Hond wagenziek? Dit zijn 7 tips om het te voorkomen!

Laatst bijgewerkt: 26 juli 2022

Is jouw hond wagenziek? Dan is dat voor hem of haar geen pretje. Je wilt je hond op een prettige manier kunnen vervoeren, zonder dat jouw hond hier veel last van heeft. In medische termen heet dit probleem de reisziekte. Je trouwe viervoeter heeft tijdens het vervoeren last van een verstoring van zijn evenwichtsorgaan. Deze verstoring komt door de bewegingen en schommelingen en dit maakt je hond misselijk.

Een reisziekte bij honden komt niet alleen voor bij het vervoeren met de auto, maar kan ook optreden tijdens het vervoeren op de fiets, trein of een ander vervoersmiddel. Op deze pagina vertellen wij je meer over de oorzaak, de symptomen en wat je kunt doen aan een hond die wagenziek is.

1. Wat is wagenziekte?

Een evenwichtsorgaan is een complex orgaan dat bij dieren en mensen op dezelfde manier werkt. Het orgaan heeft een belangrijke functie, deze voorziet de hersenen van de hond van belangrijke informatie voor het behouden van zijn evenwicht. De hele dag door is het evenwichtsorgaan bezig om te zorgen dat je hond stabiel kan staan, lopen, zitten enzovoorts.

Wanneer je een hond in de auto of in een ander voertuig zet dan ontstaat er bij sommige honden een verstoring in het evenwichtsorgaan. Deze verstoring komt door de schommelingen en bewegingen die gemaakt worden bij het rijden. Omdat het evenwichtsorgaan van slag raakt, krijgt je hond last van misselijkheid en hoofdpijn. In sommige gevallen kan je trouwe viervoeter zelfs omvallen of door zijn pootjes zakken.

reisziekte hond

2. Hoe vaak komt een reisziekte voor?

Een hond die wagenziek is, is niet vreemd. Heel veel honden hebben last van dit probleem. Ongeveer 1 op de 6 honden heeft wel eens last van wagenziekte. De aandoening is niet specifiek leeftijdgebonden, maar er is wel een hogere kans op wagenziekte bij puppy’s.

Vaak zijn jonge honden nog niet gewend aan het rijden in de auto en raken sneller gedesoriënteerd. Puppy’s zijn wel gevoeliger, maar ook honden op oudere leeftijden kunnen last krijgen van deze aandoening.

3. Symptomen

Honden die last hebben van wagenziekte vertonen niet altijd dezelfde combinatie aan symptomen. Een hond die hier last van heeft tijdens het rijden heeft vaak ook niet alle symptomen, maar slechts een beperkt aantal. Onderstaande symptomen wijzen op een hond die last heeft van een reisziekte.

  • Onrustig.
  • Kwijlen.
  • Misselijkheid.
  • Angstig.
  • Trillen.
  • Omvallen.
  • Plassen.
  • Poepen.

4. Herinneringen

Je hond slaat net als mensen al zijn ervaringen op in zijn brein en gaat de auto associëren met een negatief gevoel. Door deze herinneringen is de kans groot dat je hond erg gespannen is in de auto. Door de spanning is het mogelijk dat je hond symptomen gaat vertonen die overeenkomen met de symptomen van de reisziekte.

Het is daarom erg belangrijk om nooit boos te worden op je hond als je hond overgeeft of zijn behoeftes doet in de auto. Zijn angst zal daardoor alleen maar toenemen en de problemen worden dan alleen maar groter.

5. Tips tegen wagenziekte

hond wagenziek

Met een hond in de auto zitten die zich niet lekker voelt, is voor de hond niet fijn maar ook niet voor de baas. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je hond minder last te laten hebben van de reisziekte en er zijn een aantal dingen die kunnen helpen om de hond helemaal van zijn problemen af te helpen. Wij zochten de mogelijkheden voor je uit en hebben deze tips voor je op een rijtje gezet.

5.1. Wees rustig en blijf kalm

De belangrijkste tip is dat je altijd rustig en kalm blijft. Boos worden op je hond na het overgeven of het laten lopen van zijn behoefte werkt alleen maar slechter. Je hond zal nog banger worden, niet alleen voor de auto, maar ook voor jou. Als je rustig blijft en je hond op zijn gemak stelt dan zal je hond zich ook zekerder voelen.

5.2. Zorg voor voldoende frisse lucht

In de auto is vaak weinig frisse lucht. Zet de ramen van de auto een klein stukje open, op deze manier komt er meer frisse lucht de auto in.

5.3. Zet je hond niet met een volle maag in de auto

Zet je hond niet meteen na het eten in de auto. Een hond die net gegeten heeft zal eerder gaan braken in de auto. Het is verstandig om je hond minimaal 2 uur van te voren eten te geven, zo heeft zijn maag voldoende tijd om het eten te verwerken.

5.4. Zorg voor een comfortabele temperatuur

Veel mensen stappen de auto in en zetten de verwarming of de airco aan. Voor een hond is dit erg slecht, een hond kan namelijk niet zo snel zijn temperatuur regelen.

Als je problemen wil voorkomen zorg dan dat je hond in een auto komt met een comfortabele temperatuur en pas deze langzaam aan naar jouw wensen. Vergeet natuurlijk niet dat je hond ook na het acclimatiseren nog steeds niet zit te wachten op een zeer hete of ijskoude auto.

5.5. Neem voldoende pauze en laat je hond drinken

Als je een autorit gaat maken is het verstandig om voldoende pauze te nemen. In deze pauze laat je jouw hond lekker even wat drinken. Je hond kan op deze manier meteen even zijn behoeftes buiten de auto doen.

5.6. Zorg voor leuke activiteiten

Als je alleen met je hond in de auto stapt om naar de dierenarts te gaan dan heb je grote kans dat hij autorijden nooit leuk gaat vinden. Zorg daarom dat je activiteiten met hem doet waar hij echt plezier in heeft.

Stap bijvoorbeeld lekker in de auto voor een lange wandeling of een uurtje naar het strand. Je hond moet plezier krijgen in het autorijden en dat krijgt hij als hij weet dat hij daarna wat leuks mag gaan doen.

wagenziekte hond

5.7. Blindeer je ramen of laat hem naar buiten kijken

Sommige honden worden juist rustig van geblindeerde ramen, op deze manier kunnen ze niet zien wat er buiten aan de hand is. Andere honden overwinnen hun angst voor de auto door goed naar buiten te kunnen kijken. Dit verschilt per ras en per hond.

6. Gebruik van medicatie

Mocht je hond met bovenstaande tips niet geholpen zijn dan is er altijd nog een mogelijkheid om je hond medicatie te geven. De meeste medicatie die verkrijgbaar is via de dierenarts moet je ongeveer 60 minuten van te voren toedienen. Gebruik de medicatie alleen als er echt geen andere optie meer is. Bij twijfel of vragen, raadpleeg altijd een dierenarts.

Producten aanbevolen door HondenPassie.nl

Onderstaande producten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van dit artikel.

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of mijn hond last heeft van wagenziekte?

Wanneer jouw hond last heeft van wagenziekte zal hij vaak kwijlen, smakken, likken en hijgen. Je hond kan zelfs zijn behoeftes laten gaan, zoals poepen, plassen en overgeven.

Wat moet ik doen als mijn hond wagenziek is?

Het is belangrijk om te zorgen voor een aangename temperatuur in de auto. Ook kun je zorgen voor afleiding. Word vooral niet boos op jouw hond, want dit kan ervoor zorgen dat de misselijkheid alleen maar erger wordt.

Kan ik medicatie geven aan mijn hond tegen reisziekte?

Je kunt bij de dierenarts vragen of je medicijnen voor jouw hond kunt krijgen tegen reisziekte.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

5 reacties op “Hond wagenziek? Dit zijn 7 tips om het te voorkomen!

  1. Sharon zegt:

    Wat kan je nog meer doen tegen wagen ziekte bij hondjes van 10 weken hoop dat dit morgen niet weer gebeurt pilletjes helpen niet

  2. Meers zegt:

    Mijn hond krijgt 1,5 tablet gekocht bij de dierenarts, maar spuugt iedere keer .als we erheen rijden en als we terugkomen. Echt zielig

    • Admin zegt:

      Beste Meers,

      Oei, dat klinkt niet goed. Ik raad je aan om weer contact op te nemen met de dierenarts.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  3. Silvie de Brouwer zegt:

    Mijn dierenarts adviseert voor mijn hond Primatour.

    Voor een hond van die grootte(ze weegt ongeveer 5 kg) is een kwart pilletje een half uur van te voren voldoende. De hond wordt der wel wat suffig van, maar dat is heel snel weer over.

    • Admin zegt:

      Beste Silvie de Brouwer,

      Dankjewel voor je waardevolle advies.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *