Verder is een Ierse Terriër relatief makkelijk op te voeden. Hij is namelijk leergierig en hij neemt graag dingen aan van de mensen die hij als zijn baasje ziet. Belangrijk daarbij is wel dat er duidelijke regels opgesteld worden en dat deze regels consequent nageleefd worden. Iedereen binnen het huishouden moet de regels op dezelfde manier naleven, zodat hij snel doorkrijgt wat de regels nou daadwerkelijk inhouden.

Een Ierse Terriër met de harde hand opvoeden? Dat is een uitermate slecht idee. Daarmee maak je hem alleen maar onzeker en/of agressief. Met positieve aandacht, een haal over zijn bol en een beloning in de vorm van een hondensnack behaal je veel betere resultaten. Door hem te belonen, kan je bovendien optimaal profiteren van zijn leergierigheid; hij is daardoor nóg meer bereid om hard te werken en nieuwe dingen te leren.

Tot slot is het ook aan te raden om veel aandacht aan het uitlaten te besteden. Je moet het trekken aan de riem zo snel mogelijk afleren, aangezien hij maar al te graag op andere honden afstormt. Dat doet hij niet uit liefde of uit plezier, maar voornamelijk omdat hij niet zo goed met andere honden om kan gaan. Zorg er dus voor dat hij zo snel mogelijk door heeft dat jíj hem uitlaat en niet andersom.

5. Beweging

Vroeger was een Ierse Terriër eigenlijk de gehele dag in beweging. Mede daardoor heeft hij momenteel ook veel behoefte aan beweging. Hij vindt het heerlijk om lange stukken te wandelen, met je mee te joggen of naast je fiets mee te rennen. Door zijn uithoudingsvermogen, atletische vermogen en snelheid is hij ook in staat om allerlei spelletjes te spelen. Sterker nog; dat vindt hij onwijs leuk.

Het advies is om je Ierse Terriër regelmatig los rond te laten lopen. Op die manier kan hij echt zijn energie kwijt; hij rent dan bij voorkeur alle kanten op en geniet van de vrijheid waar de Ierse Terriërs vroeger ook zo van genoten. Door zijn vacht is hij bovendien bestand tegen regen en kou; dat is voor hem dan ook niet zo snel een reden om lekker warm binnen te blijven.

Loop je regelmatig in gebieden waar veel wild aanwezig is? Dan is het wel oppassen geblazen. Een Ierse Terriër heeft namelijk een goed ontwikkeld jachtinstinct; houd hem daarom in die gebieden kort en voorkom daarmee dat hij achter wild aan gaat rennen.

6. Geschiedenis

Over de exacte geschiedenis van de Ierse Terriër gaan meerdere verhalen rond. Feit is dat dit één van de vier rassen uit Ierland is. Meerdere bronnen suggereren dat de voorouders van de Ierse Terriër de zogeheten “Black and Tan Terriërs” waren; helaas bestaat dit ras tegenwoordig niet meer. Vanaf 1870 werd in Ierland dit ras met volle passie geselecteerd. Als aanvulling daarop werd in 1879 ook de Irish Terriër Club opgericht, waarna de honden flink aan populariteit begonnen te winnen.

Al snel werd dit ras als een veelzijdige boerderijhond ingezet. Ze konden op wild jagen, ze konden een boerderij bewaken én ze konden het middelpunt van een familie zijn. Hedendaags doen deze honden voornamelijk dienst als gezinshond, maar dat doen ze absoluut met veel plezier. Zijn prachtige uiterlijk, zijn loyale karakter en zijn sierlijke lichaam spreken stuk voor stuk tot de verbeelding. Het is wel verstandig om rekening te houden met de onstuimigheid en roekeloosheid van dit onwijs leuke ras.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

4 reacties op “Ierse Terriër

    • Admin zegt:

      Beste Martine Duquenne,

      Helaas hebben wij niet direct een adres voor je. Wellicht dat een andere lezer jou binnenkort op weg kan helpen.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Van Weyenberg Werner zegt:

      Neem eens contact op met Nathalie, kan je vinden als je op Google neufmoulin Ierse terriër intikt, kom je op haar webpagina terecht.

    • Admin zegt:

      Beste Van Weyenberg Werner,

      Bedankt voor je waardevolle suggestie!

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *