“Mijn hond is drachtig, wat moet ik nu doen?”. Die vraag zien wij regelmatig voorbijkomen. Als een hond drachtig is, betekent dit dat jouw hond zwanger is. De zwangerschap van een hond is echter niet met de zwangerschap van een mens te vergelijken. Wat een kenmerkend verschil is? Nou, onder meer het feit dat een zwangerschap bij een hond vele malen korter duurt dan de zwangerschap van een vrouw.
Met dit artikel informeren we je graag uitgebreid over het onderwerp “hond drachtig”. We bespreken hoe een hond drachtig wordt, hoe je de zwangerschap vast kunt stellen, welke acties je dient te ondernemen en waar je rekening mee moet houden. Ook geven we enkele handige tips die tijdens de bevalling, maar ook ná de bevalling prima van pas komen. Na het lezen van dit artikel weet je in ieder geval alles over de zwangerschap van een teef. Handig als je zelf een teef hebt en je bezig wilt gaan houden met het fokken c.q. groot brengen van puppy’s.
1. Hoe wordt een hond drachtig?
Als je wilt dat jouw hond drachtig gaat worden, moet zij in aanraking komen met een reu. Net zoals bij mensen is het krijgen van een pup/baby alleen mogelijk na innig contact tussen een heer en een dame. Bij een hond moet er dus contact gemaakt worden tussen een reu en een teef.
Voordat je jouw hond drachtig laat worden, moet je wel goed over enkele zaken nadenken. Zo is het advies om eerst jouw hond volledig te laten checken. Komen er erfelijke aandoeningen in zijn stamboom voor? Of kan het teefje tijdens de zwangerschap mogelijk zelf last van gezondheidsproblemen krijgen? Voor dergelijke vragen kun je een bezoek aan een dierenarts brengen.
Daarnaast moet je uiteraard ook een reu vinden die het teefje kan bevruchten. Ook bij de reu moet je de nodige onderzoeken uitvoeren, aangezien je ook niet wilt dat er erfelijke aandoeningen in zijn stamboom te vinden zijn. Daarnaast moeten de reu en teef qua ras ook bij elkaar passen. Je kunt kiezen voor een reu en een teef van hetzelfde hondenras, maar je kunt ook een kruising tussen verschillende hondenrassen maken. Daarbij is het uiteraard niet mogelijk om een Siberische Husky en een Chihuahua met elkaar te kruisen.
Verder speelt ook de loopsheid van de teef een cruciale rol. Het advies is om een teef niet direct bij de eerste loopsheid te laten dekken. Op dat moment is zij zelf nog niet volledig volgroeid, waardoor haar mogelijke zwangerschap tot gezondheidsproblemen kan leiden. Wacht daarom bij voorkeur totdat de teef zo’n 2 jaar oud is. Verder moet je rekening houden met het volgende; des te ouder de teef, des te groter de kans op geboortecomplicaties. Het advies is om een teef niet al te jong zwanger te laten worden, maar ook weer niet al te oud.
Tot slot is het goed om te weten dat een teef ongeveer 3 weken loops is. In deze 3 weken moet de teef bevrucht worden door een reu. Maar, op welke dag kan dit nou het beste plaatsvinden? Over het algemeen kan dit het beste tussen de 12e en 16e dag van de loopsheid plaatsvinden. Dit verschilt echter van ras tot ras en van hond tot hond. Mocht je dit zeker willen weten, dan kun je een bloedonderzoek uit laten voeren. Aan de hand van dit bloedonderzoek kan vastgesteld rondom welke dag het gehalte progesteron het hoogste is; op die dag kan het contact tussen de teef en reu het beste tot stand worden gebracht.
Het advies is om in ieder geval nooit zomaar met honden te gaan fokken. Doe uitgebreid onderzoek naar het teefje, doe uitgebreid onderzoek naar de reu en hou alle bepalende factoren in de gaten. Mocht het gehele plaatje kloppen, dan wordt jouw hond drachtig. Maar, hoe kan je deze zwangerschap herkennen? Daarover vertellen we je hieronder meer.
2. Hoe wordt vastgesteld of een hond drachtig is?
In de inleiding van dit artikel gaven we aan dat er grote verschillen tussen een mens en een hond bestaan op het gebied van zwangerschap. Eén van die verschillen is duidelijk terug te zien in de duur van de zwangerschap. De draagtijd van een hond is slechts 63 dagen, terwijl een vrouw normaal gesproken zo’n 9 maanden zwanger is.
Is een hond nou altijd voor 63 dagen drachtig? Nee, dat is een gemiddelde. Over het algemeen duurt de draagtijd van een hond 59 tot 67 dagen. Graag informeren we jou hierbij uitgebreid over het herkennen van een zwangerschap. Als jouw hond drachtig is, merk je dat in ieder geval relatief snel op. Je kunt hierdoor alvast de juiste maatregelen treffen en de juiste voorbereidingen in gang zetten.
Heb je het idee dat jouw hond drachtig is? Dan kan je hier na 28 tot 30 dagen het bewijs voor krijgen. Zodra jouw hond ongeveer 28 tot 30 dagen drachtig is, is het mogelijk om een echo uit te voeren. Deze echo laat duidelijk zien of er iets aan het groeien is in de baarmoeder van de teef. Vanaf dag 49 is het vervolgens mogelijk om een röntgenfoto te laten maken.
De dracht van een teef herken je relatief makkelijk; zij wordt immers (behoorlijk) dik. Alleen als de teef van nature al zwaar of fors is, kan het herkennen van de dracht iets lastiger zijn. In dergelijke gevallen is het echter mogelijk om een buikpalpatie uit te laten voeren. Bij deze methodiek gaat een dierenarts aan de teef voelen; dit voelen wordt puur gedaan om een mogelijke dracht vast te kunnen stellen.
Bij mensen is het mogelijk om met een urine- of bloedtest een zwangerschap vast te stellen. Is dat ook mogelijk bij een hond? Nee, zeker niet. Een teef heeft namelijk géén schommelingen in de hormoonspiegel, indien zij zwanger is. Dat is echter bij mensen wel het geval, waardoor het vaststellen van een zwangerschap bij mensen eigenlijk iets makkelijker is. Of jouw hond drachtig is, kan in ieder geval vastgesteld worden door een echo en een röntgenfoto.
Zoals hierboven al aangegeven; een gemiddelde dracht van een hond duurt 63 dagen. Aangezien je weet wanneer het intieme contact plaatsgevonden heeft, kan je direct de verwachte datum uitrekenen. Je kunt hierbij het beste van de 63 dagen uitgaan, aangezien dat de gemiddelde drachttijd van een teef is. Zodra jouw hond drachtig is, kan je een bevalling ook aan enkele signalen herkennen. Daarover vertellen we je meer in onderstaand hoofdstuk.
3. Bevalling van een hond; zo werkt het
Nadat jouw hond drachtig geweest is voor een periode van gemiddeld 63 dagen, is het tijd voor de grote dag. De dag waarop de teef puppy’s gaat krijgen. Voordat het zo ver is, kun je zelf het een en ander in de gaten houden. De bevalling van een hond is namelijk relatief goed vast te stellen.
Als je de datum van het intieme contact tussen de reu en de teef weet, kun je berekenen wat de verwachte datum is. Trek vervolgens enkele dagen van die verwachte datum af en noteer die dag ook in jouw agenda. Vanaf die dag kun je namelijk de temperatuur van jouw teef op gaan meten. De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en de 39 graden. Op het moment dat bevalling er aan zit te komen, daalt de lichaamstemperatuur met ongeveer 1 graad.
Meet daarom twee keer per dag de temperatuur van jouw hond op. Stel je vast dat de lichaamstemperatuur aan het dalen is? Dan is dat een duidelijk teken; jouw hond is drachtig en gaat binnen 12 tot 24 uur definitief bevallen. Ook als de hond onrustig is, veel aan het graven is of veel aan het krabben is, zijn dat signalen van een naderende bevalling.
De dag waarop de teef daadwerkelijk gaat bevallen, is dus relatief goed vast te stellen. Op de dag zelf merk je ook een duidelijke verminderde eetlust. Ook dat is een duidelijk signaal dat de bevalling zeer dichtbij is. De periode dat jouw hond drachtig is, is bijna over.
Voor de bevalling kun je tussen twee mogelijkheden kiezen: thuis bevallen of bevallen bij de dierenarts. Het bevallen bij de dierenarts is in sommige gevallen en bij sommige hondenrassen noodzakelijk. In die gevallen moet er namelijk een keizersnede gemaakt worden, waarna de hond kan bevallen.
Kies je voor een bevalling thuis? Dan is het onwijs belangrijk dat je voor een rustige omgeving zorgt. Jouw hond moet op een comfortabele manier kunnen liggen en vooral niet gestoord worden. Zie je dat de teef flink begint te persen? Dan is dat een teken dat de bevalling in gang gezet wordt. Vervolgens komt de eerste puppy er met zijn kop uit (kopligging) of met zijn achterpootjes (stuitligging).
Voordat de eerste puppy er uit komt, ligt de hond al zo’n 15 tot 45 minuten te persen. Na de bevalling kun je direct de navelstreng ontsmetten met bijvoorbeeld Betadine. Nadat de eerste puppy er uitgekomen is, volgen ook de andere pups. Tussen twee puppy’s is er sprake van een zogeheten tussenpuptijd; dit is de tijdsduur tussen twee puppy’s in.
Mocht de bevalling niet naar wens verlopen, is het belangrijk om de dierenarts te bellen. Dat is het geval als je teef te lang ligt te persen, maar er helemaal niks gebeurd. Ook als er nog enkele puppy’s in de baarmoeder achterblijven, is het belangrijk om de dierenarts te bellen. Aan de hand van de echo/röntgenfoto weet je immers precies hoeveel pups in de buik van de teef aanwezig zijn.
Als jouw hond drachtig is, is dat onwijs leuk om te horen. De bevalling zelf is soms iets minder leuk om te aanschouwen. Ons advies is om altijd rustig te blijven en jouw teef met rust te laten. Tijdens de bevalling heeft ze absoluut baat bij een rustige omgeving. Houd dus iedereen op afstand en trek – indien nodig – aan de bel bij de dierenarts.
4. Wat te doen na de bevalling?
Als jouw hond drachtig geweest is, wordt deze periode afgesloten met de bevalling. Nadat jouw hond bevallen is, moet je direct de nodige maatregelen gaan treffen. Zo is het advies om voor een warme plek te zorgen. Hang bijvoorbeeld een warmtelamp boven het nest op; de warmte is onwijs belangrijk voor de groei van de puppy’s. Zorg er wel voor dat de lamp niet té dichtbij hangt; daarmee maak je het mogelijk iets te warm voor de pups.
Verder is het advies om altijd voor een optimale hygiëne te zorgen. Jouw teef en de puppy’s moeten op een schone, comfortabele en rustige plek kunnen liggen. Voordat het zo ver is, kun je controleren of er melk uit de tepels van de teef komen. Dit kan je doen door zachtjes aan de tepels te trekken. Komt er melk uit? Dan is het goed. Is dat niet het geval? Dan dien je de dierenarts te bellen.
Ook is het advies om dagelijks de puppy’s te wegen. Noteer dagelijks het gewicht en hou de gewichtstoename goed in de gaten houden. Eigenlijk moeten alle puppy’s elke dag in gewicht toenemen. Is dat niet het geval? Ook dan is het aan te raden om contact met de dierenarts op te nemen.
Als alles met de puppy’s goed gaat, is het tijd om vooruit te kijken. De puppy’s moeten ontwormt, ontvlooit en ingeënt worden. Ook moet je het juiste voer voorschotelen aan de pups. De dierenarts kan je hier perfect bij helpen en over adviseren. Zit de bevalling er helemaal op? Dan is het aan jou om te bepalen of je jouw hond nog eens drachtig wil laten worden. De keus is aan jou, maar zet altijd de gezondheid van jouw hond voorop.