Siberische Husky

Laatst bijgewerkt: 1 maart 2022

Husky’s staan te boek als één van de mooiste honden ter wereld. Geldt dat ook voor de Siberische Husky? Over smaak valt uiteraard niet te twisten, maar het is een feit dat dit Husky ras imponerend is om te zien. De opvallend gekleurde ogen, de prachtige vacht en het krachtige lichaam zijn stuk voor stuk opvallende, uiterlijke kenmerken van de Siberische Husky.

Als je deze hond ziet lopen, is een vergelijk met een wolf al snel te maken. Beide dieren hebben overeenkomsten en waren oorspronkelijk ook roedeldieren. Dat is nog steeds terug te zien in het gedrag van een Siberische Husky. De dieren hechten tegenwoordig dan ook veel waarde aan een gezellige en warme omgeving. Ben jij in staat om dat aan een dergelijke hond te bieden? Dan kan je langdurig van zijn prachtige karakter genieten; een Siberische Husky wordt gemiddeld 12 tot 15 jaar oud.

Samenvatting Siberische Husky

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Siberische Husky.

Karakter Intelligent, nieuwsgierig, vriendelijk, zachtaardig en zelfstandig.
Levensverwachting 12 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 53,0 tot 60,0 cm.Teef: 51,0 tot 56,0 cm.
Gewicht Reu: 20,0 tot 27,0 kg.Teef: 16,0 tot 23,0 kg.
Vachtkleur Meerdere kleuren mogelijk.
Vachtlengte Gemiddeld.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Enkele opvallende kenmerken van dit ras hebben we al in de inleiding van dit artikel vernoemd. De prachtige vacht en de opvallend gekleurde ogen zijn echter slechts een kleine greep uit de uiterlijke kenmerken van dit ras. Om het lichaam van een Siberische Husky beter te kunnen duiden, is het van belang om kort naar de geschiedenis te kijken. Vroeger werden deze honden gebruikt voor het voortrekken van sleeën. Daar hadden de honden vroeger een krachtig lichaam nodig; dat lichaam zie je nog terug bij de huidige honden binnen dit ras.

Als we naar de kop van een Siberische Husky kijken, zien we dat de kop licht gewelfd is. De snuit is vrij spits en de oren staan recht omhoog. Opvallend aan deze oren is dat ze een driehoekige vorm hebben; onwijs leuk om te zien. Ook de ogen zijn zoals gezegd behoorlijk opvallend. De ogen zijn bovengemiddeld groot, hebben een vorm van een amandel en hebben een blauwe of bruine kleur. Met name de lichtblauwe kleur van de ogen spreekt bij veel mensen tot de verbeelding.

De kop van de Siberische Husky loopt over in een brede en sterke nek. Onder meer deze nek werd tijdens het voortrekken van een slee zwaar belast, waardoor de honden nu nog een steeds behoorlijke sterke nek hebben. Dat geldt niet alleen voor de nek, maar ook voor de rug. Deze rug is eigenlijk de belangrijkste reden waarom deze honden zo geschikt zijn/waren voor het voorttrekken van de sleeën. De brede rug is namelijk in staat om onwijs veel kracht te leveren. Bij de Siberische Husky loopt de nek over in een goed behaarde staart. Deze staart lijkt behoorlijk veel op de staart van een wolf. Een wolf draagt de staart echter bij voorkeur hangend, terwijl een Husky de staart vaak over zijn rug heen draagt.

De vacht van dit ras is ongetwijfeld één van de mooiste vachten die je tegenkomt. Het ras heeft een rijke haargroei, een heerlijk zachte ondervacht en een vlakke bovenlaag. Deze combinatie van vachten zorgt ervoor dat de vacht heerlijk aanvoelt én er fraai uitziet. De kleur van de vacht kan verschillend zijn; variërend van zwart en bruin tot volledig wit. Als je een bruine of een zwarte Siberische Husky tegenkomt, is de kans aanwezig dat je ook witte details aantreft. Dat is namelijk een veelvoorkomende combinatie bij dit ras.

2. Gedrag

Ook bij het gedrag van deze honden zijn duidelijke verwijzingen naar vroeger terug te vinden. Van nature werden deze honden nogal zwaar belast en moesten ze over het nodige doorzettingsvermogen beschikken. Dat doorzettingsvermogen proef je nog steeds bij de hedendaagse Siberische Husky’s. Ze hebben een onwijze mentaliteit, gaan graag voor jou door het vuur en hebben bovenal een zachtaardig karakter.

Het karakter kan eigenlijk het beste als tolerant omschreven worden. Dit ras laat namelijk een hoop toe en is niet zo snel onder de indruk. Je moet er echter wel rekening mee houden dat het gedrag gebaseerd is op voldoende beweging. Komt een Husky niet voldoende aan bewegen toe? Dan heb je echt een zware kluif aan hem. Zorg er dus voor dat je veel met hem gaat wandelen en/of fietsen.

Een Siberische Husky is verder behoorlijk nieuwsgierig en zelfstandig. Dit wilt er voor zorgen dat hij wel eens zelfstandig op pad gaat. Het is daarom van belang om hem goed op te voeden en duidelijke regels mee te geven. Dat geldt met name als hij los loopt; op dat moment moet je nog steeds de optimale controle over hem hebben. Als dat niet het geval is, krijgen zijn zelfstandige en nieuwsgierige trekjes de overhand en ben je hem mogelijk al snel kwijt.

Dankzij zijn zachtaardige karakter gaat een Siberische Husky prima om met kinderen, mensen en andere (huis)dieren. Als hij eenmaal door heeft dat jij zijn baasje bent, gaat hij voor jou door het vuur. Hij hecht namelijk veel waarde aan een warme familieband en vindt het heerlijk om in een familie opgenomen te worden. Lekker knuffelen vindt hij geen probleem, maar hij vindt ook belangrijk om voldoende te kunnen werken. Dat zit immers in zijn karakter dankzij het verleden. Zorg voor een consequente opvoeding met veel ruimte voor beweging; op die manier verkrijg je een beste maatje waar je jarenlang intens van kunt genieten.

3. Verzorging

Het zal geen verrassing voor je zijn, maar een Siberische Husky vereist de nodige verzorging. Dat geldt met name voor zijn vacht. Deze vacht moet onwijs goed onderhouden en verzorgd worden, zodat deze zijn prachtige karakter blijft behouden. De vacht blijft hierdoor erg fraai en roept geen irritaties op bij je hond.

De manier van vachtverzorging gaat iets anders in zijn werk dan je mogelijk zou verwachten. Het is, net zoals bij andere rassen, van belang om de haren goed door te borstelen. Maar, de meeste aandacht zou uit moeten gaan naar de poten en de tenen van de Husky. Rondom deze lichaamsdelen kunnen behoorlijk lange plukken gaan groeien. Als je die niet tijdig weg haalt, kunnen ze voor irritaties gaan zorgen. Werk dus regelmatig de poten en tenen van je Siberische Husky bij en borstel regelmatig goed door zijn vacht. Dat laatste is met name van belang tijdens de rui. Twee keer per jaar komt deze Husky in de rui, waardoor je eigenlijk non stop met de stofzuiger rond kunt lopen.

siberische husky die in het bos ligt

Door het verleden is een Siberische Husky behoorlijk sterk gebouwd. Je hoeft je daarom niet al te druk te maken om de gezondheid van hem, maar bepaalde aandoeningen liggen wel op de loer. Bij sommige Husky’s komt heupdysplasie voor; daarbij slijten de gewrichten te snel, waardoor de hond veel pijn ervaart. Ook hebben sommige Husky’s last van huid allergieën en afwijkingen aan de ogen. Laat je hond testen op erfelijke afwijkingen en observeer hem regelmatig. Op die manier kan je mogelijke aandoeningen tijdig constateren en een bezoek brengen aan de huisarts.

Om de gezondheid van een Siberische Husky optimaal te houden, is het van belang om hem voldoende te laten bewegen. Daarmee zorg je er niet alleen voor dat hij zijn energie kwijt raakt, maar je voorkomt hier ook overgewicht mee. Dit ras is tamelijk gevoelig voor overgewicht, terwijl dit overgewicht onwijs belastend kan zijn voor zijn gewrichten. Zorg dus voor voldoende beweging, de juiste voeding en voorkom op die manier overgewicht.

4. Opvoeding

Binnen de opvoeding van een Siberische Husky moeten enkele onderwerpen centraal staan. Denk hierbij aan de samenwerking tussen jou en je Husky en het los laten lopen van de hond. Zoals gezegd heeft dit ras een zachtaardig karakter, maar kan hij tegelijkertijd ook behoorlijk zelfstandig zijn. Door vanaf het allereerste moment een hechte band op te bouwen, zorg je ervoor dat hij goed naar je gaat luisteren. Dat weet je verder nog te versterken door strikte regels op te stellen, rustig en helder te communiceren en consequent te zijn. Aan stemverheffingen of wilde armgebaren heeft dit ras geen boodschap. Hij raakt hier niet van onder de indruk en gaat vervolgens juist tegen de draad in doen.

Verder moet je jouw Siberische Husky laten wennen aan de prikkels van buitenaf. Dit is met name belangrijk als je jouw hond los wilt laten lopen. Dit vergt de nodige training; mede hierom is een uitgebreide puppycursus van harte aan te raden. Tijdens de eerste maanden moet je hem ook goed laten wennen aan het alleen thuis zijn. Het is een ware gezelschapshond en hij kan dus niet al te goed tegen enkele uren alleen thuis zijn. Dit is echter een proces dat je op moet zien te bouwen gedurende de opvoeding.

Leg de focus op het alleen thuis zijn, op het los laten lopen en hanteer strikte regels. Een Siberische Husky heeft behoefte aan een baasje die stevig in zijn/haar schoenen staat. Als dat bij jou het geval is, zorg je ervoor dat jullie een hele hechte hand opbouwen. Hij gaat daardoor voor jou door het vuur en is dan behoorlijk gehoorzaam. Met de juiste opvoeding haal je al met al het beste in het zachtaardige karakter van je Husky naar boven.

5. Beweging

Het is hoogstwaarschijnlijk geen verrassing, maar zorg ervoor dat je Siberische Husky voldoende beweging krijgt. Hij is van nature gewend om veel te bewegen en om keihard te werken. Als hij dagenlang niks te doen heeft, gaat dat dus aan hem vreten. Ga daarom lange wandeltochten met hem maken, laat hem aan de fiets mee rennen en laat hem zwemmen. Met voldoende beweging en inspanning maak je een Siberische Husky namelijk écht gelukkig.

In Nederland is het zogeheten mushing ook behoorlijk populair. Bij deze sledehondensport laat je een slee voortrekken door je Siberische Husky. Een volwassen Husky is in staat om moeiteloos 50 kilo voort te trekken. Als je echt aan deze sport mee wilt doen, is het dus noodzakelijk dat je meerdere Husky’s neemt. Met een dergelijke sport kan je hem onwijs gelukkig maken.

Moraal van het verhaal: zorg dagelijks voor voldoende beweging. Hij wordt er niet vrolijker van als hij de hele dag in zijn hondenmand moet liggen. Hij wil bewegen, hij wil rennen, hij wil zwemmen en hij wil heerlijk in de buitenlucht ravotten. Zorg er voor dat hij aan voldoende beweging komt, zodat je ook overgewicht kunt voorkomen.

6. Geschiedenis

In de Russische omgeving Siberië werd de Siberische Husky voor het eerst gefokt door een nomadengroep. Deze groep, Chukchies genoemd, werd in het nauw gedreven door andere stammen en kon zodoende niet meer op de juiste manier jagen op het wild. Deze krachtige honden brachten daar verandering in; zij waren namelijk in staat om sleeën door dikke pakken sneeuw heen te loodsen. De jacht verliep hierdoor voor de Chukchies een stuk makkelijk en efficiënter.

Aan het begin van de 20e eeuw werden deze honden steeds bekender. Dat kwam onder meer door de geleverde prestaties bij de sledehondensport mushing. Dankzij deze sport werd de Siberische Husky eigenlijk in heel Alaska beroemd, maar een epidemie in 1925 leek roet in het eten te gooien. Gelukkig wisten enkele dappere mensen 1000 kilometer verderop het juiste geneesmiddel voor de Husky’s te halen. Hierdoor wist dit ras de epidemie te overleven en werden zij vanaf 1930 nog populairder. Op dat moment werd dit ras namelijk officieel uitgeroepen tot een rashond. In 1969 werd in Nederland de officiële Husy Klub opgericht.

Dankzij het kenmerkende uiterlijk en het zachtaardige karakter is dit ras behoorlijk populair in Nederland geworden. Het is tegelijkertijd wel een hond met een gebruiksaanwijzing; je moet hem immers op de juiste manier opvoeden en van voldoende beweging voorzien. Als je dat voor elkaar weet te krijgen, heb je echter een perfecte hond in je gezin. Een hond waar je onwijs veel liefde van gaat krijgen en ervaren.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

5 reacties op “Siberische Husky

    • Admin zegt:

      Beste Ute holterbosch,

      Jazeker, Siberische Husky’s kunnen ook volledig wit zijn.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Admin zegt:

      Hoi Jenneke,

      Er is enkel één erkend husky ras en dat is de Siberische Husky. Met een liefdevolle en consequente opvoeding kun je een Siberische Husky goed opvoeden.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *