Keeshond

Laatst bijgewerkt: 10 juni 2022

Over de Keeshond kunnen volledige boeken geschreven worden. Zo is het een feit dat er maar liefst tien verschillende varianten van dit hondenras aangehouden worden; dit is met name het geval op hondenshows waarbij deze tien varianten apart van elkaar beoordeeld/gekeurd worden. Zo kan er onderscheid gemaakt worden tussen de Wolfsgrijze Keeshond, de Grote Keeshond, de Dwergkeeshond, de Kleine Keeshond en de Middenslag Keeshond. Binnen deze varianten bestaan ook weer meerdere subvarianten, waardoor we stuk voor stuk met unieke honden te maken hebben.

Op basis van de naam zou je verwachten dat dit ras van origine uit ons land afkomstig is, maar de verhalen doen ons geloven dat de echte oorsprong van dit ras in Duitsland te vinden is. Of dit ook echt zo is, durven/kunnen wij niet vaststellen. In zowel ons land als in Duitsland werden de Keeshonden al vrij snel populair; zo werd het ras onder meer gebruikt als waakhond op bijvoorbeeld een schip. Overigens is het ook zo dat de Keeshond al op oude Griekse vazen te zien zijn; experts hebben daarom het vermoeden dat de oorsprong van dit hondenras gigantisch ver terug in de tijd te vinden is.

Tussen de verschillende varianten zijn enkele verschillen te zien, maar de varianten hebben ook veelvuldig dezelfde eigenschappen. Zo is het een feit dat de Keeshond – in zijn algemeenheid – een behoorlijk gezond ras is. Je kunt eigenlijk uitgaan van een gemiddelde levensduur van 13 tot 15 jaar, terwijl ook verhalen bekend zijn van flinke uitschieters. Over het algemeen kan dus aangenomen worden dat de Keeshond een gezonde hond is waar je dus jarenlang van kunt genieten.

Samenvatting Keeshond

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Keeshond.

Karakter Actief, intelligent, loyaal, vriendelijk en vrolijk.
Levensverwachting 13 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 22,0 tot 49,0 cm.Teef: 22,0 tot 49,0 cm.
Gewicht Reu: 2,0 tot 22,0 kg.Teef: 2,0 tot 22,0 kg.
Vachtkleur Schakering van verschillende tinten.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Weinig.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.

1. Uiterlijke kenmerken

Als je naar een Keeshond kijkt, valt je één ding ongetwijfeld direct op; het is een super vrolijke hond om te zien. Hij heeft een guitige uitstraling en dat komt wellicht door de brilvormige markeringen rondom zijn ogen. Rondom zijn ogen heeft hij bepaalde markeringen – de vachtkleur is nét iets anders (donkerder) – waardoor het net is alsof hij een bril draagt. Dat is uiteraard niet het geval, maar hij heeft daardoor wel een unieke kop.

Verder is het opvallend dat hij niet al te groot gebouwd is, maar dat hij zichzelf wel een stuk groter voelt. Daarover lees je meer op deze pagina onder het kopje “gedrag”. Wat de precieze grootte van de Keeshond is, is afhankelijk van de variant. Grofweg kunnen we stellen dat de Dwergkees een maximale schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van 22 centimeter kan behalen, een Kleine Keeshond een maximale schofthoogte van 28 centimeter en een Middenslag Keeshond een maximale schofthoogte van 36 centimeter. Bij de andere varianten ligt de maximale schofthoogte hier ongeveer tussen in, met uitzondering van de Wolfsgrijze- en Grote Keeshond. Deze varianten kunnen een schofthoogte van respectievelijk 49 en 46 centimeter behalen.

Zijn lichaam is behoorlijk kort, maar kent wel perfecte proporties. Opvallend daarbij is zijn ietwat dikke vacht; deze vacht is bijvoorbeeld met name bij zijn staart, zijn kop en zijn hals een stuk langer en dichter dan op de rest van zijn lichaam. Hierdoor heeft hij soms de uitstraling van een leeuw, terwijl het dus een hond is met een schofthoogte van nog geen 30 centimeter in de meeste gevallen.

Ook zijn kop is niet al te groot te noemen, waarbij de verschillende markeringen in zijn gezicht dus het meest opvallende feit zijn. De vacht van een Keeshond bevat sowieso nooit slechts één kleur; het is altijd een schakering van verschillende kleurtinten. Zo zie je bij veel Keeshonden dat het masker in het gezicht een stuk donkerder dan de rest van zijn kop en lichaam is.

Onder meer door zijn minieme lichaamsafmetingen is het een zeer geliefde hond in ons land. Je kunt hem makkelijk op schoot nemen, je kunt hem makkelijk mee op reis meenemen en hij is bovenal super gezellig te noemen. Meer daarover vind je in het volgende hoofdstuk op deze pagina.

2. Gedrag

Is de Keeshond de ideale schoothond? Nou, hij is zeker één van de kanshebbers om die prestigieuze titel te verkrijgen. Dit heeft hij niet alleen te danken aan zijn lichaamsafmetingen, maar ook aan zijn gedrag. Het is namelijk een hond die geen vlieg kwaad doet, graag belangstelling van zijn baasjes krijgt én veel aandacht aan zijn baasjes geeft. Met een Keeshond in huis is het eigenlijk nooit meer saai voor jou.

Opvallend daarbij is ook dat een Keeshond behoorlijk intelligent is. Zo op het eerste oog is het een kleine hond die niet op kan boksen tegen grote honden, maar in de praktijk blijkt dat wel anders te zijn. Hij weet zijn intelligentie namelijk op een sublieme manier toe te passen, waardoor hij zichzelf prima weet te redden. Mede dankzij deze intelligentie was de Keeshond in het verleden zo populair in Nederland én in Duitsland.

Zijn gedrag kenmerkt zich verder door een ongekend uithoudingsvermogen. Je zou denken dat hij gedurende een dag veel in zijn mand of op de bank ligt, aangezien hij niet al te groot is. Dat is echter een foutieve gedachte; hij is het liefste de gehele dag druk bezig. Hij heeft een ongekende portie aan energie en die energie gebruikt hij ook maar al te graag.

Binnenshuis verliest hij jou eigenlijk nooit uit het oog. Het is namelijk niet alleen een gezellige en energieke hond, maar hij is ook nog zeer energiek. Mocht hij een bepaalde situatie niet vertrouwen, laat hij maar al te graag zijn blaf horen. Het geluid van deze blaf staat eigenlijk niet in verhouding tot zijn lichaam; je kijkt dan ongetwijfeld ook verbaasd op, op het moment dat je een Keeshond hoort blaffen.

Buitenshuis is het ook een gezellige hond. Wel is het zo dat hij aan het begin nogal nerveus, terughoudend en angstig kan zijn. Hij heeft moeite om zich aan te passen aan de omstandigheden bij jou in de buurt; een goede socialisatie is dan ook van cruciaal belang. Je moet hem met veel andere honden en mensen in aanraking laten komen, zodat hij zich ook meer en beter gaat ontplooien buiten zijn eigen huis. Tijdens de opvoeding is dit zeker één van de belangrijkste aandachtspunten.

Al met al is de Keeshond een super vriendelijke, gezellige, vrolijke, energieke en loyale hond. Het is een hond die jouw leven een stuk leuker maakt, een hond die zelf ook veel plezier in het leven heeft én graag leuke dingen met jou doet. Daarnaast kan een Keeshond ook prima wedijveren in een groot gezin of een gezin met kleine kinderen.

3. Verzorging

Als je hem op straat rond ziet lopen, zou je verwachten dat hij de nodige verzorging nodig heeft. De vacht van hem ziet er namelijk nogal wild uit, terwijl ook niet de vacht over zijn gehele lichaam van dezelfde lengte is. Niets is echter minder waar; een Keeshond heeft niet overdreven veel verzorging nodig. Als je hem af en toe even door weet te borstelen, weet je het vuil en de bacteriën moeiteloos uit zijn vacht te verwijderen.

Ook is het van belang om zijn tanden heel goed te poetsen. De Keeshond staat namelijk bekend om de relatief snelle vorming van tandplak. Poets daarom zijn tanden met enige regelmaat en gebruik daar uitsluitend de juiste tandenborstel voor. Aan het begin vindt hij het wellicht ietwat onwennig en vervelend, maar hij went hier relatief snel aan. Nog één van de voordelen van zijn intelligentie, zachtaardige karakter en leergierigheid.

Over het algemeen worden de honden binnen dit ras – ongeacht de variant – behoorlijk oud. Een leeftijd van 15 jaar is bij sommige Keeshonden zelfs eerder regel dan uitzondering. Hoe dit komt? Onder meer doordat dit hondenras weinig veelvoorkomende aandoeningen kent. Je moet eigenlijk alleen scherp zijn op patella luxatie; hierbij zit de knieschijf los in de knie. Dit brengt de nodige pijn met zich mee, waardoor hij al snel mank kan gaan lopen. Indien je dat opmerkt, is het verstandig om zo snel mogelijk naar de dierenarts toe te gaan.

keeshond ligt in een grasveld

4. Opvoeding

Het opvoeden van een Keeshond is eigenlijk niet super lastig te noemen. Je moet er alleen voor zorgen dat je hem een warm nest weet te bieden. In een warm nest voelt hij zichzelf namelijk thuis, waardoor hij al snel de gewenste energieke en vrolijke hond gaat zijn. Daarbij is het wel van cruciaal belang dat je hem op een positieve wijze weet te behandelen.

Van nature kan een Keeshond ietwat angstig, nerveus en/of onrustig zijn. Dat kun je afnemen door hem op een positieve manier te behandelen, door gewenst gedrag te belonen en door hem regelmatig een aai over zijn bol te geven. Als je met de harde hand gaat regeren, weet je juist het tegenoverstelde te bereiken; dan weet je zijn nervositeit alleen maar te versterken.

Verder is het advies om de nodige tijd en aandacht aan de socialisatie te besteden. Dit ligt eigenlijk in het verlengde van de hierboven genoemde uitdagingen; hij is van nature angstig en/of nerveus. Dit kun je voorkomen door hem op jonge leeftijd met veel andere honden in aanraking te laten komen. Daardoor heeft hij door dat andere honden hem eigenlijk geen kwaad doen en dat hij zich dus niet in hoeft te houden. Hij weet daardoor ook op straat een stuk losser te komen.

5. Beweging

Een Keeshond is van nature een behoorlijk energieke hond. Het is daarom ook wenselijk dat je hem van de nodige beweging voorziet. Je hoeft bij dit ras echter niet per sé lange stukken te gaan wandelen. Je kunt er immers ook voor kiezen om in jouw huis of in de tuin leuke spelletjes met hem te spelen. Zo vinden de meeste honden binnen dit ras het geweldig om een bal te apporteren of een behendigheidsspelletje met jou te spelen.

Voor zijn conditie en uithoudingsvermogen is het aan te raden om te variëren met de beweging. Wandel de ene dag een lekker lang stuk, terwijl je de volgende dag met hem allerlei spelletjes gaat spelen. Durf hem hierbij ook mentaal uit te dagen, aangezien het absoluut geen domme hond is. Door leuke en uitdagende spelletjes te spelen, weet je hem mentaal ook scherp te houden.

Pas in ieder geval wel op met het maken van té lange wandelingen. Met name de kleine varianten zijn niet in staat om super lange stukken te wandelen. Je doet hen daar bovendien geen plezier mee, dus wees hier zeer voorzichtig mee.

6. Geschiedenis

Als je via Google op zoek gaat naar de geschiedenis van dit ras, kom je ontelbaar veel verhalen tegen. Veel experts doen hun zegje over dit hondenras, maar eigenlijk valt er niet heel veel met zekerheid vast te stellen. Verschillende experts denken in ieder geval dat dit ras nauwe banden met de zogeheten Turfhonden heeft. Dit zijn honden die in de oudheid bestonden.

Verschillende verhalen doen ons geloven dat bekende mensen uit het verleden ook voor een Keeshond hebben gekozen. Sterker nog; aan het begin van de vorige eeuw werd het in huis nemen van dit ras zelfs als zéér hip gezien. Over de exacte totstandkoming kunnen we dus niks met zekerheid vast stellen. Het wordt daarbij ook nog eens lastig gemaakt doordat de Keeshond tegenwoordig 10 verschillende varianten heeft; het is hierdoor sowieso niet mogelijk om per variant nog vast te stellen wat de exacte geschiedenis is.

Over de geschiedenis van de Keeshond valt dus niet heel veel zinnigs te zeggen. Wat we wél weten, is dat het ras in Duitsland en in ons land onwijs populair was/is. In 1924 werd in ons land overigens al de officiële Keeshonden club opgericht; dit is dan ook één van de oudste hondenclubs van ons land.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

2 reacties op “Keeshond

    • Admin zegt:

      Beste Lilith,

      Dankjewel voor je opmerking. We hebben het aangepast.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *