Peruaanse Naakthond

Laatst bijgewerkt: 31 mei 2022

Als je alle hondenrassen naast elkaar zet, weet je niet wat je ziet. Sommige hondenrassen zijn groot, sommige hondenrassen zijn klein, sommige hondenrassen hebben een kortharige vacht en sommige hondenrassen hebben een langharige vacht. Wist je bovendien dat er ook heuse naakthonden bestaan? Dit zijn honden die eigenlijk géén vacht hebben, waardoor je puur en alleen zijn huid ziet; dat is het geval bij de Peruaanse Naakthond. Onder meer door zijn unieke uitstraling is dit een onwijs bijzondere hond om te zien.

Zoals de naam van dit ras al duidelijk doet vermoeden, is zijn oorsprong te vinden in Peru. In dit Zuid-Amerikaanse land werd dit ras al snel voor verschillende doeleinden ingezet, maar dat was niet zijn belangrijkste kenmerk. Nee, zijn belangrijkste kenmerk is toch wel het feit dat zijn huid volledig kaal is. De Peruaanse Naakthond, in eigen land Perro sin pelo del Peru genoemd, is in ons land vrij zeldzaam te noemen. De kans is klein dat je dit ras zomaar op straat tegenkomt.

Wil je zelf uiteindelijk dit ras in huis gaan nemen? Dan moet je goed rekening houden met enkele aandachtspunten, waarover je later op deze pagina meer kunt lezen. Indien je voor een Peruaanse Naakthond kiest, geniet je in ieder geval van een unieke hond. Dat doe je bovendien relatief lang, aangezien een gemiddelde Peruaanse Naakthond een leeftijd van 11 tot 13 jaar weet te behalen.

Samenvatting Peruaanse Naakthond

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Peruaanse Naakthond.

Karakter Alert, intelligent, levendig, loyaal en vrolijk.
Levensverwachting 11 tot 13 jaar.
Schofthoogte Reu: 25,0 tot 65,0 cm.Teef: 25,0 tot 65,0 cm.
Gewicht Reu: 4,0 tot 25,0 kg.Teef: 4,0 tot 25,0 kg.
Vachtkleur Afhankelijk van de kleur huid.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Het belangrijkste kenmerk van de Peruaanse Naakthond is terug te vinden in zijn naam én is ook overduidelijk terug te zien op foto’s. Hij is nagenoeg volledig kaal en weet zich daardoor te onderscheiden ten opzichte van veel andere soorten hondenrassen. Overigens is het zo dat dit ras soms wel haren heeft; zo zie je bij sommige honden binnen dit ras een klein plukje haren op de bovenkant van zijn kop. In principe is dit toegestaan, zolang hij maar niet te veel haren op zijn lichaam heeft.

Daarbij is het ook toegestaan als hij haren op zijn voeten en/of op zijn staart heeft. Hierbij geldt echter wel dat dit niet té veel haar mag zijn en dat het haar ook niet een groot deel van de voeten of de staart mag bedekken. De rest van zijn lichaam is sowieso volledig kaal, waardoor dit ras zijn naam absoluut eer aan doet. Overigens is het zo dat dit ras ook bekend staat als een halve windhond; je ziet in zijn postuur duidelijk de elementen van een windhond terug.

Zo is het opvallend dat zijn lichaam nogal lang en smal is. Hij ziet er zeer atletisch en harmonieus gebouwd uit, waarbij zijn lage lichaamsgewicht ook direct opvalt. Het is daarbij goed om onderscheid te maken tussen drie verschillende maten; een kleine maat, een medium maat en een grote maat. De grote maat weet een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van maximaal 65 centimeter te behalen, terwijl hij maximaal 25 kilo weegt. Deze lichaamsgegevens “passen” eigenlijk niet bij elkaar; met een dergelijke schofthoogte zou een hond eigenlijk iets meer moeten wegen. Daar is bij de Peruaanse Naakthond dus géén sprake van.

Een Peruaanse Naakthond staat behoorlijk hoog op zijn poten, heeft een ietwat aflopende rug en heeft een behoorlijk lange hals. Zijn hals weet de rug op een fraaie wijze te combineren met zijn kop, waarbij zijn rechtop staande oren direct opvallen. Zijn kop is verder niet al te groot en past eigenlijk perfect bij de rest van zijn lichaam.

De kleur van de Peruaanse Naakthond is volledig afhankelijk van zijn huid. Sommige varianten hebben een donkere huid, terwijl andere varianten weer een lichtere huid hebben. Sommige hebben ook verschillende kleuren huid, waarbij er bijvoorbeeld lichtere plekken rondom zijn poten zichtbaar kunnen zijn. Al met al is het een onwijs unieke hond om te zien; een harmonieus gebouwde hond met een unieke huid. Door het ontbreken van de vacht ziet hij er in ieder geval zéér bijzonder uit.

2. Gedrag

Is het gedrag van een Peruaanse Naakthond net zo opvallend als zijn uiterlijke kenmerken? Dat valt eigenlijk wel mee. In het verleden werd dit ras in Peru voornamelijk als huishond ingezet; wij begrijpen wel waarom, aangezien het een onwijs gezellige en loyale hond is. Hij vindt het heerlijk om zijn baasjes om hem heen te hebben, hij vindt het super om leuke dingen met zijn baasjes te doen en hij doet eigenlijk geen vlieg kwaad.

Je moet hierbij wel rekening houden met zijn gedrag ten opzichte van andere honden. Naar andere honden toe kan hij behoorlijk terughoudend zijn, waarbij hij soms ook relatief fel uit de hoek kan komen. Dit is absoluut één van de belangrijkste aandachtspunten waar je tijdens de opvoeding rekening mee moet houden.

Binnenshuis is het absoluut een hond waar je echt op kunt bouwen. Hij is eigenlijk altijd vrolijk, hij vindt het leuk om omringd te zijn door zijn baasjes en hij is onwijs loyaal te noemen. Tegelijkertijd is het ook een zeer intelligente hond; een Peruaanse Naakthond is hierdoor ook in staat om zelfstandig bijvoorbeeld taken uit te voeren.

Mocht je een Peruaanse Naakthond in huis halen, moet je ook rekening houden met zijn jachtinstinct. Zijn verre voorouders werden in Peru namelijk niet alleen als gezelschapshond ingezet, maar soms ook als jachthond. Door zijn uiterlijke kenmerken – onder meer zijn slanke en atletische bouw – was hij in staat om ook in lastig begaanbare gebieden de Inca’s te helpen. De Inca’s hebben namelijk een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de Peruaanse Naakthond.

Je hoeft er in ieder geval geen rekening mee te houden dat hij super slaafs of gehoorzaam is. Voordat hij gehoorzaam gaat zijn, moet je respect bij hem af zien te dwingen. Je moet dan ook stevig in jouw schoenen staan, je moet hem liefdevol zien te behandelen en je moet vooral een sterke band met hem op gaan bouwen. Mocht je géén hechte band met hem hebben, kan het behoorlijk lastig zijn om hem in het gareel te houden.

3. Verzorging

Door het ontbreken van zijn vacht heeft de Peruaanse Naakthond een unieke vorm van verzorging nodig. Bij veel honden is het namelijk van belang dat je zijn vacht goed verzorgd, maar bij dit ras moet juist de meeste aandacht uitgaan naar het verzorgen van de huid. Zo is het van belang om de huid goed te hydrateren en goed schoon te houden.

Haal regelmatig een vochtig doekje over zijn huid heen, smeer indien noodzakelijk een vochtinbrengende crème op zijn huid aan en houd goed de aanwezigheid van acne en/of mee-eters in de gaten. Zorg daarnaast dat je zijn huid regelmatig scrubt en dat je deze ook nog af en toe invet met een olievrije crème of een vergelijkbaar product. Daarbij is het óók van belang om goed zijn oren regelmatig te controleren; bij de randjes van zijn oren kunnen namelijk snel kloven ontstaan. Om dat te voorkomen, is het advies om af en toe een vochtinbrengende crème bij zijn oren op te smeren.

Ook moet je goed rekening houden met de kleur van zijn huid. heeft hij een donkere huid? Dan is het advies om hem zomers langzaamaan te laten wennen aan de hogere temperaturen. Als hij een lichte of een licht-gevlekte huid heeft, is het advies om zijn huid goed te verzorgen tegen de felle zonnestralen. Mede hierom is het belangrijk om in de zomer zeer scherp te zijn op de plekken waar hij zich bevindt in verhouding tot de stand en kracht van de zon.

Over het algemeen is de Peruaanse Naakthond een relatief gezonde hond, maar je moet wel rekening houden met enkele aandoeningen. Onder meer heup- en elleboogdysplasie zijn veelvoorkomende aandoeningen bij dit hondenras. Bij deze aandoeningen sluiten de onderdelen in het gewricht niet meer goed op elkaar aan, waardoor de Peruaanse Naakthond veel pijn ervaart. Deze verkeerde “afstelling” van de onderdelen zorgt ook voor veel slijtage, waardoor hij al snel mank kan gaan lopen. Mocht je dit opmerken, is het advies om zo spoedig mogelijk een bezoek aan de dierenarts te brengen.

peruaanse naakthond staat met zijn baasje voor een hek

4. Opvoeding

Kent het opvoeden van een Peruaanse Naakthond de nodige haken en ogen? Nou, op zich wel. Zoals al eerder gesteld, moet je bij het opvoeden van een Peruaanse Naakthond sterk in jouw schoenen staan. Je moet echt het respect bij hem af gaan dwingen en dat doe je onder meer door hem liefdevol te behandelen, door goed gedrag te belonen en door hem bij ongewenst gedrag niet direct te straffen. In dat geval kan je hem beter even negeren; daar doe je hem meer “pijn” mee.

Indien je een Peruaanse Naakthond onvoldoende aandacht geeft, kan hij ook ongewenst gedrag gaan vertonen. Het advies is dan ook om hem tijdens de opvoeding veel aandacht te geven én leuke dingen met hem te doen. Mede daarom is het aan te raden om met hem naar een puppycursus te gaan. Tijdens deze cursus bouw je een band met hem op, geef je hem veel aandacht én werk je ook direct aan de socialisatie.

Een Peruaanse Naakthond vindt het namelijk in beginsel lastig om met andere honden om te gaan. Door hem op jonge leeftijd met veel andere honden in aanraking te laten komen, kan je zijn gedrag ten opzichte van andere honden flink verbeteren. Al met al moet je stevig in jouw schoenen staan, moet je hem respectvol behandelen en moet je hem absoluut níet met de harde hand gaan behandelen.

5. Beweging

In het verleden was een Peruaanse Naakthond zeer actief te noemen. Zo werd dit hondenras ingezet door de Inca’s ten behoeve van de jacht, waarbij ze dus continue in beweging waren. Dit is ook nog duidelijk terug te zien in de energiebehoefte van de huidige Peruaanse Naakthonden; een Peruaanse Naakthond heeft echt veel behoefte aan veel beweging.

Als je hem dagelijks onvoldoende laat bewegen, heb je een zware kluif aan hem. Hij weet daardoor veel energie op te sparen, waardoor hij ongewenst gedrag gaat vertonen. Door hem veel in beweging te laten komen, weet je het ongewenste gedrag dus eigenlijk te voorkomen. Ga daarom lange stukken met hem wandelen, laat hem naast de fiets mee rennen en doe leuke spelletjes met hem.

Tijdens het bewegen is het van belang om goed naar de klimatologische omstandigheden te kijken. Niet alle honden binnen dit ras kunnen namelijk goed tegen de zon (door de lichte huid), terwijl andere honden binnen dit ras bij écht koude temperaturen behoefte hebben aan een hondenjas.

6. Geschiedenis

Komt de Peruaanse Naakthond van origine uit Peru? Ja, dat is een zekerheid. Hoe dit ras ooit in Peru tot stand gekomen is? Daar valt niks met zekerheid over te zeggen. Sommige experts beweren dat hij met immigranten uit China mee naar Peru gekomen is, terwijl andere experts denken dat zijn roots in Afrika te vinden is. Wat we wél weten, is dat de oorsprong van dit ras terug gaat naar enkele honderden jaren vóór Christus.

Feit is wel dat de Inca’s een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de Peruaanse Naakthond. Deze groepering was gek op hem en zette hem voor verschillende doeleinden in. Opmerkelijk detail; veel Peruanen gebruikten dit ras ook in de vorm van een beddenwarmer. Door het ontbreken van zijn vacht heeft hij namelijk een behoorlijke hoge lichaamstemperatuur, waardoor hij jou heerlijk op kan warmen.

Door de jaren heen is de Peruaanse Naakthond meer en meer in ons land én in andere Europese landen zichtbaar. Desondanks is het nog steeds een zeldzaam hondenras en dus ook een uniek hondenras. Het meest opvallende daarbij is zonder enige twijfel het ontbreken van een vacht.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *