Als we het over een hond met een rijke historie hebben, hebben we het absoluut over de Chow Chow. De oorsprong van dit hondenras is terug te vinden in het Verre Oosten. Met name in China kon dit ras op een grote populariteit rekenen; dat was voornamelijk aan de adel in dat land te danken. Lange tijd is dit hondenras namelijk alleen voor de adel “verkrijgbaar” geweest. Waarom dat zo was? Ongetwijfeld had dat te maken met het unieke uiterlijk van een Chow Chow.
Qua uiterlijk kan een Chow Chow zeker met een leeuw vergeleken worden. Hij heeft namelijk, net zoals een leeuw, een grove kop en een soort van manenkraag bij zijn hals. Overigens is niet alleen zijn hals dik behaard, maar ook andere lichaamsdelen. Al met al is het een zeer kenmerkende hond die vrij zeldzaam is. Het ras komt tegenwoordig over de gehele wereld voor, maar je komt een Chow Chow nooit in grote getalen tegen. Mocht je zelf een Chow Chow hebben, mag je in jouw handen wrijven. Dit ras wordt gemiddeld 12 tot 15 jaar oud.
Samenvatting Chow Chow
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Chow Chow.
1. Uiterlijke kenmerken
Zodra je een Chow Chow ziet, ben je ongetwijfeld direct in de wolken. Dit ras heeft namelijk een geweldige uitstraling met enkele zeer kenmerkende uiterlijke eigenschappen. Dat zie je niet alleen aan zijn kop terug, maar ook aan bijvoorbeeld zijn poten en zijn staart. Van nature is het een redelijk compacte hond die dus veel gelijkenissen vertoont met een leeuw.
De kop van een Chow Chow is behoorlijk breed en vlak te noemen. Zijn snuit is eveneens breed en wordt gekenmerkt door een zwarte neus. Dat is echter niet het meest kenmerkende aan zijn snuit. Nee, die eer is weggelegd voor de tong. Een Chow Chow heeft namelijk een blauwzwarte tong. De ogen van hem zijn ovaal en hebben een donkere kleur. Zijn oren worden omhoog gedragen en zijn zowel klein als dik.
Opvallend aan zijn kop zijn verder de huidplooien. Door deze plooien heeft hij een ietwat “bejaarde” uitstraling. Rondom zijn kop is een prachtige soort van manenkraag zichtbaar, waardoor hij veel overeenkomsten met een leeuw heeft. Onder deze dikke laag met haren gaat een brede en licht gebogen hals schuil. Deze hals loopt over in een relatief korte en rechte rug. Opvallend zijn verder de korte en vrij brede poten; de voeten van een Chow Chow hebben een ietwat katachtige uitstraling.
Aan het einde van zijn rechte rug is een bijzondere staart te vinden. De staart is namelijk hoog aangezet en wordt in een krul over zijn rug gedragen. Door de flinke beharing oogt deze staart behoorlijk grof. Dat is echter wel afhankelijk van zijn vachtsoort. Van een Chow Chow bestaat namelijk zowel een kortharige als een langharige variant. Bij een langharige variant zijn de staart en de hals zoals hierboven beschreven. Bij een kortharige variant is er sprake van een opstaande vacht die grote overeenkomsten met pluche vertoont.
Qua kleuren bestaan er zes verschillende variaties: wit, zwart, blauw, rood, reekleurig of crème. Het is bij dit ras expliciet niet toegestaan dat er vlekken in de vacht aanwezig zijn. De vacht moet volledig effen zijn, maar de exacte samenstelling is dus afhankelijk van het soort variant; kortharig of langharig. Over het algemeen is de Chow Chow dus wel een zeer bijzondere hond om te zien. Hij lijkt behoorlijk veel op een leeuw en is behoorlijk zeldzaam. Mocht je zelf een Chow Chow hebben, mag je dus van geluk spreken. Daarmee doelen we niet alleen op zijn zeldzaamheid, maar ook op zijn prachtige voorkomen. Het is elke dag weer een feestje om naar het prachtige voorkomen van dit ras te kijken.
2. Gedrag
Is het gedrag van een Chow Chow net zo kenmerkend als zijn algehele voorkomen? Nee, dat niet zo zeer. Toch zijn er wel enkele karakteristieke eigenschappen die het bespreken de moeite waard zijn. Zo is het opvallend dat dit ras behoorlijk rustig is, maar ook een waakse kant kent. Mocht hij het nodig vinden om in actie te komen, is hij absoluut niet te beroerd om dat ook daadwerkelijk te doen.
Naar zijn baasje(s) toe is een Chow Chow zeer loyaal. Hij ziet zijn baasjes echt als zijn familie en beschermt hen dan ook met man en macht. Binnenshuis is hij tolerant, is hij lief en krijgt hij veel liefdevolle aandacht. Deze aandacht geeft hij op zijn beurt ook weer graag aan zijn gezinsleden.
Naar andere mensen toe is het echter een compleet ander soort hond. Hij kan andere mensen compleet negeren, terwijl hij hen ondertussen wel zo onopvallend mogelijk in de gaten blijft houden. Hij heeft hierdoor soms een ietwat onverschillige houding, maar schijn bedriegt in dit geval. Hij heeft namelijk alles snel in de smiezen en komt tijdig in actie. Hij is van nature immers gewend dat hij een hond van de adel was, waardoor hij zichzelf relatief belangrijk vindt. Hij vindt echter niet alleen zichzelf belangrijk, maar ook zijn gezinsleden. Voor hen gaat hij daarom door het vuur.
Als je een Chow Chow ziet lopen, zie je een trotse en stoere hond lopen. Dat is ook terug te merken in zijn karakter. Hij kent nagenoeg geen angst, hij heeft een hoge pijngrens en hij is behoorlijk stabiel te noemen. Zeker als je hem binnenshuis meemaakt, straalt hij een en al kalmte uit. Hij is niet al te snel van zijn stuk te brengen, maar heeft dus wel problemen in de omgang met andere mensen.
Ook de omgang met andere honden gaat niet altijd even prettig. Mocht het nodig zijn, is hij niet beroerd om in actie te komen ten opzichte van andere honden. Tijdens het opvoeden van hem is dit één van de belangrijkste aandachtspunten. Al met al is het een waakse, loyale en lieve hond die niet al te veel met vreemden heeft. Ongeacht of dit nou mensen of andere honden zijn.
3. Verzorging
Het is niet geheel verrassend, maar de vacht van een Chow Chow heeft voldoende verzorging nodig. Zijn haren moeten dagelijks goed geborsteld worden; dat is met name het geval bij zijn staart en rondom zijn hals. In die lange haren is het immers voor vuil heerlijk om zich te nestelen. Zorg er dus voor dat je deze gebieden dagelijks goed borstelt en goed schoonhoudt.
Mocht je een kortharige variant hebben, is het ook van belang om deze goed te borstelen. De frequentie van het borstelen ligt hierbij wel iets lager, maar desalniettemin moet je hem regelmatig goed borstelen. Ook moet je de plooien in zijn gezicht goed schoon weet te houden. Dit is namelijk voor vuil ook een heerlijke nestelplek. Haal regelmatig een vochtig doekje over zijn kop heen en zorg er daarmee voor dat zijn huidplooien goed schoon blijven.
Hierboven gaven we reeds aan dat een Chow Chow een behoorlijk hoge pijngrens heeft. Dit brengt één belangrijk nadeel met zich mee; je merkt het bijna niet als hij veel pijn heeft. Dat merk je echter wel als hij mank begint te lopen. Indien hier sprake van is, valt dit meestal te wijten aan zijn knieën. Hij is relatief zwaar in verhouding tot de lengte van zijn poten. Zijn poten moeten hierdoor veel gewicht dragen en dat gaat niet altijd even goed. Problemen met de knie, waaronder de kruisbanden, komen derhalve regelmatig voor.
Daarnaast moet je ook goed zijn ogen controleren. Dit ras heeft namelijk bovengemiddeld vaak last van entropion. Bij deze aandoening is het buitenste ooglid naar buiten gekruld, waardoor zijn oog gaat irriteren. Mocht dit niet tijdig aangepakt worden, kan dit zelfs voor blijvende oogschade zorgen. Zorg dus dat je dit goed in de gaten houdt en trek tijdig aan de bel.
4. Opvoeding
Bij het opvoeden van een Chow Chow moet de meeste aandacht uit gaan naar de socialisatie. Het is hierbij wenselijk dat hij al op jonge leeftijd in contact komt met andere honden. Doordat hij hier op jonge leeftijd al aan gaat wennen, krijgt hij tijdig door dat andere honden in principe niet zo verkeerd zijn. Ga daarom bij voorkeur met hem naar een puppycursus; daar leren jullie beide een hoop van, waarbij hij ook nog eens in contact met (veel) andere honden komt.
Met de harde hand regeren is vrij onverstandig bij dit ras. Hij is namelijk niet van zijn stuk te brengen en hij is dus in staat om jouw tirade of wilde armbewegingen volledig te negeren. Waar hij wel gevoelig voor is, is als je hem compleet negeert. Hij is namelijk loyaal aan jou en hij verwacht eigenlijk ook dat je dat naar hem toe bent. Voed hem dus met de zachte hand op en negeer hem bij ongewenst gedrag. Dat werkt vele malen beter dan hem met de harde hand op te voeden.
Tot slot is het advies om zijn intelligentie in jouw voordeel te gaan gebruiken. Hij is door deze intelligentie namelijk behoorlijk leergierig én hij pakt dingen snel op. Het lastige hieraan is echter wel dat hij door moet hebben wat het belang van een bepaald commando is. Als hij dit belang niet in ziet, weigert hij om dit commando aan te leren. Zorg er dus voor dat je vanaf het allereerste moment de opvoeding op een positieve manier inzet. Zorg bovendien voor duidelijke regels, voor veel liefdevolle aandacht en consequentie. Als jij de regels niet goed naleeft, gaat hij de regels direct op zijn eigen manier invullen.
5. Beweging
Een Chow Chow vindt het in principe niet erg om lange wandelingen te maken. Je moet hierbij wel goed rekening houden met zijn lichaam. Allereerst heeft hij te maken met korte poten, waardoor deze poten het nodige te verduren krijgen. Zorg daarom bij voorkeur voor een harde ondergrond en voorkom het maken van scherpe bochten en abrupte bewegingen.
Daarnaast moet je ook rekening houden met zijn dikke vacht. Door deze dikke vacht is uiterst onverstandig om in de zomer lange wandelingen te gaan maken. Desalniettemin is het een hond die het heerlijk vindt om in beweging te komen, zolang er rekening gehouden wordt met zijn lichaam. Gezien zijn knieproblemen is het ook verstandig om traplopen en springen zoveel mogelijk te voorkomen.
6. Geschiedenis
Over de exacte geschiedenis van de Chow Chow bestaat enige onduidelijkheid. Het algemene beeld is dat dit ras zijn oorsprong in Azië vindt, maar er gaan ook verhalen rond waaruit zou blijken dat deze honden van origine uit Siberië afkomstig zijn. Feit is dat met name in China de Chow Chow al in een vroegtijdig stadium ingezet werd door de adel. Destijds mochten zelfs alleen de adel dit ras houden; voor alle andere mensen was dit ras simpelweg niet “bereikbaar”.
Vanaf het jaar 1800 werd dit ras echter meer en meer gezien. Het ras maakte ook de overstap naar andere continenten, waarna het ras in de loop van de 20e eeuw voor het eerst in ons land te zien was. De eerste Chow Chow van ons land werd uit Engeland geïmporteerd; al snel kon hij op de nodige positieve geluiden rekenen. Het is immers een geweldige hond om te zien. Feit is echter dat dit ras hedendaags een ware zeldzaamheid is. Zoals we eerder al zeiden; als je zelf een Chow Chow hebt, mag je in je handen wrijven. Dat heeft niet alleen met zijn prachtige uitstraling te maken, maar ook met zijn rustige, lieve en zachte karakter.