Podenco Canario

Laatst bijgewerkt: 16 juli 2022

In alle uithoeken van Europa is men eigenlijk gewend aan de aanwezigheid van honden. Dit is ook het geval op de Canarische Eilanden. Onder meer de Podenco Canario vindt zijn oorsprong op de Canarische Eilanden, zoals de naam van dit hondenras ook al doet vermoeden.

Verschillende verhalen doen in ieder geval de rondte dat dit ras sterke overeenkomsten vertoont met de Podenco Ibiceno. Zoals de benaming van dat ras doet vermoeden, is dat ras van het eiland Ibiza afkomstig. De voorouders van dit hondenras vinden hun oorsprong echter wel op het vasteland van Spanje. Al met al is de historie van dit hondenras vrij uniek en rijk te noemen. Dat geldt niet alleen voor de historie van dit ras, maar óók voor de uitstraling van dit ras.

In ons land is de Podenco Canario helaas vrij zeldzaam te noemen. Je ziet dit hondenras echt maar heel incidenteel, terwijl het juist zo’n leuke gezinshond is. Desalniettemin zijn er óók redenen waarom dit hondenras niet al te populair is. Mocht je wél voor een Podenco Canario kiezen, geniet je in ieder geval van een unieke hond. Een hond met een uniek karakter, met een unieke uitstraling en met een unieke herkomst. Bovendien is dit een behoorlijk gezond hondenras; een gemiddelde Podenco Canario wordt zo’n 12 á 13 jaar.

Samenvatting Podenco Canario

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Podenco Canario.

Karakter Aanhankelijk, moedig, rustig en zelfstandig.
Levensverwachting 12 tot 13 jaar.
Schofthoogte Reu: 55,0 tot 64,0 cm.Teef: 53,0 tot 60,0 cm.
Gewicht Reu: 20,0 kg.Teef: 25,0 kg.
Vachtkleur Rood met witte aftekeningen.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Laag.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Als je een foto van een Podenco Canario ziet, zie je direct dat het een unieke hond is. Niet alleen zijn lichaamsbouw is uniek te noemen, maar ook zijn vacht. Tevens heeft hij een zeer kenmerkende kop, waarbij vooral de lange snuit opvalt. De snuit is dusdanig lang dat hij een behoorlijk spitse kop heeft.

Opvallend hierbij is dat hij ook behoorlijk grote oren heeft. Deze oren staan volledig overeind en lijken eigenlijk op de oren van een haas. De oren van een Podenco Canario lopen naar boven toe in een punt, waardoor deze hond behoort tot rasgroep nummer 5 “spitsen en oertypen“.

Niet alleen zijn oren zijn opvallend te noemen. Nee, dat geldt ook voor zijn neus. Als één van de weinige hondenrassen heeft de Podenco Canario namelijk een volledig roze neus. Ook deze neus valt goed op en vormt een unieke combinatie met zijn spitse snuit.

Zijn lange hals verbindt zijn kop met een lange rug. Deze rug is behoorlijk lang, is bijzonder flexibel en is ook nog eens slank. Als je een Podenco Canario ziet lopen, is het zeker vanwege deze bijzondere rug een aparte hond om te zien. Dat is ook te danken aan het feit dat hij rechte botten heeft. Door de rechte botten heeft hij een ietwat statige houding.

Daarbij zijn ook zijn poten nog het benoemen waard. Zijn voorpoten moeten bij voorkeur volledig recht zijn, terwijl er bij zijn achterpoten een mooie welving zichtbaar moet zijn. Zijn poten zijn in ieder geval behoorlijk hoog, waardoor hij hoog op zijn poten staat. Dankzij deze hoge poten weet een Podenco Canario gigantische snelheden te behalen.

De vacht van een Podenco Canario is in de meeste gevallen rood met wit. De hoofdkleur hierbij is rood (of rossig), terwijl de aftekeningen in het wit uitgevoerd zin. Andere kleurencombinaties zijn in principe mogelijk, maar komen niet al te vaak voor. Dat komt puur doordat de Podenco Canario al zeer zeldzaam is.

Opvallend bij dit ras is dus dat hij bijzonder slank is. Het feit dat hij zo slank gebouwd is, zie je ook in het lichaamsgewicht terug. Een gemiddelde Podenco Canario weegt rond de 23 kilo. Met name reuen kunnen iets zwaarder zijn, maar het lichaamsgewicht komt bijna nooit boven de 25 kilo uit. Dat is opvallend, aangezien een volwassen reu een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van wel 64 centimeter kan behalen. Een volwassen teef doet daar niet veel voor onder met een schofthoogte van 60 centimeter. Het is dus een behoorlijk grote/hoge hond, maar het is absoluut géén zware hond.

2. Gedrag

Het mag duidelijk zijn: de Podenco Canario is een unieke hond om te zien. Geldt dit ook voor zijn gedrag? Weet hij zich ook met bepaalde karakteristieke eigenschappen te onderscheiden? Ja, dat is zeker het geval. Uit veel kenmerken van zijn gedrag valt in ieder geval op te maken dat hij zijn oorsprong op de Canarische Eilanden vindt.

Zo is het bijvoorbeeld een feit dat hij bijzonder moedig is. Hij ziet eigenlijk geen gevaar in en hij vindt het dan ook leuk/normaal om een bepaald risico te nemen. Dat risico neemt hij echter niet zomaar, maar dat doet hij vooral om jou te beschermen. Hij is namelijk zeer aanhankelijk richting zijn baasjes. Als hij het vermoeden heeft dat jij ook maar enigszins in gevaar komt, komt hij direct in actie.

Wordt een Podenco Canario daarbij ook agressief? Nee, dat is niet het geval. Die verhalen doen wel eens de rondte, aangezien hij een niet al te lieve uitstraling heeft. Qua gedrag is hij echter wel lief te noemen. Hij gaat prima met kinderen om, hij is rustig en hij is behoorlijk makkelijk in de omgang.

Wel is het goed om rekening te houden met zijn zelfstandigheid. In het verleden werden zijn voorouders veelvuldig alleen op pad gestuurd. Hij heeft hierdoor nog steeds de neiging om veel alleen te doen én om zelf problemen op te lossen. Daarvoor komt zijn moed ook weer perfect van pas. Iets wat overigens ook geldt voor zijn energie. Als we het over een energieke hond hebben, hebben we het echt over de Podenco Canario.

Geef je hem te weinig beweging of te weinig aandacht? Dan gaat hij al zijn energie opkroppen en deze binnenshuis tot uiting laten komen. In dat geval heb je echt een zware kluif aan hem. Hij gaat in dat geval namelijk vervelend, irritant en nogal druk worden. Door hem voldoende te laten bewegen, kun je dit gelukkig voorkomen.

Is de Podenco Canario nou een typische gezinshond? Nou, dat valt eigenlijk mee, terwijl het ook niet tegen valt. Het is eigenlijk een jachthond die je prima voor de jacht in kunt zetten én die je prima als gezinshond in kunt zetten. Al met al een hond met meerdere gezichten, waarbij wel opgemerkt moet worden dat het een lieve en loyale hond is.

3. Verzorging

De vacht van een Podenco Canario is bijzonder kenmerkend. Niet alleen door de kleur van de vacht (rood), maar ook door de lengte van de vacht. Of beter gezegd: het gebrek aan lengte. De vacht van hem is namelijk erg kort, waardoor borstelen eigenlijk geen zin heeft. Nee, in plaats daarvan is het vooral van belang dat je zijn vacht goed schoon weet te houden.

Hoe je dit doet? Haal af en toe een vochtige doek over zijn vacht heen. Besteed hierbij extra aandacht aan de gebieden rondom zijn oren. Doordat zijn oren zo rechtovereind staan, is dit een ideale plek voor vuil en bacteriën om zich te nestelen. Door af en toe een vochtige doek over zijn oren heen te halen, kun je bijvoorbeeld irritaties of ontstekingen voorkomen.

Verder is het van belang om het “normale” onderhoud uit te voeren. Zo moet je zijn tanden regelmatig poetsen en moet je zijn nagels netjes bijknippen. Over erfelijke aandoeningen is niet al te veel bekend. Het is goed mogelijk dat deze aandoeningen wel voorkomen, maar er bestaan simpelweg niet heel veel Podenco Canarios. Het is daardoor ook lastig om dergelijke aandoeningen vast te stellen.

Merk je een gedragsverandering op? Of merk je dat hij niet meer zo makkelijk als eerst wandelt? Dan is een bezoek aan de dierenarts aan te raden. De dierenarts kan een mogelijke aandoening vroegtijdig opsporen, waardoor de behandeling direct in gang gezet kan worden.

podenco canario staat tussen struiken

4. Opvoeding

Wil je een jonge Podenco Canario in huis halen? Dan is het wenselijk dat je al enige ervaring hebt met het opvoeden van een hond. Het is namelijk een hond die behoefte heeft aan een specifieke opvoeding. Een opvoeding waarin de harde hard níet voor mag komen, maar waarin je wel voldoende duidelijkheid geeft.

Zo is het van belang dat je hele duidelijke regels vaststelt. Daarna is het zaak om deze regels ook consequent na te leven. Doe je dat niet? Dan gaat hij er vanzelf een loopje meenemen. Zoals hierboven al aangegeven, is een Podenco Canario immers behoorlijk zelfstandig. Hij is daardoor prima in staat om zijn eigen regels te bedenken.

Ook is het van belang dat je hem veel liefdevolle aandacht geeft. Het is van nature een hond met een rustig karakter, maar je kunt hem ook redelijk onstuimig maken. Dat doe je met bijvoorbeeld armbewegingen en stemverheffingen. Voorkom dat en beloon in plaats daarvan zijn goede gedrag. Als je dát voor elkaar weet te krijgen, heb je binnenshuis eigenlijk geen kind aan hem.

Iets waar je wel veel tijd aan moet besteden, is het leren los laten lopen van een Podenco Canario. Hij is namelijk een zogeheten half-windhond. Dit betekent dat hij zijn neus, zijn oren en zijn ogen gebruikt voor de jacht. Met zijn oren en neus probeert hij een prooi op te sporen. Zodra hij deze prooi daadwerkelijk kan zien, komt hij in actie. Aangezien hij dit jachtinstinct echt in zich heeft, is de kans groot dat je hem binnen de kortste keren kwijtraakt. Het is dan ook onwaarschijnlijk belangrijk dat je hem gaat leren om los te lopen. Mocht je geen vertrouwen hierin hebben, is het sowieso beter om hem aan de riem vast te houden.

5. Beweging

Hard rennen, spelletjes doen, bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Het liefste beweegt een Podenco Canario de gehele dag door. Zo vindt hij het leuk om spelletjes met je te spelen, om samen een stuk te wandelen en om samen op hoge snelheid te rennen. Je gaat hem alleen niet bijhouden; een Podenco Canario is namelijk écht snel.

Het belang van voldoende beweging mag in ieder geval niet onderschat worden. Indien je op sommige dagen niet al te veel met hem kan wandelen, ga je dit direct aan zijn gedrag merken. Hij gaat zijn energie in dat geval namelijk opkroppen, waardoor hij ongewenst gedrag gaat vertonen. Voorkom dat en geef hem dagelijks voldoende beweging.

De Podenco Canario is geen hond die je in een klein huis of appartement kunt houden. Nee, het is een hond die behoefte heeft aan de nodige ruimte. Als je een groot huis met een grote tuin hebt, is dit dan ook ideaal te noemen. Hij kan in dat geval heerlijk in de tuin rondlopen, waarbij hij zichzelf prima kan vermaken.

6. Geschiedenis

Over de geschiedenis van de Podenco Canario kunnen hele boeken geschreven worden. Zoals de naam al doet vermoeden, vindt dit ras zijn oorsprong op de Canarische Eilanden. De voorouders van dit ras komen echter van het Spaanse vasteland én vanuit Egypte.

Op de Canarische Eilanden kwam dit ras in ieder geval geweldig tot bloei. Dat is met name te danken aan het feit dat hij prima tegen hitte kan. Aangezien het op de Canarische Eilanden behoorlijk warm is, is dat ook zeer wenselijk. Op deze eilanden groeide hij overigens ook al snel uit tot de meest geliefde jachthond. Dat was met name te danken aan het perfecte gebruik van zijn zintuigen. Zo ruikt een Podenco Canario geweldig, hoort hij alles en heeft hij ook zeer goed zicht.

Eigenlijk is de Podenco Canario de ideale jachthond voor op konijnen. Juist op die beesten jaagde dit ras dan ook voortdurend op de Canarische Eilanden. In de afgelopen jaren is daar wel verandering in gekomen. Het ras wordt steeds minder voor de jacht ingezet en is bovenal behoorlijk zeldzaam te noemen. De kans is dan ook klein dat je een Podenco Canario in ons straatbeeld tegenkomt. Mocht jij wél voor dit ras kiezen, kies je voor een energieke, moedige, lieve en unieke hond.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *