Hokkaido

Laatst bijgewerkt: 7 juli 2022

Het hondenras Hokkaido is van origine afkomstig uit Japan. In een groot deel van de wereld is dit hondenras tegenwoordig te vinden, maar niet overal heeft dit ras dezelfde benaming. De Hokkaido wordt namelijk ook wel Seta, Shita en Ainu Ken genoemd. Op deze pagina beperken wij ons echter tot de benaming Hokkaido. Mocht je elders één van bovengenoemde termen tegenkomen, dan weet je nu dat dit betrekking heeft op hetzelfde hondenras.

Over de Hokkaido gesproken; deze prachtige hond heeft een bijzondere bouw, een bijzondere kop en een bijzondere staart. Ook over zijn vacht, zijn gedrag en de manier waarop je dit ras op moet voeden, kunnen we heel veel vertellen. Op deze pagina vind je dan ook alle relevante informatie over dit fraaie ras afkomstig uit Japan. Mocht je – mogelijk naar aanleiding van dit artikel – besluiten om een Hokkaido in huis te halen, dan kan je je voorbereiden op een lang en gelukkig leven. Een gemiddelde hond van dit ras wordt namelijk tussen de 12 en 15 jaar oud. Ook bestaan er verhalen over honden die nóg veel ouder werden dan 15 jaar oud.

Samenvatting Hokkaido

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Hokkaido.

Karakter Aanhankelijk, beschermend, koppig, lief, loyaal, onafhankelijk en zelfstandig.
Levensverwachting 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 48,0 tot 52,0 cm.Teef: 46,0 tot 48,0 cm.
Gewicht Reu: 20,0 tot 30,0 kg.Teef: 20,0 tot 30,0 kg.
Vachtkleur Diverse kleuren mogelijk.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Is de Hokkaido een fraaie hond om te zien? Ja, zonder enige twijfel. Het moet echter wel jouw smaak zijn, aangezien niet iedereen onder de indruk van dit ras is. Dat komt wellicht door de kop van dit ras. Zijn kop heeft nogal een kenmerkende uitstraling, waarbij de belangrijkste oorzaak hiervan hoogstwaarschijnlijk bij de ogen terug te vinden is. Het is net alsof dit ras samengeknepen ogen heeft, waardoor zijn gehele uitstraling ietwat afwijkend is.

Feit is echter dat deze ogen juist voor een unieke uitstraling zorgen. Een uitstraling waar je de Hokkaido aan kunt herkennen en die gelukkig ook bij veel mensen wél in de smaak valt. Niet alleen zijn ogen zijn overigens opmerkelijk, maar ook bijvoorbeeld zijn staart. Hieronder bespreken we graag de belangrijkste uiterlijke kenmerken van dit ras; dé kenmerken waarmee hij zich van nagenoeg alle andere hondenrassen weet te onderscheiden.

Laten we allereerst nader naar zijn kop kijken. Niet alleen zijn donkergekleurde ogen zijn opvallend, maar ook aan de algehele vorm van zijn kop. Zijn snuit is behoorlijk spits, maar gaandeweg wordt zijn kop breder en breder. Uiteindelijk resulteert dit in een behoorlijk brede overgang van zijn kop naar zijn hals toe. Aan de bovenkant van zijn kop zijn hoog aangezette oren te vinden; deze oren hebben een punt aan de bovenkant en vallen ook goed op.

Zijn brede kop loopt dus over in een brede hals, waarna deze hals overloopt in een stevig lichaam. Zijn rug is nagenoeg recht, terwijl hij een opgetrokken buik heeft. In combinatie met de diepe borst zorgt dit voor een sierlijk en atletisch lichaam. Een lichaam dat verder gekenmerkt wordt door de behaarde staart. Deze staart kent flink wat haren, waarbij deze haren ook niet altijd dezelfde kleur als de rest van zijn vacht hebben. Hij draagt zijn staart in ieder geval altijd gekruld over zijn rug heen, waardoor deze staart nóg opvallender lijkt.

Wat betreft kleurvariaties is er van alles mogelijk bij dit ras. Hij kan een volledig zwarte vacht hebben, hij kan een zwarte met tan vacht hebben, of een rode vacht hebben. Ook is een zogeheten sesam vacht nog mogelijk; dit is eigenlijk een mix van witte en zwarte haren. Het is hierbij wenselijk dat de verhouding hierbij ongeveer 50/50 is. De bovenvacht van hem is overigens kort en hard, terwijl de ondervacht juist dik en zacht is.

2. Gedrag

Als we het gedrag van een Hokkaido willen bespreken, kunnen we niet om het woord “onafhankelijkheid” heen. Dit ras is van origine gewend om hard en zelfstandig te werken. Hedendaags hebben de honden van dit ras nog steeds de neiging om zelfstandig te werken of om zelfstandig dingen uit te voeren. Wel moet daarbij opgemerkt worden dat dit gaandeweg minder en minder geworden is. Een Hokkaido is gaandeweg meer en meer aanhankelijk geworden, maar de randjes van de onafhankelijkheid blijven duidelijk merkbaar in het dagelijkse gedrag.

Over de loyaliteit van een Hokkaido hoef je je geen zorgen te maken. Na een juiste opvoeding weet hij exact wie zijn baasjes zijn, waarna hij deze baasjes niet meer uit het oog verliest. Indien jij onverhoopt voor een gevaarlijke situatie komt staan, is hij ook de eerste die jou komt helpen. Hij is zeker wel waaks te noemen, maar valt ook weer niet te vergelijken met een pure waakhond. Een Hokkaido is meer een hond met verschillende karaktereigenschappen, aangezien hij ook een onwijs goed jachtinstinct heeft. Ook op dat vlak weet hij zich te onderscheiden.

Mocht hij zelf voor een gevaarlijke situatie komen te staan, weet hij zichzelf prima te redden. Dat is te danken aan de hardheid, aan zijn discipline en aan zijn moed. Hij gaat voor niemand uit de weg, indien de situatie daar naar is. Mocht er niks aan de hand zijn, is het een hond waar je echt op kunt bouwen. Hij is loyaal, hij is lief en hij is prima in staat om zelfstandig klusjes uit te voeren.

Buitenshuis verandert hij enigszins, aangezien hij naar andere toe onwijs terughoudend is. Alleen naar zijn echte familie toe is hij aanhankelijk, maar andere mensen en andere honden ziet hij soms niet eens staan. Op het moment dat jij met een stukje met hem gaat wandelen, heb je daar echter geen last van. Hij is namelijk goedgemanierd en hij is ook vrij volgzaam te noemen. Mede hierdoor is het mogelijk om op korte termijn een hechte band met hem op te bouwen, waarbij een consequente opvoeding wel van doorslaggevend belang is.

Al met al is een Hokkaido een hond met meerdere gezichten. Dit komt onder meer doordat hij in het verleden voor verschillende doeleinden ingezet werd. Als sledehond moest hij hard werken, terwijl hij als waakhond juist over zijn familie moest waken. Ook is hij nog een tijd als jachthond ingezet en wordt hij hedendaags met name als gezelschapshond ingezet. Door deze variatie aan doeleinden is het een ras met een zeer divers doch interessant karakter. Onder aan de streep kan je in ieder geval altijd op hem bouwen.

3. Verzorging

Het advies is om de vacht van een Hokkaido regelmatig door te borstelen. Door deze vacht regelmatig door te borstelen, voorkom je dat vuil zich in de vacht gaat nestelen. Bijkomend voordeel is dat de vacht zichzelf al goed schoon weet te houden; verschillende natuurlijke oliën op de huid en in hun vacht zorgen voor een behoud van een schone en lekker ruikende vacht.

Twee keer per jaar komt de ondervacht in beweging; je krijgt dan te maken met dikke donzen haar in jouw huis. Indien gewenst is het mogelijk om in deze tijd de Hokkaido in bad te doen en even goed te wassen. Je merkt dan al snel dat je de nodige dode haren uit de ondervacht weet te verwijderen. Nadien heb je een stuk minder last van de rondvliegende haren in jouw huis.

Verder behoeft een Hokkaido niet al te veel verzorging. Wel is het uiteraard van belang om de reguliere verzorging uit te voeren; zijn nagels goed bij te knippen, zijn tanden regelmatig te poetsen en de gebieden rondom zijn ogen en oren goed schoon te houden.

Over het algemeen is dit ras behoorlijk gezond, maar toch zijn er enkele (erfelijke) aandoeningen die relatief vaak voorkomen. De meest voorkomende zijn eigenlijk wel patella luxatie en heupdysplasie. Bij deze aandoeningen fungeert het gewricht (knie/heup) niet meer goed, waardoor dit gewricht behoorlijk hard slijt. Dit brengt de nodige pijn met zich mee en zorgt er ook voor dat jouw hond mank gaat lopen. Zorg er daarom altijd voor dat je jouw hond tijdens het wandelen goed observeert. Mocht je iets afwijkends ontdekken, is een bezoek aan de dierenarts aan te raden.

hokkaido staat op straat

4. Opvoeding

Als je een Hokkaido op gaat voeden, is het wenselijk dat je de nodige ervaring hebt. Dit ras laat zich namelijk niet altijd even makkelijk opvoeden, waarbij soms zijn koppige kant duidelijk naar voren komt. Het belangrijkste is dan ook om strikte regels te hanteren en deze consequent op te volgen. Dat geldt niet alleen voor jou, maar voor alle andere gezinsleden die zich bezig houden met de opvoeding.

Tijdens de opvoeding is het ook aan te raden om veel tijd aan de socialisatie te besteden. Je kunt het beste zo vroeg mogelijk met deze socialisatie beginnen, aangezien hem dat op de lange termijn alleen maar profijt geeft. Deze socialisatie kan je prima op gang brengen door een puppycursus te volgen. Tijdens deze puppycursus weet je bovendien direct een band met hem op te bouwen; zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is dat van essentieel belang.

Ook moet je goed rekening houden met de manier waarop je hem gaat benaderen. Als je dit op een agressieve of vervelende wijze doet, weet je hem relatief snel angstig te maken. Op termijn levert dat een onzekere of een agressieve hond op; voorkom dus te allen tijde stemverheffingen of wilde armbewegingen. Dit ras heeft met name behoefte aan een consequente opvoeding waarin positiviteit centraal staat.

5. Beweging

De voorouders van dit ras waren gewend om behoorlijk veel te bewegen. Die drang naar veel beweging is bij de huidige Hokkaido’s nog steeds duidelijk zichtbaar. Het advies is dan ook om hem dagelijks van de benodigde beweging te voorzien. Doe je dat niet? Dan krijg je al snel te maken met een hond die zich verveeld. Een verveelde hond is absoluut geen pretje om mee te leven of om op te voeden. Zorg al met al voor voldoende beweging en maak hem daarmee een stuk gelukkiger.

Verder is het ook van belang dat hij voldoende leefruimte heeft. Dit geldt zowel binnenshuis als in bijvoorbeeld de tuin. Door deze behoefte aan ruimte is dit ras niet geschikt voor mensen die in een flat of een appartement wonen. Mocht je in de frisse buitenlucht veel met jouw Hokkaido gaan bewegen, is het van belang om zijn motoriek in de gaten te houden. Zie je iets opvallends aan zijn motoriek? Dan is een bezoek aan de dierenarts aan te raden; mogelijk heeft hij last van een aandoening waardoor hij mank gaat lopen.

6. Geschiedenis

Voor de geschiedenis van de Hokkaido moeten we heel ver terug in de tijd. Heel lang geleden was het Ainu volk de originele bewoners van Japan én van het eiland Hokkaido. Dit volk vond het leuk om met honden te experimenteren en wist dus meerdere honden met elkaar te kruisen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de Hokkaido zoals we die op dit moment kennen.

Sinds 1937 heeft dit ras een beschermende status in Japan gekregen. Officieel onder de naam “Hokkaido Inu”, maar veel mensen noemen dit ras Hokkaido. In ons land kom je dit ras niet al te vaak tegen; dit heeft puur met zeldzaamheid van het ras te maken. Mocht je zelf een Hokkaido in huis rond hebben lopen, geniet je in ieder geval van een geweldige hond. Een hond die loyaal is, een hond die meerdere opvallende gedragskenmerken kent en een hond met een zeer guitige uitstraling. Doordat dit ras vrij gezond is, geniet je bovendien jarenlang van een Hokkaido.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *