Finse Lappenhond

Laatst bijgewerkt: 17 april 2022

Een zelfstandige, intelligente en ietwat eigenwijze hond met een prachtig uiterlijk. Dat is de Finse Lappenhond in een notendop omschreven. Deze honden komen van origine uit Finland en dat is dan ook duidelijk terug te zien aan het uiterlijk én de vacht van dit ras.

Vroeger werden deze honden gebruikt als erfhond, als waakhond en als schapenhoeder. Tegenwoordig doen de honden met name dienst als gezellige gezinshond. Tegelijkertijd is het wel een ras dat het heerlijk vindt om veel te bewegen en hard te werken; elementen van zijn verleden zijn nog steeds duidelijk zichtbaar in zijn gedrag. De Finse Lappenhond is in de meeste gevallen gezond, sterk en krachtig; mede hierdoor worden de Finse Lappenhonden gemiddeld 14 á 15 jaar oud.

Samenvatting Finse Lappenhond

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Finse Lappenhond.

Karakter Aanhankelijk, eigenwijs, intelligent, leergierig, loyaal, waakzaam en zelfstandig.
Levensverwachting 14 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 46,0 tot 52,0 cm.Teef: 40,0 tot 46,0 cm.
Gewicht Reu: 15,0 tot 24,0 kg.Teef: 15,0 tot 24,0 kg.
Vachtkleur Meerdere kleuren mogelijk.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Moeilijk.

1. Uiterlijke kenmerken

Een Finse Lappenhond is eigenlijk van een grote afstand al te herkennen. Dat is te danken aan enkele uiterlijke karakteristieken. Deze karakteristieken verwijzen weer naar het verleden van de Finse Lappenhond. Dit ras werd vroeger met name in koude gebieden gebruikt, waardoor de vacht van dit ras behoorlijk dik is. Ook zijn andere uiterlijke kenmerken inherent aan het verleden van de Finse Lappenhond.

De schedel van een Finse Lappenhond is behoorlijk breed. De snuit is relatief kort, waardoor de hond een guitige kop heeft. Deze guitige kop wordt gekarakteriseerd door de wigvormige snuit. Boven deze snuit zijn twee donkerbruine ogen te vinden. Bij voorkeur hebben deze ogen een amandelvorm en zijn ze in harmonie met de vachtkleur. De oren staan omhoog en hebben meestal een andere kleur aan de binnenkant dan de vacht; mede daardoor vallen de oren relatief goed op.

De brede kop loopt over in een krachtige en eveneens brede hals. Deze hals loopt vervolgens weer over in een krachtige rug. Opvallend is dat deze rug behoorlijk breed oogt, maar dat komt met name door de wilde haargroei. Verder valt de verhouding tussen de lengte van de rug en de schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X op. Deze verhouding is ongeveer 1:2; de diepte van het lichaam is ongeveer de helft van de schofthoogte.

Aan het einde van de rug is een zeer opvallende staart te vinden. Deze staart is dicht behaard, ziet er behoorlijk wild uit en is ook opvallend lang. In de meeste gevallen wordt de staart over de rug gekruld gedragen. In rust kiest de Finse Lappenhond er soms ook voor om de staart te laten hangen.

De vacht van een Finse Lappenhond is onwijs dik. Dat was vroeger nodig om in de koude gebieden van Finland te kunnen overleven. De dubbele vacht bestaat uit een dikke en donzige ondervacht plus een waterafstotende, lange en grove boven vacht. De vacht ziet er behoorlijk wild uit en heeft daarom de nodige verzorging nodig. Qua kleurvariaties is er onwijs veel mogelijk. De rasstandaard geeft eigenlijk aan dat één kleur de vacht moet domineren. In sommige gevallen is dat zwart, maar dit kan ook bruin zijn.

2. Gedrag

Het gedrag van de Finse Lappenhond is behoorlijk interessant te noemen. Dit ras is namelijk onwijs intelligent, is super zelfstandig en heeft moeite om zeer strikt naar commando’s te luisteren. Mede door deze gedragseigenschappen is het relatief lastig om een Finse Lappenhond op de juiste manier op te voeden.

Binnenshuis is het een redelijk aanhankelijke hond die graag aandacht krijgt. Hij houdt je graag in de gaten en hij voert graag taken met je uit. Hij wordt echter nóg gelukkiger als je hem zelfstandig taken uit laat voeren. Net zoals zijn voorouders is dat namelijk wat een Finse Lappenhond het liefste doet. Door zijn zelfstandigheid kan je er op vertrouwen dat hij allerlei taken naar wens uit weet te voeren.

Een Finse Lappenhond is op zijn eigen wijze waaks. Hij houdt de omgeving graag in de gaten en stelt jou daarbij eigenlijk centraal. Op het moment dat hij iets verdachts signaleert, laat hij zijn harde blaf graag horen. Voor de rest voert hij niet al te veel uit; het is absoluut geen agressieve waakhond. Hij verdedigt zijn huis graag en hij verdedigt jou graag. Dat doet een Finse Lappenhond echter voornamelijk door te blaffen.

In het gedrag van een Finse Lappenhond is al snel ruimte voor verveling. Het is een hond die vermaakt moet worden en een hond die aan het werk gezet moet worden. Als je hem de hele dag binnen in zijn hondenmand laat liggen, heb je een zware kluif aan hem. Een Finse Lappenhond is namelijk ook behoorlijk energiek en moet deze energie kwijt kunnen. Zijn voorouders deden dit door de gehele dag hard te werken en allerlei taken uit te voeren; dat is dan ook datgene wat hij het liefste doet.

Verder valt op dat een Finse Lappenhond behoorlijk eigenwijs kan zijn. Hij is intelligent en hij denkt daardoor dat hij alle regels prima zelf in kan vullen. Allerlei commando’s aan hem aanleren heeft niet al te veel zin, aangezien hij deze niet strikt opvolgt. Hij gaat het liefste zijn eigen gang, maar behoudt daarbij wel het respect voor jou.

In de omgang met kinderen is een Finse Lappenhond onwijs prettig te noemen. Hij is rustig, hij is loyaal en hij maakt het graag iedereen naar zijn/haar zin. Net zoals bij alle andere hondenrassen is het echter niet aan te raden om hem alleen te laten met een kind. Zodra hij het idee heeft dat hij echt tot het gezin behoort, is hij onwijs loyaal. Dat waren zijn voorouders vroeger aan de roedel en de hedendaagse Finse Lappenhonden zijn loyaal aan hun familie.

3. Verzorging

De dikke vacht van een Finse Lappenhond vraagt de nodige verzorging. De bovenvacht is behoorlijk dicht begroeid en heeft grove, lange haren. Dat is dus een perfecte plek voor vuil en bacteriën om zich te gaan nestelen. Voorkom dat allerlei vuil zich in de vacht van hem gaat nestelen door hem meerdere keren per week goed te borstelen.

Door hem meermaals per week goed te borstelen, voorkom je ook vorming van de klitten. De lange en grove haren kunnen immers gemakkelijk in de klit raken. Verder is het goed om te weten dat hij twee keer per jaar in de rui komt. Op dat moment kun je de stofzuiger een vast plekje in de huiskamer geven, aangezien hij echt veel haren kwijt raakt.

finse lappenhond zit op een heuvel

Bij sommige honden is het aan te raden om de vacht bij de staart en rondom de oren bij te knippen. Die haren kunnen behoorlijk lang worden en daardoor irritaties veroorzaken. Knip deze haren regelmatig bij, knip de nagels regelmatig bij en poets regelmatig zijn tanden.

Van nature is de Finse Lappenhond een onwijs gezonde hond. Dit ras kent dan ook weinig gezondheidsproblemen en kent ook geen erfelijke aandoeningen. Waar je wel scherp op moet zijn, is heupdysplasie. Daar heeft dit ras wel bovengemiddeld veel last van. Bij deze aandoening sluiten de onderdelen in de heup niet meer goed aan, waardoor er sprake van een bovengemiddelde slijtage is. Dit doet pijn en kan ervoor zorgen dat je Finse Lappenhond mank gaat lopen. Observeer zijn loopje daarom goed en schakel tijdig de dierenarts in.

4. Opvoeding

Het opvoeden van dit ras kent absoluut de nodige haken en ogen. Hij is behoorlijk leergierig, maar hij is tegelijkertijd ook behoorlijk eigenwijs. Hij denkt regels daarom prima op zijn eigen manier in te kunnen vullen. Je kunt het ook vergeten dat je hem allerlei commando’s aan kunt leren. Als je hem snel de belangrijkste commando’s aan hebt weten te leren, mag je al tevreden zijn.

Tijdens de gehele opvoeding moet je goed rekening houden met zijn zelfstandigheid en zijn intelligentie. Deze karaktereigenschappen vragen namelijk om een specifieke opvoeding, waarbij je juist voordeel probeert te halen uit deze eigenschappen. Geef hem taken mee, geef hem vertrouwen en bouw op die manier een hechte band met hem op. Hij is van nature heel loyaal; ook daar kan je optimaal gebruik van maken tijdens de opvoeding.

Verder is het onwijs belangrijk om een consequente opvoeding er op na te houden. Stel duidelijke regels op en volg deze regels strikt op. Dat moet niet alleen jij doen, maar ook alle andere gezinsleden. Als iets niet helemaal duidelijk is voor een Finse Lappenhond, zet hij namelijk zelf zijn hersenen aan het werk. Zorg dus voor duidelijke regels en zorg ervoor dat iedereen in het huishouden op dezelfde manier deze regels naleeft.

Een Finse Lappenhond met de harde hand opvoeden? Dat is absoluut niet aan te raden. Dit ras heeft vooral behoefte aan een liefdevolle en zachtzinnige opvoeding. Een opvoeding waarin de regels duidelijk voor hem zijn en waarin hij zijn zelfstandigheid tot uiting kan brengen.

Over het algemeen kunnen deze honden prima met andere honden om gaan. Toch is het een goed idee om hem op jonge leeftijd al met andere honden in aanraking te laten komen. Op die manier kan je ervoor zorgen dat hij op latere leeftijd niet al te waaks wordt ten opzichte van andere honden.

5. Beweging

De voorouders van de Finse Lappenhond waren de gehele dag aan het werk. Zij bewogen dus onwijs veel en daar hunkeren de huidige honden van dit ras ook nog steeds naar. Het is dus absoluut aan te raden om je hond veelvuldig te laten bewegen. Ga lange stukken met hem wandelen, laat hem naast de fiets mee rennen of ga samen een stuk joggen.

Hij vindt het echter ook leuk om verschillende taken uit te voeren. Dat zijn het liefste taken waarbij hij zijn uithoudingsvermogen aan moet spreken. Ook vindt hij het onwijs leuk om verschillende behendigheidsspelletjes te doen. Door deze spelletjes met hem te spelen, houd je hem mentaal ook zeer scherp. Door zijn intelligentie is het bovendien een feestje om dergelijke spelletjes met hem te spelen.

Sommige van de Finse Lappenhonden houden ook van zwemmen. Of dit ook voor jouw hond geldt? Dat is een kwestie van uitproberen. Komt de temperatuur boven de 20 graden uit? Dan is het af te raden om lange stukken met hem te gaan wandelen. Zijn dikke vacht houdt de warmte goed vast en hij krijgt dus relatief snel last van oververhitting. Zodra de temperatuur boven de 20 graden uitkomt, is het dus aan te raden om korte wandelingen te maken.

6. Geschiedenis

Voor de geschiedenis van de Finse Lappenhond moeten we naar het Sami volk. Dit was vroeger een nomadisch volk dat in de uithoeken van het Noordpoolgebied leefde. In dit gebied was het koud en waren de omstandigheden zwaar. Dit ras functioneerde echter als een ideale en onmisbare hulp. De Finse Lappenhond beschermde de rendierkudden, maar wist ook een steentje aan de jacht bij te dragen.

De honden waren destijds moeiteloos in staat om op één dag zo’n 75 tot 150 kilometer af te leggen. De Sami’s vertrouwden blind op hun honden en lieten de honden dan ook zelfstandig aan de slag gaan. Rond 1936 begonnen meerdere fokkers met kruisen van dit ras. Daarbij werd met name een kruising gemaakt tussen dit ras en de Finse Lappen Herdershond. Uiteindelijk kwam hier in 1970 een einde aan, doordat uiteindelijk beide hondenrassen als een zelfstandig ras erkend werden.

In 1982, 1987 en 1999 zijn er nog kleine wijzigingen doorgevoerd voor het fokken van een Finse Lappenhond. Onder meer deze wijzigingen hebben ervoor gezorgd dat de huidige honden onwijs loyaal, zelfstandig en slim zijn. Bij het opvoeden van dit ras moet je stevig in je schoenen staan en rekening houden met zijn eigenwijze karakter. Als je hem op de juiste manier op weet te voeden, geniet je echter jarenlang van een super lieve en loyale hond.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

2 reacties op “Finse Lappenhond

    • Admin zegt:

      Beste Tina,

      Als de opvoeding juist is zou het over het algemeen geen probleem moeten zijn voor een Finse Lappenhond om met katten om te gaan. De vraag is of de katten andersom ook goed met de hond om kunnen gaan.

      Er zijn verschillende hypoallergene honden die allergische reacties verminderen. De Finse Lappenhond hoort hier helaas niet bij.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *