Samojeed

Laatst bijgewerkt: 5 februari 2022

Een prachtige witte vacht, een onwijs mooie kop en een atletisch lichaam. Op die manier kan een Samojeed het beste omschreven worden. Dit hondenras wordt wel eens als omschreven als één van de mooiste hondenrassen ter wereld. Als je naar de foto’s van een Samojeed kijkt, kan je ongetwijfeld begrijpen waarom deze hond bij velen in de smaak valt.

Een onderzoek in 2018 heeft echter ook aangetoond dat een Samojeed de meest “vervelende” hond is. Een fabrikant van camerasystemen heeft hondenbazen via een smartphone app in de gaten gehouden. Aan de hand van de beelden bleek dat een Samojeed het meeste blaft; veel vaker dan bijvoorbeeld een Yorkshire Terriër. Een Samojeed staat dus te boek als een liefhebber van blaffen. Dat is één van de aspecten waar je tijdens de opvoeding goed rekening mee moet houden. Gemiddeld genomen wordt dit ras zo’n 12 jaar oud.

Samenvatting Samojeed

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Samojeed.

Karakter Koppig, krachtig, lief, rustig en zachtaardig.
Levensverwachting 12 jaar.
Schofthoogte Reu: 53,0 tot 56,0 cm.Teef: 50,0 tot 53,0 cm.
Gewicht Reu: 20,0 tot 30,0 kg.Teef: 16,0 tot 20,0 kg.
Vachtkleur Wit.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

In de inleiding van dit artikel werd al benoemd dat een Samojeed door het leven gaat als één van de mooiste honden. Dit ras wordt door veel mensen aanbeden, onder meer door de spierwitte vacht van de hond. Deze spierwitte vacht is echter niet het enige uiterlijke kenmerk van het ras.

Ook de kop van dit ras is tamelijk opvallend. Een Samojeed heeft een wipvormige kop, waarbij de snuit en ogen een donkere kleur hebben. De oren zijn soms ietwat dichtgeknepen. De oren zijn wellicht het meest opvallende aan de kop van een Samojeed. Deze oren staan omhoog en hebben een punt aan de bovenzijde. Verschillende kenners noemen dit ook wel “prikoren”.

De kop van een Samojeed loopt via een brede hals over in de krachtige rug. Deze rug is eigenlijk niet zo goed zichtbaar door de witte vacht. De krachtige rug loopt over in een flink behaarde staart. Deze staart wordt bij voorkeur in een krul op de rug gedragen. In sommige gevallen wordt de staart ook naar beneden gedragen.

Het meest opvallende aan dit ras is toch wel de witte vacht. Deze vacht bestaat uit twee vachten; een wollige ondervacht en een bovenvacht met lange rechte en gladde haren. Deze vachten tonen duidelijk aan waar de oorsprong van een Samojeed te vinden is; de Noord- en Zuidpool. Een vergelijking met een Siberische Husky is dan ook al snel gemaakt. Een Husky en een Samojeed hebben inderdaad veel overeenkomsten. Als je de dikke vacht van een Samojeed weg zou halen, zie je eigenlijk nagenoeg geen verschil tussen dit ras en de Siberische Husky.

In de kop van een Samojeed zijn vaak wel donkere plekken zichtbaar. Dat is bijvoorbeeld bij de randen van de ogen, bij de neus, bij de lippen en rondom de oren. Ook de voetzolen hebben een donkere kleur; ook dat verwijst weer naar het verleden van dit ras. Ondanks de lange vacht is dit ras behoorlijk atletisch. Dat komt onder meer door de lichaamslengte. Een Samojeed is namelijk langer dan dat hij hoger is; de gemiddelde schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van een teef is ongeveer 52 centimeter en van een reu ongeveer 55 centimeter.

2. Gedrag

Zoals je reeds hierboven hebt kunnen lezen, is de oorsprong van een Samojeed terug te vinden in het Siberische gebied. In dit gebied moest de hond zware taken onder zware omstandigheden uitvoeren. Dit heeft ervoor gezorgd dat het ras onwijs krachtig is én dat de hond een prima uithoudingsvermogen heeft. De hond straalt veel zelfvertrouwen uit, durft veel moed te tonen en is ook nog eens lenig én atletisch.

Het gedrag van een Samojeed is absoluut iets waar je goed rekening mee moet houden. De hond blaft namelijk onwijs graag en moet de nodige taken voorgeschoteld krijgen. Als dat niet het geval is, gaat de hond naar hartenlust blaffen. Een onderzoek in 2018 heeft uitgewezen dat dit ras het ras is dat het meeste blaft. Uit dit onderzoek bleek dat dit ras zo’n 52 keer per dag aan het blaffen was; daarmee behaalde dit ras de eerste plek. De tweede plek was voor de Yorkshire Terriër; dit ras was slechts 23 keer per dag aan het blaffen. Dat is dus een behoorlijk verschil.

In het karakter valt verder de zachtaardigheid op. Een Samojeed is tamelijk rustig, is niet al te makkelijk van slag te brengen en hecht veel waarde aan zijn gezin. Als baasje kan je absoluut op veel liefde en aandacht rekenen, maar je moet daarbij ook veel aandacht aan hem geven. Doe je dat niet? Dan komen al snel de scherpe randjes in het karakter van een Samojeed naar boven. Hij doet absoluut niemand kwaad, maar hij laat op dat soort momenten maar al te graag zijn blaf horen.

Ook het aanleren van commando’s is behoorlijk lastig. Hij kan zich niet altijd even goed concentreren en kan ook nog eens behoorlijk koppig zijn. Ook hierbij geldt weer dat je hem veel aandacht en liefde moet geven. Weet je dat voor elkaar te krijgen? Dan heb je een onwijs lieve hond die ook goed met andere mensen om kan gaan. Hij doet geen vlieg kwaad en vertoont uiterst vriendelijk gedrag. Dat is ook het geval bij andere honden. Hij is behoorlijk goed in de omgang met andere (of andere huisdieren), zeker als hij met deze dieren al vanaf jonge leeftijd grootgebracht is.

Het karakter van een Samojeed kent dus enkele opvallende gedragingen. Onder aan de streep is het voor elk baasje van belang om veel tijd, aandacht en liefde aan de hond te besteden. Je geniet vervolgens van een intelligente, energieke, lieve en onwijs loyale hond. Hij gaat voor jou door het vuur, maar vraagt wel de nodige aandacht. Als hij hele dagen alleen moet zijn, is het absoluut geen geschikte hond.

3. Verzorging

Het mag geen verrassing zijn; de vacht van een Samojeed vraagt de nodige verzorging. De vacht moet zeker drie keer per week goed geborsteld worden. Dat geldt voor zowel de wollige ondervacht als voor de bovenvacht met de lange(re) haren. Door deze vachten regelmatig goed door te borstelen, voorkom je dat de haren in de klit raken. Ook haal je hiermee al het vuil uit de vacht.

Ook is het aan te raden om de oren regelmatig goed schoon te maken. Door de opvallende vorm van de oren is ook dit een geliefd plekje voor vuil. Verder vraagt dit ras om de reguliere verzorging; het bijknippen van de nagels, het poetsen van de tanden en het regelmatig wassen van de vacht. Het is daarbij ook aan te raden om de hond te laten plukken bij een trimsalon. Tijdens de rui moet je bovendien rekening houden met onwijs veel haren in jouw huis. Blaas daarom bij voorkeur de vacht tijdens de rui droog met een waterblazer voor honden. Met een dergelijke, soort van föhn, kun je alle loszittende haren uit de vacht van je Samojeed blazen.

Opvallend is dat dit ras niet al te veel gezondheidsproblemen kent. Het is wel van belang om de hond voldoende beweging te geven, zodat hij al zijn energie kwijt kan. Tijdens deze beweging spant hij bovendien alle spieren en gewrichten aan, zodat ook deze in goede conditie blijven. Doordat hij gemiddeld niet al te veel weegt, worden deze gewrichten niet al te zwaar belast. Desondanks is het verstandig om uit te kijken met scherpe bochten en abrupte bewegingen.

samojeed ligt op de grond

4. Opvoeding

Tijdens het opvoeden van een Samojeed moet je onwijs veel tijd aan het blaffen besteden. Hij blaft het liefste de gehele dag door, maar daar zijn je buren ongetwijfeld niet al te blij mee. Je moet dus vanaf het allereerste moment alles in het werk stellen om het blaffen af te leren. Mede hierom is het aan te raden om een puppycursus te volgen, waarin de basis wordt gelegd voor afleren van het blaffen. Vervolgens is het aan jou de taak om het afleren van het blaffen op een consequente manier aan te pakken.

Consequentie is sowieso iets waar een Samojeed behoefte aan heeft. Hij is namelijk relatief snel afgeleid en gaat graag achter bewegende objecten aan. Als je met hem aan het wandelen bent, is hij al snel geneigd om bijvoorbeeld achter vogels aan te rennen. Je moet dus óók veel tijd besteden aan het los laten lopen van hem.

Verder is het advies om onwijs veel tijd aan hem te besteden. Hij is behoorlijk intelligent, maar kan daardoor ook behoorlijk koppig zijn. Tegelijkertijd heeft hij behoefte aan veel aandacht. Geef je hem deze aandacht niet? Dan is hij niet te beroerd om bijvoorbeeld je bank kapot te maken of om in jouw tuin allerlei gaten in het gazon te graven. Tijdens de opvoeding is het dus ook onwijs belangrijk om hem te laten wennen om alleen te zijn.

Wil je commando’s aanleren of wil je het bijten af gaan leren? Maak dan gebruik van beloningen en speel verschillende spelletjes met hem om dit soort dingen aan te leren. Hij ontvangt maar al te graag beloningen en is dan ook bereid om nét dat stapje extra te zetten. Maak daar dus op een handige manier gebruik van.

5. Beweging

Van nature is een Samojeed gewend om onwijs veel te bewegen. Vroeger in Siberië was hij bijvoorbeeld één van de trekkers van de sleeën; je kunt je voorstellen dat hij hierdoor de nodige kracht en het nodige uithoudingsvermogen heeft. Het advies is dan ook om elke dag lange wandelingen met hem te maken óf om hem op een andere manier de beweging te geven. Geef je hem onvoldoende beweging? Dan kan hij zijn energie niet kwijt en heb je echt een zware kluif aan hem. Dat gaat namelijk al snel leiden tot ongewenst gedrag.

Eigenlijk kan je allerlei soorten activiteiten met een Samojeed ondernemen. Heerlijk door het bos struinen, lekker zwemmen of interactieve spelletjes spelen. Zolang hij aandacht krijgt en in beweging komt/blijft, maak je hem al snel gelukkig. Let bij het bewegen wel goed op zijn motoriek en observeer zijn loopje goed. Maak bij voorkeur geen abrupte bewegingen en scherpe bochten, zodat je zijn gewrichten niet overmatig gaat belasten.

6. Geschiedenis

Eerder in dit artikel is het vergelijk gemaakt tussen de Samojeed en de Siberische Husky. Die vergelijking komt uiteraard niet uit de lucht vallen; beide honden komen namelijk uit het Siberische gebied. Dit ras staat te boek als één van de oudste rassen. Een DNA-analyse heeft uitgewezen dat de Samojeed zelfs te boek staat als één van de veertien oudste rassen van het hondengenoom.

In het verleden maakte de Samojeed onderdeel uit van het Samojeed-volk. Dit volk reisde van plek naar plek, waarbij ze maar al te graag gebruik van hun honden maakten. De Samojeed moest de sleeën voortrekken én moest ’s nachts de kinderen van het volk warm zien te houden. Daar kwam de dikke vacht uitermate goed bij van pas.

Door de jaren heen heeft de Samojeed ook de sprong gemaakt naar andere continenten. Op verschillende continenten is het inmiddels een geliefde hond, onder meer door de inmenging van de Britse koningin Alexandra. Zij was een ware liefhebber van dit ras en heeft een belangrijke rol gespeeld voor de huidige populatie. Als je zelf een Samojeed in huis wilt gaan nemen, moet je sterk in je schoenen staan. Je moet blaffen snel af te zien leren en je moet hem van onwijs veel beweging voorzien. Lukt je dat? Dan geniet je van een vriendelijke, loyale en gezellige hond. Een hond met een prachtig uiterlijk, waardoor je ongetwijfeld keer op keer een lach op je gezicht krijgt.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *