Mexicaanse Naakthond

Laatst bijgewerkt: 13 juli 2022

De Mexicaanse Naakthond staat te boek als één van de oudste hondenrassen ter wereld. Daarnaast is het tegenwoordig ook één van de zeldzaamste hondenrassen; de kans dat je dit ras zomaar op straat tegenkomt, is nihil. In de tijd van de Azteekse Indianen was dit ras echter wel uiterst populair, waardoor de honden vanaf het eerste moment al met veel mensen in contact kwamen. Mede hierdoor kan de Mexicaanse Naakthond prima omgaan met mensen, zowel jong als oud.

Op het gebied van uiterlijke kenmerken/eigenschappen is het een uiterst bijzondere hond te noemen. Deze hond heeft bijvoorbeeld een hogere lichaamstemperatuur dan normale honden; ongeveer 40 graden Celsius. Al met al valt er over de Mexicaanse Naakthond meer dan voldoende te bespreken. Met een levensverwachting van 12 tot 15 jaar oud is het een tamelijk gezond hondenras te noemen. Zoals reeds eerder gezegd, kom je dit hondenras echter nagenoeg nooit in Nederland tegen.

Samenvatting Mexicaanse Naakthond

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Mexicaanse Naakthond.

Karakter Beschermend, gevoelig, lief en loyaal.
Levensverwachting 12 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 25,0 tot 60,0 cm.Teef: 25,0 tot 60,0 cm.
Gewicht Reu: 4,0 tot 20,0 kg.Teef: 4,0 tot 20,0 kg.
Vachtkleur Meerdere kleuren mogelijk.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Moeilijk.

1. Uiterlijke kenmerken

Laten we aftrappen met het bespreken van de lichaamsafmetingen van een Mexicaanse Naakthond. Dit hondenras bestaat namelijk in drie verschillende afmetingen; de kleine variant (schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X 25-35 cm), de medio variant (schofthoogte 35-45 cm) en de standaard variant (schofthoogte 45-60 cm). Sommige van deze honden zijn bijzonder indrukwekkend om te zien, terwijl andere varianten van de Mexicaanse Naakthond behoorlijk klein zijn.

De kleur van dit hondenras is ook bijzonder te noemen; van bruin tot aan blauwgrijs en bronskleurig. In principe zijn allerlei soorten kleuren mogelijk. Her en der zijn op het lichaam vlekjes toegestaan, terwijl de huid in de zomer ook van kleur kan veranderen. Zodra de zon langere tijd op de blote huid van de Mexicaanse Naakthond schijnt, kan de huid donkerbruin tot zwart gaan ogen. In dit geval bespreken we bewust niet over “vacht”, aangezien een Mexicaanse Naakthond geen vacht heeft. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit ras grotendeels kaal/naakt. Op onder meer zijn kop, de punt van zijn staart en rondom zijn poten mogen eventueel wel kleine plukjes haar aanwezig zijn.

Het is daarbij ook goed om te weten dat er óók Mexicaanse Naakthonden bestaan die wél haar hebben. Deze honden kunnen uit hetzelfde nest komen als de volledige naakte honden en hebben een korte, strakke, volle en glanzende vacht.

Zijn kop is breed te noemen en heeft een ietwat wigachtige vorm. Bij zijn kop valt eigenlijk direct zijn brede onderkaak op in combinatie met zijn relatief lange snuit. Ook zijn de vleermuisachtige oren bijzonder te noemen; deze zijn ongeveer 10 centimeter lang en worden veelal rechtopstaand gedragen. De oren zijn echter wel laag aangezet, zijn dun en worden door de Mexicaanse Naakthond veel bewogen. Zijn ogen zijn middelgroot en hebben een levendige expressie. Qua kleuren is er van alles mogelijk bij zijn ogen; van geel tot en met zwart.

Zoals eerder al gezegd; de afmetingen van een Mexicaanse Naakthond kunnen onderverdeeld worden in drie varianten. Al deze varianten hebben in ieder geval een lange hals, een rechte rug en een lange staart. De staart is dun te noemen en kan tot aan de sprongen reiken, indien deze hangend gedragen wordt. De poten van een Mexicaanse Naakthond zijn behoorlijk lang en ook de opgetrokken buik is uniek te noemen. Al met al een unieke hond met een unieke uitstraling en een unieke haardracht.

2. Gedrag

Is het gedrag van een Mexicaanse Naakthond net zo uniek als zijn uiterlijke kenmerken? Nee, dat valt eigenlijk wel mee. Wel is het een hondenras waar je de nodige aandacht aan moet besteden; ze vragen simpelweg veel aandacht. Ook geven meerdere experts aan dat het niet de meest geschikt hond is voor baasjes die op zoek zijn naar hun eerste hond. Bij voorkeur heb je al enige ervaring met andere hondenrassen, voordat je een Mexicaanse Naakthond in huis neemt en op gaat voeden.

Allereerst is het goed om te weten dat een Mexicaanse Naakthond vrij gevoelig is. Hij neemt jouw stemmingen snel over en kan daar op lange termijn zelf schade aan gaan ondervinden. Mocht jij namelijk vaak gestresst zijn, wordt een Mexicaanse Naakthond óók gestrest. Dit kan op den duur gaan leiden tot onder meer problemen met de spijsvertering en zogeheten neurotisch gedrag.

Over het algemeen is dit ras lief, loyaal en toegewijd te noemen. Als ze eenmaal doorhebben wie hun baasje is, gaan ze voor hun baasje door het vuur. Voor hun hele familie zijn ze sowieso heel beschermend; daarbij komt ook de oplettendheid prima van pas. Met zijn opvallende oren hoort hij bijzonder goed, waardoor hij mogelijk gevaar al snel weet te signaleren.

Wat ook opvallend is, is dat hij in de omgang met andere honden niet al te goed is. Sterker nog; als hij zich bedreigd door andere honden voelt, kan hij behoorlijk agressief worden. In dat geval laat hij niet alleen zijn blaf horen, maar kan hij ook lichamelijk tot actie overgaan. Met zijn korte doch krachtige lichaam is dat absoluut niet wenselijk; tijdens de opvoeding moet hier dus veel aandacht aan besteed worden.

Verder is het een feit dat het karakter van de Mexicaanse Naakthonden onderling behoorlijk kan verschillen. Sommige honden zijn zeer begaan, terwijl andere honden zeer streng voor zichzelf kunnen zijn. Daarnaast zijn sommige zeer gehoorzaam, terwijl andere honden weer eigenwijs en eigenzinnig gedrag kunnen vertonen.

In het dagelijkse leven vraagt een Mexicaanse Naakthond onwijs veel aandacht. Je moet hem dagelijks van veel beweging voorzien, je moet hem regelmatig een aai over zijn bol geven en je moet regelmatig met hem knuffelen. Mocht je dit niet doen, kan zijn gevoelige en emotionele karakter de overhand gaan nemen. Mede hierom is het niet voor een ieder aan te raden om dit ras in huis te nemen; wellicht is dat ook één van de redenen waarom dit ras niet al te vaak voorkomt.

3. Verzorging

Zoals een typische Naakthond betaamt, heeft de Mexicaanse Naakthond niet al te veel verzorging nodig. Zijn kale “vacht” hoeft immers niet geborsteld te worden, maar wel kent dit ras enkele gezondheidsgevaren. Zo is het aan te raden om hem ’s winters een hondenjas te laten dragen, terwijl hij zomers juist ingesmeerd moet worden met speciale zonnebrandcrème voor honden. Zijn huid is al met al gevoelig te noemen en moet dus met de nodige aandacht verzorgd worden.

Het advies is om een Mexicaanse Naakthond niet al te vaak te wassen. Mocht je zijn huid regelmatig wassen, kan je de huidstructuur aan gaan tasten. Dit kan op den duur gaan leiden tot huidproblemen, huidinfecties en aanverwante aandoeningen.

Over het algemeen is dit ras wel gevoelig voor een aantal gezondheidsproblemen. Zo is algemeen bekend dat dit ras veel last heeft van allergieën, van overgevoeligheid voor medicatie en voor het verliezen van zijn tanden. Met name de tandproblemen komen veelvuldig voor, maar dat geldt ook voor epilepsie. Mocht jouw Mexicaanse Naakthond regelmatig last van epileptische aanvallen hebben, is het aan te raden om spoedig een dierenarts te bezoeken.

mexicaanse naakthond ligt op een steen

4. Opvoeding

Het advies van experts staat als een paal boven water; neem alleen een Mexicaanse Naakthond in huis als je (veel) ervaring hebt met het opvoeden van honden. Het opvoeden van dit ras is niet al te makkelijk en kost bovendien onwijs veel aandacht. Hierdoor ben je in de eerste maanden eigenlijk de gehele dag door met hem bezig bent.

Bij het opvoeden is het wenselijk dat je op jonge leeftijd veel tijd besteed aan de socialisatie. Hij moet op jonge leeftijd in aanraking met andere honden komen, aangezien hij zich dan op latere leeftijd minder “aangevallen” gaat voelen door andere honden. Eén van zijn karaktereigenschappen is immers dat hij behoorlijk agressief ten opzichte van andere honden kan doen. Ga dus op jonge leeftijd al met hem naar een puppycursus of laat hem op een andere manier in aanraking komen met andere honden.

Daarnaast is het advies om hem met een zachte hand op te voeden. Dit heeft weer te maken met één van zijn andere opvallende karaktereigenschappen; zijn (over)gevoeligheid. Zodra je hem met de harde hand op gaat voeden, neemt onzekerheid bij hem de overhand. Deze onzekerheid kan bij hem tot meerdere (gezondheids)problemen gaan leiden.

De meeste Mexicaanse Naakthonden zijn gehoorzaam. Ze nemen nieuwe commando’s relatief snel op en hebben ook al snel door wat het gewenste gedrag is. Wel is het daarbij van belang dat je hem op een consequente wijze – en met een zachte hand – opvoedt. De regels moeten voor hem duidelijk zijn, hij moet veel aandacht krijgen en hij moet mentaal ook opgevoed worden. Belangrijk daarbij is om te weten dat een Mexicaanse Naakthond pas na zo’n twee jaar mentaal volledig volwassen is. Tot die tijd heb je dus de tijd om zijn mentale gesteldheid te trainen en om hem bijvoorbeeld goed te laten reageren op mogelijke stemmingswisselingen bij jou of bij één van de andere personen uit “zijn familie”.

5. Beweging

Heeft een Mexicaanse Naakthond behoefte aan veel beweging? Dat valt mee. Heeft hij veel behoefte aan het krijgen van aandacht? Ja, dat zeker. Het advies is daarom om dit met elkaar te combineren; ga lekker een stuk met hem wandelen, ga even met hem stoeien, ga een leuk spelletje met hem spelen en neem hem zoveel mogelijk overal mee naar toe. Daar maak je hem écht gelukkig mee, terwijl hij ondertussen ook nog voldoende in beweging komt/blijft.

Mocht je in de zomer met jouw Mexicaanse Naakthond een stukje gaan wandelen, moet je wel de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. Smeer hem altijd goed in met zonnebrandcrème (speciaal voor honden) en laat hem ’s winters een jas dragen. Tot slot willen we nog benoemen dat dit ras prima gehouden kan worden in een appartement of in een kleine flat. Gezien zijn gemiddelde behoefte aan beweging is het wel aan te raden om in dat geval regelmatig met hem te gaan wandelen. Mocht je een omheinde tuin hebben, is dat een ideale situatie voor de Mexicaanse Naakthond.

6. Geschiedenis

Voor de oorsprong van de Mexicaanse Naakthond moeten we terug naar de tijd van de Azteken. Dit volk leefde vele jaren geleden in Mexico, waarbij het in aanraking kwam met meerdere soorten haarloze honden. Haarloze honden waren/zijn in dit gedeelte van de wereld namelijk relatief normaal. Uiteindelijk is de Mexicaanse Naakthond tot stand gekomen en vernoemd naar de Mexicaanse god Xolotl. De Mexicaanse benaming van dit ras is dan ook: “Xoloitzcuintly”.

In het verleden werd dit ras met name gezien als een gezelschapshond, maar werden ze ook ingezet voor het vangen van kleinere dieren. In Mexico groeide dit ras bovendien uit tot een soort van god. Het is dan ook niet voor niets dé officiële hond van Mexico. In de jaren 40 werd dit ras echter met uitsterven bedreigd, maar dat werkt gelukkig tijdig voorkomen.

De populatie van dit ras is nog steeds niet immens groot te noemen; de kans dat je dit ras in Nederland tegenkomt, is zoals gezegd behoorlijk klein. Mocht je toch een Mexicaanse Naakthond in huis rond hebben lopen, mag je in jouw handen wrijven. Het is namelijk een unieke hond op zowel het gebied van uitstraling als op het gebied van karakter en lichaamseigenschappen. Al met al een zeer unieke hond die wél om heel veel aandacht vraagt.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *