Finse Spits

Laatst bijgewerkt: 29 maart 2022

Sommige hondenrassen kunnen erg goed tegen hitte, terwijl andere honden juist goed bestand tegen kou zijn. Dat laatste is absoluut het geval bij de Finse Spits. Zoals de naam al doet vermoeden, vindt dit ras zijn oorsprong in Finland. In het land waar het ’s winters bijzonder koud wordt én waar de Finse Spits dus prima tegen bestand is. Dat is onder meer te danken aan zijn dikke vacht. In Finland is de Finse Spits overigens uitgegroeid tot dé nationale hond. In eigen land wordt hij “Lintua Haukkuvat Suomenpystykorva” genoemd; in dit artikel houden wij het bij Finse Spits.

Over de geschiedenis van de Finse Spits bestaat enige onduidelijkheid. Meerdere experts denken dat dit ras al eeuwenoud is, maar dat valt niet met zekerheid vast te stellen. Wat wel een zekerheid is, is dat dit een tamelijk bijzondere hond is. Dat is zowel op het gebied van uiterlijk als op het gebied van karakter het geval. Mocht je het trotse baasje van een Finse Spits zijn, ben je ongetwijfeld erg blij met hem. Bovendien kun je lang van hem genieten, aangezien een Finse Spits gemiddeld 12 tot 14 jaar oud wordt.

Samenvatting Finse Spits

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Finse Spits.

Karakter Intelligent, loyaal, nieuwsgierig, speels en waakzaam.
Levensverwachting 12 tot 14 jaar.
Schofthoogte Reu: 44,0 tot 50,0 cm.Teef: 39,0 tot 45,0 cm.
Gewicht Reu: 14,0 tot 16,0 kg.Teef: 14,0 tot 16,0 kg.
Vachtkleur Rood-goud met lichtere details.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

De Finse Spits is een middelgrote hond; een reu bereikt een maximale schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van ongeveer 50 centimeter en een teef een maximale schofthoogte van zo’n 45 centimeter. Opvallend daarbij is het relatief lage gewicht; een Finse Spits weegt gemiddeld 14 tot 16 kilo. Zijn lichaam kan het beste als “vierkant” bestempeld worden; het is niet de meest sierlijke hond om te zien. Toch is het een hond waar je automatisch langer naar blijft kijken; de Finse Spits heeft namelijk iets bijzonders. Is dat te danken aan zijn oren, aan zijn staart of aan zijn fraaie poten?

Nee, in onze ogen is dat hoofdzakelijk te danken aan de prachtige kleur van zijn vacht. Een Finse Spits heeft een rood-gouden vacht en vertoont daardoor de nodige gelijkenissen met een vos. Zijn vacht ziet er geweldig uit en is bovenal lekker dik. Hij heeft een dichte, korte en zachte ondervacht, waardoor hij goed bestand is tegen koude temperaturen. De bovenvacht bestaat uit ruwe en lange dekharen in dus de prachtige rood-gouden kleur.

Ook de kop van een Finse Spits vertoont enige gelijkenissen met een vos. Zo heeft hij een relatie spitse snuit, waarbij de donkere neus relatief groot is. Ook zijn mooie ovale ogen zijn behoorlijk opvallend; de donkere kleur hiervan staat immers in fraai contrast met de kleur van zijn vacht. Zijn oren zijn wellicht het meest bijzondere aan zijn kop; hij heeft relatief kleine oren die rechtovereind staan. Dit zie je bij relatief weinig hondenrassen terug, waardoor dit zeker één van de meest bijzondere uiterlijke kenmerken van de Finse Spits is.

Zijn kop oogt ietwat rond, terwijl zijn lichaam juist vierkant oogt. Deze vierkante bouw komt onder meer door zijn grote borstkas, de opgetrokken buiklijn en her en der de wilde bevedering?Haren die beduidend langer zijn dan de rest van de vacht.X. Zijn rug is niet al te lang, maar is wel volledig recht. Zijn kop torent een stuk boven zijn rug uit, waardoor hij een relatief lange hals heeft. Aan de achterkant van de rug is een aparte staart te vinden. De staart is hoog aangezet, kent een mooie krul en wordt liggend op de rug gedragen.

De vacht van de Finse Spits is dus rood-goud. Her en der zijn echter wel lichtere details te zien; dat is onder meer bij de staart het geval, maar ook bij zijn oren, zijn wangen, zijn keel, rondom zijn borst en rondom zijn buik. Bij zijn voeten en zijn borst is een klein wit detail toegestaan.

2. Gedrag

In het verleden werd dit ras veelal in eigen land gebruikt voor het jagen op wild. Hierbij werd met name gebruik gemaakt van de luide blaf van de Finse Spits. Zodra hij een beer of een eland zag staan, liet hij middels zijn blaf aan de jagers weten waar de prooi zich exact bevond. Deze geschiedenis is ook nog terug te zien in het hedendaagse karakter van de Finse Spits.

Dit ras houdt er nog steeds van om te blaffen, terwijl hij ook nog een jachtinstinct heeft. Tegelijkertijd valt het op dat dit ras onwijs intelligent is, maar dat hij ook graag veel speelt. Hij is behoorlijk speels te noemen; dat is zowel het geval op jonge leeftijd als ook op latere leeftijd. In de omgang met kinderen is hij daarom behoorlijk goed, maar je moet hier wel scherp op zijn. Laat hem bijvoorbeeld nooit alleen samen met een kind.

Van nature is een Finse Spits een behoorlijk goede waakhond. Dat is deels te danken aan zijn luide blaf, maar ook aan zijn loyaliteit. Hij gaat voor zijn baasjes namelijk door het vuur, maar hij is daarbij wel geneigd om zich specifiek aan één persoon te hechten. Om dat te voorkomen, is het advies om hem op jonge leeftijd al met meerdere mensen in contact te laten komen. Hij gaat daardoor zijn gehele gezin als “baas” zien in plaats van specifiek één persoon.

Met een Finse Spits hoef je je in ieder geval nooit te vervelen. Hij is namelijk behoorlijk energiek, waardoor je dagelijks lange wandelingen met hem kunt maken. Ook is het een geweldige hond om allerlei spelletjes mee te spelen; daarbij gebruikt hij maar al te graag zijn jachtinstinct en zijn intelligentie. Het geven van voldoende beweging is overigens onwijs belangrijk voor hem. Als je hem van te weinig beweging voorziet, heb je echt een zware kluif aan hem. In dat geval gaat hij zich vervelen en dat uit zich al snel in ongewenst gedrag.

Mocht je een Finse Spits in huis rond hebben lopen, moet je ook rekening houden met zijn nieuwsgierigheid. Hij stopt het liefste overal zijn neus in en tussen. Mede hierom is het aan te raden om dat ene kastje toch even dicht te doen of om jouw handtas niet op de grond neer te zetten. In de omgang met mensen van zijn eigen gezin is hij overigens bijzonder goed, maar in de omgang met andere mensen en honden is hij ietwat terughoudend. Een vroege socialisatie is daarom van cruciaal belang bij dit ras.

3. Verzorging

Gezien zijn dikke vacht is het verzorgen van de vacht absoluut aan te raden. Borstel zijn vacht bij voorkeur 2 á 3 keer per week; dagelijks borstelen is niet noodzakelijk, aangezien hij van nature een behoorlijk schone vacht heeft. Twee keer per jaar komt een Finse Spits in de rui terecht; je kunt dan het beste de stofzuiger continue aan laten staan.

Ben je gewend om een hond regelmatig te wassen? Doe dat zéker niet bij een Finse Spits. Door zijn vacht regelmatig te wassen, beschadig je de structuur van de vacht. Was de vacht dus alleen als dat écht nodig is. Verder is het aan te raden om de nagels regelmatig bij te knippen, om zijn tanden goed te poetsen en om zijn oren regelmatig schoon te maken. Doordat zijn oren rechtovereind staan, komen deze met het nodige vuil in aanraking. Zorg er dus voor dat je dagelijks zijn oren even controleert en goed schoonmaakt.

Is de Finse Spits een gezond ras? Ja, dat is het zeker. Je moet echter wel rekening houden met enkele gezondheidsproblemen. Zo hebben relatief veel honden binnen dit ras last van epileptische aanvallen. Mocht hij één epileptische aanval krijgen, is er niet direct noodzaak tot een bezoek aan de dierenarts. Als hij vaker deze aanvallen krijgt, is een spoedig bezoek aan de dierenarts wél aan te raden.

Daarnaast heeft dit ras ook bovengemiddeld last van patella luxatie; hierbij is de knieschijf uit de kom geschoten. Dit brengt de nodige pijn met zich mee. Iets wat ook de nodige pijn met zich mee brengt, is elleboog- en heupdysplasie. Bij deze aandoening sluiten de onderdelen niet meer goed op elkaar aan in het gewricht, waardoor het gewricht snel gaat slijten. Een Finse Spits laat niet zo snel blijken dat hij ergens last van heeft, maar door de dysplasie gaat hij al snel erg mank lopen.

finse spits staat voor zijn baasje

4. Opvoeding

Liefdevolle aandacht, geduld en een consequente aanpak. Dat zijn bij de opvoeding van een Finse Spits toch wel de sleutelwoorden. Van nature is hij behoorlijk intelligent, maar toch is hij niet zo snel in het oppakken van nieuwe commando’s. Dit komt onder meer doordat hij nieuwsgierig is en relatief snel verveelt raakt. Mocht je hem op bepaalde vlakken willen trainen, is het dus belangrijk om voor een gevarieerde training te zorgen. Ook is het hierbij raadzaam om goed gedrag te belonen; daar is hij immers dol op.

Ook is het tijdens de opvoeding belangrijk om ontzettend veel aandacht aan socialisatie te besteden. Op jonge leeftijd moet hij in aanraking komen met zowel andere mensen als met andere honden. Doordat hij met andere honden in aanraking komt, is hij in staat om de rest van zijn leven beter met hen om te gaan. Ook de omgang met andere mensen is belangrijk. Indien je dat níet doet, is hij geneigd om zich compleet aan één persoon te hechten.

Een Finse Spits met de harde hand opvoeden? Zet dat maar direct uit jouw hoofd. Daar is hij namelijk niet voor te paaien, terwijl je hem daar ook absoluut niet gelukkig(er) mee maakt. Een beloningsgerichte, positieve en rustige aanpak is vele malen beter voor een Finse Spits.

5. Beweging

In het verleden was een Finse Spits gewend om veelvuldig te bewegen. Mede daardoor heeft dit ras hedendaags nog steeds veel behoefte aan beweging. Indien je hem niet van voldoende beweging voorziet, gaat hij andere manier uitproberen waarmee hij zijn energie kwijt kan raken. Dit resulteert al snel in ongewenst gedrag; ga daarom dagelijks lange stukken met hem wandelen.

Hij vindt niet alleen wandelen erg leuk, maar ook bijvoorbeeld spelletjes. Onder aan de streep vindt hij het vooral belangrijk dat hij leuke dingen met jou mag doen. Wil je hem los laten lopen? Dat is niet direct verstandig; zijn jachtinstinct kan immers naar boven komen, waardoor je hem al snel kwijt raakt.

Ga je lange stukken met hem wandelen? Doe dit bij voorkeur op een harde ondergrond en voorkom het maken van abrupte bewegingen. Door hier goed op te letten, voorkom je de extra belasting op zijn knieën, heupen en ellebogen. Laat hem in ieder geval meerdere keren per dag uit, waarvan minimaal één of twee keer lang.

6. Geschiedenis

Het mag duidelijk zijn waar dit ras vandaan komt; Finland. Over de exacte historie van de Finse Spits is echter niet al te veel bekend. Sommige experts zijn er echter van overtuigd dat dit ras al eeuwen bestaat, met name omdat ze behoren tot de spitsen en oertypen. Hoe de Finse Spits exact tot stand is gekomen, is vooralsnog niet bekend.

Wat wel bekend is, is dat dit ras uitgegroeid is tot de nationale hond van Finland. In het verleden werd hij door veel Finnen gebruikt tijdens de jacht. Hij was op vogels aan het jagen, maar ook op groot wild. Zodra hij voor groot wild kwam te staan, ging hij luid blaffen. De Finse jagers wisten hierdoor direct waar ze het groot wild konden vinden.

Lange tijd is dit ras alleen “beschikbaar” geweest voor de Finnen. Pas in 1927 werd de Finse Spits naar een beperkte aantal andere landen verhuisd. Vanaf dat moment ging het snel achteruit met dit ras, aangezien er besloten werd om het ras met andere hondenrassen te kruisen. Mede daardoor is er lange tijd een tekort geweest aan pure Finse Spitsen. Dat is echter gelukkig hedendaags hersteld. Mocht je een Finse Spits in huis rond hebben lopen, ben je verzekerd van een energieke, lieve én ontzettend fraaie hond.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *