Dwergkeeshond

Laatst bijgewerkt: 8 juni 2022

De Dwergkeeshond, je ziet hem steeds vaker. Dit schattige hondje is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden in Nederland. Niet alleen omdat het hondje er zo leuk uit ziet, maar ook omdat het een echt gezelschapshondje is. De Dwergkeeshond is klein en schattig, maar zeker niet bang. Dit zelfverzekerde beestje kan prima opboksen tegen de grotere honden uit de populatie als dit moet. De Dwergkeeshond wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud.

Samenvatting Dwergkeeshond

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Dwergkeeshond.

Karakter Aanhankelijk, levendig, moedig en zelfverzekerd.
Levensverwachting 12 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 18,0 tot 22,0 cm.Teef: 18,0 tot 22,0 cm.
Gewicht Reu: 1,5 tot 3,0 kg.Teef: 1,5 tot 3,0 kg.
Vachtkleur Diverse kleuren mogelijk.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Weinig.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.

1. Uiterlijke kenmerken

De Dwergkeeshond wordt ook wel Dwergkees genoemd. Volgens de rasstandaard heeft de hond een rechte en ietwat trotse houding. De schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van de Dwergkees is gelijk aan de lengte van de hond en de kop van het beestje is wigvormig. Verder heeft de Dwergkeeshond amandelvormige ogen, die iets schuin geplaatst zijn. De oren zijn klein en staan altijd rechtop. De snuit van de Dwergkeeshond is vrij groot: deze bedraagt de helft van de schedelgrootte. De lippen van de Dwergkees zijn zwart.

De Dwergkeeshond heeft een diepe borst. Deze gaat via een hoge schoft over in een korte en sterke rug. Het staartje van de hond staat vrij hoog: nog over de rug heen. De staart heeft een gekrulde houding, voor een extra speelse uitstraling.

De Dwergkeeshond heeft een zachte vacht, die uit twee lagen bestaat. De eerste laag is lekker zacht en bestaat uit kort onderwol. De tweede laag, ook wel het dekhaar genoemd, is wat langer en bolt om de hond heen. Wat de uitstraling van de Dwergkees typeert, is het feit dat de haren in de nek, op de schouders en op de achterzijden van de poten wat langer zijn. Ook zijn deze lichaamsdelen dikker behaard.

Dit gezelschapshondje kan effen zwart zijn, maar ook wit, bruin of wolfsgrijs. Kleuren als licht roodachtig, crème en bontgevlekt komen ook voor, maar wel beduidend minder dan de basiskleuren zwart, wit, bruin en grijs.

De Dwergkees is 18 tot 22 centimeter hoog. Het hondje weegt tussen de 1,5 en 3 kilo.

2. Gedrag

Een Dwergkeeshond is levendig en aanhankelijk. Het beestje vindt niets zo fijn als lekker met zijn baasje zijn. Om te knuffelen, maar ook om lekker samen te spelen. De Dwergkeeshond heeft veel aandacht nodig: het beestje vindt het heerlijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Dat je deze hond regelmatig moet borstelen, vindt het beestje helemaal niet erg. Die wekelijkse borstelbeurten vindt je trouwe viervoeter heerlijk.

Toch is de Dwergkees niet erg gesteld op vreemde mensen. Tegen vreemde mensen is het beestje zeker niet agressief, maar wel wat afwachtend. Ook wordt lang niet iedereen door dit hondje geaccepteerd. Het beestje is wat dat betreft kieskeuriger dan andere gezinshonden. En hoewel het hondje klein is, is het zeker geen bangerik. Sterker nog, de Dwergkees is zelfverzekerd en niet bang om zich te laten gelden tegenover grotere honden. Gezien zijn zelfverzekerde houding moet je het hondje als baas soms tegen zichzelf beschermen.

3. Verzorging

De Dwergkees heeft een dichte vacht met lange haren. Het is erg belangrijk deze vacht goed en regelmatig te borstelen, zeker één tot twee keer per week. Door je hondje regelmatig te borstelen, voorkom je dat de vacht vies wordt en dat hier klitten in komen.

Leer je hondje als puppy al aan dat er geborsteld moet worden, want dan gaat dit later een stuk gemakkelijker. Als je vroeg begint met borstelen, vindt je viervoeter dit hartstikke fijn en kun je het beestje zonder problemen borstelen. Begin je wat laat, dan kan je hondje een hekel krijgen aan het borstelen. Dit maakt het voor jou alleen maar lastig om je hondje goed te verzorgen. Vroeg starten met borstelen dus!

De vacht van een Dwergkees kan niet vaak gewassen worden. Doe dit dan ook niet te vaak: idealiter alleen als de vacht duidelijk vies is. En merk je dat de haren tussen de tenen jouw hondje hinderen? Dan kun je deze wegknippen. Ook dit hoeft niet iedere week. Verder maak je regelmatig de ogen en oren schoon. Dit doe je met een schoon en vochtig doekje.

De Dwergkeeshond is een gezond ras, maar er komen wel wat aandachtspunten in de algehele gezondheid naar voren. Het gaat om de volgende:

  • Epilepsie: een aandoening in de hersenen waarbij plotseling grote groepen hersencellen ontladen.
  • Syringomyelie: een aandoening van het ruggenmerg en de hersenen.
  • Black Skin Disease: een aandoening waarbij de huid zwart wordt en de haren uitvallen.
  • Patella Luxatie: een aandoening waarbij de knieschijven van het hondje ‘los’ zitten.

Deze aandoeningen komen niet veel voor, maar het kan zo zijn dat jouw trouwe viervoeter met een van deze aandoeningen te maken krijgt. Het is in ieder geval belangrijk om alert te zijn op bovenstaande aandoeningen als je een Dwergkees hebt, simpelweg omdat je hondje aanleg heeft om een van deze aandoeningen te ontwikkelen.

4. Opvoeding

Een Dwergkees is erg slim en bovendien leergierig. Wat de opvoeding van het hondje in de weg kan zitten, is het feit dat de Dwergkeeshond erg zelfverzekerd en eigenwijs is. Wil je jouw hondje goed op kunnen voeden? Start dan vroeg met de opvoeding, want dan kun je het eigenwijze beestje een stuk beter trainen.

Heb je een Dwergkees, dan is het erg belangrijk om een actieve rol te spelen in de socialisatie van het beestje. Ook is het belangrijk een goede onderlinge communicatie met de hond te krijgen. Een Dwergkees kan zichzelf namelijk in gevaar brengen bij andere (grote) honden, door zijn zelfverzekerde houding. Met een goede socialisatie voorkom je problemen en met een goede onderlinge communicatie kun je op de juiste manier handelen als er toch een probleem met een andere hond ontstaat.

Je mag je Dwergkeeshond best streng toespreken, maar het is uit den boze om dit hondje fysiek te straffen. De Dwergkeeshond is namelijk erg gevoelig. Straf je het beestje fysiek, dan breekt het vertrouwen. Als dit eenmaal het geval is, kan het kleine hondje agressief worden. Dit wil je uiteraard voorkomen.

5. Beweging

De Dwergkees vindt het zo fijn om lekker met de baas te spelen, dat het beestje dit wel de hele dag door kan doen. Spelen, fietsen, zwemmen en rennen met de baas: alles is leuk voor de Dwergkeeshond. Houd je van het maken van lange wandelingen? Dan kun je jouw hondje beter thuis laten. De Dwergkees is namelijk niet gebouwd op het maken van lange stukken lopen. Bovendien vindt het beestje het leuker om gericht met je te spelen. (Kort) wandelen is fijn, maar lekker samen stoeien en spelletjes spelen is nog veel leuker.

6. Geschiedenis

De voorvader van de Dwergkeeshond, de Keeshond, heeft een lange geschiedenis. Deze hond werd namelijk al in de vierde eeuw voor Christus ingezet als bewaker van het huis en erf. De kleine variant van de Keeshond, ofwel de Dwergkeeshond, is pas na 1800 tot stand gekomen. Deze hond werd niet ingezet als bewaker, maar als gezelschapshond.

In de Engelse taal wordt de Dwergkeeshond ook wel de Pomeranian genoemd. Deze naam vindt zijn herkomst in de streek Pommeren, een Duits-Poolse streek. In deze streek werden veel Dwergkeeshonden gefokt en daarom stellen veel experts dat het beestje oorspronkelijk uit Pommeren komt.

Er zijn vele beroemde mensen die een Dwergkees hebben gehad. Denk hierbij aan Koning Victoria van Groot-Brittannië, maar ook aan Chopin, Mozart en Michelangelo. Niet voor niets, want de Dwergkeeshond is mooi, lief en hartstikke gezellig in huis.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

40 reacties op “Dwergkeeshond

  1. Mandy zegt:

    Ik heb een ook een pom, Puck! Ze is bijna 2 en echt een schat en het liefste hondje dat ik ooit gehad hebt! Ze is super slim, als we gaan trainen heeft ze na 6 koekjes een trucje door, maaaar ze doet de trucjes alleen als ze een koekje krijgt haha. Ze kan heel goed alleen zijn maar ze vind het geweldig als ze mee mag! Als je ze streng opvoed blaffen ze alleen met waken of als er ineens iemand binnen komt verder blaft ze naar geen enkele hond of wanneer andere honden blaffen. Maar ik voed haar ook niet te streng op, ze slaapt namelijk gewoon bij mij in de slaapkamer in der eigen mand, gezellig toch! Ik vind dit echt een geweldig ras! Alleen over hoe gezond dit ras is, de ziektes die boven beschreven staan komen helaas veel voor… Ik heb net met Puck een revalidatie van 4 maanden achter de rug vanwege Patella luxatie, ze heeft 2 operaties ondergaan (beide pootjes 1) en het was een lange weg… Maar deze periode heeft ons nog dichter bij elkaar gebracht, onze band is nog sterker en ze toonde ook echt dankbaarheid tijdens de revalidatie, dat maakte deze nare tijd toch heel bijzonder, we moeten het wandelen qua afstand nog steeds opbouwen maar ze kan in ieder geval weer lekker spelen met de buurtkindjes en achter haar speeltjes aan rennen!

    • Admin zegt:

      Beste Mandy,

      Dankjewel voor het delen van je ervaring met dit leuke ras. Goed om te horen dat ze weer goed aan het opknappen is. Wij wensen je nog veel geluk toe met Puck!

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  2. Celeste zegt:

    Ik wil heel graag een dwergkees maar ben de hele dag op het werk. Kan dat hondje daar tegen? Zo nee welk (klein) hondje dan wel?

    • Admin zegt:

      Beste Celeste,

      Het is voor iedere hond fijn als hij ’s middags in ieder geval even naar buiten kan om een plasje of grote boodschap te doen. Mocht je hond ’s middags gewoon (zelf) naar buiten kunnen, dan zou het in principe geen probleem moeten zijn (bijvoorbeeld in de tuin). Je hond zal in het begin sowieso zeer moeten wennen aan het alleen zijn, maar dit zal naar mate van tijd steeds normaler worden. Het is mogelijk. Maar het is natuurlijk niet ideaal. Hopende je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  3. Francesca zegt:

    Hallo,
    Ik heb een dwergkeeshondpupje.
    Ze slaapt snachts heel slecht en moet veel buiten. Ze slaapt in haar bench in de gang.
    Zou ze beter doorslapen als ze bij ons op de kamer lag?

    • Admin zegt:

      Beste Francesca,

      Houd er rekening mee dat als ze gewend raakt aan op de slaapkamer slapen, dat ze daar niet meer vanaf komt. Ik zou toch proberen door te zetten, met haar in de bench te laten slapen. Het is vrij normaal voor puppies dat het even wennen is ’s nachts alleen te zijn.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • R zegt:

      Hoi,

      Het lijkt nu misschien verleidelijk om de pup bij je op de slaapkamer te zetten. Maar dit is natuurlijk geen oplossing voor de lange termijn. Tenminste, ik ben er niet van. Zorg dat hij goed uitgelaten is voor je hem in de bench laat. Misschien een idee deze gewoon in de woonkamer te zetten, of zit hij overdag ook veel in de gang? Je kan hem ‘s nachts ook nog een oud hemd van jou geven waar je geur aan zit. Verder gewoon volhouden. Dat is wat hier werkte!

  4. jolanda zegt:

    Goedemorgen ik heb ook een dwergkeesje, superlief hondje alleen als er visite komt laat hij de mensen niet met rust hij eist alle aandacht op hoe krijg ik dit eraf?

    • Admin zegt:

      Beste jolanda,

      Fijn om te horen dat het een lief hondje is. Je zou eens kunnen proberen voordat er visite komt een grote ronde te lopen zodat hij liever rustig gaat liggen dan de visite om aandacht te vragen.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  5. Mar zegt:

    Een vriendin wil een dwergkeeshond, maar ze zijn ontzettend duur! Nu haar alvast voor te bereiden op he komst van zo’n hondje, in de toekomst, wil ik haar een knuffel Pommeriaan geven. Wit. Het is echter zo moeilijk te vinden. Wie weet een tip waar ik een knuffel Pommetje kan vinden en dan in wit ook??

    • Admin zegt:

      Beste Mar,

      Dankjewel voor je oproep. Hopelijk is er iemand die jou op weg kan helpen. Succes!

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Admin zegt:

      Beste Cara,

      Wanneer je wilt natuurlijk. Kinderen zouden geen “obstakel” moeten zijn voor een hond.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  6. Sem zegt:

    Ik wil graag een Pomeranian, of terwijl dwergkeeshond. Hoelang kan dit hondje maximaal alleen thuis zijn? En hoelang kan je maximaal buiten wandelen?

    • Admin zegt:

      Beste Sem,

      Hoelang de hond alleen thuis kan zijn ligt erg aan zijn omgeving. Is hij opgegroeid in een omgeving waar hij vaak alleen is, dan zal dat als “normaal” voelen. Is de hond vaak in gezelschap dan zal een kort moment alleen al als veel te lang aanvoelen.

      Puppy’s mogen in het begin niet te veel wandelen (begin met enkele minuten en bouw dit langzaam op). Als je hond wat ouder is, kun je gerust 1 tot 2 uur wandelen op een dag.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Pjotr zegt:

      Ik heb jaren een dwergkeesje gehad en er zeer veel mee gelopen. Soms wel afstanden van 20 kilometer of meer. In ieder geval elke dag 10 kilometer en in het weekend een lange tocht. Slecht is het in ieder geval niet want hij is uiteindelijk 17 jaar oud geworden

  7. Greet Horemans zegt:

    Ik vind dat er grote verschillen in zijn..
    Die met een langere snuit de echte kees is slim en waakt zeer goed maar blaft als hij iets hoort.
    De pomeriaan vind ik rustiger.
    Maar onderling zijn er verschillen..
    Veel beentjes geven om op te kauwen als je weg bent.
    Niet langer dan 8 uur alleen laten.
    Het is eigenlijk een hond voor als je wat meer kan thuis zijn, vind ik.
    Het is ook een zeer aanvankelijke en ietwat verlatingsangstige hond.

    • Admin zegt:

      Beste Greet,

      Dank voor je uitgebreide toelichting!

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  8. Esmiralda zegt:

    Wat ik nog graag wil weten is of de dwergkeeshondjes veel blaffen?
    Vooral als ik even weg ben?
    Ik woon namelijk in een flat en wil geen problemen met mijn buren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *