Dwergkeeshond

Laatst bijgewerkt: 8 juni 2022

De Dwergkeeshond, je ziet hem steeds vaker. Dit schattige hondje is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden in Nederland. Niet alleen omdat het hondje er zo leuk uit ziet, maar ook omdat het een echt gezelschapshondje is. De Dwergkeeshond is klein en schattig, maar zeker niet bang. Dit zelfverzekerde beestje kan prima opboksen tegen de grotere honden uit de populatie als dit moet. De Dwergkeeshond wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud.

Samenvatting Dwergkeeshond

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Dwergkeeshond.

Karakter Aanhankelijk, levendig, moedig en zelfverzekerd.
Levensverwachting 12 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 18,0 tot 22,0 cm.Teef: 18,0 tot 22,0 cm.
Gewicht Reu: 1,5 tot 3,0 kg.Teef: 1,5 tot 3,0 kg.
Vachtkleur Diverse kleuren mogelijk.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Weinig.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.

1. Uiterlijke kenmerken

De Dwergkeeshond wordt ook wel Dwergkees genoemd. Volgens de rasstandaard heeft de hond een rechte en ietwat trotse houding. De schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van de Dwergkees is gelijk aan de lengte van de hond en de kop van het beestje is wigvormig. Verder heeft de Dwergkeeshond amandelvormige ogen, die iets schuin geplaatst zijn. De oren zijn klein en staan altijd rechtop. De snuit van de Dwergkeeshond is vrij groot: deze bedraagt de helft van de schedelgrootte. De lippen van de Dwergkees zijn zwart.

De Dwergkeeshond heeft een diepe borst. Deze gaat via een hoge schoft over in een korte en sterke rug. Het staartje van de hond staat vrij hoog: nog over de rug heen. De staart heeft een gekrulde houding, voor een extra speelse uitstraling.

De Dwergkeeshond heeft een zachte vacht, die uit twee lagen bestaat. De eerste laag is lekker zacht en bestaat uit kort onderwol. De tweede laag, ook wel het dekhaar genoemd, is wat langer en bolt om de hond heen. Wat de uitstraling van de Dwergkees typeert, is het feit dat de haren in de nek, op de schouders en op de achterzijden van de poten wat langer zijn. Ook zijn deze lichaamsdelen dikker behaard.

Dit gezelschapshondje kan effen zwart zijn, maar ook wit, bruin of wolfsgrijs. Kleuren als licht roodachtig, crème en bontgevlekt komen ook voor, maar wel beduidend minder dan de basiskleuren zwart, wit, bruin en grijs.

De Dwergkees is 18 tot 22 centimeter hoog. Het hondje weegt tussen de 1,5 en 3 kilo.

2. Gedrag

Een Dwergkeeshond is levendig en aanhankelijk. Het beestje vindt niets zo fijn als lekker met zijn baasje zijn. Om te knuffelen, maar ook om lekker samen te spelen. De Dwergkeeshond heeft veel aandacht nodig: het beestje vindt het heerlijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Dat je deze hond regelmatig moet borstelen, vindt het beestje helemaal niet erg. Die wekelijkse borstelbeurten vindt je trouwe viervoeter heerlijk.

Toch is de Dwergkees niet erg gesteld op vreemde mensen. Tegen vreemde mensen is het beestje zeker niet agressief, maar wel wat afwachtend. Ook wordt lang niet iedereen door dit hondje geaccepteerd. Het beestje is wat dat betreft kieskeuriger dan andere gezinshonden. En hoewel het hondje klein is, is het zeker geen bangerik. Sterker nog, de Dwergkees is zelfverzekerd en niet bang om zich te laten gelden tegenover grotere honden. Gezien zijn zelfverzekerde houding moet je het hondje als baas soms tegen zichzelf beschermen.

3. Verzorging

De Dwergkees heeft een dichte vacht met lange haren. Het is erg belangrijk deze vacht goed en regelmatig te borstelen, zeker één tot twee keer per week. Door je hondje regelmatig te borstelen, voorkom je dat de vacht vies wordt en dat hier klitten in komen.

Leer je hondje als puppy al aan dat er geborsteld moet worden, want dan gaat dit later een stuk gemakkelijker. Als je vroeg begint met borstelen, vindt je viervoeter dit hartstikke fijn en kun je het beestje zonder problemen borstelen. Begin je wat laat, dan kan je hondje een hekel krijgen aan het borstelen. Dit maakt het voor jou alleen maar lastig om je hondje goed te verzorgen. Vroeg starten met borstelen dus!

De vacht van een Dwergkees kan niet vaak gewassen worden. Doe dit dan ook niet te vaak: idealiter alleen als de vacht duidelijk vies is. En merk je dat de haren tussen de tenen jouw hondje hinderen? Dan kun je deze wegknippen. Ook dit hoeft niet iedere week. Verder maak je regelmatig de ogen en oren schoon. Dit doe je met een schoon en vochtig doekje.

De Dwergkeeshond is een gezond ras, maar er komen wel wat aandachtspunten in de algehele gezondheid naar voren. Het gaat om de volgende:

 • Epilepsie: een aandoening in de hersenen waarbij plotseling grote groepen hersencellen ontladen.
 • Syringomyelie: een aandoening van het ruggenmerg en de hersenen.
 • Black Skin Disease: een aandoening waarbij de huid zwart wordt en de haren uitvallen.
 • Patella Luxatie: een aandoening waarbij de knieschijven van het hondje ‘los’ zitten.

Deze aandoeningen komen niet veel voor, maar het kan zo zijn dat jouw trouwe viervoeter met een van deze aandoeningen te maken krijgt. Het is in ieder geval belangrijk om alert te zijn op bovenstaande aandoeningen als je een Dwergkees hebt, simpelweg omdat je hondje aanleg heeft om een van deze aandoeningen te ontwikkelen.

4. Opvoeding

Een Dwergkees is erg slim en bovendien leergierig. Wat de opvoeding van het hondje in de weg kan zitten, is het feit dat de Dwergkeeshond erg zelfverzekerd en eigenwijs is. Wil je jouw hondje goed op kunnen voeden? Start dan vroeg met de opvoeding, want dan kun je het eigenwijze beestje een stuk beter trainen.

Heb je een Dwergkees, dan is het erg belangrijk om een actieve rol te spelen in de socialisatie van het beestje. Ook is het belangrijk een goede onderlinge communicatie met de hond te krijgen. Een Dwergkees kan zichzelf namelijk in gevaar brengen bij andere (grote) honden, door zijn zelfverzekerde houding. Met een goede socialisatie voorkom je problemen en met een goede onderlinge communicatie kun je op de juiste manier handelen als er toch een probleem met een andere hond ontstaat.

Je mag je Dwergkeeshond best streng toespreken, maar het is uit den boze om dit hondje fysiek te straffen. De Dwergkeeshond is namelijk erg gevoelig. Straf je het beestje fysiek, dan breekt het vertrouwen. Als dit eenmaal het geval is, kan het kleine hondje agressief worden. Dit wil je uiteraard voorkomen.

5. Beweging

De Dwergkees vindt het zo fijn om lekker met de baas te spelen, dat het beestje dit wel de hele dag door kan doen. Spelen, fietsen, zwemmen en rennen met de baas: alles is leuk voor de Dwergkeeshond. Houd je van het maken van lange wandelingen? Dan kun je jouw hondje beter thuis laten. De Dwergkees is namelijk niet gebouwd op het maken van lange stukken lopen. Bovendien vindt het beestje het leuker om gericht met je te spelen. (Kort) wandelen is fijn, maar lekker samen stoeien en spelletjes spelen is nog veel leuker.

6. Geschiedenis

De voorvader van de Dwergkeeshond, de Keeshond, heeft een lange geschiedenis. Deze hond werd namelijk al in de vierde eeuw voor Christus ingezet als bewaker van het huis en erf. De kleine variant van de Keeshond, ofwel de Dwergkeeshond, is pas na 1800 tot stand gekomen. Deze hond werd niet ingezet als bewaker, maar als gezelschapshond.

In de Engelse taal wordt de Dwergkeeshond ook wel de Pomeranian genoemd. Deze naam vindt zijn herkomst in de streek Pommeren, een Duits-Poolse streek. In deze streek werden veel Dwergkeeshonden gefokt en daarom stellen veel experts dat het beestje oorspronkelijk uit Pommeren komt.

Er zijn vele beroemde mensen die een Dwergkees hebben gehad. Denk hierbij aan Koning Victoria van Groot-Brittannië, maar ook aan Chopin, Mozart en Michelangelo. Niet voor niets, want de Dwergkeeshond is mooi, lief en hartstikke gezellig in huis.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

40 reacties op “Dwergkeeshond

 1. Mina zegt:

  Mijn pomeriaan van 8 mnd heeft ineens zoveel haaruitval dat ik me geen raad weet, ze laat echt pluizen achter overal in het huis. Wil haar ook niet meer knuffelen want zit gelijk onder het haar…het is echt heel erg ineens geworden. Wat kan dit zijn?

 2. Lutgarde zegt:

  Ik heb een dwerg keeshondje 3 maanden oud op welke manier kan je ze leren proper zijn en Kan ze overdag alleen zijn ,en moeten nachts als ze weent met rust laten bedankt ik heb ze maar 4 Dagen

  • Admin zegt:

   Beste Roy van pottelsberghe,

   Gecondoleerd met het verlies van je hond. Wellicht dat er andere baasjes zijn die hun ervaringen met jou kunnen delen. Sterkte!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 3. Juul zegt:

  Interessant artikel over de dwergkees! Wel 1 aandachtspunt: namelijk dat de dwergkees juist een heel ziek ras is. Zo’n 80% van de dwergkezen hebben SM en/of CM.

  • Admin zegt:

   Beste Juul,

   Dankjewel voor je reactie. Heb je een bron voor ons die dat kan onderbouwen? We zijn erg benieuwd.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 4. Tom Roos zegt:

  mijn Dwergkeesje 2jr. teefje onthaard heel veel (onderhaar) gaat dat het hele jaar zo door, of is het tijdelijk?
  ik borstel haar iedere dag en de borsteltje zit altijd vol.
  bedankt voor de moeite m.v.g Tom

  • Admin zegt:

   Beste Tom,

   Dit is vrij normaal voor een dwergkeeshond, zeker tijdens de ruiperiode. Juist op dit soort momenten is het aan te raden je hond vaker te borstelen en/of te wassen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *